Samsung Giorgio Armani (Samsung P520)

RECENZIA mid-endu Luxusný a maličký mobil s dotykovým ovládaním, 3 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 87 x 55 x 11 mm,

hmotnosť: 85 gramov (zistená: 84 g),

displej: aktívny, dotykový, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 40 x 53 mm, uhlopriečka 66 mm,

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 b.), LED blesk, záznam videí (MPEG4, 352 x 288 b.),

pamäť: 60 MB + 2 GB microSD, 1 000 kontaktov, 1 000 SMS, zdieľaná pre MMS a e-mail, 3 x 1 000 udalostí v kalendári,

správy: SMS (T9), MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, A2DP,

ostatné: Java, WAP 2.0, HTML,

batéria: 880 mAh, Li-Ion, AB503445CE,

výdrž: do 6 h hovoru / 220 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah exkluzívneho balenia:

mobil, dve batérie, nabíjačka, USB kábel, externá nabíjačka na batériu, 2 GB microSD s SD adaptérom, stereo slúchadlá, stereo Bluetooth handsfree WEP410 s dock nabíjacou stanicou, a redukciou na nabíjací konektor identický s telefónom + 2 ks náhradné vložky do ucha, handrička na displej Giorgio Armani, kožené prenosné púzdro Giorgio Armani, pravdepodobne aj USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Giorgio Armani, jedna z popredných svetových módnych spoločností, a spoločnosť Samsung Electronics predstavili 24. septembra 2007 luxusný mobilný telefón Giorgio Armani-Samsung. Stalo sa tak na tlačovej konferencii vo svojom Armani / Teatro v Miláne pred ženskou módnou prehliadkou Spring Summer 2008 Women. V rámci novej strategickej aliancie, ktorej prvým spoločným produktom je luxusný mobilný telefón Giorgio Armani-Samsung, plánujú tieto dve spoločnosti uviesť na trh inovatívny rad prenosných a domácich produktov spotrebnej elektroniky pod značkami Giorgio Armani, Emporio Armani a Armani/Casa

Armani je maličký elegantný telefón, jeho rozmery sú až prekvapivé. Dominantou je veľký dotykový displej, pod ktorým sa nachádzajú dve hlavné tlačidlá - na prijatie a ukončenie hovoru. V ľavej bočnej stene je ukrytá microSD karta a v spodnej časti pohodlné dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti alebo listovanie. V pravej stene je konektor pre slúchadlá / nabíjačku, tlačidlo HOLD na blokovanie / odblokovanie displeja a spúšť fotoaparátu. Paradoxom je absencia otvoru pre pútko. Armani je veľký presne ako kreditná karta. Drobné rozmery zariadenia sú až neuveriteľné. Tento Samsung mi pripomína "kalkulačky" radu P od rovnakého výrobcu. Spracovanie je veľmi dobré, ale odolnosť prístroja nie je taká vysoká, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Na odolnosť voči poškodeniu ostrým kovovým (napríklad kľúčom) predmetom sa nespoliehajte.

EXTRA plus: rozmery a spracovanie sú naozaj unikátne.

EXTRA mínus: nízka odolnosť voči poškriabaniu prednej steny kovovými predmetmi, kľúčami.

Dotyková obrazovka reaguje nielen na krátke stlačenie, ale aj podržanie a listovanie. Dvojicu tlačidiel pod displejom oceňujem. Pravým nielen ukončíte hovor, ale aj inú spustenú aplikáciu a hlavne ním bezpečne kedykoľvek v pohotovostnom stave rozsvietim displej.

Na pohotovostnej obrazovke je 5 dotykových plôch:

- tri vedľa seba v hornej časti (ovládanie tichého režimu, menu, vytočenie čísla),

- vstup do štyroch zrýchlených volieb (hudba, posledné hovory, kontakty, správy) v strede,

- kalendár / aktuálny čas vo viacerých časových pásmach.

Podržaním prsta na kalendári a posunom do strany ho vymeníte s aktuálnym časom a naopak. Podržaním prsta na tichom režime tento zapnete alebo vypnete.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Telefón reaguje aj na pohyby prsta po obrazovke, a to prekvapivo presne. Nejedná sa však o plnohodnotnú dotykovú obrazovku. Najpohodlnejšie a najpresnejšie je ovládanie palcom. Inými prstami či predmetmi (perom) budete mať určite problémy. Text je možné zadávať len dotykmi virtuálnej klávesnice. V písanom texte sa pohybujete po jednotlivých znakoch pohybmi prsta po displeji, nemôžete označiť miesto pre kurzor. Ak sa chcete vrátiť na tretí znak do konca, musíte trikrát posunúť prstom doľava po displeji. Na písanie dlhých správ Armani určený nie je, ale niekoľkoslovnú správu som na ňom nemal problém napísať. Veď je k dispozícii aj slovník T9.

EXTRA plus: ak si na ovládanie zvyknete, bude pre vás aj práca hrou.

Fotoaparát ponúka celkom dobré možnosti. Prekvapil ma pomerne silný LED blesk a práca s ním. Aktivujete ho dotykom ikony blesku. Po stlačení spúšte sa rozsvieti na asi 2 - 3 sekundy. Počas nich fotoaparát vyhodnotí svetelné podmienky a nikdy tak nie je snímka preexponovaná. Keby bol v armanim zabudovaný objektív s automatickým zaostrovaním, bol by som snímaním blízkych objektov s bleskom nadšený. Teraz môžem len zhodnotiť prácu so svetelnými podmienkami ako pokrokovú, ale nedostatočne využitú možnosťami objektívu. Pri odosielaní snímky cez MMS dôjde k jej automatickému zmenšeniu. Prezeranie snímok je vcelku pohodlné a efektné, ako celý mobil a jeho ovládanie.

Armanimu nechýba záznam videí, aj keď s mizerným zvukom. Obraz je ideálny na prezeranie záznamov priamo v tomto prístroji. Zaujímavá je regulácia hlasitosti a posunu v rámci záznamu pomocou pohybov prsta po obrazovke. Tak, ako aj v hudobnom prehrávači.

Ukážka VIDEA (MPEG4, 900 kB)

Samsung Giorgio Armani ma sklamal chýbajúcim súčasným zvonením a vibrovaním. Neponúka ani profily, len tichý režim pod ikonou reproduktora na domácej obrazovke.

EXTRA mínus: nedokáže naraz zvoniť a vibrovať.

Hlasná reprodukcia hudby je na veľmi vysokej úrovni a neprekvapí len hlasitosťou, ale aj kvalitou. Nasýtiť som sa nevedel ani samotných zvonení a málokedy som prichádzajúci hovor zodvihol ihneď. Ovládanie prehrávača hudby je veľmi štýlové. Možnosti prehrávača hudby sú nadštandardné, v balení dokonca nájdete aj bezdrôtové slúchadlá. Nechýba ani prehrávanie hudby na pozadí. Trocha ma mrzí absencia FM rádia.

EXTRA plus: v tak malom prístroji neskutočne hlasná a kvalitná reprodukcia hudby.

Pochvaľujem si telefonovanie s Giorgiom Armanim. Nemajte obavy, nevolal som návrhárovi, stále sa venujem telefónu s jeho podpisom. Jeho prednosťou je už spomínaná veľkosť, nízka hmotnosť a ergonomické spracovanie. Hovor prijmem jedným mechanickým tlačidlom, zruším ho druhým. Počas hovoru je dotyková obrazovka zamknutá, odomknutie nastane krátkym podržaním tlačidla HOLD. Regulácia hlasitosti bočným dvojitým tlačidlom však funguje za každých okolností. Aj toto tlačidlo je umiestnené podľa mojich predstáv. Hlasná reprodukcia je skutočne hlasná a prekvapivo kvalitná (vysokú kvalitu oceníte aj pri hlasnej reprodukcii hudby). Hovor nie je možné zaznamenať, ale nechýba vstup do celého menu. Veľmi mi vyhovoval register hovorov po stlačení ľavého tlačidla pod displejom, ktorý zahŕňa všetky posledné hovory.

EXTRA plus: pohodlné telefonovanie, veľmi pohodlné telefonovanie.

Písanie správ nie je žiadna balada, ale Armani ponúka nielen prácu s SMS, ale aj MMS a e-mailom. MMS-ky budete mať asi radšej, veď stačí niečo odfotografovať a odoslať. E-mailový prehliadač ponúka všetky typické vlastnosti Samsungov. Nechýba pravidelná kontrola elektronickej pošty už od intervalu 1 hodina, sklamaním je limit preberania 100, 200 alebo 300 kB.

Internetový prehliadač odporúčam používať len na čítanie zaujímavého obsahu, napríklad wap.fony.sk a iných informačných WAP stránok. Podpora GPRS a EDGE na e-maily a WAP stránky úplne postačuje, ja dlhodobo fungujem naplno s vypnutým UMTS aj na mojom pracovnom mobile, a to najmä z dôvodu šetrenia batérie.

Zaujímavosťou Armaniho je kalendár. Na pohotovostnej obrazovke môžete mať zobrazený aj mesačný náhľad na aktuálny mesiac, ale nedostanete sa z neho do skutočného organizéra. Tak to skúsite cez menu, čo si vyžaduje len tri dotyky obrazovky na príslušných miestach. Ak ste použili kalendár aj pri poslednej práci s telefónom, bude tento v hlavnej ponuke označený (typická pamäť Samsungov) a vám tak, mimo odblokovania obrazovky, budú stačiť dva dotyky (menu -> kalendár). Ako východzie zobrazenie som ponechal mesačný náhľad. Označovanie jednotlivých dní prstom mi nerobilo najmenšie problémy. Prekvapila ma pamäť kalendára s kapacitou až 1 000 udalostí každého typu (schôdzka, výročie, úloha). Nechýba pripomenutie udalosti a opakovanie. K dispozícii máte aj budík s určením hlasitosti, melódie, počtu odkladov a ich intervalu.

V aplikáciách nájdete diktafón, editor obrázkov, hru photo puzzle, svetový čas, kalkulačku, prevodník, časovač, stopky, poznámky a SIM Toolkit.

Pri slabej batérii nemôžete používať žiadne zábavné funkcie - displej ostáva stlmený a nespustíte ani hudbu, ani fotoaparát. Výdrž Samsungu Giorgio Armani ma však milo prekvapila, možno je to mojimi slabými očakávaniami. Ja som na jedno nabitie skromne fungoval niekoľko dní.

Výhody:

kvalita hlasnej reprodukcie,

pohodlné a kvalitné telefonovanie,

naozajstná štýlovka,

Bluetooth handsfree v balení.

Nevýhody:

chýba FM rádio,

priemerný fotoaparát,

vysoká cena,

nevie vibrovať a zvoniť naraz.

Orientačná cena: 24 990 Sk (Epicentrum)

Záver

Giorgio Armani ma prekvapil, a to milo. Musel som si naň pár dní zvykať, aj preto mi písanie recenzie trvalo tak dlho. Vedel som, že po dvoch dňoch trápenia sa s dotykovým ovládaním nemôžem písať objektívne riadky. Po dvoch týždňoch som presvedčený, že tento prístroj má svoje miesto na trhu. Ja maličký, pričom ponúka nielen eleganciu, ale aj dobré hudobné možnosti. Ak budete mať možnosť, určite skúste jeho hlasnú reprodukciu hudby. Ovládanie pohybmi prstov hore - dole, či doľava - doprava listujete ponukami, textom, zosilníte prehrávanie videa, posuniete prehrávač skladby o minútu vpred... Pochváliť musím aj telefonické možnosti. Jediné, na čo Armani nie je primárne určený, je písanie dlhých textov. Ale s SMS-kou "o chvíľu zavolám" si pomocou slovníka T9 poradíte ľavou zadnou. A časom napíšete bez problémov aj dlhšiu SMS-ku. Armani je zaujímavý, elegantný, slušne vybavený, ale aj drahý. Veľmi drahý.

Konkurentmi sú najmä ťažká Nokia 8800 za cenu takmer 30 tisíc, elegantnejšia Nokia 8600 za necelých 25 tisíc korún a priamym konkurentom je LG Prada za necelých 20 tisíc korún.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- služby zákazníkom (Samsung, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.12.2007 - 15:05

SEGA: Je az neuveritelne ako medzi sebou kopiruju korejsky vyrobcovia Samsung a LG. Pre tentokrat okopiroval Samsung LG Pradu.

anonymous25.09.2007 - 15:41 Trvalý odkaz

Atlis: Fakt? a este povedz, ze LG okopirovalo iPhone a HP s TouchFLO kopiruje vsetkych... A co taky Neonode? Tomu sa hovori TREND, nie kopirovanie. Kazdy z tych fonov je uplne inak orientovany.

anonymous25.09.2007 - 18:33 Trvalý odkaz

mimimaxi1: ma lepsi fotak ako prada ,a ale nie lepsi displej......................aj toto bude stat 20 litrov?

anonymous25.09.2007 - 23:05 Trvalý odkaz

mimimaxi1: ale asi to nema autofocus,vsak?

anonymous25.09.2007 - 23:43 Trvalý odkaz

Ing. FijoK: 20? to si aj malo povedal :)

Celá diskusia 42 príspevkov