MiTEC Mio 701

Prvý kontakt so smartfónom Zariadenie s GSM, GPRS, GPS, dotykovým displejom a 1,3 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Windows Mobile 5.0 for PocketPC,

procesor: Intel PXA270, 520 MHz,

frekvencie: 900/1800/1900 Mhz + GPS SiRFstar III,

rozmery: 117 x 59 x 21,8 mm,

hmotnosť: 150 gramov,

displej: aktívny, 320 x 240 b., 65 536 farieb, uhlopriečka 69 mm, aktívny pohotovostný režim Mio Menu,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b.), záznam videí (3GPP, 320 x 240 b.),

pamäť: 64 MB pre užívateľa + SD (SDIO štandard), zdieľaná, 64MB RAM, 128 MB flashROM (NAND),

správy: SMS, MMS do 300 kB, CB, e-mail, RSS, MSN instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS 4+2,

lokálny prenos dát: Bluetooth 1.2, kábel (USB 1.1), USB mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, 2,5 mm konektor,

ostatné: Java, WAP/HTML prehliadač, prehliadač dokumentov,

batéria: 1 320 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 4 h hovoru/200 h pohotovosti,

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, IrDA, EDGE, Wi-Fi, UMTS, HSDPA, FM rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R65

Obsah balenia:

Mio A701, batéria, 2x stylus, ochranné puzdro, 3x ochranná fólia na displej, slúchadlá, nabíjačka + CL nabíjačka do auta, USB kábel, držiak do auta a na bicykel, kožený obal, 2x CD-ROM, návod na použitie.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

MiTEC Mio A701 sa mi dostalo do rúk len náhodou, keď ma kolega v práci požiadal o pomoc pri výbere vhodného navigačného systému pre platformu Windows Mobile 5.0. Za tých pár dní, počas ktorých som mal možnosť Mio používať sa z neho síce nestalo Amore Mio, ale určite stojí toto zariadenie za povšimnutie.

Zapnutie/Vypnutie

SIM karta sa vkladá do prístroja pred vložením batérie, nie je možné ju pri zapnutom zariadení vymeniť, pamäťová karta sa vkladá do slotu v pravej strane prístroja, je krytá gumovým krytom. Zapnutie Mia prebehne po stlačení a podržaní tlačidla s červeným slúchadlom, najprv nabehne uvítacia správa Mio, následne Windows Mobile 5.0. V prípade, že je vložená SIM karta, budete požiadaní o zadanie PIN kódu, Mio je však možné používať bez SIM, vtedy funguje ako bežné PDA. Telefónnu časť je možné kedykoľvek odpojiť v tzv. Wireless Managerovi.

Dizajn

Mio mi osobne celým svojím vyhotovením pripomínalo staré Sendo X, prevláda čierny plast v kombinácii so striebornými doplnkami, takáto farebná kombinácia pôsobí veľmi elegantným dojmom. Plast okolo prednej strany a bokov je efektne lesklý, no častému čisteniu sa nevyhnete. Väčšina prednej strany je využitej pre displej, ovládacích prvkov je veľmi málo. Pre pohyb v menu je určená štvorsmerový, kruhový kláves s veľmi dobrým a istým stiskom, v jej strede sa nachádza potvrdzovacie tlačidlo. Okolo nej sú štyri klávesy – dve slúžia na ovládanie hovoru, ďalej jedna pre spustenie multimediálneho prehrávača a jedna pre spustenie nainštalovaného navigačného systému. Nad displejom sa nachádza chrómovaná mriežka slúchadla, nie nepodobná manažérskym Siemensom. Pravá strana odhaľuje resetovací otvor nad gumovým krytom opatreným slotom pre pamäťové karty SD. Ten je vďaka SDIO štandardu možné použiť aj pre rozšírenie funkčnosti zariadenia napríklad o Wi-Fi modul, vtedy bude ale krytka prekážať. Pod slotom sa nachádza tlačidlo spúšťania fotoaparátu, ktoré zároveň slúži aj ako spúšť. Posledným elementom je 2,5 milimetrový konektor pre pripojenie dodávaných slúchadiel. Škoda, že sa výrobca nerozhodol skôr pre bežnejší 3,5 mm konektor. Ľavá strana Mia je o poznanie chudobnejšia od protiľahlej, nájdete na nej len dve tlačidlá regulácie hlasitosti. V dolnej časti objavíme miniUSB konektor a otvor pre teleskopický stylus, ktorý je síce dostatočne dlhý no veľmi tenký. Horná strana Mia sa vyznačuje asymetrickým tvarom, spôsobeným umiestnením GPS antény. Okrem nej sa tu nachádza aj otvor pre pútko, obávam sa však, že 150 gramové Mio by vám na krku váš chirurg neschválil. Pohľad na zadnú stranu ničím neprekvapí, okrem plastového krytu batérie so zdrsneným povrchom, sa tu nachádza optika fotoaparátu, hlasný reproduktor a pravdepodobne otvor pre pripojenie TMC (Traffic Message Chanel) prijímača. Pravdepodobne preto, že v Miu sa nachádza aplikácia pre príjem správ TMC, no je nutné mať takýto prijímač pripojený.

Displej

Displej je na jednej strane príjemným prekvapením, na strane druhej strane sklame. Ponúka dnes už štandardné QVGA rozlíšenie a uhlopriečku 2,7 palca. Dotyková vrstva je skôr mäkká, reaguje však presne a citlivo. V interiéri vyniká jasným podsvietením a veľmi dobrým podaním bielej farby, na slnku je dobre čitateľný, no pri použití ochranných fólií na ňom neuvidíte takmer nič. Prvotná radosť z troch dodávaných ochranných folií teda v zápätí vyprchá. Ak chcete zachovať dobré vlastnosti displeja, poobzerajte sa po niečom kvalitnejšom.

Fotoaparát

Senzor s ničím neprekvapujúcimi 1,3 megapixelmi, vám príliš veľa umeleckých zážitkov neposkytne, no na príležitostné momentky postačuje. Video záznam vo formáte 3GPP sa hodí skôr hodí na MMSkovanie s priateľmi. Nastavení fotoaparátu nie je veľa, okrem zmeny rozlíšenia môžete ovplyvniť aj expozíciu v rozsahu +/-3EV, zvoliť jeden z troch stupňov kvality JPEG alebo sa nechať odfotiť rýchlo štyrmi za sebou nasledujúcimi zábermi či s oneskorením.

Windows Mobile 5.0 a Mio

Pretože WM5.0 nie je práve mojou srdcovkou, nebudem sa veľmi zastavovať nad vymenúvaním jeho funkcií, pre tieto účely si prečítajte akúkoľvek inú recenziu zariadenia s týmto operačným systémom. Spomeniem len tých pár, ktoré môžete od Mia očakávať:

Internet – štandardne je nainštalovaný internetový prehliadač Internet Explorer, osobne odporúčam nahradiť ho iným prehliadačom ako je Opera či NetFront. Pokiaľ však nechcete investovať do softvéru, určite vám bude na zbežné prebehnutie internetových stránok postačovať. Čo vás však neminie je slabá podpora dátových prenosov, ktoré Mio ponúka. Archaické GPRS je síce lepšie ako prehistorické CSD, no v kultúrnom svete sme si už zvykli na UMTS či v lepšom prípade HSDPA. Ak chcete Mio využívať ako plnohodnotný internetový stroj, pouvažujte nad SDIO Wi-Fi kartou, alebo ešte lepšie nad iným zariadením. Na kontrolu pošty vám však bude GPRS stačiť, aspoň vás môže hriať pri srdci, že je dostupné všade. Poslednou možnosťou je lokálne zdieľanie pripojenia do internetu s PC cez dodávaný miniUSB kábel.

Kancelária - Word, Excel, PowerPoint či dokumenty formátu .pdf nie sú pre Mio prekážkou, kalendár či kontakty si môžete pohodlne synchronizovať s MS Outlook-om vďaka aplikácii ActiveSync, tak ako je to pri zariadeniach s WM bežné od nepamäti. Pri synchronizácii oceníte prítomnosť miniUSB konektora, cez ktorý sa Mio aj nabíja a zároveň cez neho dokáže fungovať aj ako čítačka pamäťových kariet. Poznámočky si môžete načarbať stylusom, Mio nie je vybavené hardwarovou klávesnicou, ktorá mi zo všetkého chýbala najviac.

Zábava – okrem už spomínaného fotoaparátu, Mio dedí s WM5.0 prehrávač multimédií – Windows Media Player, ak sa vám tento nepáči, kľudne ho nahraďte akýmkoľvek kvalitnejším prehrávačom, ktorý nájdete v internete. Windows Mobile je platformou, ktorá sa rozvíja neuveriteľným tempom, dostupných aplikácií sú tisíce. Nesmiem zabudnúť ani na hry, ktoré sú v Miu dve – obľúbená kartová kra Solitaire a ešte obľúbenejšia guľôčková zábava Bubble Breaker. Veľkou podporou vám bude pri zábave aj 520MHz procesor a displej, no tí podľa ich nastavenia vyšťavia baterku nepríjemne rýchlo.

Dží Pí Es

Čo však robí Mio ešte stále výnimočným, nie je jeho uhladený vzhľad ani kompaktné rozmery či operačný systém, ale vstavaný GPS prijímač. Jeho anténa je umiestnená v hornej časti tela prístroja, a dáva mu charakteristický asymetrický tvar. Výhodou je, že oproti samostatnej GPS anténe nemusíte nič dodatočne nabíjať, nič sa vám v aute nestratí alebo vám nebude lietať po palubovke. O výhodách pri jazde na bicykli alebo pri pešej turistike ani nehovoriac. Mio som skúšal s navigáciou i-Go, ktorá v dnešnej dobe patrí k tomu najlepšiemu, čo môžete v našich končinách kúpiť. Či už cenou, alebo bezkonkurenčným pokrytím Východnej Európy. Prvý raz som mal možnosť otestovať i-Go v lete 2006 pri ceste na dovolenku do Chorvátska, navigácia sa výborne osvedčila, aj keď jednu výčitku by som mal. Nie som asi jediný kto si to všimol, ale i-Go je nehorázne ukecané, a ženský hlas ma častokrát privádzal svojím drzým tónom do nepríčetnosti. :) Ak vám to ale nebude prekážať, nedáte na i-Go dopustiť. Opisu samotného navigačného programu, by však bolo treba venovať celý článok, vráťme sa teda k Miu. GPS prijímač je typu SiRFstar III, čiže momentálne najčastejšie používaný. Jeho výhodou je pomerne rýchly štart a dobrý odber signálu. V aute som pri testovacích jazdách po meste nemal so signálom žiaden problém, držiak do auta je extrémne tuhý, zložený z dvoch častí, môžete si vybrať medzi zobrazovaním navigácie v polohe horizontálnej, alebo vertikálnej. Z bezpečnostných, ale i praktických dôvodov odporúčam počas jazdy v aute vypínať telefónnu časť, aj napriek možnosti použiť relatívne bezpečné Bluetooth handsfree. Mio na prichádzajúci hovor reaguje veľmi svižne, no pretože sa vám snaží zobraziť kto vám volá, automaticky sa prepne sa na domovskú obrazovku a vy nemáte z navigácie nič. Čiže ste uprostred neznámeho mesta, pred križovatkou, s navigáciou ale vlastne bez nej, no a s človekom na linke. Ak to aj prežijete a ešte sa aj nestratíte, návrat späť do navigačného programu trvá drahocenné sekundy a vy sa stratíte tak či tak. Zvážte teda čo je vám prednejšie. Rýchla navigácia a dva odkazy v odkazovke alebo strata koncentrácie, orientácie a pár vlasov na hlave (ja žiadne nemám, takže výber mám o to sťažený). V úvode som spomínal aj TMC, teda príjem kanálov s dopravnými správami, Mio má pre toto vlastnú aplikáciu, bohužiaľ, nedodáva v balení anténu potrebnú pre ich odber.

Mio Menu a pár drobností

Posledným a nezanedbateľným dodatkom Mia je tzv. Mio Menu. Táto aplikácia umožňuje prístup k štyrom najbežnejšie používaným aplikáciám plus kompletnému Mio Menu, ktoré vyzerá ako klasické grid menu mobilného telefónu. Bohužiaľ, napriek efektnej grafike a prístupu k spomínaným funkciám je úplne zbytočné. Zo skúsenosti vrelo odporúčam nainštalovať aplikáciu Spb Shell, ktorá vás do veľkej miery odbremení od nutnosti používať stylus na ovládanie Mia (či akéhokoľvek iného zariadenia s WM a dotykovým displejom). Jej použitie je intuitívne a funkcie sú prehľadné. Naviac na vás bude hovoriť v zrozumiteľnom jazyku, keďže Mio nie je do slovenčiny lokalizované.

Výhody

- rýchly procesor

- kompaktné rozmery a dizajn

- kvalita spracovania

- bohatý obsah balenia

- GPS príjímač-

Nevýhody

- výdrž

- slabá podpora dátových prenosov

- chýbajúca HW klávesnica

- cena

Orientačná cena: 16 990 Sk

Záver

MiTAC Mio A701 som bohužiaľ nemal možnosť vyskúšať dlhšie ako jeden pracovný týždeň, no zanechalo vo mne veľmi dobrý dojem. Nepatrí v dnešnej dobe k najvybavenejším mobilným telefónom ani PDA, no ono ani k najvyšším métam nemieri. Mio je určené nenáročnému uživateľovi, ktorúmu ponúka okrem dobrých organizačných funkcií aj kvalitné GPS, ktoré sa často zíde na cestách a v spojení s navigáciou ako je i-Go či MioMap v3 dokonca aj na východ od Nemecka. Prekážkou môže byť len pomerne vysoká cena, ktorá sa u nás pohybuje okolo 19tis. Sk + mapy. Dobrou správou je, že spoločnosť MiTAC v týchto dňoch pripravuje nástupcu s označením A501, ktorého uvedenie na trh pozitívne ovplyvní cenu A701.

Dôležité odkazy

www.mio-tech.be

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.03.2007 - 15:56

mato63: Dobry vaci?ka,ale absencia Wi-Fi a nízka výdrž ma prekvapili.. GP už je pomaly samozrejme, good.

anonymous03.03.2007 - 00:16 Trvalý odkaz

warior: Dizajnovo velmi pekna masinka avsak fakt velmi draha a este k tomu bez wifi...
Inak to je uz pomaly recenzia a nie prvy kontakt. Velmi pekne pisane, miestami ma to aj pobavilo :D

anonymous03.03.2007 - 00:22 Trvalý odkaz

Atlis: Na Mio treba pozerat hlavne ako na telefon s dobrymi organizacnymi funkciami a navigaciou, na data to velmi nie je... Cena je na svk dost vysoka, no treba vyskusat internet a ceny okolo 12tis nie su vynimkou. Treba to brat aj tak, ze v baleni je velmi vela prislusenstva, za ktore sa normalne dost tvrdo plati...

anonymous03.03.2007 - 08:28 Trvalý odkaz

Status1: Vlastnil som A 7O1-tku a tiez ma mrzeli pomale data. Kedze vacsinou nosim so sebou dva telefony, ciastocne som data urychloval tak, ze som N 6230 /ma EDGE/ pouzival ako modem a cez bluetooth som mal pripojene Mio...

Celá diskusia 19 príspevkov