Sony Ericsson Z750i

RECENZIA high-mid-endu Elegantné výborne vybavené 3G véčko s GPRS až HSDPA, zabudovaným GPS, FM rádiom a 2 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 97 mm x 49 mm x 20 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 169 mm,

hmotnosť: 110 gramov (zistená: 110 g)

vonkajší displej: aktívny (OLED) monochromatický, 36 x 128 b.,

vnútorný displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, uhlopriečka 56 mm, 35 x 48 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (rozlíšenie 320 x 240 b., MPEG4),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 32 MB + 128 MB M2 karta (do 2 GB),

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (pravdepodobne do 1,8 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (offline),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: Java, minimalizácia Java aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, GPS, blogovanie,

batéria:

výdrž: do 9 h hovoru/400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, makro, autofocus, aktívny kryt fotoaparátu, IrDA, Wi-Fi, HSUPA, 3,5 mm jack (adaptér v balení), prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, puzdro, USB kábel DCU-60, bežné stereo slúchadlá, 128 MB karta M2, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Aj keď sa na prvý pohľad podobá na Z610i, majú tieto véčka mnoho odlišností. Aj dizajnových. Z750i má aj kvalitnejšie spracovanie a plasty. Zadná stena je z matného materiálu, predná je elegantne zrkadlová. Ani po dvoch týždňoch bežného používania nebadať na Z750i známky opotrebenia. Vyzerá stále ako po rozbalení. Pamäťová karta sa ukrýva pod krytom v pravej bočnej stene, dátový konektor je dole a trojica tlačidiel v ľavej bočnej stene. Otváranie je pohodlné aj jednou rukou, trocha väčšie rozmery prístroja sa nakoniec stali výhodou. Veľký displej, veľká klávesnica, skrátka normálny mobil bez kompromisov. Kto čakal konkurenta W880i, ten nech na Z750i zabudne.

EXTRA plus: ideálne rozmery a tvarovanie do bežnej mužskej aj ženskej ruky.

Hudobné tlačidlo v ľavej bočnej stene aj dvojica tlačidiel pod ním sú zarovno povrchom. To prudko znížilo ich ovládateľnosť. Časom som si však na ich umiestnenie zvykol, prehmatov si to však vyžiadalo mnoho. Zato hlavná klávesnica ma očarila. Veľké tlačidlá s ideálnym odstupom, perfektná alfanumerická časť, skrátka všetko podľa mojich predstáv. Ani dizajnom sa nejedná o žiadny experiment. Šípkou hore spustíte v pohotovosti fotoaparát, ale všetky štyri smery si môžete prispôsobiť. Pochvaľujem si tiež tlačidlo pre vstup do internetového prehliadača a spúšťač menu činností a skratiek. V tom máte neustály prehľad o spustených aplikáciách či rýchly vstup do vybraných funkcií. Novinkou je dvojica tlačidiel na ovládanie hovorov - zelené a červené.

Externý displej pod zrkadlom vidno len v interiéri, vonku na jeho prítomnosť aj zabudnete. Ale nakoniec mi to ani veľmi nevadilo. Jeho funkcia informovať o aktuálnom čase, volajúcom či zmeškanom hovore je zvládanutá dobre. Hlavný displej je dostatočne veľký, jemný a s krásnymi farbami.

EXTRA plus: zrkadielko sa niekedy zíde.

EXTRA mínus: externý displej na priamom slnečnom svetle absolútne nevidno.

Absolútnym prekvapením bola pre mňa aplikácia PIM Wallpaper. Tento rok sme písali o aplikácii MobyToday, ktorá za 9 USD ponúka zobrazenie nadchádzajúcich udalostí v kalendári. A keďže Sony Ericssony umožňujú zobrazenie Java aplikácie aj ako tapety, Moby Today tak nahradil aktívny pohotovostný režim (viď. Nokie). Aplikácia PIM Wallpaper má v Sony Ericssone presne rovnakú úlohu, takže ste práve ušetrili deväť dolárov. Z750i bez problémov zvláda viacero Java aplikácií naraz, takže PIM Wallpaper môžete mať neustále spustenú (na tapete) a neprejaví sa to ani na rýchlosti prístroja, a takmer ani na výdrži na jedno nabitie. Niekedy sa PIM Wallpaper nezobrazí korektne, vtedy stačí zobraziť menu činností a "céčkom" aplikáciu vypnúť. Po návrate na domácu obrazovku sa PIM Wallpaper znovu spustí.

EXTRA plus: PIM Wallpaper zadarmo nahradí aktívny pohotovostný režim.

Na domácej obrazovke sa zobrazujú aj aktuálne stiahnuté a neprečítané RSS správy. Môžete tak mať stále prehľad o aktuálnych správach či už z fony.sk (www.fony.sk/rss.xml), alebo iného spravodajského servera. Na domácej obrazovke sa tak objaví skupina nadpisov neprečítaných článkov. Toto sa mi naozaj páči. Pravidelná kontrola kanálov RSS môže byť nastavená na každú hodinu, dvakrát denne, raz denne či raz za týždeň.

EXTRA plus: RSS správy na domácom displeji.

V novom telefóne nájdete štyri témy. Nechýba nastavenie šetriča obrazovky, veľkosti hodín a jasu. Stále chýba zmena oneskorenia šetriča, zobrazenie hodín a ďalšie nedostatky typické pre Sony Ericssony. Po zavretí sa na externom displeji zobrazí aktuálny čas, ktorý po chvíli zhasne. Ten sa opäť zobrazí po stlačení bočného tlačidla. Chválim zobrazenie hodín vedľa indikátora stavu batérie takmer pri všetkej práci s telefónom (zíde sa pri nastavovaní budíka).

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát nevyužíva celý displej, keďže fotografujete na výšku a snímka je orientovaná na šírku. Chýba mu blesk aj automatické zaostrovanie. Snímky patria ku priemeru. V možnostiach nastavujete rozlíšenie (3 stupne), vyváženie bielej, samospúšť, nočný režim, a dokonca si nastavenia pamätá aj pri ďalšom spustení. Meniť môžete aj kvalitu snímky, zvuk uzávierky, zobrazenie náhľadu na snímku. Pri prezeraní fotiek používate plynulé priblíženie, v novom mediálnom centre sa snímky otočia automaticky na ležato. Snímku môžete odoslať MMS-kou, e-mailom, cez Bluetooth alebo do blogu.

EXTRA mínus: slabšie výsledky 2 Mpix fotoaparátu.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí vo formáte MPEG4 so záznamom zvuku vo formáte AAC s prekvapivo dobrou kvalitou. Často je zrozumiteľné slovo lepšie než ostrý obraz. Rozlíšenie 320 x 240 bodov je absolútne dostatočné.

Parametre videa:

celkovo: 247 kbps (asi 2 MB / min.; asi 10 s do 300 kB MMS)

obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 216 kbps,

zvuk: 1 kanál, 16 000 Hz, 16 bit, 31 kbps

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 700 kB)

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

EXTRA plus: záznam pekných videí s jasným zvukom.

Hudobná výbava je veľmi slušná. FM rádio s RDS síce spustíte len so slúchadlami, ale použijete ho aj ako budík. Nechýba mu ani automatické preľaďovanie frekvencií danej stanice. Podržaním drobného hudobného tlačidla v ľavej bočnej stene spustíte poslednú použitú hudobnú funkciu, na pozadí. Ovládanie hlasitosti je možné aj v zavretom stave. V novom mediálnom menu nájdete aj vyhľadávanie hudby podľa interpretov, albumov, či dokonca podcast. Nová funkcia SensMe tomuto Sony Ericssonu chýba. Z hudobných funkcií je k dispozícii ekvalizér aj s funkciou Mega Bass, rozšírené stereo a režim prehrávania.

Kolekcia PhotoDJ, VideoDJ a MusicDJ dopĺňa paletu zábavných funkcií o editory mediálnych súborov.

Keď počúvate skladbu, ktorá sa vám páči, ale nepoznáte jej názov, spýtajte sa TrackID. Zaznamenajte si niekoľko sekúnd skladby a pomocou TrackID pošlite túto hudbu online do databázy Gracenote Mobile MusicID na rozpoznanie. O niekoľko sekúnd už budete mať zadarmo na displeji zobrazený jej názov, interpreta a album.

EXTRA plus: veľmi dobré hudobné funkcie, už len dokúpiť kvalitnejšie Sony Ericsson slúchadlá a pamäťovú kartu.

Zo zábavných funkcií nechýba Z750i ani blogovanie. Odfotografujte nejaký objekt, pridajte text, odošlite do blogu a je to. Prvým odoslaním blogu získate konto na www.blogger.com.

Často sa zabúda na to, že Sony Ericssony dokážu ovládať cez Bluetooth váš PC. V základnej výbave je Presenter, MediaPlayer a Desktop, teda ovládanie prezentácií, mediálneho prehliadača či všeobecne kurzora myši na displeji vášho PC. Všetko funguje cez profil HID.

Veľkou novinkou Z750i je podpora GPS. V prístroji je okrem prijímača GPS, informácií o jeho stave a možnosti zablokovania GPS aj aplikácia Google Maps. Najnovšia verzia Google Maps zobrazuje po stlačení tlačidla 0 aktuálnu polohu na mape či satelitnej snímke. Umožňuje tiež vypočítanie a znázornenie najvýhodnejšiej trasy medzi dvoma bodmi a prácu s obľúbenými miestami. GPS v Sony Ericssone Z750i je príjemným spestrením najmä na pešiu turistiku aj presné zobrazenie vašej polohy na mape. Oveľa lepšie sa tak orientujete v nových mestách a na nových miestach. Vypočítanie a sledovanie trasy z diaľnice pri Senci do centra Bratislavy si vyžiadalo asi 500 kB, čo je pri bežných dátových programoch 15 - 20 Sk. A to sa za nezablúdenie určite oplatí. Určite si pozrite celú galériu tohto telefónu, nájdete tam aj množstvo snímok z GPS funkcií. Nechýba ani vyhľadávanie lokality, napríklad "Bratislava, mierová 13" a Google Maps zobrazí presnú polohu. Po jej zobrazení na mape môžete vypočítať trasu smerom z tohto bodu, do tohto bodu, alebo bod uložiť do obľúbených.

EXTRA plus: GPS spolu s Google Maps je v Z750i absolútnym prekvapením.

Telefónny zoznam sa nezmenil. Aj Z750i ponúka uloženie neznámych čísiel, presnejšie pýtanie sa na uloženie nového čísla. Predvolenými kontaktmi môžu byť čísla na SIM alebo v mobile, zaujímavosťou je automatické ukladanie čísiel na SIM. Kapacita na 1 000 kontaktov (7 000 čísiel) je dostatočná. Kontakty môžete zálohovať na pamäťovú kartu, odoslať cez Bluetooth, MMS alebo e-mail. Pri zadávaní telefónneho čísla v pohotovosti Sony Ericsson Z750i ponúka celé čísla vyhovujúce už napísanej kombinácii.

Telefonovanie so zaoblenou a príjemne veľkou Z750-kou je príjemné. S véčkom sa mi vždy dobre pracovalo. Po stlačení zeleného tlačidla máte k dispozícii všetky posledné hovory. Nechýba ani zaznamenávanie telefonátu. Ako som už napísal, po telefonáte s doteraz neuloženým číslom Z750i vyzve na jeho uloženie.

Práca so správami je rovnaká ako doteraz, nechýba kvalitný e-mailový klients pravidelnou kontrolou správ. V zozname prijatých správ sú efektne označené tie, na ktoré ste odpovedali a v zozname odoslaných zase tie, ktoré boli doručené. E-mailový klient je vynovený. Jeho grafické prostredie je praktickejšie. Páči sa mi preberanie správ do nastaveného limitu veľkosti. Miestom ukladania správ môže byť pamäťová karta. Novinkou je limit na počet doručených správ. Interval kontroly správ môže byť 5 minúť až 12 hodín. Editor e-mailov je nový, krajší a lepší. Vidíte aj príjemcov, aj predmet, aj text aj prílohy v rámci jednej strany. Pribudla aj podpora doteraz chýbajúcich kódovaní. Ak pridávate fotografiu s vysokým rozlíšením, môžete ju nechať automaticky zmenšiť. Pri písaní SMS sa počítadlo zobrazí až 20 znakov pred koncom prvej SMS, a to v celkom nenápadnej podobe v hornom riadku.

Internetový prehliadač NetFront ponúka najmodernejšie funkcie (lupa, otočenie na ležato, zobrazenie na celej obrazovke, iba text...). Pri načítaní stránky sa hneď zobrazí aj ponuka na odoberanie RSS kanála s jej adresou. Funkcia smart-fit prispôsobí webovú stránku displeju, po jej vypnutí sa zobrazí ako na PC. Najnovší NetFront tak nemá problémy ani so zobrazením fony.sk vo všetkých jej podobách (wap, web, text, rss).

TIP: Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

V prenose dát Z750i vyniká kombinácia všetkých aktuálnych dátových technológií, GPRS - EDGE - UMTS - HSDPA. Lokálne použijete Bluetooth a káblové pripojenie ku PC. Práve pripojenie káblom a použitie mass storage vyžaduje odpojenie rádiovej časti. Keď sa mobil objaví v PC ako externý disk, nik sa vám nedovolá.

EXTRA mínus: mass storage len v offline režime.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Keď som ako budík nastavil rádio, začalo to sľubne. Upravil som profil na nižšiu hlasitosť, aby rádio nerevalo na celú izbu. Funguje to tak pri väčšine Sony Ericssonov. A ráno...začalo to potichu zvučkou ranného spravodajstva. Privítanie bolo pri ideálnej hlasitosti, už som bol prebratý. Hlasitosť však stúpala ďalej. Pri situácii v Kosove som to už nevydržal a moderátorku kričiacu na celý dom vypol. Možno by pomohlo stlmenie spravodajského kriku vankúšom, ale kto v takom šoku premýšľa... Prečo inžinieri v Sony Ericssone konečne neponúknu určenie hlasitosti budíka pri jeho nastavovaní?

EXTRA mínus: prílišná hlasitosť budíka.

Kalendár je štandardný, s prepojením na už spomínanú Java aplikáciu PIM Wallpaper. Stále je k dispozícii jeden tip udalosti s pripomienkou a opakovaním. Pripomienky sa nemusia ozvať pri vypnutom telefóne.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Keďže Z750i ponúka multitasking, teda prácu s SMS, hudbou či webom naraz, ponúka aj viacnásobné spustenie s Java aplikáciami. Podobne ako ostatné modely tejto značky strednej a vyššej triedy. Medzi Java aplikáciami nájdete: Audible (online hudobný prehrávač, zatiaľ žiaden zázrak), FaceWarp, PIM Wallpaper.

EXTRA plus: multitasking (aj Java) aplikácií.

Ďalšie funkcie: úlohy, poznámky, synchronizácia, kalkulačka, diktafón (bez nastavení), stopky, odpočítavanie času, pamäť kódov.

Výdrž batérie ovplyvníte jasom, používaním, ale v rámci možností ponúka Z750i veľmi dobré výsledky. Počas nabíjania vidíte jeho stav, indikátor je veľmi presný aj pri zobrazovaní stavu batérie pri používaní.

Výhody:

netradičný dizajn,

pekný záznam videí,

veľmi pekný displej,

zabudované GPS,

podpora GPRS až HSDPA,

veľmi pohodlná klávesnica.

Nevýhody:

viditeľnosť externého displeja v exteriéri,

slabšie snímky, kostrbaté priblíženie,

GPS sa štartuje dosť dlho,

budík vyhráva do maximálnej hlasitosti.

Orientačná cena: 8 990 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson Z750i bol pre mňa prekvapením Vianoc. Zdanlivo obyčajné véčko, akoby Z610i s podporou rýchlych dátových prenosov. A nakoniec sa z neho vykľuje štýlový mobil s perfektnou výbavou, zabudovaným GPS, perfektnou klávesnicou, krásnym displejom za neuveriteľnú cenu.

Konkurentom mu je Motorola RAZR2 V8, aj keď s podstatne slabšou výbavou a za vyššiu cenu...až o tisíc korún. Ale ponúka podobný (lesklý) dizajn, výhodou je veľký externý displej a ovládanie hudby v zavretom stave. Ale to je asi tak všetko. Staršia, ale drahšia, Nokia 7390 je silnejším bojovníkom, štýlové 3G véčko s podstatne lepším fotoaparátom, FM rádiom, pohodlným ovládaním. Z vlastnej dielne ho môže ohroziť lacnejší štýlový Sony Ericsson S500 alebo jeho hudobno-športová verzia W580i.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.12.2007 - 13:42

Mato: foto nemuseli spiskat, ale aspon ze lady sa pohli v datovej oblasti

anonymous27.03.2007 - 10:36 Trvalý odkaz

graffoo: no veru mohol mat AF, potom by mu uz vela k dokonalosti nechybalo. ale skoda ze je to taka krava ako Z610, inak by som nad nim uvazoval. ale funkcne nabity fon a som sokovany z dvoch novych tlacidiel na prijatie a odmietnutie hovoru. zeby to suviselo s vynovenym uzivatelskym rozhranim?

anonymous27.03.2007 - 11:22 Trvalý odkaz

Atlis: grafo - myslim, ze SE urobilo ustupok poloblbom, ktori nevedia pouzivat polyfunkcne klavesy. Teraz maju "cervene" a "zelene"...

anonymous27.03.2007 - 11:32 Trvalý odkaz

cvm: ...skoda, ze SEcko sa podujalo neupravovat vonkajsi dizajn Z610i, ale nepaci sa mi klavesnica. Uz je tam viac roznorodych klaves ako na motorke T180. ;)

anonymous27.03.2007 - 12:33 Trvalý odkaz

graffoo: atlisu je to mozne, ale chyba mi ta klasicka sipka spat. teraz ci bude nahradena cervenym fonom alebo kontextovou... som veru zvedavy lebo aj v specifikacii sa uvadza novinka vo forme uzivatelsky nastavitelnej pracovnej ploche a uzivatelskom rozhrani... toto predtym SE nikde nepisal...

Celá diskusia 38 príspevkov