LG Optimus L5 (E610)

Recenzia štýlového smartfónu s L-Style dizajnom, OS Android 4.0, 800 MHz procesorom, dotykovým 4'' HVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a štandardnou výbavou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich

chipset:Qualcomm MSM7225A

procesor: 800 MHz Cortex-A5

grafický procesor: Adreno 200

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 118 x 66 x 10 mm,

hmotnosť: 123 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 262 tis. farieb, 320 x 480 b., rozmery 56 x 84 mm, uhlopriečka 4'' (101 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie VGA videí (640 x 480 b.)

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 4 GB ROM (dostupných 2,65 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 500 mAh

SAR: hlava 0,73 W/kg, telo 0,49 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 180 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, DLNA, tlačidlo spúšte, informačná dióda,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: telefón, batéria, slúchadla, nabíjačka, microUSB kábel, NFC nálepka, dokumenty

LG Optimus L5 je jedným zo štvorice smartfónov radu L, ktoré sa dizajnovo inšpirovali módnym kúskom LG Prada. Medzi hlavné poznávacie znaky patrí hranaté telo a a elegantné prevedenie.

Veľkým ťahákom Optimusu L5 je práve jeho dizajn. Ak by som pred menej skúsených ľudí položil telefóny s cenovkou okolo 300 € a zamiešal medzi ne L5 (zhasnutý), len málo kto by tušil, že ide o telefón patriaci medzi základné androidy.

Vďaka hranatému dizajnu so sivým lemom snažiacim sa vyvolať pocit, že ide o kov a čiernej farbe, sa zo základného smartfónu stáva reprezentatívny kúsok, za ktorý by ste sa nehanbili ani vo vyššej spoločnosti. Okrem zaujímavého dizajnu je potrebné pochváliť aj zhotovenie. Jednotlivé časti veľmi dobre doliehajú a je nemožné, aby ste pri silnejšom zovretí počuli škripot. Rovnako dobre dolieha zadný kryt. Ten odstránite iba s ťažkosťami, no ak má byť výsledkom pevná konštrukcia tak boj s otváraním prijímam. Radšej ťažšie otváranie pri naozaj občasnej výmene SIM karty ako vŕzganie.

Ovládacie prvky sú väčšinou zapustené do sivého lemu a nájdeme ich už na prevažne tradičných miestach. V hornej stene sa nachádza 3,5 mm audiokonektor na pripojenie ľubovoľných slúchadiel a tlačidlo napájania, ktoré slúži aj na rozsvietenie displeja. Hranaté rohy konštrukcie sťažujú naťahovanie sa za týmto tlačidlom a ideálnejším riešením by bolo jeho umiestnenie v prázdnej pravej stene. Ani v LG asi takéto ovládanie nesadlo každému, a tak sa rozhodli využiť na rozsvietenie obrazovky aj stredné hardvérové tlačidlo. Ďakujeme. Naľavo sa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti a microUSB konektor spolu s mikrofónom nájdete dole. Predná stena je zaujímavá, už spomínaným, stredným tlačidlom. Vedľa slúchadla sa nachádza iba senzor priblíženia. Automatická regulácia, informačná dióda a predný fotoaparát chýbajú. Pod displejom je ešte dvojica dotykových tlačidiel s podsvietením.

Na zadnej stene prekvapí najmä nápis NFC, ktorý prezrádza, že pod zadným krytom sa nachádza NFC anténa. Tá poslúži na rýchle spárovanie a výmenu údajov s ďalšími zariadeniami. V nastaveniach NFC nájdete aj funkciu Android Beam, ktorá umožní rýchle posielanie kontaktov, YouTube videí alebo web stránok do druhého zariadenia. Stačí sa len dotknúť obidvomi zariadeniami chrbtom k sebe. LG si za prítomnosť NFC zaslúži veľkú pochvalu.

Po namáhavom odstránení zadného krytu sa objaví akumulátor s kapacitou 1 500 mAh, slot na klasickú SIM kartu a slot na pamäťovú kartu. Ten je prístupný aj bez potreby odstránenia batérie. V spodnej časti sa nachádza hlasný reproduktor. Jeho maximálna hlasitosť si poradí aj s naozaj hlučnými miestami a zvonenie budete počuť.

Optimus L5 pôsobí drahším dojmom až do momentu, kým nerozsvietite displej. Použiť pri 4-palcovej uhlopriečke rozlíšenie 320 x 480 bodov je naozaj extrém. Jedinou výhodou takéhoto riešenie je nižšia záťaž na batériu. Raster je naozaj viditeľný a počas prezerania webových stránok som bol nútený text viacnásobne približovať. Slabé sú aj pozorovacie uhly. Stačí mierny náklon a na displeji nevidíte nič. Vzhľadom na nižšiu cenu by sme mu to rozlíšenie mohli odpustiť, ale to by nesmel existovať cenovo podobný Huawei Ascend G300 s rovnakou uhlopriečkou a rozlíšením 480 x 800 bodov. Optimus L5 mohol pokojne ponúknuť 3,5-palcový displej a výsledok by bol určite lepší.

Procesor s taktom 800 MHz a operačná RAM pamäť s kapacitou 512 MB sa snažia ako sa len dá, no na občasné zaváhania si budete musieť zvyknúť. Napríklad pri prezeraní pomerne jednoduchého PDF súboru v aplikácií Polaris Office som si na načítanie riadkov musel naozaj počkať a pri snahe o rýchlejšie posúvanie stránok sa objavilo iba okno: Nedostatok pamäte. Podobne je to s pohybom na stránke v prehliadači, kde som si musel zvyknúť na pomalšie reakcie pri posúvaní. Slabšiu výbavu je cítiť, no užívateľovi, ktorý väčšinou iba telefonuje, posiela SMS správy a občas navštívi web by to nemalo prekážať.

Interná pamäť ponúkne 2,65 GB a rozšíriť ju môžete pomocou microSD kariet. Pri prezeraní obsahu mi v prostredí chýbal správca súborov, no tento nedostatok bol odstránený návštevou obchodu Google Play a stiahnutím aplikácie ASTRO File Manager.

Optimus L5 prichádza s operačným systémom vo verzii 4.0, ktorý spolu so zaujímavým prostredím ponúka naozaj bohaté funkcie a možnosti prispôsobenia. Prepracovaním sa radí medzi tie lepšie a hravo tromfne TouchWiz od Samsungu (bez vyšších modelov) alebo azda najslabšiu nadstavbu od Sony. Zablokovaná obrazovka umožní rýchly prístup k štyrom aplikáciám a v hornej časti ponúkne informácie o dátume a čase. Tu treba zdôrazniť, že štyri aplikácie si môžete ľubovoľne zmeniť a prispôsobiť sa dajú aj informácie o čase a dátume. Ja som si obľúbil zobrazenie času a dátumu spolu s pekným mesačným náhľadom kalendára. Android 4.0 umožňuje vytiahnutie lišty aj na zablokovanej obrazovke a v tomto prípade ide o lištu s bohatou nádielkou skratiek. Nájdete ich tu dvánasť a poradie a počet si môžete kedykoľvek zmeniť. Takúto ponuku nájdeme snáď iba v highendoch od Samsungu. Okrem tradičných nastavení ma ale zaujala skratka QuickMeno. V každom mieste v systéme, kde sa dá lišta stiahnuť, si pomocou tejto funkcie môžete na práve zobrazovanú obrazovku dopísať poznámky, obrázok uložiť a následne zdieľať. Napríklad v Google Mapách zvýraznite trasu a odošlete priateľovi.

Skratky, widgety a priečinky si uložíte na maximálne päť domácich obrazoviek, ktorým nechýba presun z poslednej na prvú a taktiež viaceré motívy prechodov. Pohybom dvoch prstov k sebe sa zobrazia všetky domáce obrazovky v jednom náhľade. Takúto funkciu nájdeme aj v iných prostrediach ale mňa zaujal opačný pohyb prstov. Vtedy sa zobrazia domáce obrazovky bez widgetov a vy si môžete pozrieť pozadie v plnej kráse (priateľa / priateľku). Z widgetov od LG asi najviac poteší počasie s hodinami. Widget, ktorý už nesmie chýbať v žiadnom prostredí.

O vaše telefónne čísla sa postará aplikácia Kontakty, ktorá zobrazuje aj kontakty zo sociálnych sietí. V niektorých prostrediach je táto aplikácia prepojená aj s fotogalériou a nástenkou sociálnych sietí, no v tomto prípade tu okrem jednotlivých položiek, skupín kontaktov a obľúbených, nič iné nenájdeme. Na rýchlejšie uskutočnenie hovoru poslúži inteligentné vyhľadávanie v menách a priezviskách.

E-mailovú komunikáciu majú na starosti dve aplikácie Gmail a E-mail. Druhá spomenutá si už tradične poradí s viacerými rôznymi kontami a o nastavenie tých známejších sa postará za vás.

Na rýchlejšie spustenie fotoaparátu poslúži skratka na zablokovanej obrazovke. Maximálne rozlíšenie sa zastavilo na hodnote päť megapixlov a nechýba ani automatické ostrenie. V slabšie osvetlených podmienkach môžete využiť aj služby LED blesku. Chýbajúca spúšť zamrzela, no iba do momentu kým som nezistil, že funkciu spúšte na seba prebrali tlačidla hlasitosti. Ak držíte telefón obomi rukami, pomocou ľavého palca ich viete pohodlne stláčať. V ponuke nastavení nájdete expozíciu, zaostrenie s možnosťou prepnúť na sledovanie tváre, 5 scén, ISO, vyváženie bielej, farebný efekt a taktiež časovač. Medzi najzaujímavejšie patrí snímanie panorámy alebo zhotovenie "nepretržitého" záberu, kedy sa v rýchlom čase nasníma šesť postupných záberov a z nich si môžete vybrať tie najlepšie. Výsledné snímky sú celkom slušnej kvality, obraz je ostrý a na zhotovovanie momentiek bude Optimus L5 dobrým spoločníkom. Video je možné nahrávať v maximálnom VGA rozlíšení a počas nahrávania v tmavších podmienkach si opäť môžete pomôcť LED diódou. Preostrovanie chýba.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 4,2 MB, MPEG4; 640 x 480 b., 30 fps; celkovo: 18 MB / min.)

Prehrávač hudby poteší ovládaním vo výsuvnej lište, ktorú vysuniete aj na zablokovanej obrazovke. Samotný prehrávač je dobre vybavený a ponúkne takmer všetko to, čo aj konkurencia. Rozdiely sú minimálne. Skladby triedi podľa albumov, interpretov a priečinkov. Práve prehrávanie podľa priečinkov oceníte ak vaša hudobná knižnica neobsahuje kompletné tagy. Na obrazovke prehrávača nájdete aj možnosť zobrazenia textu alebo prehrávanie s opakovaním. Nechýbajú ani zvukové efekty, no tie sú dostupné iba so zapojenými slúchadlami. FM rádiu s RDS chýba zobrazovanie názvu skladby (RT) a okrem vyhľadania a uloženia staníc je prítomná aj funkciu automatického vypnutia po určitom čase.

O prítomnosti NFC sa používateľ dozvie aj vďaka NFC tagu, ktorý sa nachádza v balení. Pri Sony sme sa stretli s tagmi - žetónmi a ten od LG je v podobe samolepky. A to je škoda. Jej umiestnenie a životnosť je teda viazaná (pravdepodobne) len na jedno miesto. Aj keď je na samolepke nápis CAR (auto), nič vám nebráni si jej funkciu zmeniť. Stačí otvoriť apikáciu LG Tag+, vybrať si z režimu auto, kancelária, spánok alebo vášho vlastného a priložením k tagu uložiť tieto nastavenia.

Spomedzi doplnkových aplikácií od LG zaujme RemoteCall Service. Ak ste v smartfónoch začiatočník a máte problém nastaviť niektoré funkcie, zástupca dokáže na diaľku ovládať váš telefón a nastaviť potrebné veci.

Na otváranie príloh z dokumentov sa zíde aplikácia Polaris Office, ktorá umožní nielen prezeranie ale aj editáciu a vytváranie. Na PDF súbory som si z Google Play stiahol známy bezplatný program Adobe Reader.

Batéria s kapacitou 1 500 mAh bola schopná so mnou držať tempo priemerne dva dni. Na telefóne boli zapnuté dáta, automatická synchronizácia účtov, uskutočnil som pár telefonátov, strávil pár minút na webe a prevládala najmä komunikácia prostredníctvom e-mailov a Gtalku. Ak by Optimus L5 ponúkal lepšie rozlíšenie, čas strávený na webe by sa určite zvýšil a batéria by bola vyčerpaná skôr.

Výhody:

+ elegantný dizajn

+ pevná konštrukcia

+ OS Android 4.0

+ prepracované prostredie

+ NFC

Nevýhody:

- rozlíšenie displeja

- občas pomalšie reakcie

Orientačná cena: 185 € (epicentrum.sk)

Záver

LG Optimus L5 môže byť vhodným jednoeurovým telefónom v ponuke operátorov. Menej nároční používatelia si isto zvyknú na občasné spomalenia a v konečnom dôsledku nejde o nič odstrašujúce. Ak vás zaujal tento telefón a zvlášť jeho dizajn, odporúčam pred kúpou navštíviť predajňu s elektronikou alebo operátora. Pozrite sa na displej a posúďte sami, či vám takéto rozlíšenie vyhovuje. Ak áno, ďalšie nedostatky sú už skôr iba maličkosťami. V danej cenovej kategórii sa nachádza aj jeden zaujímavý konkurent. Huawei Ascend G300 ponúkne rovnakú uhlopriečku s lepším rozlíšením a vyšší takt procesora.

Diskusia k článku:

Mišo 14.10.2012 - 01:16

máte tam chybu, v základnom popise je uvádzané na procesor 1ghz a priamo v recenzii 800mhz ;)

Matúš Riško14.10.2012 - 03:57 Trvalý odkaz

vďaka, opravene

Celá diskusia 2 príspevky