Samsung E590

RECENZIA mid-endu Dizajnovo jednoduchý mobil s 3 Mpix fotoaparátom, automatickým zaostrovaním, kvalitným záznamom vide a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 94 x 42 x 14 mm,

hmotnosť: 66 gramov (zistená: 72 g),

displej: aktívny, 220 x 220 b., 262 144 farieb, 32 x 32 mm, 46 mm,

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 b.), makro, autofocus, záznam videí (352 x 288 b.),

pamäť: 90 MB + microSD, zdieľaná aj pre MMS a e-maily, 4 MB pre Java, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 400 udalostí, 100 poznámok,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, kábel USB 2.0, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, FM rádio,

ostatné: Java, WAP 2.0,

batéria: Li-Ion, 800 mAh, model AB403450BE

výdrž: do 4 h hovoru / 200 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, aktívny kryt objektívu, RSS, instant messaging, IrDA, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

zdá sa byť finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung E590 je dielom svetoznámeho a uznávaného dizajnéra Jaspera Morissona . Na mňa pôsobí tento vzhľad upokojujúco, striedmo a je mi trochu ľúto, že sme takýto telefón na trhu nenašli už skôr. Pripomína mi Siemens C75, BenQ Siemens S88 aj niektoré jednoduché Sony Ericssony (K300i, T230i). Pre aktuálnu skupinu Sony Ericssonov s lepším fotoaparátom predstavuje E590 aj hlavného konkurenta. Drží sa dobre, je nenormálne ľahký a malý. Dizajn je zrejmý z fotiek. Bočné steny sú plné rôznych tlačidiel. Pravá (pri fotení horná) obsahuje MODE, spúšť, zoom + / -, ľavá zase ovládač hlasitosti + / - a dva kryty, pod ktorými nájdeme microSD a dátový konektor. Otvor pre pútko je v ľavom dolnom rohu...to nie je zlé miesto. Zo zadnej steny vystupuje objektív fotoaparátu. Ten dotvára unikátny vzhľad Samsungu E590.

Samsung E590

EXTRA plus: veľmi nízka hmotnosť.

E590 prekvapil použitím joysticka . Ale kvalitného, a ak sa nebude kaziť, nemám k nemu jedinú výhradu. Aj na Sony Ericssone K800i nedám na joystick dopustiť, rovnako na Nokii E61i trochu smútim za joystickom predchádzajúceho modelu E61. Na joystick nadáva väčšinou len ten, komu sa pokazil. Ja som takú smolu našťastie doteraz nemal. Stlačením joysticka v pohotovosti sa dostanete na domácu stránku internetového prehliadača. Určite tiež nedávajte na prvý dojem...na celú klávesnicu E590 si treba zvykať. Mne to trvalo len pár hodín, ale som v tomto smere veľmi prispôsobivý. Potom sa mi už správy písali veľmi dobre. Nechýbajú skratky, ktoré priradíte všetkým štyrom smerom joysticku. Ja som si na smer "hore" nechal Moju ponuku s ďalšou štvoricou vybraných funkcií. Bočné tlačidlo hlasitosti môže stíšiť zvonenie prichádzajúceho hovoru, alebo tento odmietnuť a dokonca na dané číslo môže E590 odoslať SMS-ku s pripraveným textom. Podržaním hviezdičky zablokujete klávesnicu, podržaním mriežky spustíte tichý režim. Podsvietenie klávesnice je biele, dokonalé.

EXTRA mínus: stlačením joysticka v pohotovosti sa spustí WAP.

EXTRA plus: Moje menu, rýchla ponuka 4 ľubovoľných funkcí.

Displej je netradičný, ale jemný a pekný. Na priamom slnečnom svetle to už nie je taká sláva. K bielej verzii odporúčam biele menu, k čiernej zase čierne...Samsung to má pekne vymyslené. E590 si pamätá poslednú použitú položku v menu aj ďalších úrovniach. Niekedy je to praktické, inokedy otravné. Aj zobrazovanie priečinkov označenej položky v malom okne je praktické, až keď si naň zvyknete. Regulovať môžete dobu podsvietenia aj jas. Ako tapetu si môžete nastaviť mesačný náhľad na aktuálny mesiac, ale bez vyznačenia dní s udalosťou.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát je hlavnou devízou E590. Preto začnem kritikou. Nemá blesk, ani diódový! Makro nezapnete klávesovou skratkou. Koniec kritiky. Fotoaparát spustíte stlačením spúšte. Objaví sa ponuka: fotografovať? nahrať video? prejsť do priečinka fotiek, prejsť do priečinka videí? Vyberám Fotografovať, telefón otočím na ležato a fotím. V nastaveniach si určite zmeňte zobrazenie hľadáčika na "so štandardným pomerom strán". Inak na štvorcovom displeji nikdy neuvidíte celý snímaný záber. Nastavenie vyváženia bielej si pamätá aj po vypnutí, to je dobre. Výsledky sú celkom dobré, zázraky som nečakal. Fotky bez problémov ukladá na pamäťovú kartu, ich veľkosť je v najvyššej kvalite a rozlíšení 600 - 900 kB, pri vkladaní do správy sa automaticky zmenšia. Prezeranie snímok je skôr kontrolou kompozície, keďže ich ani nepriblížite, ani neupravíte. Škoda.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

EXTRA mínus: chýba blesk.

Záznam MPEG4 videí s rozlíšením 352 x 288 bodov a veľmi kvalitnou AAC zvukovou stopou je pre mňa príjemným prekvapením. Takéto rozlíšenie a zvuk doteraz používala len Nokia v smartfónoch a ja som si to vždy pochvaľoval. Pred ani počas záznamu nemôžete používať autofocus, počas videa je vždy zaostrené na nekonečno. Prezeranie videí je vyriešené lepšie než prezeranie fotiek...stlačením mriežky sa roztiahne na celú šírku displeja a vďaka rozlíšeniu je tu aj veľmi pekne zobrazené. Nechýba rýchle pretáčanie videa podržaním joysticka do strany.

Parametre videa:

celkovo: 736 kbps (asi 5,5 MB / min.)

obraz: 352 x 288 b., 15 fps, 672 kbps

zvuk: 1 kanál, 11 025 Hz, 16 bit, 64 kbps

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 2 MB)

EXTRA plus: veľmi pekný záznam videí s kvalitnou zvukovou stopou.

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

Samsungu E590 chýbajú profily, a to je veľká škoda. Tichý režim aktivujete mriežkou. Hlásenie správy (SMS, MMS) a samostatne aj e-mailu môže byť opakované, to je fajn.

EXTRA mínus: chýbajú profily.

Prehrávač hudby je šikovný, s množstvom nastavení a funguje aj na pozadí. S dodávanými stereo slúchadlami si veľa zábavy, resp. pôžitku neužijete, ale neznačkový adaptér z tohto Samsungového konektora na 3,5 mm by nemalo byť ťažké zohnať. Značkový Samsung žiaľ stále neponúka.

FM rádio fungujúce aj na pozadí je pre mňa milým prekvapením, objavuje sa čím ďalej, tým častejšie aj v Samsungoch. Spustíte ho len so slúchadlami. Chýba mu RDS. Po zapnutí stačí zadať automatické vyhľadanie okolitých staníc v dosahu, čím sa prepíšu doteraz uložené frekvencie. Ukladajú sa frekvencie, nie názvy. Rádio môžete nastaviť ako budík, to sa mi páči. Zvláštnosťou je nastavenie pripomienky programu v rozhlase (napríklad nejakej pondelkovej večernej relácie).

EXTRA mínus: chýba podpora RDS.

TIP: Odporúčame prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Samsung E590 zvláda telefonovanie veľmi dobre. Po stlačení tlačidla pre príjem hovoru sa zobrazí zoznam všetkých posledných hovorov...pekný a podrobný register. Ten zobrazuje aj viacero volaní s jedným kontaktom a dĺžku jednotlivých telefonátov. Počas hovoru vidíte aj meno, aj číslo aj jeho trvanie. Hovor, žiaľ, nie je možné zaznamenať. Nechýbajú funkcie ako "šepkanie" a "čistota hlasu", ktoré hovor skvalitňujú. Tiež sa mi páči použitie regulácie hlasitosti v ľavej bočnej stene. Odmietnutý hovor považuje E590 logicky za zmeškaný, a aj na neho upozorňuje. Telefónny zoznam veľmi prakticky zobrazuje po sebou vždy tri kontakty a tri telefónne čísla. Ku kontaktu v telefóne priradíte viacero čísiel, ale len jeden e-mail. Poznámka dlhá až 50 znakov ku každému menu poteší. Tento Samsung už nemá problémy ani s posielaním správ na druhé či tretie číslo pri jednom kontakte.

EXTRA plus: vydarený podrobný register hovorov.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Samsung E590 ešte rozdeľuje správy na SMS a MMS, dva odlišné editory mi vyhovujú. Slovník T9 píše bez diakritiky a je ešte pôvodný od Samsungu. V nových modeloch sa už približuje T9 v Sony Ericssonoch a ten mi vyhovuje o čosi viac. E590 podporuje aj štandard EMS. Do SMS môžete pohodlne vložiť aj pripomienku z kalendára. V nastaveniach správy meníte aj formát textu, všetko vďaka štandardu EMS. Editor MMS je veľmi pohodlný, okienkový. Samsung ponúka aj možnosť blokovať príjem správ z vybraných čísiel.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

TIP: Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

E-mailový prehliadač nemá problémy už pripojiť ani 2 MB video, k obmedzeniam 100 - 500 kB pribudlo aj "neobmedzené". E590 môže každú hodinu (až 12 hodín) kontrolovať novú elektronickú poštu. E-mailový klient v tomto telefóne patrí ku špičke, obmedzením je snáď len malý displej a chýbajúca podpora prehliadača dokumentov.

TIP: Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

EXTRA plus: vydarený e-mailový prehliadač.

Internetový prehliadač Openwave bol pre mňa spočiatku sklamaním, ale potom som zistil, že na prehliadanie WAP stránok typu wap.fony.sk poslúži celkom dobre. Domáca stránka sa zobrazí aj po stlačení joysticku v pohotovosti. Ten, kto má rád wapovanie napríklad po našich stránkach, bude tomuto rád. Nastavenia prehliadača Openwave sú slabšie (takmer nulové), ale napríklad môžete z neho pohodlne prejsť na správy či Moje súbory.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

TIP: Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Bluetooth v E590 je verzie 2.0 + EDR (vylepšenie prenosu dát), podrobnejšie info o profiloch nájdete TU. Nechýba samozrejme ani podpora A2DP pre počúvanie stereo hudby cez Bluetooth. Na lokálny prenos súborov výborne poslúži dodávaný USB kábel a mass storage. Škoda chýbajúcej synchronizácie. Na diaľkové prenosy slúži GPRS a EDGE triedy 10.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

V organizačných funkciách nájdeme dostatočne bohatý kalendár, ktorý ponúka všetko potrebné. Chýba mi prepojenie s domácou obrazovkou. Na nej môže byť zobrazený len bežný mesačný náhľad bez označených udalostí. Nechýba ani hromadné mazanie udalostí.

EXTRA plus: zobrazenie náhľadu na aktuálny mesiac na tapete, domácej obrazovke.

V trojici budíkov nájdete rôzne nastavenia, aj budenie rádiom či opakovanie, ale chýba mi tu nastavenie hlasitosti budenia. To ma mrzí, keďže v iných modeloch je prítomné. Automatické zapnutie telefónu pri budení musíte nastaviť.

Ďalšie funkcie: poznámky, svetový čas, kalkulačka, prevod, časovač, stopky, diktafón, editor obrázkov, 6 Java hier (aj demo verzie).

EXTRA mínus: pre Java aplikácie len 4 MB priestoru.

Výdrž Samsungu E590 je slušná, na 2 dni sa môžete pri bežnou použití spoľahnúť...a možno aj na tri.

Výhody:

- jednoduchý a neagresívny dizajn,

- fotoaparát s autofocusom a výborným záznamom videí,

- FM rádio,

- hmotnosť.

Nevýhody:

- rádiu chýba RDS

- chýba blesk,

- slabší internetový prehliadač,

- obmedzenie len 4 MB pre Java.

Orientačná cena: odhadom 7 000 - 8 000 Sk

Záver

Samsung E590 je zvláštny mobil. Nevyzerá ako Samsung, aj funkciami ma prekvapil. Balenie je tiež celkom bohaté a ovládanie pomocou šikovného joysticka pohodlné. Očarujúca je nízka hmotnosť E590-ky. Cena je zatiaľ neznáma, a ani netuším, kedy reálne príde na slovenský trh. Jeho priamym konkurentom však určite bude Sony Ericsson K550i predávaný za 6 990 Sk.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.08.2007 - 14:44

Fizzy: A velkost (hmotnost) nieje vyhoda? Mne sa zda malinky...pekny

anonymous16.08.2007 - 22:37 Trvalý odkaz

mimimaxi1: mas pravdu je pekny a tie funkcie su dobre. Len ten kocka-displej mi vadi.

anonymous17.08.2007 - 01:01 Trvalý odkaz

Breaker: Ako konkurenta (alternativu) vidim este 5500 Sport - stvorcovy displej, podobne funkcie, Samsung ma ale lepsi fotak, no Nokia zas nema trapne obmedzenie javy a ponuka Symbian - proste kazdemu co hrdlo raci. ;)

anonymous17.08.2007 - 13:16 Trvalý odkaz

RemuS: Velmi zaujmave, svojim sposobom jedinecne, paci sa mi stvorcovi display - take rozlisenie je podla mna idealne na mobilne zariadenie bez dotykovej obrazovky. QVGA (a nebodaj viac) je pod mna prilis velke lebo bud je display fyzicky prilis maly na take rozlisenie a potom je jemost zbytocne a neefektivne velka, alebo je display velky ale takisto aj cele zariadenie - co v pripade nedotykovej obrazovky je iba obmedzenie. V buducnosti urcite pridu kompaktnejsie zariadenia s QVGA+ dispayom ale teraz zatial nie su. :P

anonymous17.08.2007 - 13:19 Trvalý odkaz

RemuS: Jasne a este som chcel, ze keby to malo SE firware tak by to bolo super. Inak povedane keby to vyrobil SE :P

Celá diskusia 10 príspevkov