Sony Xperia go (ST27i)

Recenzia nástupcu Xperie Active s odolnosťou IP67, OS Android 2.3, 3,5'' HVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a štandardnou výbavou.

Základné parametre:

OS: Android Android 2.3 Gingerbread (s aktualizáciou na 4.0 Ice Cream Sandwich)

procesor: dvojjadrový 1 GHz NovaThor U8500 Cortex A9

grafický procesor: Mali-400

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 111 x 60 x 10 mm,

hmotnosť: 107 gramov overenédisplej: TFT, Sony Mobile BRAVIA Engine, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 320 x 480 b., rozmery 49 x 73 mm, uhlopriečka 3,5'' (88 mm), minerálne sklo odolné proti poškriabaniu,

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí (1 280 x 720, 30 fps),

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 8 GB ROM (4 GB dostupná) + microSD karta (do 32 GB) + 50 GB v cloudovej službe Box (do 31. 12. 2012)

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda, IP67,

batéria: Li-Ion batéria 1 305 mAh

SAR: 0,89 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 260 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, tlačidlo spúšte, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.7 Gingerbread

Obsah balenia: telefón s integrovanou batériou, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá s držiakmi za uši, pútko, športové puzdro na ruku, dokumenty,

Už slovo "go" v názve prezrádza, že ide o smartfón určený hlavne vyznávačom športu a aktívneho štýlu života. Xperia go je nástupcom minuloročnej Xperie active, ktorá zaujala pevným telom, odolnosťou a zaujímavým príslušenstvom v balení.

A balením začneme aj tentokrát. Tradičný obsah v podobe nabíjačky, USB kábla, slúchadiel a dokumentov dopĺňa príslušenstvo, ktoré prezrádza komu je novinka určená. Puzdro na rameno je asi najhodnotnejším kúskom a spolu s držiakmi slúchadiel umožní pohodlné počúvanie hudby počas behu alebo iných pohybových aktivít. K slúchadlám pribalil výrobca aj tri veľkosti štupľov. Posledným doplnkom je praktické pútko, ktoré pridáva na istote pri manipulácii s telefónom a sám som ho používal od prvého rozbalenia.

Prívlastok "odolný" si zaslúžil vďaka stupňu ochrany krytom IP67. Číslo "6" znamená odolnosť proti prachu a číslo "7" prezrádza, že zariadenie zvládne polhodinový pobyt vo vode s hĺbkou do jedného metra. Test ponorenia do misky s vodou zvládol a po vybratí a osušení fungoval bez problémov. MicroUSB a 3,5 mm audio konektor chránia kryty pripevnené tenkou stopkou a o vnútro telefónu sa stará špeciálna úprava pod zadným krytom. Tu nájdeme aj netradičný šuplík na SIM kartu a kryt slotu na microSD kartu. Odolnosť voči vode si vyžiadala zabudovanie batérie a vymeníte ju pravdepodobne iba v servisných strediskách. Zvedaví majitelia si určite všimnú osem ľahko prístupných skrutiek, ktoré odkryjú vnútro zariadenia. Pozor však na prípadné porušenie záručných podmienok.

Vzhľad novinky si ma získal svojou jednoduchosťou a v žltom prevedení ide o naozaj zaujímavý telefón, ktorý upúta nie jedného okoloidúceho. Ak vám ale žltá nesadla, na výber máte ešte bielu a čiernu verziu. Na zhotovenie bol použitý výhradne plast a tam vidím slabinu tohto smartfónu. Už po pár dňoch sa na rohoch objavili malé preliačiny a škrabance. Xperia active má v tomto výrazne navrch. Na odolnom zariadení by som privítal skôr kov alebo pogumovaný povrch. Aj keď treba dodať, že odolný nemusí znamenať aj nárazuvzdorný.

Okrem spomínaných konektorov nájdeme na bočných stranách aj tlačidlo napájania umiestnené hore a dobre dostupné tlačidlo ovládania hlasitosti vpravo. Sklamaním a, v porovnaní s Xperiou active, krokom späť, je chýbajúca spúšť fotoaparátu v pravej stene, ktorá by sa hodila najmä pri fotografovaní pod vodou.

Pri letmom pohľade na prednú stenu si všimnete displej, slúchadlo a trojicu dotykových tlačidiel s podsvietením. Po podrobnejšom skúmaní nájdete aj informačnú LED diódu a senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu. Priaznivci dovolenkových autoportrétov (napríklad náš vedúci) ostanú sklamaní, predný fotoaparát chýba.

V porovnaní s predchodkyňou sa pridalo na uhlopriečke displeja, no rozlíšenie ostalo. Výsledkom je teda obrazovka s uhlopriečkou 3,5-palca, rozlíšením 320 x 480 bodov, a tým pádom menšou hustotou pixelov ako na Xperii active. Nenáročnému používateľovi tieto parametre postačia, no ten kto už raz okúsil displej s rozlíšením 480 x 800 bodov a väčším, ostane mierne sklamaný. Menšiu hustotu pixelov je poznať napríklad v prehliadači, kde je potrebné text viac priblížiť. Pri používaní v slnečnom exteriéri sa môžete spoľahnúť aj na asistenciu automatickej regulácie jasu. Výsledkom je celkom slušná čitateľnosť, ktorá v danej cenovej relácii patrí určite medzi tie lepšie. Nevýhodou dotykových plôch je ich náchylnosť na škrabance. Minerálne ochranné sklo má na Xperii go zamedziť týmto nežiaducim škrabancom a presvedčil nás o tom aj rýchly test s kuchynským nožom.

Dvojjadrový procesor s taktom 1 GHz je príjemným prekvapením a rýchle pohyby v menu, počas listovania medzi aplikáciami a celkovo v prostredí sú toho dôkazom. Svižným reakciám pravdepodobné napomáha aj menej náročne prostredie od Sony. V porovnaní s prostrediami iných výrobcov ide o nie najprepracovanejší a funkciami nabitý doplnok. Poteší zablokovanou obrazovkou s ovládaním a spustením prehrávača hudby, informáciami o zmeškaných udalostiach a priamym vstupom do nich. Sklamaním je výsuvná lišta bez skratiek nastavení, päť domácich obrazoviek napevno bez možnosti náhľadu na všetky, presunu z poslednej na prvú a možnosť vytvárania priečinkov iba na domácich obrazovkách (v menu chýba). Nezabúdajme ani staršiu verziu operačného systému Android, ktorý by ale v najbližších dňoch mal dostať aktualizáciu na "ruskú zmrzlinu".

Telefónny zoznam v smartfónoch už nie je iba o číslach mobilných telefónoch alebo pevných liniek. Po pridaní účtov sociálnych sietí sa zhodné kontakty automaticky prepoja a získate tak prístup ku všetkým informáciám z jedného miesta. Po pridaní Facebook účtu sa pri kontakte zobrazia aj jeho fotografie a záľuby. Náročnejší používatelia sociálnych sietí si isto obľúbia aplikáciu Timescape. V základnej podobe ponúkne prístup k Facebooku, Twitteru a možnostiam komentovania a lajkovania príspevkov. Vývojári však nelenia a v obchode Google Play nájdete pluginy, ktoré zobrazia aj vašu poštu z Gmailu, novinky z Fourquare a ešte pár ďalších. Pri vytáčaní na číselníku musíme pochváliť inteligentné vyhľadávanie v menách, priezviskách a oboch súčasne.

Zistenie, že Sony zabudlo na spúšť fotoaparátu nás mierne prekvapilo, keďže tohtoročné modely tejto značky ju prevažne majú. Na rýchle spustenie tak poslúži aspoň skratka na zablokovanej obrazovke. Objektív fotoaparátu s maximálnym rozlíšením 5 megapixlov a automatickým ostrením je mierne zapustený, a tak prípadné škrabance nemajú šancu. Vedľa neho asistuje LED dióda, ktorú vďaka widgetu na domácej obrazovke môžete využiť aj na svietenie v noci. Prostredie fotoaparátu ponúka prispôsobiteľnú lištu naľavo a rýchle prepínanie režimu videa s dotykovou spúšťou a vstupom do galérie napravo. Nastavenia sú naozaj bohaté. Nechýba možnosť zhotovenia panoramatického záberu a zaujímavým doplnkom v smartfónoch od Sony sú aj fotografie 3D. Na tie ale potrebujete obrazovku, ktorá 3D zobrazenie podporuje. Výsledné snímky radia smartfón medzi priemerné "päťmegapixle". Xperia go nahráva video v HD rozlíšení a počas nahrávania môžete obraz aj priblížiť. Pri nahrávaní blízkych objektov sa hodí funkcia automatického preostrovania. Testovacie fotografie s videom nájdete v našej galérii.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 20 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 93 MB / min.)

Prehrávač hudby od Sony patri medzi tie prepracovanejšie. Presvedčíte sa o tom už na zablokovanej obrazovke, kde sa po posunutí widgetu hodín do strany zobrazí jednoduché ovládanie. Takéto ovládanie môžeme nájsť aj v iných prostrediach, no v tomto prípade treba zdôrazniť, že je tam stále, nie iba počas spusteného prehrávania. Ďalšie prednosti nájdete už priamo v aplikácii. Na obrazovke Moja hudba si okrem tradičného delenia skladieb podľa interpretov, albumov môžete vyskúšať aj zaujímavý doplnok SenseMe channels. Ide o delenie hudby podľa nálady. Od tých pomalších – noc, relax, oddych, až po niečo dynamickejšie – tanec, extrémne. Preniesli ste si z počítača skladby s neúplnými tagmi a vaša zbierka sa chaoticky rozhádzala? V tomto prípade si určite obľúbite možnosť prevzatia informácii o hudbe pomocou dátového pripojenia. A s dátami sa spájajú aj ďalšie doplnky. Priamo z obrazovky prehrávača je možné vyhľadať informácie o interpretovi na Wikipédii, hľadať hudobné videa na YouTube alebo text skladby na Google. A nechýbajú ani pomerne bohaté nastavenia zvuku. Okrem ekvalizéra s viacerými profilmi tu nájdete aj režim priestorového zvuku a funkciu xLOUD, ktorá počas prehrávania cez reproduktor zosilní jeho hlasitosť.

Ďalšiu porciu hudby ponúkne FM rádio so zobrazením názvu stanice (RDS). Ak sa vám zapáčila práve prehrávaná skladba a máte aktívne dátové pripojenie, využite služby aplikácie TrackID, ktorá ju identifikuje. Klasické RT-čko (zobrazenie názvu skladby alebo relácie) tu, žiaľ, nenájdete.

K športovému telefónu patrí aj zbierka potrebných aplikácií. WalkMate vám po nastavení hmotnosti a dĺžky kroku zaznamenáva ich počet, čas, vzdialenosť, spálené kalórie a ušetrené CO2. Aplikácia Figure Running poslúži na trackovanie a svoju trasu môžete okamžite zdieľať na Facebook alebo Twitter. Túto aplikáciu si môžete nainštalovať aj na iné zariadenia, stačí si ju stiahnuť z Google Play.

Xperia go mi pri zapnutých dátach, automatickej synchronizácií, pár telefonátoch a pár minútach na webe vydržala väčšinou jeden deň. Ak budete mať zapnutú aplikáciu WalkMate a počas chôdze alebo behu počúvať aj hudbu, výdrž sa pravdepodobne dosť zníži. Všetko je to o nárokoch používateľa. Niektorí využívajú smartfón iba na telefonovanie, bez zapnutej synchronizácie e-mailov a účtov, pár minút na webe a vtedy si viem predstaviť aj dvojdňovú výdrž.

Výhody:

+ odolnosť voči vode

+ praktické rozmery

+ dvojjadrový procesor

+ bohaté príslušenstvo

Nevýhody:

- starší OS

- chýba spúšť fotoaparátu

- v porovnaní s konkurenciou je prostredie chudobné

- slabšie rozlíšenie displeja

- nízka kapacita batérie

Orientačná cena: 239 € (sonymobileshop.sk)

Záver

Hlavným ťahákom Xperie go je odolnosť so stupňom krytia IP67 a z nej by mala aj ťažiť. Poteší príslušenstvo v balení, športové aplikácie a dvojjadrový procesor. Slabinou je plastová konštrukcia a taktiež rozlíšenie displeja. Ak hľadáte lepšie rozlíšenie na podobne veľkom zariadení, nemusíte chodiť ďaleko. Z rovnakej stajne pochádza Xperia Sola a za rovnaké peniaze ponúkne o čosi väčší displej s lepším rozlíšením a nechýba jej ani spúšť fotoaparátu.

Diskusia k článku:

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan 30.05.2012 - 16:54

Musel predsa Sony spraviť aj nmini model ako to vždy robieva :)

Pavol Pavučko30.05.2012 - 17:08 Trvalý odkaz

podla mna by mali byt vsetky telefony odolne nie kao iphone :)

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan30.05.2012 - 19:27 Trvalý odkaz

:D iPhone je nato expert haha. Ale tenbto tuším nemá gorilla Glass čo je škoda

tomas130.05.2012 - 20:38 Trvalý odkaz

super telefon hlavne pre robotnikov robiacich na stavbe len či by vydrzal tresknutie o beton

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease30.05.2012 - 20:52 Trvalý odkaz

Scratch-resistant, anti-reflection coating on mineral glass

Celá diskusia 40 príspevkov