Sony Xperia U (ST25i)

Recenzia smartfónu s dvojjadrovým procesorom, 3,5'' FWVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a OS Andrioid 2.3. Zamrzí 4 GB pamäť bez možnosti rozšírenia pamäťovými kartami.

Základné parametre:

OS:Android Android 2.3 Gingerbread (s aktualizáciou na Ice Cream Sandwich)

procesor: dvojjadrový 1 GHz STE U8500

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 112 x 54 x 12 mm,

hmotnosť: 112 gramov overenédisplej: TFT s technológiou WhiteMagic, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 854 b., rozmery 43 x 77 mm, uhlopriečka 3,5'' (88 mm), sklo odolné proti poškriabaniu,

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, tlačidlo spúšte, nahrávanie HD videa (1 280 x 720 b., 30 fps), 3D Sweep Panorama,

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 8 GB ROM (dostupná 4 GB)

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out, 3D priestorový zvuk,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 320 mAh

SAR: 1,22 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 240 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.7 Gingerbread

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka s microUSB káblom, vymeniteľné spodné kryty, stereo slúchadlá, dokumenty,

Xperia U je štandardný smartfón, ktorý vyniká hranatým dizajnom a priesvitnou lištou v spodnej časti. Tá dokonca mení farby podľa nastavenej témy alebo pri listovaní fotografiami. Telefón vďaka prísnym tvarom postavíte na výšku aj na ležato. To sa môže zísť napríklad pri fotografovaní autoportrétov alebo večerných záberov s dvoj- alebo desaťsekundovou samospúšťou. Fotoaparát má ešte jednu prednosť - hardvérovú spúšť v pravej bočnej stene, ktorej podržaním spustíte kameru aj v zablokovanom stave. A navyše, režim rýchleho spustenia (quick launch mode) zabezpečí okamžité automatické nasnímanie momentky po spustení aplikácie. Tak sa mi to páči.

Vypínač v pravej bočnej stene, ľahko nahmatateľný ovládač hlasitosti pod ním, audio konektor hore a microUSB vľavo. Až na posledný menovaný prvok dáva Xperia U ergonómii zelenú. Navyše, zadný kryt, ktorý tvorí z väčšej časti aj bočné a hornú stenu, je potiahnutý príjemným soft-touch povrchom. Márne by ste pod ním hľadali pamäťovú kartu, slot pre microSD Xperii U so 4 GB pamäťou úplne chýba. SIM kartu zasúvate do prístroja zboku, záhadou preto ostáva vyberateľná batéria BA600, ktorá mohla byť kľudne zabudovaná. Ja viem, z hľadiska porúch je vyberateľná batéria výhodou.

Androidová nadstavba od Sony nás už dlho prekvapuje absenciou skratiek v hornej lište. Celkovo ju hodnotíme spomedzi konkurentov ako slabú, no treba tiež uznať, že niekomu takýto mierny zásah do systému môže vyhovovať. Telefón je vďaka tomu príjemne rýchly.

Na domácej obrazovke môžete mať v spodnej časti nielen štyri skratky, ale aj priečinky. Po vstupe do menu tieto zmiznú. Tam poteší možnosť usporiadania položiek podľa abecedy, poslednej inštalácie, použitia, alebo do vášho vlastného poradia. Sedem pripravených decentných tém v rôznych farbách, s ktorými vždy ladí aj farba podsvietenia priesvitnej lišty, je asi najsilnejšou zbraňou Xperie U pri výbere mobilu ženským okom. Mladších používateľov tiež poteší intenzívnejšia integrácia Facebooku. Sony sa zameriava aj na ďalšie detaily určené majiteľom mladých telom i dušou. Medzi tie patrí slušná hlasná reprodukcia hudby či nekonečné tlačidlo v rámci hudobného prehrávača, ktorým sa dostanete na stránky intepreta na Wikipédii či videá danej kapely na YouTube.

Po rozsvietení obrazovky sa na displeji objaví aj rýchle ovládanie prehrávača hudby. Stačí posunúť hodiny na odblokovacom displeji prstom do strany.

Fotoaparát okrem rýchleho spustenia ponúka vďaka hardvérovej dvojpolohovej spúšti aj pohodlné snímanie. Príjemným prekvapením je silný makro režim (dokumenty, cestovné poriadky...) a automatické zaostrovanie záznamu videa. Opäť sa potvrdzuje zameranie na mladých aktívnych ľudí, ktorí viac než nadpriemernú kvalitu fotoaparátu potrebujú jeho rýchle spustenie a spoľahlivé fungovanie. A náročnejší používateľ sa môže vyžívať v množstve nastavení i vlastnom usporiadaní skratiek fotoaparátu vľavo vedľa hľadáčika. Čerešničkou na torte sú režimy panorama, 3D panorama a záber pod rôznymi uhlami.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 9,5 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 52 MB / min.)

Reálne využitie prednej kamery s tak mizerným výstupom sa mi hľadá naozaj ťažko.

Množstvo funkcií, ktoré sa vám nemusia na novej Xperii U pozdávať, môžete nahradiť inými z obchodu Google Play. Či už vyhľadávanie kontaktov (exDialer), klávesnicu (Smart Keyboard), internetový prehliadač (aj keď na skutočne prelomový univerzálny internetový prehliadač stále čakáme) alebo správcu súborov (Astro). A tak poslednou funkciou, ktorú zmeniť nedokážete, je FM rádio. A tomu okrem Radio Textu chýba len prepojenie s odblokovacou obrazovkou a lepšia integrácia do hornej lišty, ktorá je však všeobecne chudobná. Ale kvôli tomu si asi Xperiu U neodopriete. Veď ponúka graficky asi najvydarenejšiu rozhlasovú aplikáciu s integrovaným rozpoznávaním hudby Track ID. Regulácia hlasitosti pri zhasnutej obrazovke funguje na všetkých aktuálnych androidoch, takže všetko je v najlepšom poriadku.

Výhody:

+ netradičný dizajn a vymeniteľný spodný kryt (brada)

+ farebne podsvietená lišta

+ spúšť fotoaparátu

+ rýchle reakcie

Nevýhody:

- uzavretá pamäť 4 GB, chýba podpora microSD

- chýbajú skratky v hornej rolovacej lište

- staršia verzia OS Android

- nízka kvalita fotoaparátu

Orientačná cena: 249 € (se-eshop.sk)

Záver

Sony Xperia U známa aj pod označením ST25i je solídny tínedžerský mobil určený skôr ženám, ktoré poteší farebným podsvietením priesvitnej lišty. Môžem ho označiť aj ako relatívne praktický mobil s rýchlymi reakciami a špecificky hranatým dizajnom. Na mňa síce nijak obzvlášť nezapôsobil, ale ani by som od jeho kúpy nikoho neodrádzal. Komu sa Xperia U páči a parametrovo mu vyhovuje, toho môže sklamať snáď len absenciou pamäťových kariet a skratiek v hornej lište. Ak vám tieto najvýraznejšie nedostatky neprekážajú, Kúpou "účka" nič nepokazíte. Telekom Xperiu U predáva za 229 eur. Za podobné peniaze zoženiete odolný Samsung Galaxy Xcover alebo klasický Galaxy W, silným súperom bude dvojica Huawei Vision (dizajn) a Honor (výdrž na jedno nabitie). Práve posledný menovaný môže byť pre Xperiu U tvrdým orieškom.

Živé fotografie z výstavy MWC 2012 v Barcelone nájdete v článku Sony Xperia U naživo.

Diskusia k článku:

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan 26.06.2012 - 11:16

veľmi pekný telefón aj recenzia :) ale "uzavretá pamäť 4 GB, chýba podpora microSD" are you kidding me ?

viperman26.06.2012 - 13:01 Trvalý odkaz

vela ludom aj tych 4 giga staci, aj ked si myslim ze mali spravit aspon 8 gigovu verziu. aj tak je to iba na fotky a hudbu.

Rastislav.j26.06.2012 - 13:30 Trvalý odkaz

pamäť: 512 MB RAM + 8 GB ROM (dostupná 6 GB)
Nevýhody:
- uzavretá pamäť 4 GB, chýba podpora microSD
Tak 8GB či 4GB?

viperman ale načo im je potom mobil s HD kamerov : "nahrávanie HD videa (1 280 x 720 b., 30 fps)," však to musí žrať pamäť ako divé

Pavol26.06.2012 - 13:42 Trvalý odkaz

4 giga je velmi malo, staci nainstalovat navigaciu s mapami pre par krajin a pol kapacity je fuc....

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease26.06.2012 - 18:05 Trvalý odkaz

Objasním tú pamäť v Xperia U:
Systémová pamäť: 2GB (užívatel ju nevidí, slúži pre android OS a updaty)

Pamäť telefónu: 2GB (užívatel ju vidí, ale ukladať do nej môže iba čiastočne: aplikácie, kontakty, správy, podpriečinky aplikácií atď.)

vnútorná pamäť: 4GB (plne prístupná na médiá, hudba, video, súbory, presunuté aplikácie atď.)

takže v konečnom dôsledku je to žalostné. 10 minút HD video = 1GB

Celá diskusia 40 príspevkov