4ka smart tipy: Zábava sa presúva na internet. Videá, hudbu aj hry budeme streamovať

Žijeme v Dobe Dátovej a s ňou prichádzajú aj nové spôsoby, ako platiť za veci, ktoré kupujeme. Sotva sme si zvykli na platobné karty a nakupovanie cez e-shopy, mladá generácia už platí cez Apple Pay pomocou chytrých hodiniek.

V našom 10-dielnom seriáli, pripravenom v spolupráci s mobilným operátorom 4ka, vám predstavíme evolúciu e-platieb a ukážeme vám, ako využiť online platby bezpečne a naplno.

Pamätáte sa ešte na kolekcie CD nosičov alebo DVD-čiek, ktorými bola vytapetovaná nejedna obývačka hudobného či filmového nadšenca? Okrem toho, že na ňu sadal prach a zaberala miesto, prinášala ešte jeden smutný fakt. 

Nezáležalo na tom, ako veľmi ste sa snažili a koľko financií z rodinnej výplaty rozhádzali v obchodoch. Nikdy ste sa nemohli ani len priblížiť k tomu, aby ste doma mali albumy od všetkých svojich obľúbených kapiel. A najnovšie filmy či seriály? Dostali ste sa k nim až mesiace po oficiálnom uvedení v zahraničných kinách alebo televíziách.  

Našťastie, dnes je všetko inak. Vďaka streamovacím službám, rýchlemu internetu a novému prístupu internetových gigantov máte všetok obsah na dosah ruky, často rovno vo svojom mobile. Malý mesačný poplatok sa z vašej karty strhne automaticky, aby ste sa nemuseli o nič starať. Už sa neoplatí ani hľadanie nelegálnych ciest a torrentov, ktoré umelcom len ubližujú. 

Ktoré nové streamovacie služby zmenili trh a za pár eur mesačne ponúknu hodiny a hodiny zábavy?

 

Hudba cez Spotify - za 5,99 eur mesačne

Zabudnite na sťahovanie jednotlivých piesní alebo ich prácne kopírovanie na pamäťovú kartu v mobile. Vaša celoživotná databáza stoviek albumov bude aj tak len zlomkom z toho, čo ponúkajú knižnice Spotify. 

Ktorýkoľvek song, nový či starý, je vďaka internetu okamžite na dosah ruky. Pospevovať si ho môžete doma, po ceste do práce alebo pri športovaní. Editori Spotify dokonca neustále obmieňajú playlisty pre každú príležitosť a svoj hudobný vkus si vďaka nim vždy pravidelne rozširujete.

Cena 5,99 eur nemusí byť konečná. Prvé tri mesiace vás stoja len 0,99 eur a ušetriť sa dá tiež na rodinnom predplatnom, pri ktorom sa 8,99 eur rozpočíta medzi päť osôb žijúcich v rovnakej domácnosti.

 

Filmy a seriály od Netflixu a HBO GO - 7,99 eur, resp. 4,99 eur mesačne

Každá z platforiem má svoj špecifický obsah. Na Netflixe treba vidieť Stranger Things, House of Cards, Black Mirror, Peaky Blinders ale aj klasiky ako Prison Break, How I Met Your Mother či všetky série kultových Priateľov a desiatky dokumentov alebo kuchárskych šou. 

HBO zas boduje Hrou o tróny, nedávnym dokumentom Černobyľ o najväčšej jadrovej havárii v dejinách ľudstva a sériou True detective (Temný prípad)

Raz zaregistrujete vašu platobnú kartu a seriálové maratóny si užívate donekonečna. Teraz často už aj so slovenskými alebo českými titulkami. Malý mesačný poplatok službám pomôže s nakrúcaním vlastných originálnych titulov a v prípade, že v najbližšej dobe nebudete mať čas, obnovu predplatného môžete kedykoľvek okamžite zrušiť. 

 

Stovky hier v Xbox Game Pass - 9,99 eur mesačne

Nové hry naozaj nie sú lacná záležitosť. Z cien kultových titulov sa rodičom malých gejmerov rozhodne zakrúti hlava. Futbalová FIFA19 za 59,99 eur, zatiaľ posledné Call of Duty za 35 eur a viac než päť rokov staré GTA V za 25 eur.

Našťastie, dá sa to aj lacnejšie. Microsoft ponúka stovky hier v predplatnom za 9,99 eur mesačne a okrem konzoly Xbox už odštartovala aj na bežných počítačoch. 

Hry si môžete stiahnuť a hrať ich, pokým zo svojej karty platíte predplatné. Počas dovolenky alebo skúškového obdobia ho môžete jednoducho zrušiť a neskôr kedykoľvek aktivovať znova. O uložené výsledky a postup v misiách neprídete. 

 

Už onedlho nebudete potrebovať výkonný počítač ani televízor 

Zdá sa vám, že v slovenských televíziách nie je nič zaujímavé, nadávate na nekonečné reklamy alebo živé prenosy nemôžete sledovať kvôli nedostatku voľného času? 

Mínusy bežného vysielania si uvedomuje aj druhá strana, preto čoraz častejšie ponúka svoj obsah v on-line archíve alebo prostredníctvom tzv. on-demand služieb.

Veľké športy sa v budúcnosti z televíznych obrazoviek úplne vytratia a budete ich výhradne cez internet, kde bude priestor aj na skrátené zostrihy, rozhovory a analýzy.  

NHL Pass pre fanúšikov zámorského hokeja je dostupný už dlhšie, UFC Fight Pass s najlepšími zápasníkmi MMA takisto a dôležitosť možnosti pozerať preteky z iného konca sveta v príčetných časoch v rámci vlastnej časovej zóny si uvedomuje aj Formula 1. Pravda, zatiaľ nie na Slovensku, pretože podobne ako pri zápasoch anglickej Premier League sú problémom aktuálne televízne práva a ešte nevypršané licencie. 

A čo počítačové hry? Náruživí hráči už nebudú potrebovať tú najmodernejšiu konzolu alebo najnovšiu grafickú kartu do svojho počítača.

Vďaka Googlu sme len mesiace od oficiálneho spustenia služby Stadia, ktorá vám umožní hrať tie najnovšie hry na na akomkoľvek notebooku alebo dokonca cez tablet či mobil. O výpočtový výkon sa totiž postarajú servery internetového giganta a k vám sa cez internet prenesie len obraz. Opačným smerom pochopiteľne budú smerovať pokyny z ovládača.  

Pripravené v spolupráci s mobilným operátorom 4ka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu