Sony Xperia T (LT30p)

Recenzia novej vlajkovej lode s OS Android 4.0, dvojjadrovým 1,5 GHz procesorom, 4,55'' HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom a plnou dátovou konektivitou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich (s aktualizáciou na 4.1)

chipset: Qualcomm Snapdragon S4 MSM8260A

procesor: 1,5 GHz Dual-core Krait

grafický procesor: Adreno 225

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 129 x 67 x 10 mm,

hmotnosť: 141 gramov overenédisplej: TFT Mobile BRAVIA Engine, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 720 x 1 280 b., rozmery 57 x 101 mm, uhlopriečka 4,55'' (116 mm), odolný proti poškriabaniu,

fotoaparát: fotoaparát 13 Mpix, LED blesk, autofókus, tlačidlo spúšte, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps),

predná kamera: 1,3 Mpix s HD videom

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 16 GB ROM (dostupných 12,8 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI HDMI cez MHL, DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda, NFC,

batéria: Li-Ion batéria 1 850 mAh

SAR: 0,85 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 480 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, 7.0.A.3.195

Obsah balenia: telefón so vstavanou batériou, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá MH750

Nová vlajková loď spoločnosti Sony predstavená na tohtoročnej výstave IFA v Berlíne je známa aj účinkovaním v najnovšej bondovke s názvom Skyfall. Bude "bond-telefón" dobrým konkurentom ostatným high-endom?

Spojitosť s novou bondovkou v našom prípade prezrádzalo aj balenie v limitovanej edícii. Pridanou hodnotou v porovnaní s klasickým balením je však iba multimediálny obsah v podobe trailerov, pár videí zo zákulisia, obrázkov, zvonenia a témy Skyfall. Limitovanú edíciu som si predstavoval trochu inak, napríklad na zadnom kryte mohlo byť vygravírované známe trojčíslie Jamesa Bonda. Podobne ako Nokia Lumia 900 v edícii Dark Knight. Okrem našej čiernej farby je Xperia T dostupná ešte v sivej a bielej verzii.

Dizajn novinky čiastočne čerpá z bývalej vlajkovej lode Sony Ericsson Xperia Arc S. Zadná stena telefónu je smerom k stredu ohnutá a takéto riešenie sa mi veľmi páčilo. Telefón výborne padne do ruky a dobre sa s ním manipuluje. Pochváliť treba i kvalitné spracovanie. Keďže Xperii T chýba zadný kryt, telo je veľmi pevné, jednotlivé časti k sebe dobre doliehajú a nič nevŕzga. Nevýhodou takéto prevedenia je zabudovaná batéria, ku ktorej sa dostane iba servisné stredisko. Váš zásah by mohol spôsobiť porušenie záručných podmienok. Sloty nájdete na boku zariadenia a chráni ich kryt. Aj keď nie som veľkým fanúšikom takýchto krytov, na Xperii T dolieha veľmi dobre. Odlúpnutím sa objaví slot na microSIM a microSD kartu, ktorý umožní rozšíriť pamäť zariadenia o ďalších 32 GB. Pri prechode zo staršieho zariadenia bude potrebné starú SIM vymeniť alebo svojpomocne orezať. Jedna z dvoch vedúceho SIM kariet však takúto operáciu neprežila, a tak bude asi predsa len rozumnejšia návšteva operátora. Počas prvých zoznamovacích minút ma okrem spomínanej ohnutej zadnej steny zaujalo aj umiestnenie tlačidiel v spodnej časti pravej steny. Na prvý pohľad môže takéto riešenie pripadať trochu divné, no po pár dňoch používania som si to nevedel vynachváliť. Tlačidlo blokovania umiestnené približne v strede je pohodlne dostupné palcom pri používaní pravou rukou alebo ukazovákom v prípade ľaváka. Pod ním nájdete tlačidlo ovládania hlasitosti a dvojpolohovú spúšť fotoaparátu. O ňom si bližšie povieme neskôr ale už teraz prezradím, že kombinácia umiestnenia a prehnutej zadnej časti spoločnosti Sony naozaj vyšla. Telefón si v pravej ruke dokážem pevne uchytiť a ukazovákom obsluhujem spúšť.

Z obsahovo bohatej pravej steny sa presunieme ďalej. MicroUSB konektor očakávaný v spodnej stene sa nachádza vpravo, teda podobne ako u zariadení HTC. Hore nájdete 3,5 mm audio konektor a sekundárny mikrofón. Zo zadnej steny so soft-touch povrchom príjemným na dotyk vykukuje fotoaparát, LED blesk a hlasný reproduktor. Kryt okolo fotoaparátu vystupuje a spolu s kovovým lemom ho chránia pred poškriabaním. Čistenie tak bude o čosi náročnejšie. Ja som používal vatovú tyčinku.

Predná stena patrí najmä displeju, ktorý využíva jej plochu naplno. Vo vrchnej časti nechal trochu miesta pre predný fotoaparát, senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu, slúchadlo a taktiež informačnú LED diódu. Tá je však až nepochopiteľne malá a jej blikanie som si všimol iba v noci alebo ak som sa na telefón pozeral z malého uhla. Inak neuvidíte nič. Displej využil neprítomnosť tlačidiel a siaha naozaj nízko. To všetko aj vďaka OS Android vo verzii 4.0, ktorý obsahuje softvérové tlačidlá.

Displej zaberajúci značnú časť prednej steny ponúkne na 4,55-palcovej uhlopriečke rozlíšenie 1 280 x 720 bodov, teda HD. Výsledok je výborný. Jemné rozlíšenie umožní bezproblémové čítanie aj menšej veľkosti textu a v prehliadači som častokrát nemusel ani približovať. Vysoká hustota pixelov ukáže svoje kvality aj pri prezeraní fotografií a videa. Slabšie je to už s pozorovacími uhlami, v ktorých ešte stále kraľuje technológia AMOLED od Samsungu. A v súboji by vyhral i HTC One X. Prípadným škrabancom má zamedziť ochranná fólia natiahnutá na displeji. S rovnakým riešením sme sa stretli aj u iných modeloch Sony (Ericsson).

Vlajkovú loď poháňa chipset od Qualcommu s kódovým označením MSM8260A (Snapdragon S4). Ten pozostáva z dvoch jadier taktovaných na 1,5 GHz a grafického procesora Adreno 225. Rovnaký chipset nájdete napríklad v smartfónoch ASUS Padfone, HTC Windows Phone 8X alebo HTC One S, ktorý bol prvým smartfónom s chipsetom Snapdragon S4, no nakoniec sa k nám dostala iba verzia S3. Operačná pamäť RAM dosahuje 1 GB. Reakcie zariadenia sú veľmi svižné a plynulé. Z celkovej 16 GB internej pamäte patrí 1,97 GB pamäti telefónu a 10,88 GB internému ukladaciemu priestoru. Pamäť telefónu slúži primárne na ukladanie aplikácii, no v správcovi ich kedykoľvek môžete presunúť do väčšieho interného ukladacieho priestoru. A nezabúdajme ani na možnosť rozšírenia microSD kartou do kapacity 32 GB.

Z konektivity poteší prítomnosť NFC antény, ktorá umožní rýchle párovanie zariadení. S NFC súvisí aj služba Android Beam, pomocou ktorej pošlete položky do druhého zariadenia jednoduchým dotykom zadných stien. Naše balenie známe NFC žetóny Smart tags neobsahovalo, no obsah predajného balenia sa môže líšiť. Ďalším spôsobom prenosu údajov je Wi-Fi Direct. Ide o prepojenie zariadení bez nutnosti pripojenia k bezdrôtovému prístupovému bodu. A pri nastaveniach Wi-Fi ma aj zaujala položka Wi-Fi podľa miesta. Táto funkcia automaticky zapne Wi-Fi iba vtedy, keď sa budete nachádzať v blízkosti známej zabezpečenej siete.

Milým prekvapením bola aj kombinácia operačného systému Android vo verzii 4.0 a prostredia od Sony. To sa v mojich recenziách nevyhlo kritike za jednoduchosť a chýbajúce funkcie, no v Xperii T som si všimol krok vpred. Jedna z výčitiek smerovala k výsuvnej lište bez skratiek nastavení. Po novom tu nájdeme štyri – zvukový profil, Bluetooth, Wi-Fi, prenos dát a vstup do nastavení. K úplnej spokojnosti mi tu ešte chýba aspoň otáčanie obrazovky a GPS. Lišta je aktívna aj na zablokovanej obrazovke, kde nájdete informácie o čase a zmeškaných udalostiach. Veľmi šikovne je využité zobrazenie času a dátumu, ktoré posunutím do strany nahradí prehrávač hudby. Zapojiť slúchadlá, rozsvietiť, potiahnuť a som tam. Odblokovaním sa zobrazí pätica domácich obrazoviek. Tu sa zmeny nekonajú a chýba tak možnosť odstránenia alebo pridania obrazovky a cyklický pohyb medzi obrazovkami (z poslednej na prvú). Novinky však nekončia.

Azda viac než skratky vo výsuvnej lište ma potešilo to, čo sa objavilo po stlačení pravého softvérového tlačidla. Okrem posledných spustených aplikácií tu v spodnej časti nájdete miniaplikácie. Ide o aplikácie, ktoré zaberajú malú časť displeja a môžete ich využívať paralelne s inými aplikáciami. Medzi nainštalovanými boli tieto: kalkulačka, časovač, poznámka, nahrávanie hlasu. Z obchodu Google Play som si však stiahol ešte ďalšie: prevod meny, prevod jednotiek a zrkadlo. Ich prítomnosť som využil viackrát a stali sa dobrými pomocníkmi. Napríklad pri prezeraní e-shopu v cudzej mene som si na obrazovke zobrazil aj prevodník a hneď prepočítal kurz. Ten je pravidelne aktualizovaný. V určitých situáciách oceníte i zrkadlo, ktoré vás sníma cez prednú kameru. Pri týchto miniaplikáciách ešte zdôrazním, že ich umiestnenie na displeji môžete meniť. Umiestnením miniaplikácie blízko pravého alebo spodného okraja sa zobrazí malá ikonka, ktorá informuje o tom, že miniaplikácia je otvorená. Vývojárom držím palce a už teraz sa teším na ďalšie miniaplikácie. Z domácich obrazoviek sa dostávame k ponuke aplikácií, ktoré si môžete zoradiť podľa abecedy, najpoužívanejších, naposledy inštalovaných alebo vlastného poradia. Možnosť snímania obrazovky sa zobrazí dlhším podržaním tlačidla napájania. V budúcnosti by som v prostredí od Sony rád videl i správcu úloh, ktorý by informoval o spustených aplikáciách a využívanej RAM pamäti.

K telefónnym kontaktom som pristupoval aj pomocou widgetu na zablokovanej obrazovke. Na obrazovke mi samozrejme nesmie chýbať ani číselník. Ten musím pochváliť za inteligentné vyhľadávanie v kontaktoch so súčasným prehľadávaním mena a priezviska. Pomocou hornej lišty sa dá z číselníka prepnúť do kontaktov, obľúbených a skupín. Po pridaní účtov sociálnych sietí sa zhodné kontakty automaticky prepoja s telefónnymi a z jedného miesta tak máte prístup aj k fotografiám a "lajknutým" stránkam daného kontaktu. Počas testovania sa objavila nová aktualizácia systému a okrem iného mala priniesť aj zlepšenie kvality hlasu počas hovoru a potlačenie okolitého šumu. Viacerí známi na druhej strane však veľkú zmenu nepocítili a v pozadí stále počuli hluk.

SMS a MMS správy nájdete v aplikácii Správy zobrazené vo forme konverzácií. Aplikácia prekvapila hneď niekoľkokrát. Najprv to bola klávesnica s názvom Xperia, pomocou ktorej zadávate text v celom prostredí. V nastaveniach si môžete vybrať z alfanumerickej, QWERTY a rozšírenej QWERTY klávesnice. Ja som si samozrejme vybral rozšírenú QWERTY, ktorá na tlačidlách s písmenami zobrazuje i znaky. V ďalšom nastavovaní ma potešila možnosť zobraziť vedľa medzerníka aj tlačidlá bodky, čiarky a smajlíkov. Funkčné nastavenia dopĺňa prispôsobenie vzhľadu jednou z troch farebných prevedení klávesnice. Od klávesnice sa presuňme rovno k písaniu. Pri písaní správy ma príjemne prekvapila možnosť pridať kreslenú poznámku alebo informáciu o polohe. V oboch prípadoch sa SMS zmení na MMS s obrázkom poznámky alebo mapy. No okrem obrázka mapy sa v poli pre písanie zobrazí aj text s aktuálnou polohou. Obrázok som teda vymazal a poslal známemu SMS s kompletnou adresou kde sa nachádzam a taktiež odkazom na Google Mapy.

Komunikáciu prostredníctvom e-mailov zabezpečia dve aplikácie E-mail a Gmail. E-mail je univerzálnejšou a podporuje viaceré služby. Nastavenia tých známejších ovláda a pri pridávaní konta vás od nich odbremení. Obe aplikácie ponúknu aj widgety na domácich obrazovkách s možnosťou prispôsobenia ich veľkosti.

Veľká obrazovka značne pridáva na pohodlnosti pri prezeraní webu. V telefóne sú pripravené hneď dve aplikácie Prehliadač a Chrome. Oba podporujú otvorenie viacerých okien, okno v režime inkognito, záložky, prezeranie histórie a taktiež zobrazenie stránky v desktopovej verzii. To sa hodí pri weboch, ktoré sa na smartfónoch automaticky prepínajú do mobilnej verzie.

Pri fotoaparáte ešte raz pochváľme prítomnosť dvojpolohovej spúšte. Tá ho prebudí aj v zhasnutom stave a na výber sú dva režimy – iba spustenie a spustenie so snímaním. V druhom prípade ale fotoaparát občas nezaostrí dobre a výsledkom tak bude rozmazaná fotografia. Maximálne rozlíšenie dosahuje hodnotu 13 Mpix a samozrejme nechýba ani automatické zaostrovanie. V ponuke nastavení nájdete možnosť zhotovenia panorámy, rozpoznanie úsmevu. Výsledná kvalita snímok je na dobrej úrovni. Ak sa napríklad zameriame na testovú fotografiu so žltou značkou na stĺpe napravo, Xperia T zobrazí text ostrejšie ako napríklad Galaxy S III. Tá ale vyhrala fotografiou poličky kuchynskej linky. Snímke z Xperie T chýbala ostrosť. Videá nahráva v HD a aj Full HD rozlíšení. Tu nás prekvapilo občasné zaváhanie pri preostrovaní. Počas nahrávania môžete využiť LED blesk ako prisvetlenie.

UKÁŽKA Full HD VIDEA (súbor 62 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 149 MB / min.)

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 48 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 90 MB / min.)

Doplnkom od Sony je aj nádielka multimediálnych aplikácií. Už tradične začnem prehrávačom hudby, ktorý sa mi veľmi pozdáva. Pozostáva z dvoch hlavných obrazoviek "Prehráva sa" a Moja hudba. Prvá zobrazuje album práve prehrávanej skladby, názvy a ovládací panel v spodnej časti. Druhá je knižnicou, ktorá delí skladby podľa albumov a interpretov. Nájdete tu aj položku Hudba priateľov, kde sú zobrazené posledné zdieľané videá vašich priateľov na sociálnych sieťach. Priamo v aplikácii je ich možné aj komentovať a "lajkovať". Druhou zaujímavosťou je funkcia SenseMe channels. Tá vašu hudbu roztriedi do náladových kanálov. Počas relaxácie by vás tak napríklad nemal prekvapiť death metal. V nastaveniach sa nachádza aj prehrávanie na inom zariadení prostredníctvom Wi-Fi siete a zlepšenia zvuku. Tu nájdete ekvalizér s viacerými profilmi, prispôsobenie bassov, priestorový zvuk a funkciu xLOUD, ktorá zvýši hlasitosť reproduktora. FM rádio zobrazí iba informácie o názve stanice. Ak ste sa započúvali do neznámej skladby využite služby programu TrackID, ktorý ju rozpozná. Samozrejme iba s aktívnym dátovým pripojením. Ovládanie prehrávača hudby a rádia nájdete aj vo výsuvnej lište.

Ďalšie dve aplikácie sa venujú videám a obrázkom. V galérii s názvom Album som si našiel aj fotografie z Picasy a snímky s údajom o polohe si môžete prezerať na samostatnej karte Mapy s pekným 3D zobrazením na zemeguli. Obrázky sú v galérii triedené podľa dátumov a prekvapila ma možnosť zmeny veľkosti matice zobrazenia. Jednoduchým pohybom prstov od seba alebo k sebe si tak maticu viete meniť a obrázky sa zväčšia alebo zmenšia. Videá prehráte pomocou aplikácie Filmy s aktívnym prostredím, ktoré zobrazuje útržky z filmov. Nechýba ani možnosť zdieľania a prehrávania na iných zariadeniach prostredníctvom Wi-Fi siete.

K zábave patria samozrejme aj hry. V Xperii T je už nainštalovaná aplikácia EA Games, od ktorej som očakával nejakú tú hru zadarmo. V zozname sa však objavili iba trial verzie a jedná zadarmo (Need for Speed Shift), no s hláškou, že dané zariadenie nie je podporované.

Z pracovných aplikácií a aplikácií na organizáciu času spomeniem prehliadač dokumentov bez možnosti editovania, viacpoložkový budík, poznámky a kalendár. Ten ponúkne denné, týždenné a mesačné zobrazenie s informačnou lištou. Chýba mu ale widget na domácej obrazovke.

Batéria s kapacitou 1 850 mAh zvládala moje nároky väčšinou jeden deň. Vo večerných hodinách už pokukávala po nabíjačke a dávala najavo, že na druhý deň môžem zabudnúť. Každý testovaný telefón používam s vlastným číslom, teda ako primárny a zariadenie musí čeliť zapnutej synchronizácii e-mailov a iných účtov, asi 15 minútam hovorov, pár fotografiám a surfovaniu na webe, ktorý navštevujem počas dňa na kratšiu dobu, no o to častejšie. Ak sú vaše nároky miernejšie, Xperia T vám poslúži aj jeden a pol, možno dva dni. Ale načo by som si kupoval telefón za takmer päť stoviek, ak jeho služby plnohodnotne nevyužijem?

Výhody:

+ rýchle reakcie

+ slušný fotoaparát s hardvérovou spúšťou

+ NFC

+ slot na microSD kartu

+ miniaplikácie v prostredí

+ multimediálne aplikácie

Nevýhody:

- vstavaná batéria

- malá informačná LED dióda

- slabé pozorovacie uhly

- prostredie od Sony má ešte stále čo dobiehať

- privítali by sme väčšiu kapacitu batérie

Orientačná cena: 479 € (sonymobileshop.sk)

Záver

Sony Xperia T na mňa urobila dobrý dojem. Vďaka prehnutej konštrukcii a netradičnému umiestneniu tlačidiel sa určite odčleníte od používateľov s plochou lopatou vo vrecku. Niekomu takéto umiestnenie tlačidiel nemusí vyhovovať, no ja som si ho po dvoch týždňoch používania nevedel vynachváliť. Ohnutý dizajn som ocenil aj pri fotografovaní, kedy telefón dobre padol do ruky a spolu s hardvérovou spúšťou som fotografoval zo stabilnej polohy. Okrem dobrej hardvérovej výbavy ma teší, že Sony sa konečne začalo venovať aj nie najprepracovanejšiemu prostrediu. Prekvapili najmä miniaplikácie. Z nedostatkov zamrzia slabé pozorovacie uhly a slabá informačná dióda, ktorá tam niekedy ako keby ani nebola.

Diskusia k článku:

dur1 30.08.2012 - 12:01

"Vo výbave nechýba takmer všetko: " neviem, ci surovo prekladane z anglictiny, ale v slovencine pouzivame aj dva zapory.

Lenka Ivančíková30.08.2012 - 15:44 Trvalý odkaz

Nebolo to surovo prekladane. Iba formulacia vety bola povodne ina a ostalo to nakoniec v stave, ktory trha usi. :) Opravene.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease30.08.2012 - 19:29 Trvalý odkaz

Nedá mi rypnúť do "tabulky" Základné parametre.

"frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA"

toto mi kole oči už dávno (aj som to už písal) treba to prerobiť. je tam napísané frekvencie, pritom u UMTS - druh 3G siete sú použitelné od 700 do 2600 Mhz. HSPA(+) je nadstavba ako u GSM(2G sieť) trebárs EDGE. A u UMTS žiadne napísané nie sú. Detto LTE. Pre Európu sú schválené 800, 1800, 2600 MHz. Severná Amerika 700/800 a 1700/1900MHz..

Takže správne má byť:
Podporované sieťe
2G sieť GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
3G sieť UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 Mhz
to sa dá samozrejme rozvinúť o nadstavby siete a rýchlosti, tuná "globálny prenos dát" čiže v tomto prípade: GPRS do 70,4 kbps; EDGE do 236,8 kbps; HSDPA(+) 42,2 Mbps; HSUPA 5,76 Mbps.

Za druhé "procesor: dvojjadrový 1,5 GHz MSM8260"
Označenie procesor v tomto prípade nezodpovedá danému. Zjednodušený názov pre CPU (Central Processing Unit/ centrálna proceso(ro)vá jednotka). takže máme tam takt a počet jadier CPU a zvyšok je neúplný a zlý názov Čipsetu. Takže správne má byť:

Čipset: Qualcomm (výrobca) Snapdragon S4 (názov a generácia čipsetu) MSM8260A (modelová rada číslo)
CPU: 1.5GHz Dual-core Krait
GPU: Andreno 225

Keďže tam chýba v názve A (MSM8260). Z uvedeného môže vyplývať, že sa jedná o starší čipset, ktorý má napr. Xperia S:

Čipset: Qualcomm Snapdragon S3 MSM8260
CPU: 1.5GHz Dual-core Scorpion
GPU: Andreno 220

Iba dodám, že oba CPU sú robené rovnakou architektúrov ARMv7. No rozdielna je "dĺžka" polovodičovej technológie 28nm VS 45nm. Čo je rozhodujúci údaj o výkone čipsetu. Nasleduje architektúra, výkon GPU, technológia pamäte - v tomto prípade Single-channel 333 MHz ISM/266 MHz LPDDR2 Versus Dual-channel 500 MHz LPDDR2, Takt CPU a na poslednom mieste počet jadier CPU.

Maroš15.09.2012 - 09:06 Trvalý odkaz

Stn ak by mal byť odolny smartfon od sony vlajkovou loďou tak sa začnem smiať... :-D xperia t je 2x lepšia to ona je budúcou vlajkovou loďou :-D a to že tcko nemá na vcko si zabil. Vcko má menší displej a slabší procesor :-D

DJ Pepe15.09.2012 - 09:26 Trvalý odkaz

Ano, 2x lepsia lebo ma vacsi displej.. Ide ti.. A MSM8960 a MSM8260A su vykonnostne rovnake procesory, akurat MSM8620A nema podporu LTE.

Celá diskusia 101 príspevkov