Samsung G600

RECENZIA high-mid-endu Slajder s 5 Mpix fotoaparátom, záznamom VGA videí a FM rádiom...zabudnite na kompaktné fotoaparáty.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia

OS: vlastný

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 102 x 48 x 15 mm,

hmotnosť: 105 gramov (zistená: 105 g),

displej: aktívny, 16 miliónov farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 56 mm, 33 x 45 mm,

fotoaparát: 5 Mpix (2 592 x 1 944 b.), autofocus, LED blesk, makro, záznam videa (640 x 480 b.),

pamäť: 55 MB + microSD, 200 SMS, 400 udalostí, 1 000 kontaktov, 100 poznámok,

správy: SMS, MMS, EMS, e-mail, SOS správa,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 (A2DP), USB kábel,

hudba: MP3/AAC/AAC+/eAAC+/WMA prehrávač, FM rádio so záznamom,

ostatné: Java, WAP, budík, hlasový záznamník, kalendár, kalkulačka,

prehliadač kancelárskych dokumentov,

batéria: 880 mAh, Li-Ion

výdrž: do 3,5 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt, IrDA, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, GPS, kryt objektívu, 3,5 mm jack, RSS, videohovor,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

zatiaľ neznámy

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Model G600 svojim dizajnom kopíruje svojich kolegov L760, U600 a podobne. Kvalitné spracovanie, pekné zaoblené tvary. Tento model nezasiahli žiadne dizajnérske pokusy. Na skúšku som mal nefinálnu vzorku bez slúchadiel a s anglickým prostredím, preto som ho nemohol úplne stopercentne zrecenzovať. No slúchadlá som si zohnal a na článku pracoval čo najdôkladnejšie.

Zatvorením prístroja sa môže operácia ukončiť, a vtedy sa aj klávesnica zablokuje. Otvorením môžete prijať hovor. Bočným tlačidlom môžete hovor odmietnuť aj na číslo volajúceho odoslať automatickú SMS. Klávesnica je veľmi pohodlná, opäť však vidím vstup do wapu hlavným tlačidlom v pohotovostnom stave.

EXTRA mínus: hlavným tlačidlom vstúpite v pohotovosti do wapu.

Veľkou zaujímavosťou je možnosť tvorby tém priamo v mobile! QVGA displej je pekný, ponúka nové animácie (posúvacie prechody medzi obrazovkami), ale počas slnečných dní som naň vonku takmer vôbec nevidel. Viditeľnosť displeja v exteriéri hodnotím ako základný nedostatok G600-ky. Možnosti jeho nastavenia sú štandardné. Aj tento Samsung si pamätá posledné používané položky v menu, a na nich sa ocitnete aj pri ďalšom vstupe do ponuky.

EXTRA mínus: viditeľnosť zobrazovaných údajov na priamom slnečnom svetle.

EXTRA plus: tvorba vlastných tém priamo v mobilnom telefóne.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát v Samsungu G600 patrí ku špičke. Ja osobne som bol snímkami z neho skutočne očarený. Zabudol som aj na Sony Ericsson K800i, aj Nokiu N95, skrátka G600 je v tomto smere momentálne neprekonaný. Také pekné fotografie som skutočne nečakal. K dispozícii sú bohaté možnosti nastavenia a samozrejmosťou sú klávesové skratky. Chýba mi tu už len xenónový blesk a aktívny kryt objektívu, aj keď jeho ochrana je zabezpečená konštrukciou prístroja. Pekné je nielen fotografovanie, ale aj prezeranie snímok. Mriežkou spustím fullscreen zobrazenie a pochváliť musím aj editor snímok s bohatou paletou možností.

EXTRA plus: lepšie fotky z mobilu som ešte nevidel.

Stiahnite si jednotlivé 5 Mpix fotky do PC (pre lepšie prezeranie) veľké 500 - 1 000 kB (klikni pravým tlačidlom myši - cieľ uložiť ako...):

foto01 - foto02 - foto03 - foto04 - foto05 - foto6 - foto07

Záznam videí sa pýši naozaj kvalitným VGA rozlíšením, a to aj pri 3-násobnom priblížení. Horšie je to so zvukovou stopou s dátovým tokom len 13 kbps (čakal som aspoň 32 alebo 64 kbps). Neuveriteľná je spotreba dát, len 10 MB za minútu, vďaka záznamu postačujúcich 15 snímok za sekundu (fps). Na 512 MB kartu uložím až 50-minútové video veľmi dobrej kvality aj pre sledovanie v PC.

EXTRA plus: veľmi pekný záznam VGA videí aj pri použití priblíženia.

EXTRA mínus: krásne video s veľmi slabým zvukom.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 4 MB)

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

FM rádio v G600 je šikovné, dokáže stanice automaticky vyhľadať a uložiť. Funguje aj na pozadí a dokáže tiež zaznamenávať hudbu z rádia vo formáte MP3 s dátovým tokom 128 kbps. Kvalita záznamu je však aj pri najvyššej nastavenej kvalite nízka...vhodná akurát do slovenskej MHD. Hlasitosť môžete regulovať aj po zavretí prístroja, pri zablokovanej ostatnej časti klávesnice.

EXTRA plus: FM rádio s RDS aj záznamom vysielania na pamäťovú kartu.

TIP: Odporúčame prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Prehrávač hudby je perfektný, očarili ma trochu gýčové efekty, ktoré sú naozaj účinné (rock, concert hall, wide...). Tiež sa mi páči prítomnosť funkcie "najčastejšie hraných skladieb". Aj hlasitosť prehrávača hudby v zavretom stave môžete ovládať, na pozadí funguje bez problémov.

Samsung G600 ponúka aj mass storage (len ako čítačka karty) bez odpojenia rádiovej časti a poteší aj kompletne zdieľaná pamäť. Už sa nemusíte obmedzovať e-mailami či Java aplikáciami.

Telefónny zoznam mi absolútne vyhovuje, rovnako aj samotné telefonovanie. Vysunutím hovor prijmem, zasunutím ukončím. Počas hovoru je k dispozícii čistota hlasu alebo režim šepkania. Záznam hovoru však chýba. Správy sú na veľmi dobrej úrovni, akurát jednotný editor SMS a MMS mi vyhovuje menej. Zaujímavosťou je zoom view, regulácia veľkosti textu prezeranej správy z 12 riadkov až na 5. E-mailový prehliadač s možnosťou prezerania dokumentov v prílohách patrí ku špičke vo svojej triede. Interval kontroly elektronickej pošty začína až na 1 hodine. V nastaveniach prijímania e-mailov môžete nastaviť veľkostný limit správ na neobmedzený.

V dátových prenosoch G600 nijak nevyniká, je to zábavný fotomobil s podporou GPRS a EDGE na pripojenie internetového prehliadača či e-mailov. Nový dátový konektor (pre nabíjačku aj slúchadlá) ma zamrzel v modeli L760, postupne si naň aj zvyknem. Hlavne, že v ňom lepšie drží pripojené príslušenstvo. Pri vybitej batérii už tradične nastane vypnutie podsvietenia a zablokovanie na energiu náročných aplikácií (fotoaparát, prehrávač hudby...).

EXTRA mínus: nový konektor pre pripojenie príslušenstva (zdanlivo zhodný s predchádzajúcim).

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Z organizačných funkcií spomeniem slušný kalendár, päť detailne nastaviteľných budíkov, záznam zvuku, poznámky, svetové hodiny, kalkulačku, konverter, časovač, stopky. Budíku som nastavil budenie FM rádiom, hlasitosť pod polovičnú úroveň a ráno sa zobudil na ranné správy. Keďže samotné budenie trvá len minútu, nastavte si odklad budenia tiež na 1 minútu s piatimi opakovaniami (áno, v Samsungu nastavujete aj takéto detaily) a každých 60 sekúnd budete počas týchto piatich minút musieť tolerovať len sekundové prerušenie správ či pesničky.

EXTRA plus: detailné nastavenie budíkov.

Výhody:

- veľmi dobrý fotoaparát aj záznam videí,

- prepracované funkcie.

Nevýhody:

- viditeľnosť displeja na slnku,

- chýba podpora UMTS, HSDPA aj Wi-Fi.

Orientačná cena: 13 990 Sk

Záver

Samsung G600 ma dostal... Nečakal som také pekné fotky, ani tak dobrý prehrávač hudby, už vôbec nie záznam hudby z FM rádia, ani pracovné funkcie bez chýb... Keby výrobca zapracoval na viditeľnosti displeja na slnku, bolo by všetko skvelé. Už len počkať, kedy sa dostane na náš trh a aká bude jeho reálna cena. V zahraničí sa bežne predáva pod 14 000 korún.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.09.2007 - 14:19

mimimaxi1: tak toto je nieco uzasne... myslim si ze to bude urcite lacnejsie ako N95 a k850.

anonymous21.08.2007 - 12:50 Trvalý odkaz

mimimaxi1: a ta absencia 3g vobec nevadi

anonymous21.08.2007 - 13:10 Trvalý odkaz

Fizzy: Tak rozmery a fotak je super...este realne skusenosti fotaku by bodli,ale to bude dufam neskor.

anonymous21.08.2007 - 13:26 Trvalý odkaz

djthunder: noo...tak toto moze byt,pekny fonik a absencia 3G mi tiez vobec nevadi

anonymous21.08.2007 - 18:12 Trvalý odkaz

Mulano: mimimaxi: jasnee..nevadi...ved naco by aj...ani absencia HSDPA nevadi,a naco by mu bolo aj to wifi....o 3,5mm jacku ani nehovorim..ved to vyuzije len absolutny blazon..ach

Celá diskusia 88 príspevkov