LG Optimus 4X HD (P880)

Recenzia smartfónu so štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom, 4,7'' IPS displejom s HD rozlíšením, 8 Mpix fotoaprátom s AF, LED bleskom, tradičnou výbavou smartfónov a NFC tagmi.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich + LG UI 3.0

chipset: Nvidia Tegra 3 T30, 40 nm

procesor: 1,5 GHz Quad-core ARM Cortex-A9

grafický procesor: ULP GeForce

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 850/900/1900/2100 MHz

rozmery: 132 x 68 x 9 mm

hmotnosť: 141 gramov overenédisplej: True HD IPS, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 280 x 720 b., rozmery 59 x 105 mm, uhlopriečka 4,7'' (120 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps)

predná kamera: 1,3 Mpix

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 16 GB ROM (dostupných 12,26 GB) + microSD karta (do 64 GB)

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI HDMI (cez MHL konektor), DLNA, NFC

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (bez RDS), 3,5 mm jack, TV-Out

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 2 150 mAh, BL-53QH

SAR: 0,618 W/kg (norma 2 W/kg)

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 510 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, informačná dióda

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, NFC tag, dokumenty

Aj LG pridáva polienko do ohňa štvorjadrových smartfónov a chystá sa konkurovať modelom Samsung Galaxy S III a HTC One X. Cesta 4X sa však akosi zamotala a na trhu sa objavuje o čosi neskôr než konkurencia. Bude LG plnohodnotným konkurentom dvoch modelov, ktoré si už stihli na trhu spraviť meno?

Dizajn zariadenia sa uberá rovnakým smerom ako ďalšie aktuálne modely od LG. Tenkú pevnú konštrukciu s hranatým tvarom zjemňujú oblé boky. Na konštrukcii nenájdete žiadne dizajnové výstrelky a v konečnom dôsledku pôsobí skôr prísnym dojmom. Hranatý tvar mierne uberá na pohodlnosti pri držaní. Za to však môže aj veľkosť smartfónu. Pri používaní jednou rukou som dočiahol do spodných 2/3 displeja, zvyšná časť už bola odkázaná na pomoc druhej ruky. Zhotovenie je kvalitné, jednotlivé časti konštrukcie k sebe dobre priliehajú. Môže za to aj sivý lem s textúrou obopínajúci boky, ktorý dodáva pocit pevnosti.

Po stranách zariadenia sa žiadna revolúcia nekoná a nájdete tu iba tie základné prvky a konektory. Hore sa nachádza 3,5 mm audio konektor spolu s tlačidlom napájania, vľavo tlačidlo hlasitosti a v spodnej stene je to microUSB konektor. V plošne bohatej pravej stene by väčšina používateľov ocenila prítomnosť hardvérovej spúšte fotoaparátu alebo aspoň premiestnenie tlačidla napájania z hornej. Okrem umiestnenia mi na tlačidle napájania prekážala jeho menšia veľkosť a privítal by som aj istejšiu odozvu pri stláčaní. Zadný kryt s textúrovaným povrchom pripomínajúcim textíliu dodáva zariadeniu trošku elegancie a istejší pocit pri manipulácií. Na veľkej ploche zadnej steny nájdete fotoaparát s LED bleskom, logo výrobcu a hlasný reproduktor. Zadný kryt prekvapí z oboch strán. Z jednej je to už spomínaný textúrový povrch a na tej druhej sa nachádza NFC anténa. Pomocou NFC bude párovanie rýchlejšie a posielanie súborov jednoduchšie. Stačí dotyk zadných stien zariadení s NFC a súbor sa odošle. NFC využijete aj s tagmi, štítkami alebo žetónmi. Tých názvov je viacero. V podstate ide o priradenie informácie žetónu, ktorá sa dotykom telefónu aktivuje. Môžu to byť rôzne nastavenia telefónu (tichý režim, aktivácia / deaktivácia Wi-Fi...) alebo spustenie aplikácie (budík). Jednu nálepku nájdete aj v balení a jej funkcionalitu si nastavíte pomocou aplikácie LG Tag+.

Odstránením zadného krytu sa objaví batéria a sloty na microSD a SIM kartu. S microSD je možné manipulovať aj v zapnutom stave a do slotu SIM sa vkladá klasická mini verzia. Teda žiadna mikro ako je to v prípade Galaxy S III alebo HTC One X.

Predná stena je pokrytá odolným sklíčkom Gorilla Glass a väčšinu plochy zaberá displej. A dobrý displej. IPS panel s uhlopriečkou 4,7-palca a HD rozlíšením ponúka pekné farby a dobré pozorovacie uhly. Sledovanie filmov v lepšej kvalite bolo naozaj zážitkom. Výhody jemného rozlíšenia som ocenil aj v prehliadači, kde na mňa čakalo jemné písmo bez nutnosti približovania. Pochválime aj čitateľnosť v exteriéri, ktorá určite patrí medzi tie lepšie. Pri svetelných zmenách sa môžete spoľahnúť na automatickú reguláciu jasu s rýchlymi reakciami.

Nad displejom sa nachádza senzor priblíženia, senzor automatickej regulácie jasu, slúchadlo a predná 1,3 Mpix kamera. Pozorný čitateľ si isto všimol, že notifikačná LED dióda chýba. Pod ním sa usídlila trojica dotykových tlačidiel s podsvietením a vibračnou odozvou.

LG Optimus 4X HD je poháňaný rovnakým chipsetom aký nájdeme v modeli HTC One X. Je od Nvidie a jeho označenie je Tegra 3. Pozostáva zo štvorjadrového procesora taktovaného na 1,5 GHz ( + jedno jadro pre úsporu batérie) a grafického procesora ULP GeForce. Výkon sme vyskúšali na trojici hier - Modern Combat 3: Fallen Nation, The Amazing Spider-Man a The Dark Knight Rises. Hry bežali v poriadku, no počas dlhšieho hrania, najmä The Dark Knight Rises sme si všimli zvýšenú teplotu v hornej časti pri fotoaparáte. Hardvér sme otestovali aj pomocou dvoch benchmarkov. V Quadrant Standard dosiahol 4 639 bodov, v AnTuTu Benchmark 11 250 bodov. O spustené aplikácie sa stará operačná RAM pamäť s kapacitou 1 GB. Využívaných bolo zvyčajne 600 – 700 MB. Z internej 16 GB pamäti je dostupných 12,26 GB. Tento pomerne veľký priestor sa dá ešte zväčšiť pomocou microSD karty s kapacitou až do 64 GB.

Operačný systém vo verzii 4.0 Ice Cream Sandwich dopĺňa nadstavba od LG. Po skúsenostiach s predošlými modelmi LG môžeme povedať, že ide o prepracované a funkčne bohaté prostredie. Zablokovaná obrazovka ponúkne rýchly prístup do štyroch aplikácií a jednoduché hodiny v hornej časti môžete zameniť za väčšie alebo doplnené o kalendár. Všetky prispôsobenia zablokovanej obrazovky sa nachádzajú v nastaveniach. Od verzie Ice Cream Sandwich si už zablokovaná obrazovka rozumie aj s výsuvnou lištou, a tak prístup k jej notifikáciám bude o čosi rýchlejší. Lište nechýbajú skratky nastavení, ktorých počet a poradie sa dá meniť. Je ich až dvanásť. Zo zväčša klasickej ponuky však jedna vykukuje. Skratka QuickMemo zhotoví z práve prezeranej obrazovky screenshot a umožní dopísanie alebo dokreslenie informácie a orezanie screenshotu. Ten si potom môžete uložiť a poslať. QuickMemo využijete napríklad v Google Mapách, kde rýchlo zvýraznite trasu a pošlete ju známemu.

Ďalšie vylepšenia nájdeme na domácich obrazovkách. Ich počet si môžete prispôsobiť a páči sa mi, že sa nezabudlo na cyklické posúvanie. Z poslednej obrazovky sa tak hneď dostanem na prvú. Ak sa vám nepáčia ikony aplikácií, skúste navštíviť položku motív. Nájdete tu ďalšie tri témy, ktoré zmenia ikony v prostredí. A dajú sa meniť aj po jednom. Stačí dlhšie podržať na ikone a následne sa zobrazí možnosť zmeny motívu ikony. Tieto a ešte pár ďalších funkcií nájdete v nastaveniach v položke základná obrazovka. LG pribalilo aj pár zaujímavých widgetov, z ktorých ma zaujal widget kalendára s mesačným náhľadom a widget počasia s hodinami. Okrem bohatej funkčnosti sa podarilo aj vyladenie prostredia. Telefón reaguje rýchlo, zmena obrazoviek je plynulá a pohyb v prostredí naozaj rýchly.

Z možností prepojenia a posielania dát sme už spomenuli NFC. S ním priamo súvisí aj služba Android Beam, pomocou ktorej môžete posielať napríklad stránky prehliadača, videá YouTube a osobné kontakty. Nechýba ani služba Wi-Fi Direct, ktorá umožňuje posielanie dát bez nutnosti pripojenia k prístupovému bodu. LG pridalo ešte dve funkcie. Aplikácia On-Screen Phone prepojí telefón s PC pomocou USB, Bluetooth alebo Wi-Fi a zobrazí na ňom obrazovku telefónu. Stiahnete ju z webovej stránky LG a po rýchlom nastavení už môžete ovládať telefón pomocou počítača.

Telefónny zoznam je už tradične prepojený s číselníkom a históriou hovorov. Číselník si poradí s inteligentným vyhľadávaním v menách a priezviskách a číslice slúžia aj ako rýchla voľba. Po pridaní rôznych účtov sa zhodné položky automaticky prepoja. Prichádzajúci hovor dá o sebe vedieť cez hlasný reproduktor s naozaj vysokou hlasitosťou. Ak sa vám nechce každú noc vypínať a ráno zapínať zvonenie určite si obľúbite funkciu Doba ticha. Tu si nastavíte časový interval a aj dní kedy sa zvonenie vypne a opäť zapne.

Aplikáciu SMS správy môžeme označiť za klasickú. Správy sú zobrazené vo forme konverzácií a pridaním multimediálneho súboru do rozpísanej správy sa automatický zmení na MMS správu. Vďaka veľkému displeju sa na klávesnici píše dobre aj v režime na výšku.

Pridaním Google účtu do telefónu sa automatický nastaví aplikácia Gmail. Pre používateľov iných služieb je pripravená aplikácia E-mail. Zaujímavé je jej zobrazenie na šírku. Na pravej strane nájdete hlavičky e-mailov a naľavo je obsah konkrétneho e-mailu. Hranicu medzi týmito stranami môžete meniť pomocou posuvnej lišty. Obe aplikácie ponúkajú widget na domácej obrazovke s prispôsobiteľnou veľkosťou.

Web budete prezerať pomocou dvoch prehliadačov Chrome a Internet. Ak vám nesadne ani jeden z nich, v obchode Google Play si už určite vyberiete. Funkčne ide o dosť podobné prehliadače. Oba podporujú otvorenie viacerých kariet, kartu v režime inkognito, zobrazenie stránky v desktopovej verzii, vyhľadávanie na stránke, záložky, správcu preberaní a históriu. Prehliadač ešte ponúkne zoomovanie stránky pohybom telefónu a nastavenie jasu. Flash player od Adobe už v obchode Google Play nenájdeme, a tak chýba aj zobrazenie flash animácií. V oboch prehliadačoch mi chýba najmä automatické zalamovanie textu pri zoomovaní. Tým sa môžu pochváliť zariadenia HTC.

Fotoaparát sníma v maximálnom rozlíšení osem megapixelov, automaticky zaostruje a pri fotografovaní bližších predmetov v slabom osvetlení oceníte prítomnosť LED blesku. Aj keď na tele spúšť nenájdeme, jej funkciu na seba preberá tlačidlo hlasitosti. Telefón tak stačí otočiť a tlačidlo hlasitosti bude napravo, podobne ako zvykne byť spúšť. Nastavenia a možnosti fotoaparátu sú naozaj bohaté. V režime snímania si môžete vybrať z normálneho, HDR, panorámy alebo nepretržitého záberu, ktorý zhotoví šesť po sebe rýchlo idúcich snímok. Keďže tlačidlo ovládania slúži ako spúšť, zoomuje sa približovaním alebo odďaľovaním prstov na displeji. Snímať môžete aj bez dotyku - hlasovým povelom "číz". Výsledné fotografie sú dobrej kvality, no Samsung Galaxy S III a HTC One X+ sú trochu ďalej. Pomocou ikony vpravo hore sa prepneme do videa. To Optimus 4X HD nahráva v HD aj Full HD rozlíšení, počas nahrávania automaticky preostruje a aj tu si môžete pomôcť prisvetlením. Počas nahrávania je možné zhotovovať snímky, podobne ako u Galaxy S III a One X. Zaujímavou a skôr zábavnou funkciou sú "bláznivé tváre", ktoré vám počas nahrávania zväčšia alebo zmenšia ústa, nos a oči. V tomto prípade sa rozlíšenie automatický zmení na VGA a nie je možné ho meniť.

Z multimediálnych aplikácií ma najviac prekvapil prehrávač videí s vychytávkou Media Plex. Tá umožní zoomovanie ľubovoľnej oblasti videa počas prehrávania a taktiež náhľad videa posúvaním prsta po časovej osi prehrávača. Prehrávanie môžete aj zrýchľovať alebo spomaľovať a pomocou už spomínanej funkcie QuickMemo zhotoviť screenshot videa a doplniť ho o vaše poznámky. Ak vás prehrávané video akosi unudilo a chceli by ste sa pozrieť čo v telefóne ešte máte, stačí použiť tlačidlo v pravej časti prehrávača. Ten sa presunie do ľavej časti displeja a napravo sa zobrazí knižnica videí. Treba však zdôrazniť, že prehrávanie je stále aktívne. Telefón hravo zvláda tieto funkcie a prehrávanie beží plynule, bez akéhokoľvek trhania. Prehrávač zobrazuje aj titulky a v nastaveniach si môžete prispôsobiť ich veľkosť, farbu a typ písma. A bonbónik na koniec. Zapojením slúchadiel sa sprístupní možnosť zapnúť úpravu funkciu Dolby Mobile, ktorá sprostredkuje priestorový zvuk. Musím povedať, že prehrávač v 4X HD sa naozaj vydaril.

Funkciu Dolby Mobile nájdete i v prehrávači hudby. Ten vašu hudobnú zbierku rozdelí podľa skladieb, albumov, interpretov a priečinkov. Na obrazovke prehrávania zaberá väčšinu plochy obrázok albumu, tlačidla prehrávania a opakovania sa nachádzajú pod a nad ním. Nastavenia prehrávača ponúknu časovač automatického vypnutia a zvukové efekty. Tých je šesť plus jeden vlastný. LG pochválime aj za ovládanie vo výsuvnej lište a pekný widget s jednou zaujímavou funkciou. Tlačidlo aktualizácie stavu odošle názov práve prehrávanej skladby ako status na facebook a tweet na twitter. K skladbe ešte viete pridať informáciu o polohe, url adresu alebo obrázok. Po dobre našliapnutých prehrávačoch videa a hudby prišlo mierne sklamanie v podobe FM rádia. To ponúka iba základné funkcie ako vyhľadanie a uloženie staníc. Chýba zobrazenie informácií o stanici (RDS), skladbe (RT) a niekto by možno privítal aj časovač vypnutia. Najmä pri nočnom počúvaní.

Za multimediálnu aplikáciu môžeme považovať aj Media Home. Ide o aplikáciu, ktorá sa spustí po zapojení do dokovacej stanice a na hlavnej obrazovke umožní prístup k vašej galérii, videám a hudbe. Druhá obrazovka zobrazí veľké hodiny, dátum a stav batérie. Zaujímavé je, že aplikácia je v režime naležato a microUSB konektor sa nachádza v spodnej stene.

Zábavy by už aj stačilo, poďme na organizačné a pracovné aplikácie. Z nich najviac vyniká kalendár. Horná časť patrí mesačnému náhľadu, a tá spodná dennému, týždennému alebo agende. Veľkosť týchto dvoch častí môžete meniť pomocou posuvnej lišty. Popri mesačnom náhľade si tak viete pozrieť aj plány na jednotlivé týždne. Za pracovnú aplikáciu môžeme považovať i prehliadač dokumentov Polaris Office. Funkčnosťou však príliš neprekvapí. Dokumenty je možné iba prezerať a z cloudových služieb si poradí iba s Box.net. Dropbox a Google Disk chýbajú.

Z aplikácií pridaných LG spomeniem Backup, ktorý sa postará o zálohu aplikácií, kontaktov, SMS atď. Pre zdieľanie obsahu cez DLNA je pripravená aplikácia SmartShare.

Batéria s kapacitou 2 150 mAh ma počas prvých dni naozaj zaskočila. Telefón som pri klasickom zaťažení (zapnutá synchronizácia účtov, pár hovorov, približne 15 minút na webe a polhodina hier) musel nabíjať už po približne siedmich hodinách. Ďalšie dni sa to už trochu znormalizovalo, no stále to nebola zázračná výdrž. Napríklad taká Xperia T alebo Galaxy S III mi vo večerných hodinách ponúkali ešte o čosi viac než tretinu batérie. LG už vyfukovalo z posledného a pokukovalo po nabíjačke.

Výhody:

+ pevná konštrukcia

+ IPS displej

+ NFC

+ rýchle reakcie

+ prepracované prostredie

+ prehrávač videí s množstvom funkcií a nastavení

Nevýhody:

- chýba informačná dióda

- nepohodlne umiestnené tlačidlo napájania

- konkurenčné štvorjadrá ponúknu lepší fotoaparát

- slabšia výdrž batérie

- prehrievanie pri dlhšom hraní hier

Orientačná cena: približne 510 €

Záver

LG Optimus 4X HD príjemne prekvapil. Pochválime naozaj parádny IPS displej, rýchle reakcie a funkčne prepracované prostredie a aplikácie od LG. Z nedostatkov musím spomenúť chýbajúcu informačnú LED diódu a slabšiu výdrž batérie, ktorá si väčšími nárokmi viac než deň nebude rozumieť. Optimus 4X HD je dobrým telefónom ale chýba mi na ňom niečo čo by ho postrčilo vpred v boji so štvorjadrovou konkurenciou. Myslím si, že značky Samsung a HTC majú väčšiu fanúšikovskú základňu. Možno to bude znieť trochu zvláštne ale za dobrého konkurenta považujem aj stajňového kolegu Optimus L9. Až o polovicu lacnejší model (cena v Telekome) ponúkne slabšie, no stále výborné qHD rozlíšenie, veľmi podobný vzhľad, slabší fotoaparát a stredné hardvérové tlačidlo, ktoré mi občas na 4X HD naozaj chýbalo. Aj výdrž je v prípade L9 značne lepšia.

Diskusia k článku:

Martin 05.03.2012 - 23:13

a co ja viem nicim ma moc nepritahuje co sa tyka hw a stovrjadraky su v mobile podla man zbytocnost

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease06.03.2012 - 11:01 Trvalý odkaz

tak je to hodne aj marketing. Urcite je dolezitejsia velkost ram, vnutorna pamat, takt cpu.. ..az potom je niekde počet jadier - ale tiez sa neda apriory odmietat ked neviem pozadie - moze vediet pracovat ako dvoj/jedno-jadro, moze mat nizssiu spotrebu, navyse chipset s 4j-cpu moze podporovat vyssie datove toky, rozlisenie displeja/video/foto. Podporovat nove audio formaty atd atd.

Ale ine som chcel, je to píla ako sa patrí. Toto LG: IPS displej 4,7; slusna bateria, slot na microSD.. Akurat zamrzi absencia hdmi

7wcsnurka06.03.2012 - 23:11 Trvalý odkaz

mozno donho pojdem,uvidim ci sa ukaze razr maxx,ale tento 4x ma lepsi displej...asi rozhodne cena..

Peter17.10.2012 - 14:18 Trvalý odkaz

Dúfam, že sa čoskoro v ponuke objavia aj nové motoroly Razr, tie ma lákajú hlavne kôli batérii... inak tento model vyzerá celkom schopne :)

Mato23.11.2012 - 23:22 Trvalý odkaz

Chcem sa opýtať či to má ochranu Gorilla Glass lebo niekde sa píše že áno niekde nie...

Celá diskusia 16 príspevkov