12 dôvodov pre Samsung Galaxy Note II

Recenzia 5,5-palcového tabletofónu s kódovým označením N7100. Vyniká štvorjadrovým procesorom, OS Android 4.1 a HD Super AMOLED displejom. Vylepšení sa dočkali dotykové pero aj 8 Mpix fotoaparát.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1 Jelly Bean + Nature UX TouchWiz

chipset: Exynos 4 Quad (Exynos 4412)

procesor: štvorjadrový 1,6 GHz Cortex-A9

grafický procesor: ARM Mali-400MP

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + LTE,

rozmery: 151 x 81 x 9 mm,

hmotnosť: 183 gramov overenédisplej: Super AMOLED Plus, dotykový (kapacitný), 720 x 1 280 b., 16 mil. farieb, rozmery 69 x 122 mm, uhlopriečka 5,5'' (140 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps),

predná kamera: 1,9 Mpix

pamäť: pamäť 2 GB RAM + 16 GB (dostupných 10,36 GB), 32 alebo 64 GB ROM + microSD karta (do 64 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI HDMI (cez MHL konektor), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer, informačná dióda, NFC, pero S Pen,

batéria: Li-Ion batéria 3 100 mAh

SAR: 0,17 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: Q4, 620 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.1.1 Jelly Bean

Obsah balenia: neznáme

Oplatí sa vymeniť prvú generáciu za novinku plnú všakovakých vylepšení? Prečítajte si netradičnú recenziu špičkovo vybaveného tabletofónu.

Keď prišiel na trh prvý Galaxy Note, bolo rozhodnuté. Presne na toto som čakal. Nadšenie z dotykového pera neopadávalo ani po mesiacoch, veď som s ním vytvoril desiatky poznámok testovaných áut i množstvo nákresov, napríklad keď som vysvetľoval úpravy domu. Viem si predstaviť mnoho profesií, ktoré takýto poznámkový blok rovno v mobile ocenia. K tomu pridajte vytváranie, prezeranie a úpravu fotografií a objednávka bola raz-dva na stole, teda, na obrazovke počítača. Ani cena Galaxy Note nebola prehnaná.

Lenže potom prišiel Samsung Galaxy S III. Mašina s mnohými vylepšeniami, ale bez dotykového pera. Zvyknem si? Poznámkový blok od Samsungu nahradil Evernote a všetky texty som začal písať na klávesnici (prispôsobenej Smart Keyboard). Nakoniec som si pochvaľoval vylepšený fotoaparát (i ďalšie funkcie) a menšie rozmery (pri rovnakom rozlíšení displeja) natoľko, že Galaxy Note ostal ako sekundárny mobil odložený "pre istotu" v ruksaku. Napríklad nedávno na autosalóne v Paríži som v ňom mal O2 SIM kartu s výhodným dátovým roamingom, aby som cez facebook prinášal čitateľom foto-postrehy priamo z výstaviska. Na Galaxy Note som tak nezanevrel, ale pochopil som, že pri každodennom používaní asi viac ocením pohodlnejšie rozmery než pero navyše. Ani horšie reakcie displeja pri písaní prstami na klávesnici mi nechýbali.

A teraz je tu zase dilema. Galaxy Note II je akousi kombináciou prvého "noutu" a "es-trojky" s OS Android 4.1 a niekoľkými vylepšeniami oproti obom modelom. Note II skrátka vyzerá ako natiahnutý Galaxy S III. Jeho displej je citlivejší než na prvej generácii Galaxy Note, na zablokovanom displeji pribudli skratky pre rýchle spustenie, pribudla informačná dióda, atď, atď. Už na prvý pohľad niekoľko dôvodov na zmenu. Ale stojí to naozaj za to? Odpoveďou nech vám sú nasledujúce postrehy.

12 dôvodov na prechod z Galaxy Note na Galaxy Note II

1. Väčší displej , ktorého jas pohodlne meníte priamo na ovládacej lište. Väčšie rozmery prístroja tak majú svoje opodstatnenie.

2. Veľmi užitočná viacfarebná informačná dióda upozorňujúca na zmeškaný hovor, prijatú správu, e-mail, ale aj na úspešný upload poznámky Evernote.

3. Tri novinky pod zadným krytom: silnejšia batéria (3100 mAh; vyššiu kapacitu výrazne cítiť aj v reále), NFC čip a slot pre microSD kartu otočený tak, že ju konečne vymeníte bez dotyku batérie.

4. Rýchle spustenie piatich vami vybraných skratiek (funkcií) súčasne s odomknutím displeja, pričom nechýba ani možnosť stiahnuť na zablokovanej obrazovke informačnú lištu, ktorá je podstatne, ale naozaj podstatne lepšia než na všetkých starých Samsungoch. Môže za to aj kórejský výrobca, aj najnovšia verzia Androidu.

5. Možnosť pohodlne vytvárať priečinky v spodnej lište s piatimi skratkami.

6. Nové funkcie dotykového pera , ktoré umožňujú napríklad odblokovať displej jeho vytiahnutím, spustiť špeciálnu domácu obrazovku s užitočnými skratkami alebo okamžite písať poznámku počas hovoru, keď v jeho priebehu vytiahnete vynovené pero z pravého dolného rohu. Navyše je možné písať či kresliť s dlaňou opretou o displej! Umožňuje to nová funkcia poznámkového bloku známa už z tabletu Galaxy Note 10.1, ktorá po aktivácii reaguje len na tzv. S Pen.

7. V okraji skrytá virtuálna lišta so skratkami na aplikácie, ktorú aktivujete podržaním tlačidla späť. Pomocou tejto lišty môžete pracovať s dvoma oknami vedľa seba (ako na Note 10.1, ale s možnosťou jedno okno zväčšiť na úkor druhého).

8. Bohatšie nastavenia prístroja aj dotykového pera S Pen . Vyberáte si dominantnú ruku, otvorenie pop-up poznámkového bloku pri každom vybratí pera, alarm pri prejdení istej vzdialenosti bez pera (prepojenie s krokomerom), bezdotykové zobrazenie (taká hovadinka, ale poteší), atď. Keď budete mať Galaxy Note II v ruke, bežte do Nastavenia - Pero S Pen - Pomocník pre pero S Pen a nebudete sa stačiť čudovať, aké špecialitky si pre vás Samsung pripravil. Ak vás tento bod zaujal, pozrite si nasledujúce video. To musíte vidieť!

9. Nový Režim blokovania , ktorý v nastavenej dobe (napríklad v noci) zablokuje prichádzajúce hovory mimo vami zvolených kontaktov, vypne oznámenia či LED-ku. Šikovná vecička.

10. Sledovanie vašich očí a ponechanie rozsvieteného displeja dovtedy, kým ich registruje. Dokonca podľa polohy očí blokuje otáčanie obrazovky, napríklad pri čítaní správ ráno v posteli.

11. NFC a S Beam , ktoré umožňujú prenos súborov z jedného NFC mobilu do druhého (garantujeme aspoň medzi najnovšími Samsungami) jediným dotykom.

12. Vylepšený fotoaparát , ktorý môžete spustiť aj nasledujúcim trikom: rozsvieťte displej, položte naň palec a telefón otočte na ležato. HDR má oproti Galaxy S III až dve úrovne, sériové snímanie sa aktivuje automaticky podržaním spúšte (až pre funkciu "najlepší záber" musíte meniť nastavenia). Počas záznamu videa je k dispozícii už aj jeho pozastavenie a novinkou je snímanie fotografií počas nahrávania videa.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 34,3 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 89 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 37,6 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 125 MB / min.)

UKÁŽKA SPOMALENÉHO VIDEA (súbor 15,3 MB, MPEG4; 720 x 480 b., 30 fps; celkovo: 26 MB / min.)

UKÁŽKA SPOMALENÉHO VIDEA (súbor 16,4 MB, MPEG4; 720 x 480 b., 30 fps; celkovo: 26 MB / min.)

UKÁŽKA SPOMALENÉHO VIDEA (súbor 5,5 MB, MPEG4; 720 x 480 b., 30 fps; celkovo: 26 MB / min.)

A čo ma na novom tabletofóne od Samsungu trápi? Len tá veľkosť. Fakt nemusel byť väčší a klzkejší než prvá generácia, ktorá bola rozmermi podľa môjho názoru hraničná. Lenže, ja mám relatívne malé ruky. A keď už je to taká lopata, potešil by ma Full HD displej. Ten by som označil za skutočne prevratnú zmenu. Takto musím konštatovať, že pôvodný Note mal o čosi vyššie rozlíšenie než Galaxy S III aj Galaxy Note II. Zaujímavé, že?

Keď som denne používal predchodcu, mal som skutočne mobil, ktorý nahradil aj tablet. Výdrž slušná, dotykové pero k tomu, obrazovka ideálna na pozeranie filmov v posteli... Novinka sa v tomto smere nijak dramaticky neposunula. Je mierne väčšia, ale aj ťažšia. Lenže to aj kvôli silnejšej batérii - Note II fakt vydrží na jedno nabitie parádne dlho. Ale na používanie v aute či fotografovanie (i celkovú manipuláciu) jednou rukou radšej zabudnite. Samsung sa síce v nastaveniach pýši úpravou klávesnice či kalkulačky na ovládanie pravačkou či ľavačkou, ale vtedy sa úplne stráca význam veľkej obrazovky.

Takže ak Galaxy Note II, tak len so serióznym záujmom o veľkú obrazovku, pohodné písanie na širokej klávesnici a dotykové pero. Mimochodom, aj tieto riadky som vytváral na najnovšom tabletofóne. Keď teraz chytím do rúk Galaxy S III, nestačím sa čudovať, aký je to drobček. No nie je to šialené?

Aby som to uzavrel...

Predať použitý Galaxy Note prvej generácie na inzerát za tri stovky, aby ste ďalšie tri pridali k cene za novinku, nebude dvakrát rozumné. Ale ak hľadáte nový najvybavenejší pracovný mobil na trhu s čo najväčším displejom, Galaxy Note II bude jasnou voľbou. Nič lepšie v tejto oblasti na trhu nie je ani pár mesiacov nebude.

Na spríjemnenie chvíľ s tabletofónom vám odporúčame inšpiratívny magazín Riview, ktorý nájdete zadarmo na www.riview.sk alebo v rámci rovnomennej Android aplikácie. Na jej fungovanie potrebujete Wi-Fi alebo iné dátové pripojenie; čítanie digitálneho mesačníka Riview je naopak nezávislé od všetkého - stačí si len stiahnuť vybrané PDF vydanie a užívať si novinky, praktické testy, užitočné porovnania, zaujímavé cestovateľské tipy či jednoduché inšpirácie z kuchyne.

Diskusia k článku:

Marcel Spišiak 30.08.2012 - 02:27

Zdravým chcem sa len spýtať či nahodou nie sú nejake nové info o aktualizacii na SGS III.... Dakujem za odpoved

Peter30.08.2012 - 02:55 Trvalý odkaz

Som ako tak spokojný. Nevlastním SG SIII ani SG Note, tak sa mi oplati do toho isť... Očakaval som väčšie rozlíšenie displeja (má dokonca menšie ako pôvodný Note), potom neviem či má UBP display, mohol mať Cortex-A15 processor, a Samsung osobne avizoval, že skvalitni materialy fonu... Mohli by byť viaceré farebné variacie, čo asi časom aj budu. Prekvapila ma RAM-ka, očakával som 1,5 GB a sklamal fotoaparat, očakaval som 12-13 Mp... No vcelku ok. Uvidim, s čim príde Jablko, no isté je, že si ho nekupim, aj keby malo byť "lepšie"...

Denis30.08.2012 - 10:08 Trvalý odkaz

Ja by som si ho aj kúpil, ale ak si priložím Note 1 k uchu, vyzerá to smiešne... Je to už proste veľké!

dolezite_upozornenie30.08.2012 - 11:46 Trvalý odkaz

No ja to riesim tak ze na telefonovanie mam 12 € mobil, a na videa, net, maily mam SGS. A teraz ho uz po dlhej dobe planujem vymenit za note. Neviem si predstavit ze by som mal jeden mobil na net aj telefonovanie. takto ked mi skape baterka na SGS stale som dostupny trebars aj tyzden na mobile.

Viliam Babela30.08.2012 - 12:19 Trvalý odkaz

Súhlasím s Denisom pri tom uchu to vyzerá divne ale už som si zvykol možno ho kúpim

Celá diskusia 98 príspevkov