LG Shine (KE970)

Prvý kontakt s mid-endom Elegán s 2 Mpix fotoaparátom, autofocusom a QVGA displejom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 100 x 51 x 14 mm,

hmotnosť: 118 gramov,

displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 56 mm uhlopriečka,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), LED blesk, autofocus, záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 50 MB + microSD, 1 000 kontaktov,

správy: SMS (T9), EMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2,

lokálny prenos dát: Bluetooth 1.2, kábel, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, 3,5 mm konektor v balení,

ostatné: WAP 2.0, Java 2.0, synchronizácia, prehliadač dokumentov (TXT, DOC, PDF, PPT, XLF),

batéria: 800 mAh Li-Ion,

výdrž: do 3 h hovoru/280 h pohotovosti,

SAR: 0,443 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, aktívny kryt fotoaparátu, IrDA, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio.

Obsah balenia:

mobil, stereo handsfree, USB kábel, CD, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

LG aj na Slovensku uviedol ďalší, v poradí už druhý, mobil z prestížnej edície Black Label Series. Predáva sa aj u operátorov, nájdete ho v akciovej ponuke T-Mobilu a Orangeu.

Takmer celá predná časť je zrkadlová a ukrýva rozmerný displej s rozlíšením 240 x 320 bodov. Na slnku kvôli zrkadlovému povrchu na displeji takmer nič neuvidíte. Neustáleho čistenia a leštenia displeja sa taktiež nezbavíte, zrkadlová plocha zachytí každý váš dotyk a všetky odtlačky prstov sú ihneď viditeľné. Celkové spracovanie LG Shine hodnotím výborne. Kvalitné materiály zabezpečili pevnosť telefónu a luxusný vzhľad sa nedá prehliadnuť. LG Shine je však veľký, široký a ťažký mobil.

Novým ovládacím prvkom, ktorý nájdete hneď pod displejom, je multifunkčný ovládací valček pripomínajúci ovládač legendárnej Nokie 7110. Rolovanie je presné, na jeho ovládanie si však musíte zvyknúť, kurzor posunie totiž vždy len o jednu položku. Vadili mi bočné tlačidlá valčeka určené na horizontálny posun. Ich stláčanie je nepohodlné. Funkčné tlačidlá sú naopak dostatočne veľké a ich pohodlnému ovládaniu prekáža len kovový výstupok oddeľujúci bočné tlačidlá multifunkčného rolovacieho ovládača. V zavretom stave pôsobí nové ovládanie pod zrkadlovou plochou futuristicky a umožní vám len základnú prácu s telefónom. Pre zadávanie znakov alebo prijatie či uskutočnenie hovoru je nutné slajder otvoriť. Pred tým môžete, podobne ako na telefónoch Nokia, vypnúť zvuk prichádzajúceho hovoru, výborné.

Klávesnica je kovová, má tvrdší stisk, napriek tomu je však dobre ovládateľná. Ovládacie prvky nájdete len na pravej bočnej strane. Nájdete tu tiež kryt konektora pre nabíjanie a slúchadlá. Dvojité tlačidlo pre ovládanie hlasitosti je umiestnené približne v strede telefónu. Pohodlnejšie by sa hlasitosť ovládala, keby práve toto dvojtlačidlo bolo umiestnené vyššie. Nechýba ani tlačidlo MP3 prehrávača a najvyšší zdvih má spúšť fotoaparátu, ktorý ním spustíte aj pri zatvorenom telefóne. Zadná stena je tvorená krytom z lešteného hliníka a nachádza sa tu len objektív 2 Mpx fotoaparátu Schneider – Kreuznach s autofocusom, zrkadielkom a LED diódou. Slot pre pamäťové karty nájdete pod zadným krytom, ktorý sa rýchlo a pohodlne odníma. Škoda, že na ňom vidieť škrabance.

Menu LG Shine je veľmi pekne graficky spracované, môže byť vo forme mriežky (deväť ikon) alebo vo forme zoznamu. Vzhľadom na ovládací valček odporúčam výber zoznamu s vertikálnym pohybom v menu. V nastaveniach si môžete zmeniť informácie zobrazované na hlavnom displeji. Aktívny pohotovostný režim chýba. Nemôžem si odpustiť pocit, akoby v LG použili všetky známe prvky iných značiek, ako napríklad zobrazenie funkcií multifunkčného tlačidla (viď. Motorola), text na displeji (viď. poznámka v Sony Ericssonoch) alebo grafika pri vytáčaní vrátane tzv. skicára (viď. pýcha Samsungov). Nezabudlo sa ani na profily zvonenia s možnosťou editácie. Potešilo ma i ovládanie funkcií telefónu pomocou klávesových skratiek, pričom nechýba ani menu s obľúbenými položkami.

Pri písaní správ môžete využívať slovník T9. Nechýba ani odpočítavanie znakov a zobrazenie celého textu správy na jednej obrazovke. Pri vkladaní obrázkov do MMS správ telefón zmenší obrázok na požadovanú veľkosť. Správy môžete mazať aj hromadne, napríklad ako prečítané alebo vyznačené. Do pamäte sa zmestí až 300 SMS správ. Sklamaný som bol z e-mailového klienta, cez ktorého odošlete správu s maximálnou veľkosťou len 300 kB, čiže na preposlanie vytvorených fotografií v plnej kvalite môžete zabudnúť. Navyše tu nie je možnosť vložiť do e-mailu dokument DOC, XLS, PPT alebo PDF a to i napriek tomu, že ich prehliadanie v prijatých správach je možné. Automatická kontrola e-mailov chýba.

Integrovaný prehliadač dokumentov si zaslúži pochvalu, súbory zobrazoval korektne, ale editor by potešil ešte viac.

Kontakty sú viacpoložkové, napriek tomu môžete k menu uložiť maximálne štyri čísla, jeden e-mail a poznámku. Chýba možnosť doplniť adresu, firmu či priradiť k menu viac e-mailov. Škoda, kompenzácia v podobe triedenia do skupín, priradenia obrázku a melódie ku každému kontaktu určite nestačí.

Moje veci - zložka obsahujúca vaše multimediálne súbory ako MP3 skladby, obrázky, dokumenty, videá či hry a aplikácie. Ocenil som možnosť tvorby vlastných adresárov, ako i bežnú prácu so súbormi: viacnásobné mazanie, odosielanie, slideshow a iné.

Mobil ponúka internú pamäť s kapacitou 46 MB, ktorá sa dá rozšíriť prostredníctvom microSD pamäťových kariet. Výhodou je podpora mass storage, takže môžete tento telefón využiť ako externý disk a navyše sa mobil po pripojení k PC nabíja. Naopak nevýhodou je, že v čase spojenia s PC je mobil vypnutý a vám sa nikto nedovolá.

LG Shine sa pýši 2 Mpx fotoaparátom s logom známeho výrobcu Schneider–Kreuznach. Menu fotoaparátu je intuitívne a podobne ako v Sony Ericssonoch sú možnosti nastavení zobrazované v spodnej lište (pri držaní telefónu v horizontálnej polohe). S množstvom ponúkaných nastavení budete spokojní, nechýba autofocus, makro, samospúšť, aktivácia blesku, snímanie viacerých záberov naraz, tzv. metering mód a vyváženie bielej. Fotografie vytvorené týmto mobilom aj s použitím autofocusu boli pomerne rozmazané. Ani pri prehliadaní na PC som nebol najspokojnejší. Kvalitu fotografií hodnotím ako dostačujúcu. S LG Shine je možné vytvárať aj videá s maximálnym rozlíšením 176 x 144 bodov. Počas natáčania sa dá použiť prisvetlenie scény diódou, digitálny zoom a ďalšie možnosti podobne ako pri fotografovaní.

Prehrávanie skladieb MP3 prehrávača na pozadí je možné len po opätovnom stlačení tlačidla MP3 v pravej bočnej hrane telefónu. V menu prehrávača túto možnosť nenájdete! MP3 prehrávač spustíte tlačidlom na pravej strane telefónu, ponúka možnosť prehrávania skladieb aj na pozadí. K dispozícii máte niekoľko prednastavených hodnôt ekvalizéru, možnosť nastaviť náhodné prehrávanie alebo opakovanie, ako aj výber tzv. vizuálneho efektu. FM rádio v tomto modeli chýba. Kvalita prehrávania v reproduktore telefónu je podpriemerná, ale poteší dodávaná handsfree súprava s 3,5 mm konektorom a azda najlepším diaľkovým ovládaním funkcií MP3 prehrávača. Čistý zvuk v slúchadlách ma príjemne prekvapil.

V položke Nástroje sa nachádza kalendár, kalkulačka, poznámky aj viacnásobný budík. Jedna poznámka môže mať veľkosť maximálne 80 znakov, čo je žalostne málo. Na spojenie s okolím vám poslúži Bluetooth a dáta cez GPRS/EDGE. LG Shine nie je 3G telefón.

Záver

LG Shine je solídny nástupca známeho modelu Chocolate. Zaujme najmä zrkadlovým vzhľadom, luxusným strieborným kovovým spracovaním a neštandardným ovládacím valčekom namiesto štvorsmerového kríža. Daňou za vzhľad bude neustále čistenie displeja (zrkadielka), väčšie rozmery a hmotnosť telefónu. Funkčne LG Shine, ako dvojka série Black Label Series, skokom napreduje, ale je skôr pekným multimediálnym zariadením bez FM rádia. Telefónny zoznam, e-maily či poznámky a kalendár vie konkurencia spracovať lepšie.

Túto recenziu nájdete v plnom znení v najbližšom vydaní časopisu BCmobil.sk

Produktová stránka: shine.lgmobile.com

Pekné produktové video:

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.04.2007 - 18:08

kouby: nechapem tym tlacidlam na prijatie a odmietnutie hovoru, ktore je vidno az po vysunuti telefonu...to ako musi byt pri telefonovani vysunuty telefon alebo co?

anonymous09.02.2007 - 12:44 Trvalý odkaz

martin: Podla mna, ak ti niekto vola, jedno z kontextovych tlacidiel ti umozni prijat hovor. A ak by aj nie, prijat hovor vysunutim telefonu je pre mna pohodlnejsie ako hladat tlacidlo.

anonymous09.02.2007 - 13:02 Trvalý odkaz

djthunder: ta prezentacia je fajna...

anonymous09.02.2007 - 16:32 Trvalý odkaz

josa: Velmi pekny fonik... Tak ako sa mi LG nepacili tento sa mi extra paci...

anonymous09.02.2007 - 17:43 Trvalý odkaz

Ronn: to celokovove telo sa mi velmo polubuje, aj ked k lg nemam moc velku doveru, mohlo by to mat viac telefonov.

Celá diskusia 66 príspevkov