Samsung E740

RECENZIA mid-endu Štýlový slajder s 2 Mpix fotoaparátom a FM rádiom, z ktorého dokáže skladby nahrávať.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 96 x 46 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 129 mm,

hmotnosť: 93 gramov (zistená: 93 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., 32 x 40 mm, uhlopriečka 50 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 30 MB + microSD, 1 000 kontaktov, 200 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel, mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, WAP,

batéria: Li-Ion, 880 mAh, model AB533640BE,

výdrž: do 7 h hovoru / 320 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, IrDA, Wi-Fi, videohovor, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree predelené 3,5 mm konektorom, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung E740 je typický slajder kórejského výrobcu určený do akciovej ponuky mobilného operátora. Ponúka však aj niečo extra...funkciu, s akou som sa u inej značky ešte nestretol.

Dizajnovo je E740-ka nástupcom tradičných "vysúvačiek" striebornej farby. Lesklé materiály opticky zvyšujú jej hodnotu. Spoľahnúť sa môžete na kvalitné spracovanie. V zadnej stene horného ramena je ukrytý objektív fotoaparátu, ktorý je v kľudovom stave chránený. E740 sadne akurát do ruky.

Zaujímavosťou je hlavný ovládací prvok - kruh. Ten je možné otáčať v dvoch smeroch, ale aj stláčať v štyroch smeroch. Otáčanie je efektné nielen pri listovaní položkami v menu, ale aj pri ladení frekvencií FM rádia či rýchlom posune v rámci skladby. Tlačidlom OK vstupujete z pohotovostného stavu do menu, a nie do WAP-u ako v niektorých ďalších Samsungoch. V bočnej stene sa ukrýva viacero užitočných ovládacích prvkov: dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti, spúšť fotoaparátu a hudobné tlačidlo pre spustenie MP3 prehrávača. Ku klávesnici nemám výraznejšie výhrady, len si treba zvykať na dvojfunkčný ovládací prvok...keď som napríklad v menu šípkou doprava kurzorom preskočil na vedľajšiu ikonu a pred stlačením OK ešte jemne potočil kolieskom, ocitol som sa úplne na inej ikone. Koliesko neponúka pri otáčaní žiadnu mechanickú odozvu.

EXTRA plus: hlavný kruhový ovládací prvok s otáčaním aj stláčaním.

Displej modelu E740 je priemerný, už by sa v ňom zišlo QVGA rozlíšenie. V nastaveniach regulujete jas a môžete zapnúť zobrazenie mesačného náhľadu na domácej obrazovke. Hlavná ponuka môže byť ikonová alebo vo forme zoznamu. Pri vstupe do menu sa ocitnete na poslednej použitej funkcií, a to aj pri ďalších úrovniach. Displej je menej dostatočný len pri práci s fotkami. Inak je postačujúci, šetrí energiu a problém nastane iba pri pobyte na priamom slnečnom svetle. Na ulici na ňom skrátka veľa neuvidíte, Samsung s antireflexnou vrstvou na displeji jednoducho nepracuje.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát je priemerný, ale v tejto cenovej kategórii som ani viac nečakal. Určite si nastavte hľadáčik so "štandardným pomerom strán", inak v hľadáčiku nikdy neuvidíte celú zameriavanú fotku. Fotoaparát v E740 pracuje len v polohe telefónu na výšku, hľadáčik tak nevyužíva celú plochu displeja. Nastavenia fotoaparátu sú veľmi bohaté. Na Samsungu E740 som sa prezeraniu fotografií veľmi netešil, chýba listovanie fullscreen zobrazením, v úpravách som zase nenašiel zmenu rozmerov a výrezy.

EXTRA mínus: slabší fotoaparát so strašnou kvalitou videa.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí je veľmi slabý...až taký slabý, že sa ho ani neoplatí pozerať na celej obrazovke, aj keď tu taká možnosť je.

Parametre videa:

celkovo: 72 kbps (0,5 MB / min.)

obraz: 176 x 144, 10 fps, 60 kbps

zvuk: 1 kanál, 8000 Hz, 16 bit, 12 kbps.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 0,1 MB)

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

V bočnej stene je tlačidlo, ktoré spustí poslednú prehrávanú skladbu. Prehrávač hudby funguje bez problémov aj na pozadí a pozná všetky nadštandardné funkcie. Ku tomu všetkému pripočítajme podporu lacných microSD kariet a mass storage na jednoduchý prenos skladieb medzi počítačom a telefónom. Samozrejmosťou je vyhľadávanie skladieb podľa interpretov.

FM rádio je hlavnou devízou E740-ky. Nielen, že dokáže automaticky vyhľadať všetky dostupné frekvencie a v balení nájdete kvalitné slúchadlá s potlačením okolitého ruchu a 3,5 mm konektorom v strede, ale ponúka aj záznam z vysielania. Stačí nastaviť kvalitu záznamu na "vysoká", chytiť čo najsilnejší signál, zadať nahrávanie, s prístrojom nehýbať. S dodávanými slúchadlami ani nahlas som so záznamom s dátovým tokom 128 kbps nemal žiaden osobný problém. Každopádne túto funkciu (vyskytuje sa aj v modeli Samsung G600) chválim a Samsung sa mi vďaka takýmto nápadom a inováciám páči.

EXTRA plus: FM rádio so záznamom z vysielania.

Dodávané slúchadlá výrazne potláčajú výšky, ale po pripojení mojich AKG K24P som pochopil, že chyba nie je ani v telefóne, ani v 3,5 mm adaptéri. Ak budete používať štandardné slúchadlá, určite využijete účinný ekvalizér a zvukové 3D efekty. Ostatné konkurenčné slúchadlá s potláčaním okolitého ruchu sa zasúvajú výrazne do ucha a ušný maz tak zanáša sieťku pred reproduktorom. Nech si akokoľvek často čistíte uši, ušný maz má svoju dôležitú funkciu a doktori takéto správanie neodporúčajú. Preto oceňujem tvarovanie práve slúchadiel ku E740, ktoré nie sú až tak háklivé na nie totálne vydenzifikované uši.

Kontakty sú prístupné z pravého výberového tlačidla v pohotovostnom stave. Vidíte vždy 3 pod sebou aj s telefónnymi číslami...to sa mi páči. S telefonovaním s E740 som nemal najmenší problém, zaoblené tvary a vysúvacia konštrukcia sú mojimi obľúbenými vlastnosťami mobilného telefónu. Otvorením prístroja je možné hovor prijať, zatvorením zase ukončiť všetky činnosti (a zablokovať klávesnicu). Počas hovoru môžete zapnúť čistotu hlasu a šepkací režim. Záznam telefonátu chýba.

Práca so správami je pohodlná aj vďaka pohodlnej klávesnice. Editor SMS správ je jednoduchý, editor MMS okienkový a veľmi intuitívny. Zaujímavosťou je blokovanie prijímaných SMS od vami určených čísiel. Dôležité je nastavenie Abecedy GSM pre písanie so slovníkom T9 bez diakritiky.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mailový klient je rovnaký s ostatnými aktuálnymi modelmi od Samsungu. Už nemusí byť limitovaná veľkosť správy, čo bol kedysi značný problém pri prijímaní väčších správ. Perióda kontroly elektronickej pošty môže byť najmenej 1 hodina. Sťahovať môžete len hlavičky alebo celé správy.

Internetový prehliadač Openwave nie je ničím zaujímavý, na WAP stránky postačuje. Páči sa mi listovanie textom (napríklad recenziou na wap.fony.sk) pomocou ovládacieho kolieska. Žiadne hlučné stláčanie, len tiché otáčanie veľkým kruhom. Nastavenia prehliadača sú takmer nulové, ale možnosti počas surfovania svetom WAP-u naopak bohaté (história, vstup do správ...). Na web odporúčam bezplatný Java prehliadač Opera Mini zo stránky mini.opera.com/beta alebo len mini.opera.com.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Čo sa týka diaľkových dátových prenosov, E740 podporuje GPRS a EDGE. Po pripojení káblom ku PC a používaní mass storage (len ako čítačky pamäťovej karty) nemôžete mobil inak používať...ale mobil je aj tak stále prihlásený do siete a pokojne môžete počas pripojenia ku PC prijímať hovory.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Z organizačných funkcií sa mi páčia prepracované budíky. Ako melódiu môžete použiť akúkoľvek MP3, záznam z FM rádia aj samotné FM rádio. Nastavujete aj odklad a počet odkladov (ak chcete sústavné budenie ranným spravodajstvom, nastavte 5 odkladov po jednej minúte). Chýba mi tu len nastavenie hlasitosti, typické pre iné Samsungy. Kalendár je priemerný, s 4 typmi udalostí s pamäťou na 400 udalostí.

Ďalšie funkcie:

- poznámky - 1000-znakové texty,

- svetový čas

- kalkulačka

- prevodník

- časovač

- stopky

- diktafón

- 5 Java hier.

Výhody:

- pomer cena / výkon,

- záznam z FM rádia,

- hudobné funkcie a slúchadlá

Nevýhody:

- displej,

- slabší fotoaparát.

Orientačná cena: 6 990 Sk

Záver

Samsung E740 ma milo prekvapil. Hudobné funkcie sú jeho prioritou, no ešte viac by som sa zameral na jeho cenu. Hudobná vysúvacia Nokia 5300 stojí o tisícku menej, lenže konštrukciou sa nedá s E740 ani porovnať. Tenký hudobný Sony Ericsson W610i s výbornou hudobnou výbavou zoženiete o tisícku drahšie, než Samsung E740. Rozhodovanie to bude ťažké, ale E740 je v tomto boji jednoznačne najelegantnejší prístroj s jedinečným nahrávaním hudby z FM rádia.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.09.2007 - 12:33

mato: to ozaj nevyzera zle a to nahravanie z radia fajn funkcia

anonymous26.09.2007 - 13:55 Trvalý odkaz

graffoo: huraaaaa konecne 3,5 jack aj v samsungoch. aj ked len cez adapter, aspon cosi.
este nech samsungu dojde, ze maily chcu niektori ludia kontrolovat aj castejsie a samsung bude u mna vyborny vyrobca fonov.

anonymous26.09.2007 - 14:11 Trvalý odkaz

mato: pre bezneho cloveka ta hodina urcite staci

anonymous26.09.2007 - 16:27 Trvalý odkaz

mimimaxi1: toto vypada dobre,pripajam sa k grfoovi ze konecne sa v samsungu umudrili a dali tam 3,5 jack.

anonymous26.09.2007 - 23:22 Trvalý odkaz

RemuS: Samsung robi uplne nepouzitelnu vonkajsiu upravu displejov (zrkadlovy povrch=fuj)- strasna citatelnost na slnku.

Celá diskusia 16 príspevkov