Sony Ericsson W910i

RECENZIA mid-endu Hudobný 3G slajder s 2 Mpix fotoaparátom, veľkým QVGA displejom a podporou HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: slajder,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 99 x 50 x 13 mm

dĺžka otvoreného prístroja: 133 mm,

hmotnosť: 86 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 38 x 58 mm, uhlopriečka 61 mm

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (320 x 240 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 40 MB + 1 GB karta MS Micro,

správy: SMS, EMS, MMS, (do 300 kB) CB, e-mail, RSS, podcasting, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, UMTS (do 384 kbps), HSDPA (3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 (A2DP), Fast Port, mass storage (offline),

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA Walkman player 3.0, FM rádio s RDS, 3,5 mm jack (adaptér v balení), TrackID, SensMe, ovládanie trasením,

ostatné: minimalizácia Java aplikácií, multitasking, WAP/HTML, videohovor, FOTA,

batéria: BST-39, 920 mAh,

výdrž: zatiaľ nešpecifikovaná,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, makro, autofocus, kryt objektívu, aktívny pohotovostný režim, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

batéria, nabíjačka, Memory Stick Micro s kapacitou 1 GB, kábel USB, slúchadlá HPM-70, malá USB čítačka kariet MemoryStick Micro, CD a potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

W910i mi svojou farbou pripomína úspešný vlaňajší červený model K610i. Oproti nemu je tenší, širší a má podstatne väčší displej. Dizajn prístroja vidíte na fotkách, opíšem preto len pocity. Spracovanie sa zdá byť veľmi dobré, odsúvaniu ramena pomáha pružina. Otvor na pútko je umiestnený v pravom hornom rohu, Sony Ericsson sa tak zaradil v tomto smere k ostatným nelogickým výrobcom. Objektív fotoaparátu vyčnieva zo zadnej steny, snáď sa ľahko nepoškriabe. Zvuky vychádzajú z vyčnievajúceho spodného konca prístroja, z troch otvorov v zadnej stene. Dátový konektor je umiestnený do ľavej bočnej steny...praktické dôvody hľadám márne.

Pochváliť musím pribalenie 1 GB pamäťovej karty a celkom kvalitných slúchadiel, ku ktorým sa ešte vrátim.

Ovládanie prístroja sa zásadne zmenilo. Vytratilo sa tlačidlo pre návrat späť, pribudla dvojica pre Sony Ericsson netradičných ovládačov - zelené a červené tlačidlo. Tlačidlo "c" ostalo zachované. Na červené tlačidlo pre okamžitý návrat na domácu obrazovku si sťažovať nemôžem, ale kroku naspäť, ktorý je softvérovo priraďovaný pravému výberovému tlačidlu, si budem musieť dlhšie zvykať. Toto chýbajúce tlačidlo som vždy stláčal na rozsvietenie obrazovky, aby som nič nepotvrdil či neodoslal. Teda vždy, keď som nevedel, pri akej činnosti som telefón odložil, som ho oživili tlačidlom "späť". Tlačidlá sú zbytočne malé a natlačené ku sebe...napríklad červené a pravé výberové tlačidlo (krok naspäť) alebo zelené a ľavé výberové tlačidlo. Tlačidlo Walkman je neštandardne umiestnené do hornej steny, rovnako ako vypínač / prepínač profilov. Alfanumerická klávesnica nie je práve najpohodlnejšia, tlačidlá sú umiestnené tesne na sebe vo vertikálnych radoch. Klávesnica však jednoznačne patrí k najtichším na trhu. Dvojicou tlačidiel nad displejom v pohotovostnom stave spustíte galériu fotiek, použijete ich aj pri hrách alebo fotografovaní. Spoľahnúť sa môžete aj na tlačidlo činností, ktorému priradíte aj svoje obľúbené funkcie pre ich rýchle spustenie, alebo v ňom tiež spravujete aplikácie práve spustené na pozadí.

Displej je veľký, s výborným rozlíšením. V novom prístroji nájdete 5 rôznych, veľmi vydarených tém, ktoré sú prepojené s prehrávačom hudby. Ich pohyblivé tapety zobrazujú aj informácie ku počúvanej skladbe. Som rád, že téma Walkman nie je konečne oranžová, ale decentne čierna. V nastaveniach displeja nájdete z podstatných parametrov len jas, chýba zmena času podsvietenia či regulácia šetriča.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát patrí k úplnému priemeru, chváliť môžem len veľký displej používaný ako hľadáčik. Prostredie fotoaparátu je vynovené, šípkami do strán regulujete jas (ako aj na ostatných Sony Ericssonoch), ale šípkami nahor a nadol neprepnete len na záznam videí, ale aj na prezeranie fotiek. Spodným tlačidlom nad displejom spustíte nočný režim, horným meníte režim snímania a nulou zobrazíte aj ďalšie klávesové skratky. Prezeranie obrázkov na veľkom displeji patrí tiež ku výhodám W910i. V Sony Ericssone W910i sa ukrýva senzor polohy prístroja. Otočením telefónu na ležato sa aj snímka otočí a vy ju vidíte na celej obrazovke. Rovnaké je to pri prezeraní videí či počúvaní hudby. Aj hru Marble Madness ovládate reálnym pohybom telefónu.

EXTRA plus: pohybový senzor používaný pri prezeraní fotiek, hrách, ovládaní hudby...

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam QVGA videí je vhodný na ich pohodlné prezeranie priamo v mobile. Záznam zvukovej stopy je výrazne lepší než v bežných Sony Ericssonoch (31 kbps oproti 12 kbps). Zrozumiteľnosť zaznamenávaných osôb či zvukov pri záberoch kamarátov či rodiny je často oveľa podstatnejšia, než úplne čistý obraz.

Parametre videa:

celkovo: 216 kbps (asi 1,6 MB / min.; asi 11 s do 300 kB MMS)

obraz: 320 x 240 b., 5 fps, 185 kbps

zvuk: 1 kanál, 16 000 Hz, 16 bit, 31 kbps

UKÁŽKA VIDEA

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

V novom prístroji nájdete tri 3D hry, všetky zaujímavé a chytľavé. V hre Marble Madness 3D dokonca ovládate loptičku nakláňaním displeja. Inú hru zase ovládate aj pomocou dvojice tlačidiel nad displejom. Môžete tak meniť napríklad rýchlostné stupne pretekárskeho auta.

EXTRA plus: dve tlačidlá nad displejom s funkciami podobnými ako v K810i.

Ovládanie hudby zatrasením prístroja je síce efektné, ale túto funkciu aktivujete až podržaním tlačidla Walkman nešikovne umiestneného v hornej stene. A tak sa mi celý systém zdá nedoriešený. Ovládanie trasením popisuje prezentácia produktu takto: "Po aktivovaní ovládania švihom stlačte a podržte tlačidlo Walkman a zatraste dlaňou. Zmenu skladby signalizujú vibrácie – náhodne sa vyberie a prehrá sa nová skladba zo zoznamu skladieb."

SensMe je nová technológia výberu skladieb podľa nálady. Tie sú zobrazené ako malé bodky v mriežke rozdelenej na štyri časti. Horizontálne je priestor delený od smutných po šťastné, vertikálne od pomalých po rýchle. V pravom hornom rohu nájdete rýchle a šťastné skladby, v ľavom spodnom zase pomalé a smutné. Problém je, že charakteristiku SensMe priraďuje skladbám Media Manager v počítači, náladu skladbe nepridáte v telefóne.

EXTRA plus: technológia SensMe pre výber hudby podľa nálady.

Keď počúvate skladbu, ktorá sa vám páči, ale nepoznáte jej názov, spýtajte sa TrackID. Zaznamenajte si niekoľko sekúnd skladby a pomocou TrackID pošlite túto hudbu online do databázy Gracenote Mobile MusicID na rozpoznanie. O niekoľko sekúnd už budete mať zadarmo na displeji zobrazený jej názov, interpreta a album.

EXTRA plus: účinné a bezplatné zisťovanie názvu skladby a interpreta pomocou TrackID.

Zo zábavných funkcií nechýba W910i ani blogovanie. Odfotografujte nejaký objekt, pridajte text, odošlite do blogu a je to. Prvým odoslaním blogu získate konto na www.blogger.com.

Často sa zabúda na to, že Sony Ericssony dokážu ovládať cez Bluetooth váš PC. V základnej výbave je Presenter, MediaPlayer a Desktop, teda ovládanie prezentácií, mediálneho prehliadača či všeobecne kurzora myši na displeji vášho PC. Všetko funguje cez profil HID.

EXTRA plus: ovládanie PC cez Bluetooth bez nutnosti inštalácie nejakej aplikácie do mobilu.

Kolekcia PhotoDJ, VideoDJ a MusicDJ dopĺňa paletu zábavných funkcií o editory mediálnych súborov. A uzaviera ju jednozznačne Java aplikácia Music Mate s akordami pre gitaru či klavír, beatboxom alebo bicími reagujúcimi na otrasy telefónom.

Dodávané slúchadlá HPM-70 predelené 3,5 mm konektorom poznáme už pár rokov, od modelu W800i. Pri rapídnom znížení hĺbok v ekvalizéri, resp. jeho výraznom vyladení z nich vychádza veľmi prijateľný zvuk za súčasného takmer úplného potlačenia okolitého ruchu. Sony Ericsson by však už mohol sériu dodávaných slúchadiel k telefónom inovovať. Hudobný prehrávač nemá chybu, ovládanie hlasitosti aj skladieb pomocou bočného tlačidla (stlačením / podržaním) funguje aj v zavretom stave. Hlasná reprodukcia je na túto triedu už podpriemerná...Nokia už zvládla zvýšiť nielen hlasitosť, ale aj kvalitu (N76, 5700, N95, N81), tak prečo tak nespraví aj Sony Ericsson?

EXTRA mínus: hlasná reprodukcia hudby vo Walkmanoch ku špičke už jednoznačne nepatrí.

FM rádio s RDS a doplnkom AF (automatické vyhľadanie silnejšej frekvencie počúvanej stanice) patrí stále k nadštandardnej výbave. RDS prečíta názov počúvanej stanice takmer okamžite, názov skladby však nie. Funguje len po pripojení slúchadiel.

Správca súborov bol presunutý do organizátora. Jeho funkcie sú štandardné.

Pracovné a organizačné funkcie sa oproti starším modelom nezmenili. Práca so správami je rovnaká ako doteraz, nechýba kvalitný e-mailový klient s pravidelnou kontrolou správ. V zozname prijatých správ sú efektne označené tie, na ktoré ste odpovedali a v zozname odoslaných zase tie, ktoré boli doručené. E-mailový klient je vynovený. Jeho grafické prostredie je praktickejšie. Páči sa mi preberanie správ do nastaveného limitu veľkosti. Miestom ukladania správ môže byť pamäťová karta. Novinkou je limit na počet doručených správ. Interval kontroly správ môže byť 5 minúť až 12 hodín. Editor e-mailov je nový, krajší a lepší. Vidíte aj príjemcov, aj predmet, aj text aj prílohy v rámci jednej strany. Ak pridávate fotografiu s vysokým rozlíšením, môžete ho nechať zmenšiť (na menej než 50 kB). Pri písaní správ sa moja kritika obráti opäť ku menej pohodlnej klávesnici.

EXTRA plus: ešte lepší e-mailový klient

EXTRA mínus: chýba prehliadač dokumentov.

Telefónny zoznam sa nezmenil...a nebolo ani treba. Neznáme čísla ponúkne W910i uložiť. Predvolenými kontaktmi môžu byť čísla na SIM alebo v mobile, zaujímavosťou je automatické ukladanie čísiel na SIM. Kapacita na 1 000 kontaktov (8 000 čísiel) je dostatočná. Kontakty môžete zálohovať na pamäťovú kartu, odoslať cez Bluetooth, MMS alebo e-mail.

V prenose dát W910i vyniká kombinácia všetkých aktuálnych dátových technológií, GPRS - EDGE - UMTS - HSDPA. Lokálne použijete Bluetooth a káblové pripojenie ku PC. Práve pripojenie káblom a použitie mass storage vyžaduje odpojenie rádiovej časti. Keď sa mobil objaví v PC ako externý disk, nik sa vám nedovolá.

EXTRA plus: podpora GPRS až HSDPA.

EXTRA mínus: offline stav počas používania mass storage.

Z organizačných funkcií spomeňme 5 opakovaných budíkov. Ak mu nastavíte rádio, postupne sa zosilňuje až do maximálnej hlasitosti, čo môže byť neznesiteľné. To je niekedy účelné, ale regulácia maximálnej hlasitosti je možná. Stačí nastaviť pred spaním profil s nižšou hlasitosťou zvonenia. Tak si ráno vypočujete aj ranné spravodajstvo na normálnej hlasitostnej úrovni. Rádio budík nevypne po minúte, ani po piatich, nutné je len večerné pripojenie slúchadiel, ktoré slúžia ako anténa.

Kalendár nie je prepojený s domácou obrazovkou, ako je tomu u konkurencie. Ale na tapete je možné zobraziť jednu poznámku, čo niektorým užívateľom vyhovuje ešte viac.

TIP: Kalendár (najbližšie udalosti) ako Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii.

Výdrž Sony Ericssonov na jedno nabitie patrí ku špičke medzi telefónmi. Rovnako je tomu aj v prípade W910i. Pri nabíjaní vidíte, v akom stave je nabíjací proces na ikone batérie.

Výhody:

- veľký displej,

- hudobná výbava a nové funkcie,

- polohový senzor,

- záznam QVGA videí,

- podopra GPRS, EDGE, UMTS aj HSDPA,

- kvalitné spracovanie.

Nevýhody:

- slabší fotoaparát,

- menej pohodlná klávesnica,

- umiestnenie Walkman tlačidla,

- menej kvalitná hlasná reprodukciu hudby,

- SensMe vyžaduje prácu so skladbami na PC,

- mass storage len v offline režime.

Orientačná cena: 12 990 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson W910i ma zaujal až po bližšom zoznámení, dovtedy som ho bral ako priemerný slajder s nezaujímavou funkčnou výbavou. Ale postupne som objavoval funkcie TrackID, SensMe, polohový senzor prepojený s rôznymi aplikáciami, podporu všetkých dátových pripojení... Drvivej väčšine mladých užívateľov, ktorí nevyžadujú fotoaparát s autofocusom, musí W910i postačovať. Hudobne je vybavená absolútne nadštandardne a v ostatných funkciách tiež nijako nezaostáva. Snáď len klávesnica nemusí každému vyhovieť, ale tú si skúsite aj v obchode.

Za 13 000 korún má tento mobil viacero konkurentov. Aktuálny hudobný král Walkmanov, W950i s dotykovým displejom a 4 GB pamäťou, ale bez fotoaparátu, kúpite už o tisícku lacnejšie. Rovnako aj bezkonkurenčne najmenší hudobný model W880i. Krásnu tehličku T650i s podstatne lepším fotoaparátom a slušnou hudobnou výbavou (zhodné slúchadlá) kúpite za rovnakú cenu ako W910i. Za rovnakú cenu kúpite aj Nokiu N76, hudobný smartfón s úžasne kvalitnou hlasnou reprodukciou hudby a 3,5 mm konektorom priamo na tele prístroja.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.11.2007 - 14:30

Zdravím, ako sa vola tá hra s loptičkou? :D Dik

anonymous15.06.2007 - 12:00 Trvalý odkaz

Imrich: Konecne uz druhy fon od SE, ktory ma EDGE spolu s 3G... Ale preco teda nedali EDGE aj do symbianovskeho, 8-gigoveho W960i s dotykovym displejom...

anonymous15.06.2007 - 12:07 Trvalý odkaz

graffoo: jednoducho, lebo je postaveny na P1... iba vyhodili slot na pamatovky a dali vacsiu flash pamat... a samozrejme iny kryt a klavka...

anonymous15.06.2007 - 12:12 Trvalý odkaz

Imrich: Nuz, cudne myslienkove pochody mavaju tvorcovia mobilov. Ale aspon mozu kazdu chvilu chrlit nove a nove modely... :) Exoti. ;) Ale ak by predsalen mal EDGE + 3G aj K850i, tak to uz bude faaaaaaaaajn. ;) :)

anonymous15.06.2007 - 12:34 Trvalý odkaz

graffoo: no K850 by edge malo mat... ale maju v tej specifikacii pekny bordel, pockam si na finalny verdikt...

Celá diskusia 426 príspevkov