Nokia 6120 classic

SKÚSENOSTI majiteľa 3G smartfón s QVGA displejom, HSDPA a 2 Mpix fotoaparátom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

RECENZIA: Nokia 6120 classic

Prečítajte si skúsenosti Braňa Murgaša.

Keď pred Vianocami zaradil Orange do akcie smartfón Nokia 6120 classic s operačným systémom Symbian (v9.2, S60 3rd Edition, Feature Pack 1) za veľmi prijateľnú cenu, nezaváhal som ani na chvíľu a zobral som z akciovej ponuky práve Nokiu, napriek tomu, že som už bol rozhodnutý pre iný mobil. Výhody, ktoré ponúka "múdry telefón" ma presvedčili a zatiaľ svoju voľbu, aj napriek niektorým nedostatkom Nokie 6120 classic, neľutujem.

Dizajn a spracovanie

Nokia 6120 classic má rozmery bežného telefónu. Vďaka tomu sa v ponuke operátorov rýchlo stratí medzi inými, nakoľko navonok vôbec nevyzerá ako smartfón, na ktoré som bol zvyknutý z minulých rokov.

Čierno-strieborný dizajn je skutočne nenápadný, dá sa povedať, že ničím špeciálnym nezaujme. Na druhej strane sa však ani nenájde veľa ľudí, ktorým by sa telefón nepáčil.

Čierna lesklá farba krytu poteší určite milovníkov daktyloskopie, lebo zadný kryt spoľahlivo zachytáva všetky odtlačky prstov. Telefón sa v ruke vďaka svojim rozmerom dobre drží, ľudia s väčšími prstami môžu mať problém len pri stláčaní kláves 6, 9 a #, ktoré sú umiestnené pomerne nízko a blízko okraju telefónu, a palec je pri ich stláčaní vykrútený do nepríjemnej polohy. Viackrát sa mi tiež stalo, že som spolu so stlačením pravého smerového tlačidla stlačil aj červené tlačidlo, ktorým došlo k zatvoreniu spustenej aplikácie (problém to môže byť najmä pri hraní hier). Myslím že tento problém už rieši nejaká aplikácia.

V prípade, ak blokujete klávesnicu "klasickým" spojením ľavého tlačidla a * a neurobíte to dostatočne rýchlo, spustí sa príkaz, ktorý máte uložený pri stlačení ľavého tlačidla. Spracovanie klávesnice je slušné, negatívne hodnotím iba príliš hlasité pukanie kláves (najmä stredný rad 2, 5, 8, 0), takže o nejakom tichom písaní SMS-iek nemôže byť ani reči. Na niektorých fórach spomínané odlupovanie farby na stredovom potvrdzovacom tlačidle sa u mňa zatiaľ neobjavilo.

Výhodou Nokie je určite použitie klasického miniUSB konektora pre pripojenie dátového kábla (aj keď bez dobíjania mobilu) s možnosťou používania pamäťovej karty ako mass storage a umiestnenie reproduktoru na ľavej bočnej strane, takže telefón položený na zadnom kryte je veľmi dobre počuť. K samotnému spracovaniu mám menšie výhrady, a to jednak preto, že zadný kryt má ani nie po 3 mesiacoch používania vôľu asi pol milimetra (otvoril som ho asi 3x) a spodný diel v okolí konektorov sa už v polovičke odlepil a začína sa vychyľovať (zrejme bude musieť zasiahnuť servis alebo sekundové lepidlo).

Displej

Podľa mňa patrí medzi vynikajúce a veľmi dobre zobrazuje údaje aj na slnku. Rozhodne patrí medzi jeden z najväčších plusov telefónu. Displej má však aj obrovské mínus, a to je jeho úplné vypínanie po určitej dobe. Je veľká škoda, že telefón neponúka možnosť túto vlastnosť vypnúť, lebo po uplynutí pár minút displej zhasne a tým, že telefón nemá žiadnu diódu, musíte po čase stlačiť niektorú z kláves, aby ste zistili, či displej nezobrazuje nejakú zmeškanú udalosť.

Riešením tohto problému by mala byť aplikácia cClock, ktorá však podľa niektorých jej užívateľov podstatne skracuje výdrž telefónu. Pri zobrazení hodín ako šetriča obrazovky majú tieto veľmi malú veľkosť, o zreteľne zobrazených hodín vo veľkosti niekoľko centimetrov, na aké som bol na to zvyknutý pri Siemensoch alebo Sony Ericssonoch, som sa nedočkal.

Menu a funkcie

Pre vstup do menu slúži trochu netradične samostatné ľavé tlačidlo, pričom stlačením stredového potvrdzovacieho tlačidla sa dostanete do časti menu, ktorú ste naposledy použili. Menu môže mať tvar ikon, zoznamu alebo 3D ponuky, ktorá sa mi zdala trochu neprehľadná. Za výhodu považujem možnosť rôznym spôsobom presúvať jednotlivé položky v menu. Pohyb v menu je veľmi rýchly a bezproblémový. Prepínanie medzi spustenými aplikáciami je možné dlhším podržaním ľavého tlačidla pre vstup do menu, spustené aplikácie sú aj priamo v menu označené malou šípkou. Pre pohyb v menu je možné použiť aj klávesové skratky, v niektorých prípadoch sa však dostanete iba do základnej ponuky, ďalej sa už treba pohybovať šípkami.

Nokia 6120 classic obsahuje takmer všetky štandartné funkcie dnešných mobilov, zaujímavosťou je absencia stopiek a odpočítavania. Vynikajúco sú spracované kancelárske funkcie, telefón si vďaka predinštalovaným aplikáciám Quickoffice poradí s prečítaním dokumentov vo Worde, Exceli alebo PowerPointe, editovať sa však nedajú.

Rádio funguje iba s pripojením handsfree a neponúka RDS. Jeho kvalita je na veľmi dobrej úrovni. Profily je možné rôznym spôsobom upraviť, nevýhodou je, že sa nedajú nastaviť na časové spúšťanie.

Kontakty v zozname vyhľadáva telefón podľa viacerých písmen. Pre mňa je nevýhodou, že vyhľadáva podľa prvých znakov vo všetkých údajoch. Ak chcem nájsť napr. meno Peter a zadám "pet", telefón mi najprv ukáže položku "Andrej Petrovič". Pri viacerých ľuďoch s rovnakým priezviskom tak môže chvíľu trvať, kým sa doklikáte na požadované meno. Zoznamy adresára a SIM sa nedajú prepojiť. Kvalita hovoru je na slušnej úrovni, a to aj pri dodávanej handsfree sade. Jej nevýhodou je nízka hmotnosť slúchadiel, ktoré dosť často vypadávajú z ucha a to aj vďaka zbytočne dlhej šnúre k pravému slúchadlu. Pri videohovore (medzi dvoma Nokiami 6120 classic) dochádzalo k menším chybám pri prenose obrazu (sekanie), napriek tomu som bol jeho kvalitou prekvapený, zvuk bol bezproblémový. Pri dlhšom hovore sa telefón v hornej časti zreteľne zahrieva.

Nokia 6120 classic disponuje dostatočnou vnútornou pamäťou s možnosťou rozšírenia pomocou microSD kariet. Telefón pracuje s pamäťou kartou spoľahlivo, rýchle je aj spúšťanie aplikácií umiestnených na karte.

Symbian

O možnostiach telefónov s operačným systémom Symbian by sa toho dalo napísať veľa. Za najväčšiu výhodu považujem možnosť nahradiť takmer akúkoľvek aplikáciu v telefóne inou, pričom na internete sú k dispozícii desiatky rôznych aplikácií. Z aplikácií, ktoré mám nainštalované v telefóne ja, vám odporúčaml:

LCG Jukebox (prehrávač MP3)

Qreader (čítanie e-bookov)

SmartMovie (prehrávač filmov vo formáte .avi)

Fring (Skype)

FSCaller (zobrazenie fotky volajúceho na celom displeji)

Doposiaľ sa mi podarilo zistiť 2 vady softvéru (verzia 3.83), a to: po odpojení handsfree sady niekedy prestane fungovať mikrofón (pomôže reštart telefónu), a chybu v presune dátumu, kedy počas víkendu plynie čas v poriadku, ale dátum ostáva z predošlého dňa. Keďže sa mi nepodarilo zistiť príčinu tejto chyby pri vyskúšaní rôznych nastavení, posunov času, dátumu, zapínaní, vypínaní a podobne, musím nechávať telefón zapnutý celú noc, lebo iba tak mám istotu, že sa dátum zmení správne a napríklad budík aktivovaný počas pracovných dní naozaj zazvoní. Podľa produktového kódu zatiaľ novšia verzia softwaru pre môj telefón nie je k dispozícii.

Fotoaparát

Napriek tomu, že Nokia 6120 classic má zabudovaný fotoaparát s rozlíšením 2 megapixely, nemožno ju vôbec považovať za fotomobil. Kvalita fotiek je priemerná až podpriemerná, fotoaparát nemá takmer žiadne pokročilejšie funkcie. Na zachytenie momentiek je však, podobne ako väčšina fotoaparátov v mobile, dostačujúci. Vďaka umiestneniu ovládacích tlačidiel na pravej strane telefónu sa pri fotení telefón veľmi dobre ovláda (tlačidlá hlasitosti sa používajú na zoomovanie, spodné tlačidlo na aktiváciu fotoaparátu a ako spúšť)

Musím však vyzdvihnúť kvalitu videozáznamu (QVGA rozlíšenie + AAC zvuk), ktorá je veľmi slušná. S videom sa dá rôzne pracovať pomocou videoeditora (strihanie, efeky a pod.), rovnakoje možné fotografie upraviť v galérii.

Škoda je, že sa nedá aktivovať stále svietenie LED blesku, napriek tomu, že existuje niekoľko aplikácií, ktoré to na iných mobiloch dokážu.

Výdrž batérie

Výdrž batérie patrí tiež medzi dosť podstatné mínusy. Pri bežnom používaní mi telefón vydrží najviac 2 dni bez nočného vypínania. Pri väčšom zaťažení sa mi podarilo telefón vybiť za niekoľko hodín. Veľmi otravné je upozorňovanie na vybitú batériu, keď mobil pri používaní počas slabej batérie neustále pípa a zobrazuje informáciu na displeji. Nabíjanie trvá okolo 1,5 hodiny a v prípade dobitia telefónu sa ozve tichý zvuk.

Záver

Napriek niektorým uvedeným nedostatkom som s Nokiou 6120 classic veľmi spokojný. Výhody operačného systému Symbian jednoznačne prevyšujú niekoľko chýb, z ktorých snáď aspoň niektoré budú opravené v novších verziách softwaru. Nokia 6120 classic sa dodáva s kompletným príslušenstvom (batéria, nabíjačka, handsfree, miniUSB dátový kábel, CD). Dokúpiť je nutné len pamäťovú microSD kartu.

Najväčšie plusy:

operačný systém symbian a jeho možnosti

na smartphone veľmi dobré rozmery a hmotnosť

výborný displej

množstvo kancelárskych funkcií

Najväčšie mínusy:

úplné zhasínanie displeja

klávesnica vhodná iba pre malé prsty a jej pukanie pri písaní

slabý fotoaparát

slabá výdrž batérie

Diskusia k článku:

Začať diskusiu