4ka smart tipy: Evolúcia e-platieb - od bankomatu po platby mobilom

Žijeme v Dobe Dátovej a s ňou prichádzajú aj nové spôsoby, ako platiť za veci, ktoré kupujeme. Sotva sme si zvykli na platobné karty a nakupovanie cez e-shopy, mladá generácia už platí cez Apple Pay pomocou chytrých hodiniek.

V našom 10-dielnom seriáli, pripravenom v spolupráci s mobilným operátorom 4ka, vám predstavíme evolúciu e-platieb a ukážeme vám, ako využiť online platby bezpečne a naplno.

Nebolo tomu tak dávno, čo sme si zvykali na prvý bankomat na Slovensku a od júna tohto roku už môžeme zaplatiť za večeru iPhonom. Za posledných 30 rokov sme podstúpili veľkú zmenu v tom, ako a čím platíme. Hoci je to posun ako zo science-fiction románu, niet pochýb, že výrazne zjednodušil to, ako každý deň platíme za potraviny v obchode, ako si kupujeme lístok na vlak, či ako uhrádzame poplatky na dovolenke v krajine na inom kontinente. 

 

1989: prvý bankomat na Slovensku

Hoci prvý bankomat na svete otvorila Barclays Bank v roku 1967 v Londýne, myšlienka zariadenia na vydávanie hotovosti mimo otváracích hodín banky sa zrodila už tridsať rokov predtým v hlave tureckého vynálezcu Luthera Simjiana. “Kto by teraz chcel vyberať peniaze a na čo?” spochybňovali Simjianov vynález bankári v medzivojnovom období. Dnes si však život bez bankomatov nevieme predstaviť. 

Slovensko na seba nenechalo dlho čakať. Už od roku 1989 mohli Slováci používať prvý automat na výber peňazí od Slovenskej štátnej sporiteľne, no obsluhoval iba svojich klientov. O tri roky neskôr spustila prvý online bankomat VÚB banka, z ktorej si mohli vyberať hotovosť všetci klienti s kompatibilnými kartami.

 

1997: prvé platobné terminály v obchodoch 

Platobné terminály uzreli svetlo neónových lámp nákupných centier v 80. rokoch minulého storočia, kedy Visa predstavila objemné platobné terminály na kreditné karty s magnetickým pásom. Terminály prešli odvtedy veľkým vývinom - okrem zmenšenia objemu z obrovských pokladní na zariadenia do dlane sa postupne zbavili káblov a stali sa prenosnými.

Výhodou platobnej karty v porovnaní s hotovosťou alebo šekom je predovšetkým jej bezpečnosť (netreba sa báť krádeže hotovosti a samotná karta je zabezpečená PIN kódom) a rýchlosť platby (pár sekúnd). Pri platbe v zahraničí býva aplikovaný aj výhodnejší výmenný kurz

Prvé terminály na Slovensku sa zaviedli v roku 1997 na čerpacích staniciach , ktoré z bezpečnostných dôvodov potrebovali znížiť objem hotovosti, ktorý “skladovali” na prevádzke. Druhú vlnu terminálov u nás presadili hotely a turistické reštaurácie, teda obchodníci so zahraničnou klientelou, ktorá bola na platbu kartou zvyknutá a oceňovala jej pohodlie.  

Nedôveru Slovákov voči platbe kartou priamo v obchode zotreli začiatkom tretieho milénia predovšetkým hypermarkety, v ktorých platba kartou predstavovala 20 % celkového objemu platieb.

 

Január 2009: prechod na euro

V 19. storočí sa platilo na území Slovenska platilo rakúsko-uhorským zlatým, väčšinu 20. storočia u nás cinkali česko-slovenské koruny a od januára 2009 sme sa pridali k 340 miliónom Európanov, ktorí používajú euro ako spoločnú menu.

Euro na Slovensku teraz slávi svoj 10. rok. Okrem jednoduchej platby na dovolenke vo väčšine európskych krajín predstavuje euro predovšetkým symbol finančnej stability eurozóny. Je tomu tak vďaka nízkej priemernej miere inflácie 1,7 %, ktorá je menšia ako inflácia v jednotlivých krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru v 70. až 90. rokoch minulého storočia. 

Ďalšou známkou spoľahlivosti eura v svetovom meradle je fakt, že v eurách sa uskutočňuje približne toľko medzinárodných platieb ako v amerických dolároch. Okrem toho je treba brať v úvahu, že eurozóna je v úrovni HDP na obyvateľa spomedzi hlavných svetových ekonomík na druhom mieste.

 

December 2013: prvý Bitcoin automat na Slovensku  

S rozvojom digitálnej komunikácie a e-Commerce prišla koncom prvej dekády tretieho milénia aj prvá digitálna mena. Volá sa Bitcoin a jeho výnimočnosť spočíva v jeho dokonalej decentralizácii - je zámerne navrhnutý tak, aby ho nikto nevedel umelo ovplyvňovať či falšovať, kontrolovať tok peňazí alebo spôsobovať infláciu.

Takzvané “zlato pre šprtov” môžete nakúpiť v bitcoinovom automate, na burze alebo si ho môžete sami vyťažiť. Takáto ťažba si ale vyžaduje vysoko-výkonné počítače, ktoré sú schopné prepožičať svoj výpočtový výkon decentralizovanej sieti, ktorá udržiava v chode systém bitcoinových transakcií.

Finančná sieť Bitcoinu funguje od roku 2009 a Slovensko sa podieľalo na jednom z míľnikov jej histórie. V roku 2013 sme totiž spustili prvý bitcoinový bankomat v Európe v bratislavskom ProgressBare. Dnes je na Slovensku 44 automatov na Bitcoin - okrem hlavného mesta aj v Košiciach, Prešove, Poprade, Trenčíne, Trnave a ďalších. 

 

Február 2018 a jún 2019: bezkontaktná platba mobilom s Google Pay a Apple Pay 

Posledné roky patria digitálnym peňaženkám. Brány k platbám mobilom otvorila spoločnosť Google s bezkontaktným platením smartfónom službou Google Pay, ktorá prišla na Slovensku vo februári 2018. 

Podmienkou fungovania je NFC čip v smartfóne  a nainštalovaná aplikácia  s nahratou platobnou alebo kreditnou kartou. Aplikáciu stačí raz nastaviť a platiť môžete v budúcnosti kedykoľvek, dokonca aj v režime offline. Po opätovnom pripojení sa platby načítajú do vašich účtov.

Google Pay je ochránený bezpečnostnými prvkami v smartfóne, napr. odtlačkom prsta, PIN kódom či odblokovaním pomocou vzoru na mriežke. Pri platbe do 20 € stačí smartfón rozsvietiť a priložiť k terminálu a pri väčšom nákupe ho treba odblokovať odtlačkom, PINom alebo vzorom na mriežke.

Majiteľov iPhonov potešil príchod obdobnej mobilnej platby Apple Pay na Slovensko v júni 2019 s podporou u takmer všetkých veľkých bánk. Inováciou bolo pridanie bezpečnostného prvku skenu tváre (Face ID).

Pripravené v spolupráci s mobilným operátorom 4ka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu