Sony Ericsson K800i

Skúsenosti majiteľa Najlepší fotomobil tejto doby s pekným displejom a množstvom funkčných vylepšení.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Recenzia: Sony Ericsson K800i

SKÚSENOSTI RICHARDA HOMBAUERA:

K800i používam niekoľko týždňov. Je to mobil ocenený našou značkou megaFON – najlepší fotomobil svojej doby. Začnem hneď konkrétnymi poznámkami, ktoré som si zapisoval niekoľko týždňov počas aktívneho používania telefónu na telefonovanie, kontrolu e-mailov, surfovanie po webe i WAP-e.

Po dlhodobých skúsenostiach s Nokiou N73 a 5300 mi na Sony Ericssonoch chýba aktívny pohotovostný režim. Jeho slabou náhradou sú poznámky zobraziteľné na pohotovostnom displeji. Sony Ericsson v súčasnosti neponúka žiadny mobil s aktívnym pohotovostným režimom a zabudovaným fotoaparátom.

Klávesnica K800-ky mohla byť lepšia, ani po niekoľkých týždňoch používania mi nepripadá pohodlná. Slovník T9 je učenlivý, má neobmedzenú slovnú zásobu, avšak pri písaní s jeho pomocou chýba rýchle zadanie nového odseku (tzv. enter alebo nový riadok), bez slovníku ho nájdete pod dvojitým stlačením mriežky. Ponuka symbolov sa nachádza vždy na prvej pozícii v pomocných funkciách pod tlačidlom Ďalšie.

Niekedy nastanú problémy s ukladaním skratky pod šípku nahor (pohyb joystickom hore). Po vypnutí sa totiž zase zmení na prehrávač. Pomôže však skratku nastavovať opakovane (nastaviť skratku - vypnúť mobil - zapnúť mobil), až kým si ju K800i nezapamätá.

Poznámky môžu byť dlhé len 260 znakov, na dlhšie texty si rozpíšte e-mail alebo MMS. K dispozícii je aj kopírovanie textu.

Absolútnym nedostatkom najnovšej softvérovej verzie R1GA029 je prehrávanie videí už v ich náhľade. Jednoducho povedané, drobné miniatúry pri ich označení ožijú. To je v poriadku a dokonca veľmi efektné, dokým nemáte v mobile väčšie videá, ako seriály, filmy a pod. Aj pohyb kurzora nad obyčajným hudobným klipom formátu MPEG4 dokázal mobil odstaviť na pár minút. Preto, ak nemáte problémy s aktuálnou verziou, neodporúčam inštalovať najnovšiu verziu softvéru (čo je možné samozrejme online priamo z mobilu).

Fotoaparát je špičkový a na prítomnosť plnohodnotného kompaktu v mobile si rýchlo zvyknete. Páči sa mi množstvo klávesových skratiek, ktoré sa zobrazia po stlačení nuly. Prepínaním režimu je okrem makra možné aktivovať nekonečno, ktorého výhodou sú podstatne rýchlejšie reakcie vďaka absencii zaostrovania. Prezeranie fotiek je pohodlné a rýchle, aj keď pri plnej karte veľkosti 1 GB už bleskové reakcie, pochopiteľne, nečakajte. Perfektnou funkciou je screenshot obrazovky pri prezeraní fotiek. Tak uskutočníte výrez priblíženej fotky, ktorý môžete uložiť v originálnej alebo zmenšenej veľkosti.

K800i je tvarovaná tak, že ju bezpečne položíte na ľavú bočnú stenu a použijete na fotenie samých seba spolu s časovanou samospúšťou, ktorá 10-sekundové oneskorenie hlási zvukovým odpočítavaním.

Slúchadlá hrajú veľmi pekne (neporovnávam s Walkman slúchadlami ani bežnými špičkovými slúchadlami renomovaných značiek za niekoľko tisíc korún), ale v ušiach sedia už o čosi horšie. Ani konštrukčné riešenie slúchadiel nie je najlepšie.

Opakovanie udalostí je síce v kalendári prítomné, ale nie je možné nastaviť ohraničenie opakovania. Napríklad pripomienku "jazykový kurz" chcem používať len do júna. Je to drobnosť, ktorú však považujem pri nastavení opakovania za samozrejmú. Pri mesačnom náhľade kalendára som očakával aspoň zobrazenie zoznamu udalostí v označenom dni. Jediným potešením je preto konečne prítomné opakovanie udalostí.

Minimalizácia Java aplikácií je návyková, ale spustenie viacerých Java programov doslova vyrazí dych. Mať súčasne spustené ICQ cez Jimma, perfektný internetový prehliadač cez Operu Mini, počúvať MP3 skladby alebo rádio a pravidelne kontrolovať elektronickú poštu si na mnohých konkurenčných telefónoch nemôžete ani predstavovať.

Aplikácie je možné umiestniť aj ako tapetu, a tak môžete mať na pohotovostnej obrazovke zoznam kontaktov aplikácie Jimm (Jimm -> Ďalšie -> Tapeta). Ja mám však problém s umiestnením aplikácií do menu skratiek. Tie sa mi týmto spôsobom otvárajú niekoľko sekúnd.

Veľmi mi v K800i chýba prehliadač dokumentov. Našiel som však riešenie. Používam Gmail ako zálohovú schránku, kam sa mi preposiela všetká elektronická pošta. Keď zadám do prehliadača K800i "gmail.com", automaticky sa spustí jeho WAP verzia a dokumenty v mailoch sa zobrazujú ako HTML. Šikovné!

Pri každej odoslanej správe je ikonka o doručení alebo odpovedaní na správu. Nemusíte si tak pamätať, či bola správa doručená, alebo či ste na ňu reagovali.

Bluetooth je špičkovo riešené. Počas upozornenia na hovor na displeji vidíte ikonu handsfree. Tesne po prijatí hovoru sa mobil opýta na prenos zvuku do telefónu, ak neviete v danom momente slúchadielko nájsť. Telefonovanie a správa hovorov sú na vysokej úrovni.

Kožené pútko v balení poteší, je kožené a akurát na ruku. Oceníte ho pri hľadaní telefónu, ja ho napríklad nechám vždy trčať z vrecka a ľahšie sa mi tak z neho prístroj vyberá.

Dvojica tlačidiel nad displejom je využívaná naozaj nedostatočne. Ja som ich fungovanie pozoroval len pri hre minigolf a fotografovaní. Prečo nie je možné obraz otáčať častejšie a viac tak používať aj spomínanú dvojicu tlačidiel?

Veľký jemný displej oceníte aj pri používaní aplikácie Opera Mini. Pri dvojitom stlačení hviezdičky sa prezeraná stránka zobrazí na celom displeji, a to je potom úplne iná pesnička. Opera Mini patrí k mojim najobľúbenejším funkciám. Ale ako ju čo najrýchlejšie spustiť z pohotovostného stavu? Priradenie funkcií tlačidlám, na ktoré rád spomínam v Siemensoch, neponúka už žiaden výrobca. A tak je jedinou možnosťou zaradenie Java aplikácií do menu skratiek. Špeciálnym tlačidlom zvolíte Vlastné skratky, vyberte aplikácie, čakajte na ich spomalené spustenie a nakoniec vyberte Operu Mini. Rýchlejšie by to bolo už len pripadením zoznamu aplikácií niektorému smeru joysticku, ale tam mám dôležitejšie funkcie.

V zozname uložených rozhlasových staníc sú len frekvencie, nie ich názvy.

Kvalita dodávaných slúchadiel je na vyššej úrovni, než sa na prvý pohľad zdá. Reprodukcia zvuku je vyrovnaná, dočkáte sa aj pomerne výrazných hĺbok. Páči sa mi funkčné ovládanie hlasitosti aj pri zablokovanej klávesnici, a to až na úroveň úplného ticha.

Regulácia intenzity jasu poteší, ale najnižšou úrovňou je 50 %, čo je niekedy stále zbytočne veľa.

Aplikácia Torch od Staffana Perssona umožňuje kedykoľvek rozsvietiť červené svetlo primárne určené na nočné zaostrovanie fotoaparátu. Vypnutím aplikácie červená lampa zhasne.

K800i ponúka 5 rôznych budíkov s množstvom samostatných nastavení (čas, opakovanie v určitých dňoch v týždni, melódia alebo rádio, text, obrázoka správanie v tichom režime). Budík pri budení zosilňuje hlasitosť až do najvyššej úrovne. To je natoľko otravné, že som sa K800i nenechal nikdy prebudiť. Po pripojení reproduktorom MPS-60 vás síce zobudí rádio, ale MPS-60 vtedy poslúžia len ako anténa a nie ako reproduktory (teda rovnako ako po pripojení slúchadiel).

K800i, tak ako aj ostatné Sony Ericssony, sa pred prijatím hovoru v Bluetooth slúchadle opýta, či nechcete preniesť hovor do telefónu. To vás minimálne upozorní na spojenie s handsfree, na ktoré aj ja osobne niekedy zabudnem. Potom držím hluchý mobil pri uchu ako hlúpy.

Po pripojení káblových slúchadiel v nich nepočuť zvonenie prichádzajúceho hovoru. Ak hrá hudba, dojde k jej stíšeniu, ale ak nehrá nič, nepočujete zmenu.

V internetových formulároch cez vstavaný internetový prehliadač je maximálny počet znakov 512 pre každé okienko (napr. pri písaní príspevku do fóra, diskusie a pod.).

Dvojitý konektor nabíjačky je výborne využiteľný napríklad pre pripojenie slúchadiel počas nabíjania, ale unikátne reproduktory MPS-60 k nej nepripojíte.

Záver

Sony Ericsson K800i je vynikajúci fotomobil. Fotenie s ním je zábava, ktorej výsledkom však nie sú machule, ale naozaj pekné snímky rovnajúce sa fotografiám z lacných kompaktných fotoaparátov. Blesk má praktický dosah 2 metre. Veľa funkcií som nakoniec ani nezačal veľmi používať, paradoxne sa jedná o novinky ako blogovanie, BestPic, rôzne režimy fotoaparátu, stabilizácia obrazu pri zázname (slabého) videa atď. Ale zvykol som si na dobré hudobné funkcie, minimalizáciu Java aplikácií, inteligentný slovník T9, výbornú prácu so správami. Chýba mi prepracovanejší kalendár, miniUSB konektor, aktívny pohotovostný režim, čo zase pravidelne využívam v Nokii 5300.

Používané Java aplikácie: Jimm, Opera Mini, Torch.

Najviac mi chýba: podpora EDGE, aktívny pohotovostný režim, záznam lepšieho videa, prehliadač dokumentov.

Najviac mi vyhovuje: fotoaparát s plnohodnotným bleskom a všetkými potrebnými funkciami, krásny displej, práca so správami, telefonické funkcie, Java aplikácie.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 31.01.2007 - 18:03

Mato: Pekne zhodnotenie, uz len na zaklade tohto by sa dalo rozhodnut ci ho zobrat alebo eeSAMSUNG-SGH-D600E/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 UP.Browser/6.2.3.3.c.1.101 (GUI) MMP/2.0

anonymous31.01.2007 - 19:18 Trvalý odkaz

borizz: riso neviem ci vies ale po zvoleni ticheho rezimu po pripojeni HF alebo priradenim nejakeho profilu k pripojeniu HF, ktory ma vypnute zvonenia ti pri prichadzajucom hovore bude mobil pekne hrat v sluchadlach..samozrejme reproduktor vtedy nejde..toto funguje uz od K700 ;)Opera/9.10 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous31.01.2007 - 20:52 Trvalý odkaz

dj.uwe: cakal som tuto recenziu od Sama, nakolko ho stale vychvaloval.Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

anonymous31.01.2007 - 20:59 Trvalý odkaz

samo: aaaaale,keby som mal pisat o vsetkych mobiloch co som mal tak Riso poriadne nema robotu :D aj tak ho uz nemam ;) ano ja vychvalim,ale po case najdem na mobile vzdy nieco co ho dorazi...Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; en) AppleWebKit/418.9.1 (KHTML, like Gecko) Safari/419.3

anonymous31.01.2007 - 21:05 Trvalý odkaz

riso: uwe, je pravda, samo do fora vypisuje stale nieco (a casto aj zbytocne), ale uzitocne plus/minus este nenapisal... ;) Samko, co tak napravit absenciu? :)Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Celá diskusia 25 príspevkov