Sony Ericsson M600i

Skúsenosti užívateľa Pracovný 3G smartfón s dotykovým displejom, QWERTY a bez fotoaparátu.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Recenzia: Sony Ericsson M600i

SKÚSENOSTI ČITATEĽA s prezývkou GRAFFOO:

Dizajn

Vzhľad tohto telefónu je, podľa mňa, krásny. Niektorí ľudia v mojom okolí si ho pomýlili s kalkulačkou, niektorí ho „ofrflali“. Jednoduché rovné línie, žiadne dizajnérske výstrelky (ak nerátam klávesnicu, ktorá je skôr technickou záležitosťou). Na zadnej stene sa mi páči zvýraznenie reproduktoru tyrkysovou tkaninou, rovnako je zvýraznený reproduktor aj vpredu. Vlastním M600i v čiernom farebnom prevedení, ktoré pôsobí viac seriózne. Mal som možnosť pohrať sa aj s bielym variantom, ktorý mi pripadal luxusnejší, ale aj ženskejší. Chválim malé nožičky na zadnej stene ktoré bránia "uduseniu" reproduktora pri zvonení. Po mesiaci zadný kryt batérie trochu vŕzga pri stlačení telefónu na bokoch, pri telefonovaní však nič nepočuť.

Klávesnica, ovládanie, systém...

Klávesnica je výsadou tohto mobilu. Zdvojené tlačidlá majú rozdielnu funkciu podľa toho, do ktorej strany ich nakloníte. Ďalšie znaky sú k dispozícii pridržaním ALT, prípadne viacnásobným stlačením. Ak niekto bude namietať, že tento systém písania je nepohodlný, tak s ním určite nebudem súhlasiť. Po dvoch dňoch som si zvykol na systém s akým treba klávesnicu ovládať a po týždni som už písal rovnako rýchlo ako na normálnej klávesnici k počítaču. Ak by to niekomu bolo málo, má možnosť zadávať text na on-screen klávesnici alebo pomocou výborného rozoznávania textu. Snáď jediná pripomienka ku klávesnici smeruje na klávesy SHIFT a ALT, ktoré mohli mať rovnakú šírku ako klávesy nad nimi. Niekomu môže ešte vadiť nemožnosť priradenia pravej HW klávesy viacerým funkciám. K dispozícii je internet, hlavné menu, správca aplikácii, prehrávač médií a záznamník (s ktorým ale nenahráte hovor).

Na ovládanie mobilu slúži tiež koliesko Jog-Dial s potvrdzovacou funkciou. Je to nenormálne návykové, a keď teraz chytím akýkoľvek iný mobil do ruky, okamžite mi palec ide na bok mobilu a hľadá Jog-Dial. Akurát mohol mať trochu mäkší stisk.

Veľa ľudí bolo doslova šokovaných, keď nevideli hardvérové tlačidlá pod ich softvérovými ekvivalentmi. Keď som im však ukázal, že nie je problém stláčať spodok dotykovej plochy aj prstom, jednohlasne uznali za pohodlné aj takéto riešenie. Jedinou nevýhodou je nutnosť zaobstarať si ochrannú fóliu na displej, ktorú ale pri dotykovom displeji odporúčam tak či tak. Ak sa chcete hýbať pomocou klávesnice v systéme vľavo a vpravo, napr. na prechádzanie záložiek, slúžia na to klávesy * a #. Tu je nevýhoda že ak ste v časti systému, kde sú záložky a zároveň roletové menu možností, klávesy * a # prepínajú možnosti v tomto roletovom menu. Preto treba Jog-Dialom prejsť na inú položku ako je táto roleta a potom sa môžete prepnúť medzi záložkami. Spočiatku som na toto nadával, ale na túto situáciu narazíte možno raz za mesiac.

Celé užívateľské rozhranie je animované. Nemal by som proti tomu žiadne výhrady keby to nebrzdilo v práci. Nechápem prečo sa to nedá vypnúť keď jeho brat W950i to dokáže. Rovnako aplikácie sú pomerne dosť náročné na pamäť. Aj keď správca aplikáciiukazuje napr. pri spustenej aplikácii Správy využitých len 167 kB, v skutočnosti aplikácia zaberá aj s pridruženými knižnicami viac než 10-násobok pamäte. Ak človek zabudne vypínať menej dôležité aplikácie, tak

sa môže pripraviť na občasné reštartovania telefónu s upozornením, že to musel spraviť kvôli optimalizácii výkonu. Podľa posledných info však nový firmware práve túto oblasť zlepšil spolu s celkovou rýchlosťou stroja.

Produktivita

Milo ma prekvapila úvodná obrazovka. Nemá na možnosti Home-Screen z Windows Mobile, ale zdá sa mi šikovnejšia ako na S60. Je previazaná na správy, kalendár, úlohy a zmeškané hovory. Pri spustenom prehrávači hudby vidíte pod názvom operátora názov aktuálne hrajúcej pesničky. Zvlášť oceňujem možnosť zbaliť všetky pripomienky do jedného riadku s názvom Dnes.

Z kancelárskych aplikácii oceňujem QuickOffice 3, s ktorým môžete nielen prezerať, ale aj editovať a vytvárať dokumenty Word, Excel a PowerPoint (tie môžete len prezerať). Aplikácia PDF+ ma veľmi neoslovila, nepáči sa mi totiž, že nepoužíva vyhladzovanie písma, a tak sa PDF súbory s týmto programom zle čítajú. Na prezretie nejakých letákov a drobných dokumentov však poslúži dobre. Len pre info, telefón nemá profily. Mne nikdy nechýbali. Ak som chcel ticho, vždy som si len dal tichý režim. Pre aktiváciu tichého režimu stačí podržať mriežku v pohotovostnom stave.

Obľúbil som si filtrovanie hovorov. Konečne totiž ponúka možnosť číslam, ktoré nie sú v zozname (buď v telefónnom alebo v špeciálnom, určenom na filtrovanie) poslať obsadzovací tón.

Keďže sa jedná o mobil primárne určený na e-mailovú komunikáciu, jeho klient má aj patrične prepracované funkcie. Automatické sťahovanie mailov si môžete nastaviť po minútach, obmedziť ich sťahovanie len na určitú dobu, či dokonca nastaviť sťahovanie len tri krát za deň v určitý čas. Obmedziť sa dá aj veľkosť sťahovaného mailu. Tu by som skôr prijal možnosť aká je na WM, čiže stiahne všetky maily, ale len prvých X kilobajtov z nich. Nevýhodou mailov, ktoré majú stiahnutú len hlavičku je, že si nepozriete iné detaily mailu okrem veľkosti, predmetu a odosielateľa.

Páči sa mi, tak ako pri iných SE, zoznam posledných použitých adresátov. Netreba tak vstupovať zbytočne do telefónneho zoznamu a výber adresáta je len dve kliknutia ďaleko.

Rýchlosť aplikácie na prezeranie a editáciu správ je rôzna. Napríklad necítiť žiadne spomalenie pri vyše 360 mailoch v schránke, rovnako ani pri písaní textu dlhého aj 1000 znakov. Naopak trošku pomalšie splní požiadavku na napísanie novej správy - najprv načíta inbox a potom až začne s písaním novej správy. Nie je to však hrozné spomalenie, len si človek všimne ako mu cez obrazovku prebehne zoznam prijatých správ skôr než začne písať.

Výhradu mám snáď ešte ku editovaniu kontaktov, kedy medzi stlačením položky Upraviť a samotnou úpravou kontaktu ubehnú aj 2-3 sekundy. Snáď tento nešvár vyrieši novší firmware. Z takých chybičiek spomeniem ešte nemožnosť mazať súbory v správcovi súborov pomocou klávesy Backspace. Pritom v telefónnom zozname a správach to ide bez problémov. Ďalej ak v kalendári v dennom náhľade vyberiete pridanie pripomienky napr. na 14:00, po otvorení okna s detailami novej pripomienky svieti čas, ktorý mate nastavený na štart dna (napr. 7:00) a musíte ho upraviť. Kreslené poznámky nejdú scrolovať takže mate k dispozícii málo miesta. Na starších UIQ mobiloch toto šlo bez problémov. Výstrelkom je zložka Kamera v správcovi súborov kam nič nenakopírujete lebo nemáte práva.

Napriek tomu, že M600i nie je určený primárne na prácu s multimédiami, prehrávanie hudby zvláda na výbornú. Prehrávač je podobný tomu, čo nájdeme aj na iných SE, s automatickým triedením podľa interpretov, albumov, tvorbou vlastných playlistov, automatickou kontrolou priečinkov s hudbou . Ďalej ponúka ekvalizér s funkciou MegaBass, zamrzí snáď len neprítomnosť užívateľských nastavení zvuku. Naopak poteší podpora zobrazovania obrázkov z CD obalmi, ak sa nachádzajú v adresári kde je aj aktuálne prehrávaná skladba. Trošku zase zamrzí, že ak spustíte zo správcu súborov nejaký obrázok, nedá sa pohybovať v prehliadači späť a ďalej medzi obrázkami a ani sa nedajú zoomovať. Toto sa dá jedine v samostatnej aplikácii s názvom Galéria. Z tejto aplikácie tiež spustíte výborný editor obrázkov, ktorý inak nenájdete nikde v menu.

Postrehy z najnovšieho firmvéru

Najnovší firmware som dal do telefónu až po dopísaní tohto článku, takže dodatočne popíšem zmeny, ktoré som si všimol v priebehu asi hodiny po update:

- v prvom rade musím spomenúť zrýchlenie systému, animácie sú rýchle a plynulé, aj práca so správami je rýchlejšia a pohodlnejšia.

- jednotlivé správy a maily už môžete okamžite čítať v celoobrazovkovom režime, predtým ste si ho museli zakaždým zapnúť v menu.

- v zozname hovorov pribudla možnosť vytvoriť poznámku k danému hovoru – toto je pre mňa vynikajúca vec.

- pri zadávaní pripomienky v kalendári si už pamätá aký čas ste vybrali v dennom náhľade.

- po pripojení USB kábla sa ž pýta či sa má tváriť ako USB disk alebo ako telefón. Túto hlášku je možné vypnúť.

Zhodnotenie

Celkovo hodnotím M600i ako vynikajúci pracovný nástroj, stvorený na maily. Po doinštalovaní BlackBerry klienta je schopný nahradiť aj tieto drahšie e-mailové zariadenia. Klávesnica chce zvyk, ale je to výborný kompromis medzi veľkosťou a použiteľnosťou. Ak hľadáte šikovný a kompaktný mobil na písanie správ akéhokoľvek typu, telefonovanie alebo aj počúvanie hudby, M600i si zaslúži vašu pozornosť. Výhodou je možnosť doinštalovania dodatočných aplikácií vďaka otvorenému systému.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.01.2007 - 11:19

Skic: Pekne napisana recenzia ;) PS: nie z CD obalmi, ale s CD obalmi ;)SIE-SL65/53 UP.Browser/7.0.2.2.d.3(GUI) MMP/2.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous15.01.2007 - 13:10 Trvalý odkaz

graffoo: gramaticku korekturu robil riso :D aj ked po tom vasom ministretku... no dobre, mea culpa. kupim ti za to vegetu :DMozilla/5.0 (Windows NT 5.1; U; en; rv:1.7.5) Gecko/20041110

anonymous15.01.2007 - 13:43 Trvalý odkaz

niner: pocuj s tou vegetou sa moc nerozhadzuj, za chvilu vykupis celu produkciu a co budeme cechom vyvazat?Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

anonymous15.01.2007 - 14:32 Trvalý odkaz

graffoo: shush tam :D tebe dlzim len dve balenia vegetky :DMozilla/5.0 (Windows NT 5.1; U; en; rv:1.7.5) Gecko/20041110

anonymous15.01.2007 - 16:42 Trvalý odkaz

fajry: ja len suhlasim! M600i je super pracovny nastroj a som nadmieru spokojny. Uz cakam len na 2gb kartu, kym ju zacnu predavat ;-)Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Celá diskusia 24 príspevkov