Sony Xperia Sola (MT27i)

Recenzia Androidu (v2.3) s dvojjadrovým 1 GHz procesorom, 3,7'' FWVGA displejom a 5 Mpix fotoaparátom. Poteší podporou NFC SmartTagov, inovatívnym ovládaním floating touch i štandardnou výbavou dnešných smartfónov.

Základné parametre:

OS:Android Android 2.3 Gingerbread (s aktualizáciou na Ice Cream Sandwich v lete 2012)

procesor: dvojjadrový 1 GHz, ST-Ericsson NovaThor U8500

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 116 x 59 x 10 mm,

hmotnosť: 106 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), Mobile Bravia Engine, 16 mil. farieb, 480 x 854 b., rozmery 46 x 82 mm, uhlopriečka 3,7'' (94 mm), odolný voči poškriabaniu

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, tlačidlo spúšte, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps), 3D Sweep Panorama,

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 RAM + 8 GB ROM (dostupná 5 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA, NFC

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 320 mAh

SAR: 1,25 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 290 €

Neobsahuje/nepodporuje: testovaného telefónu: xenónový blesk, HDMI,

Softvérová verzia Android 2.3.7 Gingerbread

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka, microUSB kábel, 2 žetóny SmartTags, stereo slúchadlá, SIM adaptér, dokumenty

Na tohtoročnom MWC v Barcelone sme mohli vidieť troch zástupcov novej série NXT od Sony – Xperiu S, P a U. Už o dva týždne neskôr prichádza ďalší model - Xperia Sola.

Xperia Sola je však trochu iná a pár detailov si všimnete už na konštrukcii. Spodná časť prednej steny je mierne znížená a chýba jej transparentný pás s prvkami antény. Sony ale pribalilo inú vychytávku. Nachádza sa tu dlhší pásik, o ktorom sme si mysleli že bude slúžiť na notifikáciu zmeškaných udalostí. Lenže informačná dióda je hore. Záhada bola vyriešená už pri prvom zapnutí telefónu. Je to viac-menej dizajnový prvok a svieti iba vtedy ak svietia aj tri dotykové tlačidlá. Nad displejom sa nachádza, už spomínaná, informačná dióda, senzor priblíženia, slúchadlo a senzor automatickej regulácie jasu. V porovnaní s Xperiou S, P a U jej chýba predná kamera. V hornej stene nájdeme iba 3,5 mm audio konektor, ktorý poslúži na pripojenie ľubovoľných slúchadiel. Obsahovo najbohatšia je pravá stena. Najvyššie položený je microUSB konektor a praváci by určite ocenili ak by si svoje miesto vymenil s tlačidlom napájania, ktoré je v tej ľavej. Pomerne netradičné je umiestnenie tlačidla ovládania hlasitosti v spodnej časti ľavej steny. Chce to trochu času aby si človek zvykol a počas hovoru (zmena hlasitosti) nesiahal hore. Pod tlačidlom sa ešte nachádza dvojpolohová spúšť fotoaparátu. A tej sme sa tešili, pokiaľ sme ju nevyskúšali v zapnutom stave. Zaostrenie je bez problémov, no dotlačenie spúšte je príliš tuhé a väčšia sila, tým pádom aj pohyb telefónom, sa odzrkadlí na výsledných fotografiách.

Po odstránení zadného krytu sa naskytne pohľad, ktorý sa nevidí tak často. Aj keď batéria nie je zabudovaná, ako to je u Xperie S, prekrýva ju čierna fólia, ktorá bráni jej vybratiu. Dá sa teda očakávať, že jej odstránenie bude považované za porušenie záručných podmienok. Menšou kompenzáciou je možnosť manipulácie s microSD a SIM kartou v zapnutom stave. Sony nezabúda ani na nový trend s microSIM kartami a k telefónu pribalilo plastový adaptér. Okrem neho tu ešte nájdeme dva Smart Tagy. O tých však neskôr.

Matnej povrchovej úprave nie je naozaj čo vytknúť. Zadná stena priťahuje minimum odtlačkov a ľahko sa čistí. Výhrady však smerujú k zhotoveniu. Zadný kryt nedolieha k bočným stenám tak ako by mal a pri stlačení na oboch stranách je počuť vŕzgavý zvuk.

V zariadeniach od Sony (Sony Ericsson) sa pri displeji stretávame s technológiou Mobile BRAVIA Engine, ktorá má zlepšiť výslednú kvalitu pri prezeraní obrázkov a videí. Ja som ale veľký rozdiel pri zapnutej a vypnutej technológii nevidel. Nič však nemení na tom, že displej v Xperii Sola ponúka výborne podanie farieb, podobne ako v ďalších zariadeniach od Sony. Automatická regulácia jasu reaguje na zmeny veľmi rýchlo a pomáhala mi najmä pri používaní v exteriéri. Tam podáva Xperia Sola priemerné, až nadpriemerné výsledky. Slabšie je na tom pri pozorovacích uhloch, najmä ak sú na displeji zobrazené svetle farby. Pre mňa je to ale zanedbateľná chybička, ktorá by určite nezohrávala veľkú úlohu pri výbere telefónu. Nie je to AMOLED ale nie je to ani lacný displej v androidoch s cenovkou okolo 100 € (napríklad Samsung Galaxy Y). Xperia Sola si zaslúži pochvalu aj za dobrý pomer rozlíšenie / veľkosť displeja. Podobné rozlíšenie je samozrejmosťou skôr v 4-palcových zariadeniach. Tu sa menšia uhlopriečka odzrkadlila na naozaj ostrom texte a komfortnom prezeraní webu. Nezabúdajme ale na to, čo robí Xperiu Sola výnimočnou. Vďaka technológii floating touch môžete telefón ovládať bez dotykov, displej reaguje na pohyb palca vo vzdialenosti asi pol centimetra. Menším háčikom je podpora aplikácií, ktoré si s touto technológiou rozumejú. Jedinou takouto aplikáciou v zariadení je internetový prehliadač. Na posúvanie stránky však zabudnite. Technológia umožní zvýrazniť odkaz alebo rozbaliť menu na niektorých stránkach. Xperia Sola je na trhu novinkou a preto je pochopiteľné, že aplikácie s takouto podporou zatiaľ chýbajú. Som veľmi zvedavý, aké aplikácie nám vývojári ponúknu. A mimochodom, vďaka technológii floating touch môžete telefón ovládať aj v rukaviciach.

O rýchly chod zariadenia sa stará dvojjadrový procesor s taktom 1 GHz, ktorému dopomáha 512 MB RAM pamäte. Systém je vyladený a beží svižne. Pri vstavanej batérii som očakával, že dlhším stlačením tlačidla napájania sa zobrazí aj možnosť reštartovať zariadenie. No nájdete tam iba tichý režim, lietadlo, vypnúť a možnosť nasnímať obrazovku. V zariadeniach od Sony by sa zišiel aj správca aplikácii, ktorý by umožnil rýchle zatváranie bežiacich procesov. Dlhším podržaním tlačidla domov sa zobrazia iba posledne spustené.

Čistý operačný systém je aj v tomto prípade doplnený o nadstavbu od Sony, ktorá je z tých jednoduchších. Poteší zablokovanou obrazovkou s ovládaním prehrávača a zobrazením zmeškaných udalostí, vytváraním priečinkov na domácich obrazovkách a zmenou témy. Chýba jej presun z poslednej domácej obrazovky na prvú, vytváranie priečinkov v menu a, už spomenutý, správca spustených aplikácií. No za najväčší nedostatok považujem chýbajúce skratky nastavení vo výsuvnej lište. A neospravedlnia to ani widgetom na domácej obrazovke.

Internetový prehliadač si ma získal automatickým zalamovaním textu a spolu s dobrým rozlíšením ponúkal výborne podmienky na časté prezeranie webu. Poradí si s viacerými oknami, záložkami, flash animáciami a v rozsiahlom texte sa zíde funkcia vyhľadávania na stránke.

Fotoaparát som už spomenul v súvislosti s nie najpohodlnejšou spúšťou. Dlhším stlačením ho preberie aj pri zablokovanej obrazovke a v nastaveniach fotoaparátu si môžete zvoliť akciu, ktorá sa uskutoční. Okrem klasického spustenia tu nájdeme aj funkciu rýchleho snímania, čo znamená okamžité snímanie po spustení. Vy iba stlačíte spúšť a o zvyšok sa postará telefón. Aj o zaostrovanie, a práve s tým si nie vždy poradil. Prostredie fotoaparátu poteší možnosťou zmeniť si skratky v ľavej stene, rýchlym prepnutím na video a priamym vstupom do galérie. Posledné dve funkcie sú typické aj pre iné androidy. V bohatej ponuke nastavení nájdete scény, rozpoznávanie úsmevu, expozíciu, ISO, geoznačkovanie a režim zaostrovania, kde ma zaujalo zaostrovanie dotykom prsta na ľubovoľný bod. Fotoaparát podá slušný výkon najmä počas slnečných dní ,pri horších svetelných podmienkach je už na fotografiách vidieť šum. Čakal som o čosi lepšie výsledky. S Xperiou Sola nasnímate video v HD kvalite a podobne ako pri fotoaparáte, aj tu si môžete vybrať z viacerých možností nastavení. V slabšie osvetlených podmienkach využijete LED blesk ako prisvetlenie a nechýba ani stabilizácia obrazu. Začali ste snímať skôr ako bolo potrebné? Nevadí. Použite jednoduchý editor videa, v ktorom si vystrihnete iba tú dôležitú časť. Xperia Sola nie je žiadna padavka a slúži až do posledného dychu. Snímky a videa zhotovíte aj s kapacitou batérie menšou ako 5% a dokonca aj s bleskom.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 13 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 46 MB / min.)

Z multimediálnych aplikácii zaujme prehrávač hudby, a ten mi robil spoločnosť každý deň. Okrem klasických funkcií tu nájdete aj delenie skladieb podľa nálady (relax, tanec) a s aktívnym dátovým pripojením si môžete aktualizovať obrázok albumu, stiahnuť text alebo odporučiť skladbu na Facebooku. To najzaujímavejšie sa ale ukrýva v ponuke ekvalizéru. Okrem viacerých profilov nechýba možnosť vytvoriť si vlastný, po pripojení slúchadiel si môžete vybrať z viacerých nastavení priestorového zvuku a funkcia Clear BASS poteší najmä fanúšikov tanečnej hudby. Zosilňovač hlasitosti xLOUD premení váš telefón na ukričanú tehličku, s ktorou môžete ozvučiť menšiu miestnosť. Vysokú kvalitu zvuku tu ale nečakajte.

V zariadeniach od Sony sme si už zvykli, že FM rádio si poradí iba so zobrazením názvu stanice (RDS) a na zistenie názvu skladby je potrebné použiť aplikáciu TrackID. Tá je však funkčná iba s aktívnym dátovým pripojením.

O technológii NFC ste už mohli počuť v súvislosti s bezkontaktnými platbami alebo párovaním zariadení. Sony túto technológiu využíva pri svojich inteligentných značkách SmartTags. Ide o malé žetóny, ktoré majú uľahčiť každodenné používanie smartfónu. Princíp je veľmi jednoduchý. Žetónu pridelíte viacero funkcií a jeden dotyk medzi zariadením a žetónom ich aktivuje. Napríklad žetón na nočnom stolíku môže vypnúť zvuky, dátové pripojenie a zapnúť aplikáciu budík. Namiesto zdĺhavého nastavovania tak stačí jeden dotyk. V balení nájdete dva žetóny, ďalšie si môžete kúpiť vo viacerých e-shopoch. Za štyri žetóny zaplatíte približne 10 eur.

Telefón mi pri zapnutých dátach, pár telefonátoch, hodine hudby, kontrole e-mailov a asi 15 minútach surfovania na webe vydržal jeden deň. Pravdupovediac, od batérie s takouto kapacitou som ani viac neočakával.

Výhody:

+ výborný pomer uhlopriečka / rozlíšenie

+ displej s technológiou floating touch (okrem iného aj ovládanie v rukaviciach)

+ vyladený systém

+ fotoaparát s LED bleskom spustíme aj pri kapacite batérie pod 5%

+ užitočné SmartTags

Nevýhody:

- vŕzganie zadného krytu

- nepohodlná hardvérová spúšť

- starší OS 2.3

- chýbajú skratky vo výsuvnej lište

- vstavaná batéria

- slabšia kapacita batérie

Orientačná cena: 289 € (se-eshop.sk)

Záver

Xperia Sola je svižný dvojjadrák s praktickými rozmermi, dobrým pomerom uhlopriečka / rozlíšenie a užitočnými SmartTags. Výnimočnou ju robí displej s technológiou floating touch, ktorá umožní ovládať telefón bez dotykov a rozumie si aj s ovládaním v rukaviciach. Sklamaním je nie najkvalitnejšia konštrukcia, starší OS a slabšia kapacita batérie.

Diskusia k článku:

JaroB 13.03.2012 - 13:30

na pultoch apríl 2012 za cenu 329€ http://www.xperiablog.net/2012/03/13/xperia-sola-launching-late-april-for-e329/ podpora microSD je len a len vítaná ...:)

Lenka Ivančíková13.03.2012 - 16:19 Trvalý odkaz

ten sa medzi specifikaciami neuvadza.

DJ Pepe13.03.2012 - 21:38 Trvalý odkaz

len 329 euro? tak to chcem!

JaroB14.03.2012 - 01:46 Trvalý odkaz

GLONASS.....je iba na chipsetoch od Qualcommu a toto má ST-Ericsson ako aj Xperia P a U čiže Glonass nemajú.... iba Xperia S má glonass práve preto lebo ako jediná(2012) používa Qualcomm

Celá diskusia 32 príspevkov