Nokia 7900 Prism

Prvý kontakt s mid-endom Prísne geometrická 3G štýlovka s 2 Mpix fotoaparátom, 1 GB pamäte, OLED displejom a viacfarebnou klávesnicou.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40 5th Edition, Feature Pack 1

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS

rozmery: 112 x 45 x 11 mm,

hmotnosť: 101 gramov (zistená: 102 g)

displej: aktívny OLED, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 30 x 40 mm, uhlopriečka 50 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), LED blesk, záznam videí (3GPP, 176 x 144 b.),

pamäť: 920 MB,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB s nabíjaním), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC/eAAC+ prehrávač, A2DP,

ostatné: WAP 2.0, HTML,

batéria: BL-6P, Li-Ion, 830 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru / 300 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, podpora pamäťových kariet, RSS, HSDPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

prístroj Nokia 7900 Prism, batéria BL-6P, nabíjačka AC-6, headset HS-82, kábel CA-101, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 7900 Prism vyzerá podstatne kvalitnejšie než jej sestra Nokia 7500 Prism. Je ťažšia, má podstatne lepšiu výbavu a vlastne sa jedná o neporovnateľne kvalitnejší mobil za podstatne vyššiu cenu. Osobne si myslím, že modelom 7500 Nokia stúpla trocha vedľa, mala predstaviť len model 7900. Mám totiž obavy, že lacná 7500-ka zníži exkluzivitu kvalitnej 7900-ky.

Spracovanie 7900-ky je veľmi dobré, podstatnú časť krytu tvorí kovový materiál. Zadný kryt, ktorého odsunutím sa dostanete ku batérii, kryje aj boky a jeho časť prechádza až do prednej steny. Takéto riešenie je nielen zaujímavé, ale aj veľmi pevné. Jeho nedostatkom je absencia akýchkoľvek bočných tlačidiel. Jediným prvkom v bočných stenách, presnejšie v hornej, je microUSB konektor. Ten mobil nielen spája s PC, ale ho aj nabíja.

Silnou devízou Nokie 7900 je OLED displej. Nezaoberajme sa technickými špecifikáciami a pozrime sa na jeho praktickú stránku. Displej pri zmeškanom hovore zobrazuje malú farebnú šípku, ostatná plocha obrazovky je však zhasnutá. Ďalšou výhodou sú krásne sýte farby. V novom prístroji nájdete 11 rôznych grafických tém.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

V nastaveniach sa nachádza aj položka Svetlá. Vyberte si jednu zo 49 farieb, ktorou bude podsvietená klávesnica a nastavte tiež svetelné efekty okolo microUSB konektora v hornej stene. Na zmeškaný hovor blikaním neupozorňuje, ale jemným blikaním indikuje prihlásenie k sieti (v úspornom režime, po zhasnutí klávesnice). Je to teda skôr efektné než praktické.

Klávesnica je zaujímavá najmä zmenou farby podsvietenia. Po praktickej stránke je na tom už horšie. S hlavným ovládacím tlačidlom sa pracuje dobre, aj s hornými ovládacími prvkami. Problematické je len tvarovanie a nulový odstup alfanumerických tlačidiel. Na horlivé písanie SMS správ Nokia 7900 určená nebude.

"Zachyťte všetko, čo vidíte, na fotografie alebo video v DVD kvalite...", tak táto veta na nokia.sk ma rozosmiala. Nokia 7900 Prism ponúka záznam videí s rozlíšením 176 x 144 bodov, čo má od DVD kvality neskutočne ďaleko.

Dodávané slúchadlá ponúkajú dobrú reprodukciu hudby, perfektnú konštrukciu a ovládanie hlasitosti na module s mikrofónom. Kábel je chránaný textilom, čo je príjemné aj praktické. podržaním tlačidla na príjem hovoru môžete použiť hlasové ovládanie: vyvolanie mena, zmenu profilu, spustenie vybranej funkcie. Pri prvých použitiach je možné precvičiť rozpoznávanie hlasu. Prehrávač hudby nemá vážnejší nedostatok.

Mrzí ma absencia FM rádia, prvé informácie hovorili o jeho prítomnosti v 7900.

Jednou z predností Nokie 7900 Prism je podpora siete tretej generácie, presnejšie WCDMA so simultánnym prenosom hlasu a dát. V rámci konektivity musím spomenúť aj pohodlný microUSB kábel v balení, ktorý mobil súčasne nabíja, a súčasne umožňuje zobraziť ho v PC ako externý disk s kapacitou necelý 1 GB.

Editor SMS a MMS správ je jednotný a veľmi vydarený. Zmena na MMS je možná aj bez vloženia objektu.

Telefónny zoznam pri zobrazení mien a čísiel svojou prehľadnosťou konečne dobehol v Nových Nokiách radu S40 konkurenciu.

Hra Music guess spája hádanie názvov skladieb vo vašom telefóne s pexesom. Tréning pamäte sa teda týka nielen názvov skladieb, ale aj hľadania dvojíc. Golf Tour je trojrozmerná golfová hra, ktorá vás určite chytí. Snake III je zase trojrozmerný had požierajúci odmeny, ktoré okrem bodov mu pridávajú aj na dĺžke. Sudoku určite každý z vás dobre pozná. K dispozícii máte 100 hier pre každý stupeñ náročnosti.

Veľmi zaujímavá je aj zbierka Java a Flash aplikácií. Hľadanie umožñuje vyhľadávanie informácií a obrázkov cez Yahoo.com. Oveľa viac by som sa potešil prepojeniu s vyhľadávačom Google, a tak naďalej ostávam pri záložke www.google.com/xhtml v internetovom prehliadači Nokie. Tiež tu nájdeme Widsets, aplikáciu obsahujúcu akési farebné obrázkove kanály podobné RSS prepojené na konkrétne weby (predpoveď počasia, sudoku, spravodajstvo...). Aplikácia Načítajte! obsahuje katalógy s bezplatnými aplikáciami pre priamy download do mobilu. Oplatí sa ju online prezrieť. Opera Mini nie je v Nokii žiadnou novinkou, rovnako tiež Sensor na komunikáciu ľudí cez Bluetooth. Určite ju ocenia dvaja majitelia Nokií v škole či na porade. Svetové hodiny už názvom opisujú svoju funkciu. Od Yahoo!Go nečakajte nič iné, len prístup do mailovej schránky. Ja si radšej stiahnem Gmail (gmail.com/app).

Výhody:

- kvalitné spracovanie,

- jedinečný dizajn,

- 49 farieb podsvietenia klávesnice

- 1 GB vstavaná pamäť

Nevýhody:

- chýba podpora pamäťových kariet,

- chýba podpora FM rádia,

- slabý fotoaparát,

- nepohodlné písanie na extravagantnej klávesnici.

Orientačná cena: 14 990 Sk (Agora plus)

Záver

Silnou konkurenciou pre 7900 Prism je Nokia 6500 classic, za trochu nižšiu cenu a s prakticky zhodnou výbavou. Zo štýloviek ju môže ohroziť aj podstatne lacnejšia elegantná Motorola RAZR2 V8 so zabudovanou pamäťou 420 MB. Nokia 7900 Prism je zaujímavou lacnejšou alternatívou ku drahým imidžovým hračkám typu Nokia 8600 Luna. Uvidíme, aký bude nakoniec jej reálny úspech.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.12.2007 - 02:21

Tomas: Vacsiu pixovinu som v zivote necital xD Ze vraj "organicky LED displej" :DD Sa to hybe? Alebo je to z bio materialu? Niezo to na mna vyceri zuby :D

anonymous07.08.2007 - 15:09 Trvalý odkaz

Tomas: Inak viem, ze je to pouzivany OLED, ale sranda musi byt ne? :)))))

anonymous07.08.2007 - 15:22 Trvalý odkaz

DjPalko: OLED displej super, asi po prvy krat v nokii. Zaujimava štylovka. zaujimala by ma cena ta bude asi vyššia ako pri tej 7500 Prism nie ?

anonymous07.08.2007 - 21:06 Trvalý odkaz

RemuS: celkom zaujimave a 1 GB internej pamate je pecka, viacej by bolo aj zbytocne ak ma karty - co dufam ma :P

anonymous07.08.2007 - 22:31 Trvalý odkaz

DjPalko: tak toto ur?ite karty nebude ma?. to bude tak ako s Nokiou 6500 1 GB vnutorna pamä? a ni? viac

Celá diskusia 25 príspevkov