4ka smart tipy: Zabudnite na peňaženku! Platiť sa dá už aj mobilom alebo hodinkami

Žijeme v Dobe Dátovej a s ňou prichádzajú aj nové spôsoby, ako platiť za veci, ktoré kupujeme. Sotva sme si zvykli na platobné karty a nakupovanie cez e-shopy, mladá generácia už platí cez Apple Pay pomocou chytrých hodiniek.

V našom 10-dielnom seriáli, pripravenom v spolupráci s mobilným operátorom 4ka, vám predstavíme evolúciu e-platieb a ukážeme vám, ako využiť online platby bezpečne a naplno.

Tí najväčší puritáni stále nedajú dopustiť na hotovosť, ale zvykajú si aj na platobné karty. Za Dánskom či Švédskom síce stále zaostávame, Slovensko však patrí ku krajinám, kde kartou zaplatíme takmer všade, od čerpacích staniciach aj po miestne lokálne potraviny na sídlisku. 

Je teda čas na ďalší krok a z platobných kariet sa dôkladne zabezpečené čipy presunuli do smartfónov, hodiniek alebo fitness náramkov

Pre používateľa to znamená o starosť menej. Platí totiž, že kde sú akceptované bežné karty, bude fungovať aj priloženie mobilu. Treba mať len tú správnu banku, ktorá konkrétnu technológiu podporuje. 

Google Pay

Google Pay si rozumie s každým novším smartfón s Androidom a technológiou NFC. Výnimkou sú snáď len tie najlacnejšie modely a niektoré kúsky od čínskeho Xiaomi. 

Stačí si stiahnuť aplikáciu Google Pay, pridať do nej kartu od svojej banky a nastaviť si odomykanie telefónu pomocou odtlačku prsta, PIN-u alebo vzoru. 

 

Pri platbách do 20 eur stačí telefón rozsvietiť a priložiť k bezkontaktnému terminálu v obchode. Vyššie sumy prinášajú malý krok navyše, nutnosť mobil odblokovať. 

PIN k samotnej karte ale zadávať nikdy nebudete, správne zabezpečený smartfón sa totiž považuje za bezpečnejší než samotná karta. Google Pay totiž nikomu neukazuje číslo karty, meno držiteľa ani bezpečnostný kód na zadnej strane. 

Aktuálne podporované banky na Slovensku: J&T Banka, mBank, N26, Poštová banka, Prima Banka, Revolut, Slovenská sporiteľna VÚB banka a 365.bank

Apple Pay

Konkurenčná platforma pre jabĺčkárov je integrovaná priamo v iOS, ak teda máte iPhone 6 a novší alebo akékoľvek hodinky Apple Watch, ste v suchu. 

Pre aktiváciu stačí zájsť do aplikácie Wallet a kliknúť na malé “+” v pravom hornom rohu. Aj tento krok vás prevedie jednoduchým pridaním podporovanej platobnej karty. Do hodiniek sa karta pridáva zvlášť, cez apku Apple Watch a kartu Moje hodinky na iPhone. 

V obchode potom dvakrát stlačíte bočné alebo stredové tlačidlo a naskenujete svoju tvár cez Face ID alebo odtlačok prsta Touch ID, v závislosti od toho, ktorý model iPhonu máte. 

Telefón priložíte k terminálu a je hotovo! Podobne ako pri Google Pay, aj tu uvidíte výpisy rovno v telefóne, môžete prepínať medzi viacerými pridanými kartami a vďaka tzv. tokenizácii platieb urobíte aj čosi pre svoju bezpečnosť. 

Na Apple Watch taktiež iba 2x stlačíte bočné tlačidlo. PIN netreba, pretože kým hodinky nezložíte z ruky, považujú sa za odomknuté a zabezpečené.  

Aktuálne podporované banky na Slovensku: 365.bank, boon, Edenred, J&T Banka, mBank, Monese, N26, Poštová banka, Revolut, Slovenská sporiteľna, Tatra banka

Výhody nie len pri športe

Samozrejme, platba hodinkami alebo mobilom sa oplatí najmä v prípade, keď potrebujete z domu vybehnúť “naľahko”, prípadne na peňaženku skrátka nemáte miesto. 

Google Pay a Apple Pay sa ale občas hodí aj v prípade, že máte hotovosť a karty kdesi hlboko v taške či v kufri auta. Vtedy použijete to, čo je práve po ruke. Alebo na ruke. 

Garmin Pay a Fitbit Pay

Hoci sa väčšina pozornosti ujde vždy Googlu a Applu, na Slovensku môžete v obchodoch platiť už aj hodinkami od Garminu a Fitbitu

Zoznam podporovaných bánk je však menší. Okrem Slovenskej sporiteľne a 365.bank zaplatíte už len cez Poštovú banku a predplatenú kartu boon.

Pripravené v spolupráci s mobilným operátorom 4ka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu