Asus PadFone

Recenzia smartfónu s 4,3'' qHD displejom, OS Android 4.0, 8 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, štandardnou výbavou a zaujímavým príslušenstvom, ktorý smartfón premení na 10,1'' tablet či netbook s hardvérovou QWERTY klávesnicou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich

procesor: dvojjadrový 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon S4 8260

grafický procesor: Adreno 225

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery telefónu: 128 x 65 x 9 mm,

rozmery tabletu: 273 x 177 x 13 mm,

hmotnosť telefónu: 128 gramov overenéhmotnosť tabletu s telefónom: 853 gramov overenédisplej telefónu: Super AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 540 x 960 b., rozmery 53 x 95 mm, uhlopriečka 4,3'' ( 109 mm), Corning® Gorilla® Glass

displej tabletu: TFT, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 280 x 800 b., rozmery 270 x 137 mm, uhlopriečka 10,1'' (256 mm), Corning® Gorilla® Glass

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps)

predná kamera telefónu: VGA

predná kamera tabletu: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 16 GB ROM (dostupných 12,81 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI microHDMI,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (bez RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria telefónu: Li-Ion batéria 1 520 mAh

batéria tabletu: Li-Ion batéria 6 600 mAh

SAR: GSM900 0,278 W/kg (hlava), 0,751 W/kg (telo); GSM1800 0,251 W/kg (hlava), 0,321 W/kg (telo) (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 700 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia:

Asus PadFone - mobil, batéria, USB kábel, nabíjačka, slúchadlá, microSIM adaptér,

Asus Station - tablet, handrička, stylus headset, obal

Asus PadFone je prelomové zariadenie, ktoré v plnej zostave ponúka smartfón, tablet a netbook s plnohodnotnou klávesnicou a dotykovým displejom. Svetlo sveta uzrel na tohtoročnom MWC v Barcelone, no nápad naň sa objavil už v máji v roku 2011. Je však potrebné dodať, že dizajn zariadenia sa odvtedy trochu zmenil.

Asus PadFone

Srdcom celého zariadenia je samotný smartfón, v ktorom sú ukryté všetky komponenty a softvér potrebný na chod. Dizajnovo ide o naozaj vydarený kúsok, ktorý sa nenechá zahanbiť ani v biznis sfére. Hladký a elegantný kovový lem po bokoch zariadenia dopĺňa textúrovaný povrch zadného krytu. Konštrukcia zariadenia bola navrhnutá tak, aby si čo najlepšie rozumela s tabletom, do ktorého sa zasúva. Hornú stenu obsadil 3,5 mm audio konektor spolu s tlačidlom napájania, vpravo nájdete dve oddelené tlačidlá hlasitosti a vľavo sa okrem microUSB konektora a trojpinového portu nachádza aj microHDMI konektor, ktorý prenáša obraz do tabletu. Kovový lem sa smerom k spodnej časti zužuje a výsledkom je úzka plocha s jediným otvorom pre mikrofón. Takéto konštrukčné riešenie neumožnilo ani osadenie hardvérovej spúšte do pravej steny.

Zadný kryt schováva batériu s kapacitou 1 520 mAh, slot na klasickú SIM kartu a microSD kartu. Internú pamäť si tak môžete rozšíriť o ďalšie gigabajty. Zároveň poteší aj prístup k slotu bez potreby odstránenia batérie.

Aj napriek prezentácie zariadenia ako celku sa samotný smartfón nenechá zahanbiť ani medzi najvybavenejšími high-endmi. Na prednej stene prekvapí displej s uhlopriečkou 4,3 palca a dobrým rozlíšením 540 x 960 bodov. Spolu s technológiou Super AMOLED ponúka jemné zobrazenie s verným podaním čiernej farby a výbornými pozorovacími uhlami. Automatická regulácia jasu je doplnená o režim Outdoor, ktorý pridá na pohodlnosti pri používaní smartfónu v slnečnom exteriéri. Displej ako celok ponúka dobré podmienky na sledovanie vašich obľúbených filmov alebo čítanie webových stránok bez nutnosti viacnásobného priblíženia textu. Na ochranu pred škrabancami poslúži sklo Gorilla Glass. Ovládanie je riešené podobne ako v "googlefóne" Samsung Galaxy Nexus - žiadne hardvérové ani dotykové tlačidlá. Trojica tlačidiel sa zobrazuje v spodnej časti displeja a v určitých situáciách oceníte ich skrytie, napríklad pri sledovaní filmu, kedy máte k dispozícií väčšiu plochu. Na druhej strane, ani stredné hardvérové tlačidlo (známe napríklad zo Samsungov) na pohodlnejšie rozsvietenie obrazovky by nebolo zlým riešením.

Dvojjadrový procesor Snapdragon S4 spolu s 1 GB RAM pamäťou ponúkajú výborné podmienky pre svižný chod zariadenia. Parametre smartfónu určite potešia aj fanúšikov hier, ja som si vyskúšal moje obľúbené "autíčka" Real Racing 2. Jeden háčik tu ale je. Stačilo pár minút prezerania webu alebo hrania hier a v hornej časti zadného krytu sme zaznamenali citeľne zvýšenú teplotu.

PadFone Station a PadFone Stylus Headset

V predajnom balení nájdete spolu so smartfónom aj PadFone Station s puzdrom a headset. Po zasunutí smartfónu do Station sa z telefónu stane tablet s 10,1-palcovou uhlopriečkou. Bez telefónu je "tablet" nefunkčný. Vloženie telefónu je pomerné jednoduché a po krátkom cviku ho budete vkladať aj bez potreby otočenia tabletu a sledovania čo kam patrí. Podľa testov by mal PadFone odolať minimálne 5 000 vloženiam a vysunutiam. Na prednej stene nájdete aj VGA kamera určenú najmä na videohovory, napríklad cez Skype. Displej má rozlíšenie 1 280 x 800 bodov a v porovnaní s telefónom ponúka "iba" klasický TFT panel. Oba sú pokryté odolnou vrstvou Gorilla Glass.

V hornej stene sa nachádza tlačidlo na rozsvietenia displeja, indikátor nabíjania a posuvné tlačidlo na otvorenie dvierok pre telefón. V dvierkach sú otvory pre objektív a LED blesk telefónu, vďaka ktorým získate tablet s nadpriemerným fotoaparátom. Tlačidlo ovládania hlasitosti nájdete spolu s 3,5 mm audio konektorom v ľavej. Spodná časť patrí dvom otvorom na pripevnenie ku klávesnici a 40-pinovému konektoru, ktorý slúži na nabíjanie a komunikáciu klávesnice so zariadením. Zadná stena ponúka iba jeden hlasný reproduktor, čo je pri pomerne veľkej nevyužitej ploche naozaj škoda. Maximálna hlasitosť je vysoká, no vtedy sa už objaví rezonovanie v celom tablete. PadFone Station ponúka okrem 10,1-palcovej obrazovky aj zabudovanú batériu s kapacitou 6 600 mAh, ktorá dokáže nabíjať vložený smartfón. Okrem tabletu tak máte poruke aj prenosný zdroj energie. Po zapojení tabletu s telefónom vo vnútri do elektrickej siete sa začne nabíjať tablet, ktorý však zároveň nabíja telefón. Pomocou jednej zásuvky tak doplníte energiu do dvoch zariadení. PadFone Station si s nabíjaním cez USB v PC nerozumie, podobne ako väčšina tabletov.

Bočná strana puzdra na tablet patrí otvoru na uloženie kapacitného stylusu. Nejde však o obyčajný stylus, ale kombináciu dotykového pera s headsetom. Na jeho tele sa nachádza tlačidlo na zapnutie a príjem hovoru, ovládanie hlasitosti, mikrofón so slúchadlom a microUSB konektor, pomocou ktorého sa headset nabíja. Po spárovaní stylusu (cez Bluetooth) s telefónom vloženým do tabletu sa hovor prijíma cez headset. Kvalita a hlasitosť hovoru je na dobrej úrovni a využitie takéhoto spôsobu telefonovania oceníte napríklad v kancelárii. LED dióda umiestnená pod klipom na uchytenie informuje o nabíjaní, spárovaní a prichádzajúcom hovore.

Nápad telefónu vloženého do tabletu je zaujímavý, až kým pomocou jednej ruky tento stroj nedržíte. Hmotnosť celého zariadenia v tejto zostave je viac než 850 gramov, a to už je niečo. Pri tabletoch s touto uhlopriečkou sa zvyčajne stretávame s hodnotami do 600 gramov. Ak nemáte v pláne kúpiť si aj klávesnicu (čo by bola škoda), najlepším a najpohodlnejším riešením bude používanie tabletu v stojane vytvoreného z dodávaného puzdra.

Jednou z hlavných myšlienok pri vývoji OS Android vo verzii 4.0 bolo vytvoriť jednotný systém pre smartfóny a tablety. A práve PadFone je živým dôkazom, ako to pekne funguje. V smartfóne nájdeme výrobcom len mierne upravené prostredie Androidu ICS. Poteší prepracovaná výsuvná lišta s ôsmimi skratkami, rýchly vstup do všetkých nastavení a ešte jeden odkaz priamo do nastavení Wi-Fi sietí. Pochvalu si zaslúži aj lišta s reguláciou jasu a možnosťou zapnúť automatický režim a taktiež režim outdoor, ktorý v exteriéri uľahčí čítanie displeja. Z ponuky widgetov zaujmú najmä tie, ktoré pridal ASUS. Napríklad ASUS Weather ponúka peknú grafickú predpoveď, ktorá sa na tabletovej obrazovke doplní o predpoveď pre najbližšie dni. Druhým widgetom, ktorý si ma veľmi získal, je prehľadný widget správcu úloh so zoznamom spustených aplikácií a informáciami o hodnotách využívania operačnej pamäte. Ak budete používať smartfón zasunutý v tablete alebo celé zariadenie v kompletnej zostave aj s klávesnicou, určite oceníte prehľadný widget Batéria ASUS s aktuálnym percentuálnym stavom kapacity batérii v jednotlivých zariadeniach.

Z ponuky už nainštalovaných aplikácií sú zaujímavé najmä tieto:

Mirror – podobne ako v zariadeniach HTC aj v tomto prípade ide o zobrazenie obrazu snímaného prednou kamerou (zrkadlo).

App Locker – zamedzenie vstupu pomocou hesla do vami vybratých aplikácií

App Backup – záloha aplikácií a ich dát

MyCloud – ponúkne 32 GB cloudové úložisko zadarmo

SuperNote – klasické poznámky doplnené o možnosť zaznamenávania pomocou stylusu (podobne ako v Galaxy Note)

Asus PadFone môžeme pokojne zaradiť medzi tie vybavenejšie smartfóny na trhu. Svedčí o tom aj osemmegapixlový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom, ktorý vytvára prekvapivo pekné fotografie. V ponuke nastavení nájdete pár efektov, funkciu rozpoznávania tváre, geoznačkovanie a taktiež aj nastavenie hodnoty ISO. Problém mu nerobí ani natáčanie FullHD videa, pri ktorom treba pochváliť možnosť manuálneho ostrenia a preostrovania počas snímania. To všetko len jedným dotykom obrazovky. Aj vďaka skratke fotoaparátu na zablokovanej obrazovke je snímanie naozaj pohodlné a rýchle. Po vložení smartfónu do Station získate tablet s jedným z najlepších fotoaparátov na trhu.

Tip pre potenciálnych majiteľov: Neľakajte sa, že sa nedokážete dostať z fotoaparátu na domácu obrazovku. Softvérové tlačidlá sú zhasnuté, no nachádzajú sa na svojom mieste. Pohyb prsta z okraja smerom do stredu vyvolá ponuku nastavení, na druhej strane zase zobrazí spomínané tlačidlá späť, domov a menu.

Ako som už skôr spomínal, čistý OS bol doplnený o pár zaujímavých widgetov a aplikácií. No na multimédia sa ako keby zabudlo. Prehrávač hudby nie je ničím iným ako aplikáciou Hudba Play od Google a ide o pomerne jednoduchý prehrávač, ktorého najväčšou prednosťou je prehrávanie vašej hudby z cloudu. To je však zatiaľ možné iba v USA. Chudobné možnosti nastavení a prispôsobenia zvuku aspoň sčasti kompenzuje dobre spracované ovládanie hudby vo výsuvnej lište a na zablokovanej obrazovke. A pri úprave OS sa nevybláznili ani na FM rádiu. Ponúkne iba automatické vyhľadávanie staníc a ich uloženie. Na RDS a RT sa zabudlo. Rádio pracuje ako má, až kým smartfón nevložíte do tabletu. V tejto zostave sa po stlačení na ikonu rádia zobrazí iba text: Prepáčte. FM rádio hrá len PadFone.

Výhody:

+ myšlienka premeny smartfónu na tablet

+ výkonný dvojjadrový procesor

+ elegantný a reprezentatívny dizajn

+ Super AMOLED displej s dobrým rozlíšením (smartfón)

+ dobrý fotoaparát

+ nabíjanie smartfónu pomocou Station

+ stylus headset

Nevýhody:

- cena kompletnej zostavy

- plnohodnotné využitie iba s dokúpenou klávesnicou

- chýba informačná LED dióda

- vysoká hmotnosť (tablet + telefón)

- FM rádio hrá iba PadFone

Orientačná cena: 684 € (agem.sk)

Záver

Asus PadFone je zaujímavé zariadenie, ktoré si za myšlienku premeny smartfónu na tablet určite zaslúži pochvalu a uznanie. Samotný smartfón predstavuje vkusné zariadenie s pekným displejom, dobrým výkonom a prekvapivo nadpriemerným fotoaparátom. Po zasunutí do “stanice” získate desaťpalcový tablet s ďalšou batériou, ktorá poslúži aj ako dobíjacia stanica pre smartfón. Telefonovanie pomocou headsetu v tvare pera môže niekomu pripadať trochu futuristicky, no v kancelárskom prostredí by som si na to veľmi rýchlo zvykol. Prehľadávam web a jediným tlačidlom premením stylus na headset. Z nevýhod spomeniem pomerne vysokú hmotnosť tabletu so smartfónom, ktorá pochová akúkoľvek snahu o pohodlné držanie zariadenia v jednej ruke. Ak chcete PadFone využívať plnohodnotne, tak iba s dokúpenou klávesnicou. Jej prínosom je ďalšia batéria, USB porty a slot na SD kartu. Náklady sa ale zvýšia o ďalších 120 € a celková suma prekročí hranicu 800 €, hmotnosť celku sa priblíži ultrabookom a stále nepôjde o zariadenie, ktoré plnohodnotne nahradí laptop. Takže?

Asus PadFone je zaujímavým riešením pre ľudí, ktorí od neho neočakávajú funkcionalitu notebooku, ale ocenia myšlienku elegantného smartfónu s tabletom a netbookom v jednom celku. Ak ste mali v pláne využívať PadFone na každodennú prácu, skúste sa radšej poobzerať po notebookoch alebo netbookoch. Za tú cenu kúpite už aj prenosné ultrabooky, ktorým raz všetci istotne podľahneme.

Druhý názor

Richard Hombauer: Ak Padfone, tak len ako mobil + tabletová stanica + klávesnica. Vtedy je k dispozícii pohodlné písanie textov, trojica akumulátorov, USB porty... Mám Asus Transformer Prime (TF201) a viem, o čom hovorím. Práve USB port pre pripojenie externého harddisku, slot na veľkú SD kartu a pohodlná slovenská klávesnica s tradičným písaním slovenských textov ako na notebooku mi na Padfone veľmi chýba. A bol som nemilo prekvapený, keď som nemohol klávasnicu z Transformera použiť aj k Padfonu. Ďalšou nevýhodou je vysoká hmotnosť Padfonu ako celku.

Inak sa mi toto riešenie veľmi páči a za najväčší nedostatok i tak považujem cenu. Keď si predstavím, že by som môj Galaxy S III pripájal do Transformera, hneď by som také riešenie bral. Hneď! Ale keď to vidím v reále, aké je takéto riešenie hrubé a ťažké, neviem, neviem. Asi radšej ostanem pri kombinácii smartfón + Transformer Prime s klávesnicou a počkám si na druhú generáciu Padfonu. Tá bude istotne vražedná. Aspoň dúfam!

Asus Padfone na test zapožičal Agem. Ďakujeme.

Diskusia k článku:

Espio 28.02.2012 - 10:18

velmi prevratne riesenie dufam ze budu opakovat aj ostatny vyrobcovia lebo je to velmi prakticke a bude to aj lacnejsi ako keby si mam kupit telefon aj tablet

harm2228.02.2012 - 14:33 Trvalý odkaz

telefonovanie cez dotykove pero, tak to uz je nieco... :) asus sa nejak rozbehol :)

Lenka Ivančíková01.03.2012 - 18:26 Trvalý odkaz

Doplnili sme zive fotografie do clanku.

Erik Lörinčík10.03.2012 - 12:51 Trvalý odkaz

Pekné fotky.Už sa teším na recenziu.Ak to bude na slušnej úrovni tak si ho kúpim.A to som chcel kúpiť Asus Transformer Prime.

majko11293 (h…12.03.2012 - 21:19 Trvalý odkaz

Zdravim,

tak dva dni po predstaveni tohto kusku na MWC som ho mal možnosť držať v ruke a hrať sa s nim a teda musim povedať, nič moc. Neviem prečo ale galeria mi mrzla a ten fotoaparat, no proste hroza. Snad aj Nokia 6020 foti lepšie ako toto. Ale inak ujde..OS tam bol Ice Cream Sandwich ktory sa mi velmi pačil, no scrollovanie trošku sekalo čo mi prišlo divne trochu. Tot moj postreh z asi 15minutoveho hrania sa s touto vecičkou :)

Celá diskusia 11 príspevkov