Samsung G800

RECENZIA high-endu Veľmi dobre vybavený 3G slajder s 5 Mpix fotoaparátom a 3x optickým zoomom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný uzavretý,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 101 x 51 x 19 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 137 mm,

hmotnosť: 145 gramov (zistená: 146 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 36 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm,

fotoaparát: 5 Mpix (2 592 x 1 944 b.), autofocus, xenónový blesk, makro, aktívny kryt objektívu, trojnásobný optický zoom, stabilizátor obrazu, záznam videí (MPEG4, 320 x 240 b.),

pamäť: 160 MB + microSD (až do 4 GB), zdieľaná pre MMS, 1 000 kontaktov, 500 SMS správ, 100 + 50 + 50 + 20 + 20 udalostí v kalendári,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, SOS správa, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný nový konektor), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov (DOC, XLS, PDF), TV výstup, mobilný stopár,

multitasking (len hovory, správy, web, hudba)

batéria: Li-Ion, 1 000 mAh, model AB603443CA,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), minializácia Java aplikácií, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

takmer finálna, bez porúch

Obsah balenia:

???

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung G800 by mal byť nástupcom modelu G600, malého slajdera s 5 Mpix fotoaparátom. Realita je však trocha iná, dizajnovo a v mnohých ďalších vlastnostiach sa nepodobajú. Pokúsim sa dojmy z oboch modelov zhrnúť do týchto bodov pozorovaných rozdielov:

- úplne odlišný dizajn, G800 je väčší a ťažší,

- G600 ponúka záznam VGA videí, G800 len QVGA videí,

- G800 ponúka 3-násobný optický zoom, stabilizátor obrazu,

- G800 má zabudovaný xenónový blesk (ale zatiaľ s horšími výsledkami než LED v G600),

- G800 ponúka podstatne lepšiu viditeľnosť (väčšieho) displeja na priamom slnku,

- G800 je 3G mobil a ponúka aj podporu HSDPA,

- batéria narástla o 120 mAh na 1 000 mAh,

- G800 ponúka otvor pre pútko,

- G800 neponúka záznam hudby z FM rádia.

Samsung G800 je pomerne veľký a ťažký mobil, veď má skoro 150 gramov. Ale mne to nevadí, hľadám telefón s pohodlným ovládaním, veľkým pekným displejom a kvalitným fotoaparátom s aktívnym krytom objektívu. A to všetko si vyžaduje určitý priestor. Samsung G800 je pekný telefón, decentne strieborný s čiernou prednou stenou. Pod displejom sa nachádza niekoľko pohodlných ovládacích prvkov, nad displejom je v pravom rohu ukrytá kamera pre videohovory. V hornej stene sú len otvory pre výstup zvukov hlasného reproduktora, v pravej stene dvojité tlačidlo pre ovládanie zoomu a spúšť fotoaparátu, v ľavej konektor pre príslušenstvo a vstup microSD kariet, spodná stena je prázdna. G800, po viacerých ochudobnených Samsungoch, opäť ponúka otvor pre pútko...skôr malé na ruku než na krk. Zadná stena obsahuje pokovované prvky, pre zvýšenie odolnosti, ale i tak je celé telo z plastu. Konštrukcia je vhodná skôr do mužskej ruky, najmä kvôli rozmerom. Spracovanie sa zdá byť, tradične, veľmi dobré.

Klávesnica sa skladá z dvoch častí a bočných tlačidiel. Hlavné ovládacie prvky sú veľmi dobre rozložené a primerane citlivé. Prakticky ku ovládaniu G800 nemám výhrady. Po zasunutí sa aplikácie (okrem niektorých) ukončia a klávesnica sa zablokuje. Škoda len, že po otvorení objektívu, odfotení a zavretí sa klávesnica znovu nezablokuje, je nutné telefón "odsunúť a zasunúť". Štyrom smerom hlavného ovládacieho tlačidla môžete priradiť vlastné funkcie pre ich spustenie v pohotovostnom stave. Tak isto si určíte, či máte stlačením bočného tlačidla prichádzajúci hovor odmietnuť, alebo len stíšiť upozornenie naň. Alfanumerické časť klávesnice je perfektne podsvietená a píše sa na nej výborne. Možno by si len žiadala lepšie hmatové odlíšenie jednotlivých tlačidiel. Zaujímavá je absencia podsvietenia horných ovládacích prvkov pod displejom, v noci vidíte svietia len tlačidlá na príjem a ukončenie hovoru. Ale zvykol som si na to rýchlo, keďže sú ostatné veľmi dobre hmatovo odlíšené. Tlačidlo fotoaparátu môže spustiť fotoaparát (ale na to slúži odsunutie krytu), alebo ním môžete prepínať funkcie hovor / správy / web / hudba. Ak začnete písať SMS, môžete bez jej ukončenia vstúpiť do webu alebo hudby a prepínať medzi nimi tlačidlom fotoaaparátu.

EXTRA plus: mini-multitasking medzi hovormi, správami, webom a hudobným prehrávačom.

Displej Samsungu G800 je pre mňa milým prekvapením, jedná sa o prvý Samsung, na ktorom som spokojný s viditeľnosťou displeja aj na priamom slnečnom svetle. Pri porovnaní so Sony Ericssonom K810i mierne G800 zaostáva, no pri porovnaní so Samsungom G600 je ďaleko vpred. V nastaveniach displeja nájdete štýl hlavného menu (ikony, zoznam), možnosť vypnúť kontextové menu (ponuka funkcií v ďalšej úrovni), mať ako tapetu živý svet (cez deň jasný obrázok, večer večerný...). Reguláciou jasu môžete ušetriť batériu, rovnako aj krátkym časom podsvietenia. Samsung G800 si pamätá naposledy navštívené položky v menu, ako aj ostatné modely tejto značky. Postupne si na to zvyknete a po stlačení "červeného" tlačidla sa opakovaným stláčaním OK dostanete ihneď tam, kde ste skončili. Napríklad zmením tapetu, stlačím "červené", nepáči sa mi, tak stlačím 5 x OK a som zase na nastavení tapety. Novinkou je tvorba vlastnej tapety z vlastných fotiek a efektmi medzi nimi.

EXTRA plus: konečne displej od Samsung dobre viditeľný aj na priamom slnečnom svetle.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát je devízou Samsungu G800. Odsuniem kryt objektívu, a o 3 sekundy môžem fotiť, samozrejme na ležato. Šípkou doľava mením makro, doprava blesk (zapnutý, automatický, redukcia červených očí, vypnutý), šípkou hore mením zobrazenie hľadáčika (ikony, vodiace čiary), šípkou dole zase časovanú samospúšť (3, 5 a 10 sekúnd). G800 stojí aj položená na bočnej stene, a tak má časovaná samospúšť význam. Po odsunutí horného ramena sa naskytnú ďalšie možnosti - klávesové skratky:

1 - foto / scény / video

2 - 1 snímka / séria / mozaika / rámy / panoráma

3 - časovaná samospúšť

* - blesk

0 - makro

# - zobrazenie hľadáčika

EXTRA plus: unikátne rozpoznávanie tvárí na fotke a ostrenie na ne.

EXTRA mínus: veľmi tmavé fotky snímané spolu s xenónovým bleskom.

To však nie sú ani zďaleka všetky nastavenia. Pri scénach sa všetko nastaví automaticky - odporúčam najmä portrét, ktorý rozpozná tvár a nielen, že ju nikdy nepreexponuje ani nepodexponuje, ale aj na ňu zaostrí, nech je umiestnená kdekoľvek v rámci záberu! Je to neuveriteľne účinné aj pri autoportrétoch, na ktorých máte hlavu napríklad vpravo dole. Rozpoznávanie tvárí môžete zapnúť aj pri "ne-scénických" režimoch. Prítomných je aj viacero použiteľných rozlíšení, pri scénach nie je prítomná regulácia expozície. Zaujímavosťou je aj stabilizácia obrazu, blokovanie digitálneho zoomu a pod. Všetky nastavenia sa po vypnutí fotoaparátu vynulujú, aj makro či stabilizácia obrazu. Našťastie nie je nutné ukladať vyváženie bielej (WB), automatický režim je veľmi dobrý a farby vyvažuje takmer vždy správne. Xenónový blesk sa zdá byť rovnako silný ako na Sony Ericssone K800i, ale výsledky sú asi päťnásobne slabšie (tmavšie). Blízke objekty (0,5 m) sníma s bleskom pekne, ale od jedného metra je absolútne nedostatočný. Verím, že finálna verzia bude v tomto lepšia.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

EXTRA plus: trojnásobný optický zoom a účinná stabilizácia obrazu pri zázname videa.

Fotografie roztiahnete a otočíte na ležato stlačením mriežky, potom už len listujete šípkou do strany. Pre priblíženie musíte fullscreen zobrazenie vypnúť a použiť pomalú funkciu Lupa. Prítomná je aj funkcia Prezentácia a pochváliť musím úpravy snímok. Aj keď výrez môže mať len 3 typy tvarov, je výborné z 5 Mpix fotky priamo v mobile vyrezať nejaký objekt v rámci nej a poslať ho MMS-kou. Odfotografujte domček v stráni vzdialený asi 300 m, použite 3x optický zoom, potom ešte v úpravách domček vyberiete (orezať) a pošlite MMS-kou. Takéto možnosti v snímaní a zdieľaní detailov nemá medzi telefónmi obdoby.

Záznam videí je možno menším sklamaním, kvôli použitému QVGA rozlíšeniu. Ich prezeranie priamo v telefóne je pohodlné, videá sú na tomto displeji veľmi pekné a pri ich zázname použijete aj optický zoom. Pri videu je obraz stále zaostrený od asi 1 m po nekonečno. Zaznamenané video je možné "nahrať na web". Pri zázname videí však stále spomínam na model G600, ktorý sa u nás ani nepredáva.

Videoeditor je veľmi šikovná a prekvapivo rýchla aplikácia na strihanie, mixovanie videí, textu a zvukových stôp (pôvodnej a hudobnej).

Parametre videa:

celkovo: 396 kbps (asi 3 MB / min., asi 6 s najvyššej kvality do 300 kB MMS)

obraz: 320 x 240, 15 fps, 384 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby ponúka absolútne všetky potrebné funkcie. Vyberiem si svojho interpreta alebo najviac prehrávané skladby. Hudbu môžete, samozrejme, počúvať aj v stereo Bluetooth súprave. Skladby môžete hodnotiť a podľa toho vybrať tie najlepšie a počúvať len tie. Prehrávanie na pozadí je nutné zapnúť. Kvalita hlasnej reprodukcie je podpriemerná, hlasitosť dostatočná. Ani slúchadlá, s ktorými som G800 testoval, kvalitou nevynikali. A neviem, či bude možné zohnať redukciu z tohto nového konektora na 3,5 mm jack. Ja som ju však k dispozícii mal a po pripojení mojich slúchadiel AKG K24P som nakoniec uznal, že chyba nie je v mobile, ale v slúchadlách od Samsungu. Pri prehrávaní na pozadí a zablokovanej klávesnici je možné regulovať hlasitosť, to ma naozaj potešilo.

FM rádio nájdete aplikáciach. To zobrazuje vďaka funkcii RDS nielen názov stanice, ale aj názov skladby. Nechýba prehrávanie na pozadí a automatické prepínanie medzi frekvenciami danej stanice. Automatické naladenie všetkých staníc v dosahu je už samozrejmosťou. Škoda, že tu chýba záznam hudby z FM rádia, ktorý ponúkal model G600 či E740.

EXTRA plus: plnohodnotný FM prijímač s použitím pri budení.

Pri listovaní kontaktmi vidím pri označenom mene aj jeho číslo, to sa mi páči. Prítomná je aj rýchla voľba, stačí napríklad podržať dvojku a vytočíte svoju priateľku (no, vytočíte jej číslo, ju radšej nevytáčajte). Nové kontakty môže ukladať na SIM, do telefónu alebo sa vždy pýtať na miesto uloženia. Zobrazené môžu byť kontakty SIM, telefónu alebo všetky. Po stlačení "zeleného" tlačidla v pohotovostnom stave sa dostanete do posledných telefonátov, pohybom do prava sa presuniete na zmeškané, odchádzajúce a prijaté. Odmietnutý hovor považuje za zmeškaný a informácia o zmeškanom hovore ostane na displeji. Počas hovoru vidíte jeho aktuálne trvanie. Môžete zapnúť hlasné handsfree, pri použití Bluetooth slúchadla môžete prístroj aj zavrieť a v hovore pokračovať. Telefonát nie je možné zaznamenať.

Správy SMS a MMS majú jednotný editor, aj bežný text v možnostiach môžete zmeniť na MMS, čo sa oplatí najmä pri posielaní dlhej správy z Roamingu. Po odfotení nového záberu mžem tento rýchlo odoslať cez MMS, e-mail alebo Bluetooth. 5 Mpix fotografia sa v prvom prípade takmer okamžite zmenila na 77 kB objekt v MMS. V nastaveniach som však mal v danom momente limit pre úpravu veľkosti snímky 300 kB (je tu aj 100 kB a bez úpravy). Každá stránka MMS môže mať 2 000 znakov textu. Písaný text je možné vybrať a kopírovať. Pri prijatej správe vidíte 8 riadkov veľmi dobre čitateľného textu. K dispozícii je niekoľko typov zoradení správ. Pri použití T9 v SMS je možné písať s diakritikou aj bez, podľa nastavení SMS. Veľkosť MMS môže byť 30, 100 alebo 300 kB. Páči sa mi, že v nastaveniach MMS je prítomný predvolený štýl MMS-ky (farba písma, pozadia, typ písma...). Odporúčam zmeniť farbu písma, pomôže vám to dobre rozpoznať, či tvoríte MMS alebo ešte SMS.

E-mailový prehliadač ponúka automatickú kontrolu schránky (interval od 30 minút), ale veľkým obmedzením je limit správy. Ten môže byť 500 kB a väčšiu správu nestiahnete. To je škoda, lebo so zabudovaným prehliadačom dokumentov by boli možnosti e-mailového klienta v G800 bez takéhoto obmedzenia väčšie. Text v mailoch je zbytočne veľký. E-mailový klient v G800 teda slúži naozaj len na textové správy a na prehľad, čo sa skutočne deje vo vašej elektronickej pošte.

EXTRA mínus: obmedzenie e-mailového prehliadača na 500 kB / správa!

TIP: Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

V kanáloch RSS som použil funkciu hľadať, zadal www.fony.sk a prístroj mi automaticky zobrazil 5 dostupných RSS adries na preberanie RSS správ. Takto budem o každom článku na fony.sk vedieť včas a bez otvárania webového prehliadača. Chýba mi tu však automatická aktualizácia, treba RSS používať ručne.

EXTRA mínus: nenašiel som automatickú aktualizáciu RSS kanála.

Internetový prehliadač neponúka klávesové skratky ani fullscreen zobrazenie, no jeho možnosti sú dostatočné. Aj tak si na prezeranie webu stiahnite Operu Mini a zabudovaný prehliadač používajte na WAP, aj keď na núdzovú návštevu web stránok stačí. Prítomné je zobrazenie s inteligentným rozložením stránky. Pomocou bočného tlačidla na reguláciu hlasitosti listujete celými obrazovkami.

TIP: Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Na lokálny prenos dát poslúži dátový kábel s novým konektorom alebo Bluetooth. Nechýba podpora mass storage, no prekvapila ma nutnosť deaktivovať Bluetooth pri použití G800 ako externej čítačky karty microSD. Počas pripojenia ku PC sa vám ľudia bez problémov dovolajú, vy sa však ku ostatným funkciám mobilu nedostanete. Káblom ku PC sa mobil aj nabíja. Na diaľkové prenosy poslúži takmer kompletná škála podporovaných technológií, od GPRS až pod HSDPA. Už chýba len podpora HSUPA.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budík v Samsungu G800 mi splnil sen, podobne ako v G600. Večer pripojím slúchadlá, ako budík nastavím Slovenský rozhlas a každé ráno ma o celej hodine zobudia správy. Všetky budíky na ostatných telefónoch po minúte zhasnú, ale tu som si nastavil päťnásobný odklad po minúte, čo vytvorí 5-minútový (alebo aj 10-minútový) blok s naozaj drobnými prerušeniami. Pri najmenšej hlasitosti ma zobudí presný čas, ranné spravodajstvo, predpoveď počasia aj dopravná situácia na cestách. Len nesmiem večer zabudnúť pripojiť slúchadlá...

EXTRA plus: prvý mobil umožňujúci budenie celými rannými správami s ľubovoľne nastavenou hlasitosťou.

Kalendár je priemerný, na aký som v Samsungoch zvyknutý. Chýba mu prepojenie s pohotovostným režimom. Samsungu G800 plne chýba zobrazenie mesačného náhľadu aktuálneho mesiaca na domácej obrazovke, to nahradili rôzne efekty. Kapacita kalendára je podozrivo slabá, len 100 schôdzok, 50 výročí, 50 sviatkov, 20 dôležitých a 20 súkromných udalostí. Ale pri vložení opakovanej udalosti sa zaplní len jedno políčko kapacity. Nechýba tu hromadné mazanie udalostí, či už označených, alebo za určité obdobie či úplne všetky.

Ďalšie funkcie: diktafón (limit 60 min.), poznámky (po 100 znakoch), svetové hodiny, kalkulačka (aj funkcie, prevodník jednotiek), časovač, stopky.

Výdrž prístroja na jedno nabitie je pri aktívnom používaní deň a pol, pri slabšom dva dni. S telefónom sa však stále hrám (hrám je dokonca najvýstižnejší výraz - fotenie, rádio, hudba...). Výdrž na jedno nabitie hodnotím ako slabosť G800-ky. Väčším problémom je nepoužitie zábavných funkcií pri slabej batérii. A keď pri dvoch či jednej poslednej čiarke indikátora stavu batérie upravujete napríklad video vo videoeditore, klesne stav batérie na minimum a editor sa bez upozornenia vypne. To sa mi pri inej značne nikdy nestalo.

Výhody:

5 Mpix fotoaparát s 3-násobným optickým priblížením,

kvalitné spracovanie, pokovovaný kryt,

veľmi dobrá funkčná výbava.

Nevýhody:

xenónový blesk nezaručuje dobré nočné zábery,

rozmery a hmotnosť môžu byť problém,

obmedzenie e-mailu na 500 kB.

Orientačná cena: zatiaľ neznáma

Odhady hovoria o 15 000 Sk.

Záver

Pri Samsungu G800 konečne nemusím napísať: keby mal viditeľnosť displeja na slnku vyriešenú... G800 má totiž konečne dobrú čitateľnosť údajov na priamom slnečnom svetle! Keby obsahoval nahrávač záznamu z FM rádia ako v G600 alebo E740, keby zobrazoval mesačný náhľad kalendára ako tapetu, keby mal softvérovo doriešené nočné snímanie s xenónovým bleskom a keby príjem e-mailových správ nebol obmedzený na 500 kB / správa, bol by to snáď dokonalý multimediálno-pracovný prístroj. Aj takto ponúka mnoho muziky, no v modeli Sony Ericsson K850i bude mať silného konkurenta. Na druhej strane, G800 sa podstatne lepšie ovláda, neponúka žiadne experimenty a vyzerá tiež veľmi dobre. Samsung ma modelom G800 príjemne prekvapil.

SKÚSENOSTI POUŽÍVATEĽA: Plus/mínus: Samsung G800

Ďalšie dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.11.2007 - 14:52

mimimaxi1: pjekneeee........konecne ked chcem fotit nemusim vysuvat fon ;).....ma vstky chyby opravene co mal g 600..........asi neviete kolko bude stat

anonymous23.10.2007 - 21:57 Trvalý odkaz

Mulano: skoda absencie wifi :(

anonymous23.10.2007 - 22:44 Trvalý odkaz

Sak ja ne: Mohol mat OS inak pecka aj Wi-Fi ale inka sa da Bude to podla mna fotoaparatom VEEElky konkurent n95

anonymous23.10.2007 - 22:46 Trvalý odkaz

Filip: No to urcite :D Toto, co sa fotaku tyka, je lepsie ako N95 a K850i dokopy :-P

anonymous24.10.2007 - 00:00 Trvalý odkaz

piMBUS: ten display teda mohli uz spravit omg

Celá diskusia 97 príspevkov