QIP

Recenzia aplikácie Bezplatný ICQ klient pre telefóny s OS Windows Mobile 5.0 aj 2003.

QIP is a free unique closed source computer program for immediate cross-Internet communication. The basic functionality of QIP enables its users to see who else is online and available and then easily contact them with text messages in real time sent through a public server.

Toto je jediná informácia v angličtine na domácej stránke ruskej aplikácie QIP.

QIP mobile je nový ICQ klient pre smartfóny s operačným systémom Windows Mobile 5.0, WindowsMobile Smartphone 5.0 a rovnako aj pre edíciu 2003.

QIP vám umožní komunikovať so svojimi blízkymi pomocou konta ICQ. Je to upravená verzia počítačového QIP-u, i keď mierne obmedzená najmä o posielanie a prijímanie súborov. Na druhej strane ale máte možnosť používať animované smajlíky a budies icons (to sú tie rôzne ikonky napríklad nahnevaná tvár, kačica, atď.).

QIP je skratka, a znamená Quiet Internet Pager. Pochádza z dielne ruských programátorov, ktorí ju neustále vyvíjajú a zlepšujú. Na osobné počítače je aktuálna verzia 8000 a pre smartfóny je vyvinutá verzia s označením 8000. A to zo sebou prináša mnoho chýb...

QIPQIPQIPQIP

Po stiahnutí inštalačného balíku *.cab z oficiálnej stránky www.qip.ru/downloads.html a následnej inštalácii som spustil program a pustil som sa do jeho overovania. Chvíľu mi trvalo kým som sa zorientoval v jeho prostredí. Našťastie je riešené podobne ako v PC verzii, takže som sa po chvíli do toho dostal.

QIPQIPQIPQIP

Nastavenia

Prvou položkou je Contact list font (Nastavenie veľkosti písma v kontaktoch). Tu je možné nastaviť iba veľkosť písma (najmenší font 8, najväčší 32).

Nasleduje Message window (Okno správ). Po otvorení tejto možnosti sa zobrazia ďalšie dve položky. V prvej si nastavite veľkosť písma pre chat a v druhej spôsob odosielania buď enterom alebo dvakrát enterom. Táto funkcia má význam najmä pre PocketPC, ale využijete ju aj v nových smartfónoch s Windows Mobile (Samsung i600, Motorola Q, HTC S620).

QIPQIPQIPQIP

Tak ako je na PC možnosť zvoliť textové, klasické či animované smajlíky, je táto možnosť aj na Windows Mobile verzii. Pre použitie treba reštartovať program.

Vo zvyšných možnostiach si nastavíte ukladanie histórie, zapnuté/vypnuté zvuky a jazyk. Zatiaľ len angličtina a ruština.

QIPQIPQIPQIP

Prax

Na tomto programe sa mi páči riešenie prostredia a aj celkové spracovanie. Okno pre chat je riešené tradičným spôsobom, na aký ste zvyknutí napríklad z Agile Messenger-u či Prelude-u. Rýchlosť načítania konktakt listu je rýchla. Kontakty máte zoradené do jednotlivých skupín a v skupinách podľa statusu alebo abecedy. Osobne mi takéto zobrazenie vyhovuje a pri rôznych statusoch užívateľov to aj pekne vyzerá.

Kartu konverzácie otvoríte kliknutím na daný kontakt a chat môže začať. Pri písaní je vidieť aj predchádzajúci text, takže sa mi nestalo, že by som pri písaní správy o niečo prišiel. Konverzáciu veľmi spríjemňujú aj smajlíky či už animované alebo statické. Zvuky sú však iba preddefinované (pripravte sa na typické "o-ou"), ale to osobne nepovažujem za problém. Väčší problém vidím v absencii hlásenia správy vibrovaním.

Čo sa týka spotreby tak tú posúdiť neviem pretože na SPV C100 nie je meradlo dát, a ani som nezohnal funkčné. Ale podľa kontroly spotreby cez Môjho asistenta to nebude o nič viac ako Jimm. Pochybujem však, že menej ako Agile Messenger.

QIPQIPQIP

FREE DOWNLOAD: www.qip.ru/downloads.html

CAB 5.0 smartphone (660 kB)

CAB 5.0 PocketPC (660 kB)

CAB 2003 smartphone (660 kB)

CAB 2003 PocketPC (1 800 kB)

Záver

QIP som si veľmi obľúbil a myslím, že pokiaľ ruský vývojari ešte viac popracujú (o čom niet pochýb), tak to bude perfektný ICQ program pre Windows Mobile. Niekedy sa cez neho nemôžem do ICQ prihlásiť, ale to môže byť spôsobené zmenou ICQ protokolov.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.02.2007 - 13:40

graffoo: alebo pokial sa pripajas cez orange a blbne to tak je to sposobene orangeom... bohuzial...

anonymous15.02.2007 - 16:07 Trvalý odkaz

mental.disease: kamoš ho použiva na pc, miesto icq a mirandy..
ja som zvyknuty na agile mesenger, ale je to dobry tip pre chalanov z nina mobile - preloži? qip do sloven?iny :)

anonymous15.02.2007 - 16:16 Trvalý odkaz

mato: animovane smajle ma zaujali, keby to slo aj v jimmovi :(, obrazok som tam dostal ale viac nic

anonymous15.02.2007 - 20:20 Trvalý odkaz

585: "...i text, takže sa mi nestalo, že by som pri písaní správi o nie?o prišiel."

ach ach

anonymous15.02.2007 - 20:49 Trvalý odkaz

Filipo: no co uz stane sa. písal som to na fone... dufam, ze risko opravi ;)

ale zvlastne ze si vsimol, tu najmenej podstatnu vec. ach ach :D

Celá diskusia 20 príspevkov