Sony Ericsson HPR-20

Recenzia hudobného príslušenstva Len zopár modelov od Sony Ericssonu ponúka FM prijímač, avšak existuje príslušenstvo, ktoré tento nedostatok odstráni.

Som človek, ktorý je takmer stále v pohybe - často cestujem autobusom, chodím po meste, a popri tom si rád vypočujem aj nejakú hudbu. Keďže som majiteľom telefónu značky Sony Ericsson, okrem iných, rozhodol som sa kúpiť si rozhlasový prijímač pripojiteľný ku všetkým modelom tejto značky. MP3 prehrávač nevlastním, CD aj kazetová prehrávač je pomerne rozmerná záležitosť a mobilný telefón mám stále pri sebe. Konečne, ani o baterky sa nemusím starať, energiu poskytne akumulátor telefónu.

hpr-20hpr-20hpr-20

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia implementuje rádio do svojich telefónov už dlhší čas, a už od začiatku som uznal, že je to výborný marketingový ťah. Dnes už nie je absolútne problém vyrobiť drobný prijímač. Najväčšími prvkami v týchto zariadeniach sú zdroj energie, anténa a slúchadlá. A v tomto prípade prvý z nich zabezpečí samotný mobilný telefón, druhý je zase súčasťou kábla vedúceho ku slúchadlám, takže miniaturizácia môže pokračovať.

Z ostatných výrobcov mobilných telefónov, ktorí zabudovali prijímač rozhlasových staníc do svojich modelov, ma napadá akurát Motorola V2288, ktorá bola istý čas predávaná v Orangei ako súčasť Prima balíka. Potom ostáva už len Nokia. Ostatní výrobcovia však ponúkli inú alternatívu. Kto má záujem priplatiť si za rozhlasový prijímač, môže si pokojne zakúpiť značkové príslušenstvo s danou funkciou. S touto myšlienkou som najprv zápasil, ale nakoniec som uznal, že nie každý je ochotný platiť za funkciu, ktorú nikdy nevyužije. Ďalším podstatným faktom je, že aj keď je rádio zabudované v telefóne, vyžaduje si vždy prítomnosť slúchadiel. Takže prídavný rozhlasový prijímač zväčší objem telefónu len nepatrne, a to o malú skrinku s prijímačom a displejom.

Predchodca tohto modelu s označením HPR-11 mal jednu značnú nevýhodu. Práve spomínaná skrinka, ktorá zabezpečovala príjem signálu rozhlasových staníc bola napojená priamo na telefón. Tým dochádzalo vo vrecku, v ktorom sa telefón s prijímačom nachádzal, k jeho častému odpájaniu, keďže sa uplatňoval systém páky (čím dlhšia páka, tým menšiu silu treba vynaložiť pre dosiahnutie účinku). Tvorcovia Sony Ericssonu teda popremýšľali a prišli na inteligentné riešenie: na dátový konektor telefónu sa priamo napojí len koncovka, z ktorej povedie kábel do prijímača a z neho bude tento pokračovať do slúchadiel. Riešenie, i keď jednoduché, si zaslúži pochvalu.

FM rádio pracuje na frekvenciách 87,5 - 108 MHz.

Použitie:

Pripojenie je jednoduché, stačí vsunúť koncovku do konektora. Tým sa automaticky rádio spustí s poslednou zvolenou frekvenciou. Ak chcete prístroj použiť len ako handsfree, musíte ho podržaním tlačidla pre zapnutie/vypnutie deaktivovať. Pravdepodobne je však vaším zámerom počúvanie rozhlasových staníc, a tak sa môžete hneď ponoriť do sveta hudby a informácií. S telefónom počas počúvania rádia môžete ľubovoľne pracovať. Od koncovky vedie asi 50 cm dlhý kábel do hlavnej skrinky. Tá obsahuje dve tlačidlá (jednoduché a posuvné), displej a spona na jej uchytenie k odevu. Displej zobrazuje aktuálnu frekvenciu, 5-miestny indikátor hlasitosti, aktiváciu zvýraznenia basov, indikátor stereo príjmu a číslo zvolenej stanice (ak je uložená v pamäti prístroja). Je podsvietený príjemnou modrou farbou, viditeľnou aj na dennom svetle. Modré svetlo presvitá aj okrajmi skrinky. Horný riadok je určený trom pojmom: preset, tuning a bass. Po krátkom stlačení jednoduchého tlačidla (mode/enter) aktivujete menu a začne blikať nápis "preset". Počas blikania tohto nápisu (menu ostáva aktívne niekoľko sekúnd) môže užívateľ zvoliť, či chce pracovať s uloženými stanicami (preset), alebo naladiť vlastnú frekvenciu (tuning) či vypnúť/zapnúť zvýraznenie basov (bass).

Stručne a prakticky: Rádio hrá, vy však chcete naladiť inú frekvenciu. Tak stlačíte jednoduché tlačidlo, čím začne blikať nápis "preset". Posuvným tlačidlom sa posuniete na nápis "tuning", ktorý taktiež bliká (menu je stále aktívne). Voľbu potvrdíte opätovným stlačením jednoduchého tlačidla. Posuvným tlačidlom ručne vyhľadáte príslušnú frekvenciu (podržaním do jednej z dvoch strán prístroj vyhľadá automaticky prvú najbližšiu).

Ak ju chcete uložiť do pamäte, dlhšie podržíte jednoduché tlačidlo. Po zobrazení nápisu "preset" prepínate posuvným tlačidlom medzi číslami, pod ktoré chcete naladenú frekvenciu uložiť. Uloženie potvrdíte opätovným stlačením jednoduchého tlačidla.

Po krátkej nečinnosti (asi 9 sekúnd) podsvietenie displeja zhasne a prístroj sa vráti do pohotovostného stavu. Vtedy posuvným tlačidlom ovládate hlasitosť. Dvoma krátkymi stlačeniami tesne po sebe vstúpite do menu "preset", v ktorom meníte uložené frekvencie. Podržaním jednoduchého tlačidla v pohotovosti rádio vypnete.

Príjem hovoru

Medzi ovládacou skrinkou a slúchadlami sa nachádza posledný prvok - mikrofón s tlačidlom pre príjem hovoru. Keďže sa nachádza asi 10 cm pod ľavým slúchadlom, jeho pozícia je takmer ideálna. Počas hovoru je pochopiteľne rádio stlmené, po ukončení hovoru sa znovu automaticky aktivuje.

Kvalita

Príjem je dostatočne citlivý. V tomto smere som príjemne prekvapený. Väčšie problémy sa prejavia počas cestovania. Keďže som prístroj priamo neporovnal s rádiom v telefónoch Nokia, uvediem len môj odhad. Nokia je, myslím, o niečo citlivejšia na príjem signálu (v žiadnom prípade nie je na tom z tohto pohľadu horšie). Ak porovnám prijímač s Walkmanom Sony, citlivosť je aj z tohto pohľadu slabšia, tragické to však nie je.

Kvalita zvuku je výborná. Možno to výrobca trocha prehnal s hĺbkami, resp. zabudol zvýrazniť výšky. Podobne ako u osobných prehrávačov Sony, aj v tomto prípade zvýraznením basovej linky zvýrazníte aj výšky. Maximálna hlasitosť je až prehnaná, ale keďže sa pohybujem často v rušnom prostredí (chôdza po rušnej ulici, cestovanie v našich zastaralých autobusoch), zvýšenú hranicu hlasitosti vítam. V porovnaní s prijímačom v telefónoch Nokia ide o obrovský rozdiel.

Spotreba energie

Počúvanie rádia je možné aj pri vypnutom telefóne, stačí príslušenstvo pripojiť. Počúvanie rozhlasových staníc počas asi dvoch hodín s využitím Sony Ericssonu P800 som spozoroval len nepatrný pokles energie (asi 5-10% z 1000 mAh).

Keď je rádio zapnuté: pod 9 mA (najnižšia hlasitosť), 11 mA (stredná hlasitosť), 25 mA (maximálna hlasitosť).

Kompatibilita

Zoznam kompatibilných telefónov nájdete na www.sonyericsson.com/sk.

Záver

Ak mienite HPR-20 používať len v rámci jedného väčšieho mesta, prípadne len v malej oblasti, môžem vám ho len odporučiť. Ak cestujete pravidelne niekoľko desiatok kilometrov, buďte pripravení na pomerne časté rušenie signálu a nutné preľaďovanie staníc. Príjem by mohol byť stálejší. Malú kritiku si zaslúži aj ovládanie, ktoré zabezpečujú len 2 tlačidlá. Po pár hodinách používania však toto určite každý pohotovo zvládne. V ostatných parametroch Sony Ericsson HPR-20 vyniká:

hlasitosť je nadpriemerná,

hĺbky sú dostatočné,

slúchadlá sú kvalitné,

kábel je dostatočne dlhý,

púzdro ako súčasť balenia,

automatické vyhľadávanie staníc je rýchle.

S týmto príslušenstvom som zatiaľ veľmi spokojný. Má svoje nedostatky, pochopiteľne, ako každý výrobok. Vyriešil som však konečne problém s nedostatočnou maximálnou hlasitosťou u produktov podobného typu a na kvalitný zvuk sa môžem teraz kedykoľvek spoľahnúť.

Keďže som handsfree s rádiom zakúpil v Českej republike a neobsahovalo návod v tomto jazyku, ponúkame vám preklad užívateľskej príručky:

Zapnutie rádia

Stlačte a podržte tlačidlo mode/enter pre zapnutie rádia. Pozn. red.: Rádio sa po pripojení k telefónu zapne automaticky.

Naladenie rozhlasovej stanice

1. Stlačte mode/enter pre aktiváciu menu.

2. Pohybom posuvného tlačidla doprava vyhľadajte menu "tuning". Znova stlačte tlačidlo mode/enter pre potvrdenie menu "tuning".

3. Pohybom posuvného tlačidla doľava alebo doprava vyhľadávajte žiadané frekvencie. Podržaním posuvného tlačidla aktivujete automatické vyhľadávanie staníc.

Uloženie rozhlasovej stanice

1. Ak máte vyhľadanú frekvenciu, pre jej uloženie stlačte a podržte tlačidlo mode/enter.

2. Pohybom posuvného tlačidla do strán vyberte príslušné číslo (1-9), pod ktoré chcete frekvenciu uložiť.

3. Stlačte tlačidlo mode/enter pre uloženie frekvencie.

Zvolenie uloženej frekvencie

1. Stlačením tlačidla mode/enter aktivujte menu.

2. Stlačením tlačidla mode/enter potvďte zvolenie menu "preset".

3. Pohybom posuvného tlačidla zvolte požadovanú (uloženú) frekvenciu.

Zapnutie/vypnutie zvýraznenia basov

1. Stlačte mode/enter pre aktiváciu menu.

2. Pohybom posuvného tlačidla do strany vyhľadajte menu "bass". Znova stlačte tlačidlo mode/enter pre potvrdenie menu "bass".

3. Pohybom posuvného tlačidla doľava alebo doprava zapnite/vypnite zvýraznenie basov. Stlačením tlačidla mode/enter voľbu potvrdíte.

Regulácia hlasitosti

Po 5 sekundách (pozn. red.: v našom prípade sme namerali 9 sekúnd) sa dostane rádio z aktívneho módu do pohotovostného stavu. Pohybom posuvného tlačidla do strán v pohotovostnom stave regulujete hlasitosť.

Vypnutie rádia

V pohotovostnom stave podržte tlačidlo mode/enter pre vypnutie prijímača.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu