Motorola MOTOFONE F3

RECENZIA low-endu Motofone F3 je úplne obyčajný mobil s veľkou výdržou, monochromatickým displejom a hlasovým doprovodom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 47 x 114 x 9 mm,

hmotnosť: 68 gramov (zistená: 71 g)

displej: elektronický atrament Clearvision, monochromatický, 34 x 43 mm,

funkcie: telefonovanie, písanie správ, čítane, budík, hlasový doprovod v slovenčine,

batéria: BD-50, Li-Ion, 750 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru/300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, potrebné dokumenty

Dokúpiteľné mono handsfree aj autonabíjačka.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Motorola MOTOFONE F3 je špecifický telefón, ktorého účelom je splniť najzákladnejšie potreby najmenej náročných užívateľov. Poteší najmä starších ľudí, prvomajiteľov mobilného telefónu.

Dizajn

Motofone F3 je pekný telefón, tenké prístroje sú dnes v móde. Momentálne testujem Samsung i600, ultratenký smartfón, Sony Ericsson W880i, ultratenký Walkman a Motorolu F3, ultratenký low-end. Doba sa mení na ultratenkú.

F3 je ľahký telefón, výška a šírka sú však priemerné. To umožňuje pohodlné ovládanie, použitie väčších tlačidiel aj rozľahlého displeja. Obal je akoby jednoliaty, do vnútra neprenikne zrniečko prachu. Kreatívny šéf tímu, ktorý sa podieľal na vzniku Motoroly F3, Richard Schatberger, je na svoj produkt veľmi hrdý. Inšpiroval sa heslom "v jednoduchosti je krása". Dizajn telefónu bol od počiatku zameraný na ľudí v chudobnejších krajinách Ázie a Afriky, musel byť zárukou cenovej dostupnosti, avšak atraktívny aj pre vyspelé krajiny Európy. Batéria sa nachádza pod krytom, ktorý sa otvára zboku. V rohoch zadnej steny sú totiž štyri výrazné skrutky. Otvor pre pútko je hore, na veľmi zle zvolenom mieste. Preto vete dizajnéra Marka Finneyho: "Na využitie každého jedného prvku sme mali presný dôvod, a tým dôvodom boli ľudia, ktorí budú používať." nemôžem úplne veriť. Skúste si dať mobil s otvorom pre pútko hore na krk a potom s ním telefonovať alebo písať správu. Konektor pre nabíjačku/handsfree je umiestnený v ľavej bočnej stene a je absolútne neštandardný. Motorolu F3 bez problémov položíte na bočnú stenu, udrží sa dokonca aj vo zvislej polohe.

Klávesnica

Klávesnica je jednoliata, oddelená horizontálnymi líniami. Podsvietenie je výborné. Pohyby kurzora uskutočňujete štvorsmerným tlačidlom, ktoré je dostatočne veľké a vystúpené nad okolitý povrch. Klávesnica okrem klasických 12 alfanumerických tlačidiel a štvorsmerného ovládacieho prvku obsahuje ešte zelené a červené tlačidlo na ovládanie hovorov a dvojicu základných výberových tlačidiel pod displejom: pravým vstúpite do telefónneho zoznamu a ľavým (s logom šípky) ovládate a vyberáte všetky funkcie. Červeným tlačidlom neprejdete na domácu obrazovku, Motorola predpokladá, že užívateľ F3 nie je taký zdatný. Preto červeným tlačidlom mažete text, vraciate sa vždy o jeden krok naspäť. Ak začnete písať správu s textom "tesim sa na vas" a už zadávate číslo "090512" opakovaným stláčaním červeného tlačidla vymažete 2-1-5-0-9-0-_-S-A-V-_-A-N-... až po začiatok správy. V správach text mažete aj šípkou vľavo. Nepredpokladám, že majiteľ F3-ky bude vypisovať 160-znakové SMS-ky. Blokovanie klávesnice uskutočníte podržaním hviezdičky.

Displej

Displej je špeciálny, obsahuje elektronický atrament. Ten, ak sa na ňom nemenia údaje, nespotrebúva žiadnu energiu. Tá je potrebná len na zmenu stavu displeja. A tak pri zobrazení hodín a napríkald zmeškaného hovoru v pohotovostnom stave je potrebná zmena stavu len raz za minútu, teda pri úprave času. Unikátna technológia ponúka tiež stopercentnú viditeľnosť údajov na priamom slnku. V tropickej Afrike slnko svieti naozaj intenzívne a na displeji mnohých low-endových telefónov tam nevidíte nič. Displej nie je grafický, každý prvok na ňom je nemenný, a tak je buď čierny alebo biely. Aby sa zobrazenie znaku O nemýlilo s číslom 0, je písané malým písmom (o, d aj niektoré ďalšie písmená). Text sa zobrazuje na jednom alebo dvoch riadkoch (podľa situácie) obsahujúcom po 6 znakov. Osobne by som uvítal minimálne 10 znakov v riadku, keďže naše slová sú často dlhšie než ponúkaných 6 znakov a displej ich teda vždy rozdelí. Telefónne číslo +421903123456 sa nešikovne zobrazí ako:

+42190

312345

...

Zaujímavá je dvojica indikátorov stavu batérie a signálu. Nájdete ich nad displejom a sú päťdielne.

Do menu vstúpite stlačením šípky, inak povedané, ľavým výberovým tlačidlom.

Motorola Motofone F3

čítanie SMS

Funkcie

Stlačením výberového tlačidla alebo šípkou vľavo sa dostanete do menu a telefón hneď hlási: "odoslanie správ". Šípkou doprava prejdete celým menu. Druhou položkou je "čítanie správ", treťou "história volaní", štvrtou "zmena tónov", piatou "nastavenie budíka" a šiestou "zmena času". Prechod na každú položku je sprevádzaný hlasovým doprovodom, a tak aj vaša babička bude vedieť, na akej položke sa nachádza. Vstup do vybranej položky uskutočníte buď výberovým tlačidlom alebo šípkou nahor.

Motorola Motofone F3

menu

Písanie správy je jednoduché, rýchle. Postup:

výberové tlačidlo -> výberové tlačidlo -> TESIM_SA_NA_VAS -> výberové tlačidlo -> ozve sa: "zadajte číslo alebo stlačte tlačidlo telefónneho zoznamu" -> telefónny zoznam -> JANKA -> odosiela (animácia na displeji).

Po prijatí SMS sa ozve tón a hlas "nová textová správa". Na čiernom stavovom displeji s časom sa zobrazí biela obálka (pri zmeškanom hovore biela ikona hovoru). Stlačím výberové tlačidlo a na displeji hneď vidím prvé znaky prijatej správy. Šípkou doprava prečítam text, odosielateľa, čas odoslania a nakoniec sa dostanem do možnosti správu vymazať. Vtedy sa ozve "pre vymazanie stlačte nahor". Červeným tlačidlom sa bez vymazania vrátim na domácu obrazovku.

Tón prichádzajúceho hovoru zmeníte jednoducho, je ich len 7 a všetky doprevádzajú vibrácie. Myslím si, že si s užívateľom pekne pomaly vypočujete všetky a po vybratí jednej už do tohto výberu majiteľ ani zasahovať nebude. Tón sa vždy postupne zosilňuje, nakoniec je naozaj výrazný. Zmenu hlasitosti všetkých tónov a upozornení zmeníte v pohotovostnom stave šípkou hore alebo dole.

Telefonovanie s F3 je pohodlné, na displeji vidíte veľkými číslami dĺžku prebiehajúceho hovoru. A nechýba ani hlasné handsfree, ktoré aktivujete výberovým tlačidlom po prijatí hovoru.

Výdrž, batéria

Spoľahnite sa na týždeň v pohotovostnom stave. Mne vydržal 4 dni aj s občasným telefonovaním. Ale jednalo sa o prototyp, s finálnou vzorkou budem v tomto hodnotení rozumnejší.

Výhody:

v jednoduchosti je krása

výdrž najedno nabitie

Nevýhody:

horšia čitateľnosť textu,

len 6 znakov v riadku

Orientačná cena: 1 490 Sk, predaj začne 8. marca 2007.

Záver

Motorola Motofone F3 je unikátny telefón. Viem si ho predstaviť u rodičov so SIM kartou O2 s dvojkorunovými volaniami ako náhradu domáceho telefónu. Jeho hlasné zvonenie bude počuť každý v celom byte a nemusia sa trápiť stálym sledovaním stavu batérie. Tiež by som ho daroval starým rodičom s nejakou predplatenou (alebo Partner) kartou, aby im mohli byť v kontakte s mojimi rodičmi za lacnejší peniaz. Skrátka, ideálny mobil čisto na telefonovanie a prípadné vybavenie nejakej SMS. Vo vrecku ho ani necítim. A okrem výdrže, dizajnu a výbornej viditeľnosti údajov na slnku je zaujímavá aj jeho cena. Aká? Tipnite si! Odpoveď sa dozviete v budúcom týždni.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- distribútor (Motorola)

- služby zákazníkom (Motorola, SK)

Diskusia k článku:

anonymous23.02.2007 - 18:07 Trvalý odkaz

guho: A kde je video? vidiet a pocut hlasovu pomoc by bolo užito?né. smola

anonymous23.02.2007 - 18:18 Trvalý odkaz

petusko: ja si myslim ze je to taky hrniec nepaci sa mi ten displej vyzera strasne biedne ale ako ste pisali v uvode je urceny najmä starsim ludom tak tym to staci ale nieje to nic pre mladych ziadne mp3 ani 3D hry ci fotoaparat ale myslim si ze cena takehoto telefonu by mohla byt okolo 1500 az 2000 korun uz som zvedvy kolko bude stat

anonymous23.02.2007 - 18:27 Trvalý odkaz

Status1: 3O eurooo...

anonymous23.02.2007 - 18:39 Trvalý odkaz

Smiley :-): ved na hej.sk je za 1700Sk

Celá diskusia 71 príspevkov