Siemens SXG75

Skúsenosti užívateľa Multimediálny 3G mobil s 2 Mpix fotoaparátom, veľkým QVGA displejom, GPS...

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Galéria: Siemens SXG75

Stručná charakteristika: Siemens SXG75 bol po predstavení nadupaný 3G mobil s pekným QVGA displejom a 2 Mpix fotoaparátom. Interná pamäť má byť podľa výrobcu 128 MB, Whito nakoniec píše o 72 MB plus podpore RS MMC kariet. MP3 prehrávač je už klasikou, ale prítomnosť FM rádia som už v Siemense nečakal. Podporu EDGE vytlačili 3G funkcie.

Siemens aj BenQ-Siemens sú dnes už značkami minulosti. Produkty s týmito logami bez akejkoľvek oficiálnej podpory už kúpite len veľmi ťažko.

SKÚSENOSTI GABRIELA JURU (alias WHITO):

SXG75 sa predával v prevedení s čiernym a bielym krytom. Ja mam čierny, lebo čierna farba opticky zmenšuje pristroj. Týmto som narazil na veľkosť a musím povedať, že SXG75 je mobil strednej veľkosti, nič malé, čo sa Vám stratí vo vrecku.

Systém

SXG75 nieje klasický mobil, aj keď sa naň veľmi podobá. Beží na systéme BREW, uzavretom OS s jadrom Linuxu. Siemens zvolil BREW kvôli modemu UMTS a GPS. Veľa používateľov poteší kompletný multitasking a  s 208MHz procesorom je SXG75 živá a nezamŕza!

Displej

SXG75 ma displej QVGA s rozlíšením 240 x 320 a 262tis. farbami. Zobrazovanie na displeji je verné a na vysokej úrovni. Sledovanie na ostrom slnku je dobre a nemá problém ani s prechodmi farieb ako mal napr. Benq-Siemens EL71.

Klávesnica

V prípade SXG75 si dal Siemens záležať, klávesnica sa nehýbe pri písaní, ani nevydáva podivné zvuky . Tlačidlá „Vchod na internet“ a „Červené tlačidlo“ sú na pravej strane displeja a tlačidlá „Zelené tlačidlo“ a tlačidlo „Tel. zoznamu“ sú na ľavej stane. Prvky prebraté od vzdialeného súrodenca Siemens SX1.

Multimédie

Siemens SXG75 ma vstavaný „Media player“ ktorý je priehľadný a jednoduchý. Kvalita zvuku cez reproduktor, ale i slúchadlá, je fantastická, zvuk je krásne vyvážený. Kvalita videa je dobrá, i keď videá s veľkou kvalitou robia telefónu menšie problémy. SXG75 obsahuje aj FM Rádio s RDS, automatickým ladením a ukladaním staníc (pre spustenie rádia musia byť pripojené slúchadla, slúchadlá slúžia ako anténa). Fotoaparát ma rozlíšenie 2,0 Mpix, ale je veľmi citlivý na svetlo , ak ma priaznivé podmienky, tak fotky sú použiteľne aj v PC, pri horších svetelných podmienkach je na fotkách prítomné zrnenie. Chybou je, že prístroj neobsahuje blesk (existuje však pripojiteľný). SXG75 má aj prednú kameru na videohovor s max. rozlíšením 352 x 286, s ktorou je možné tvoriť aj autoportréty.

Prezeranie fotiek je trocha nepohodlné. Ak máte fotku otvorenú, tak sa nedá posúvať, ale slúži na to funkcia „prezentácia“, ktorá automaticky posúva obrázky. Chýbal mi aj náhľad v systéme súborov. Ale je to otázka FW, dúfam, že ešte Benq-Siemens dotiahne vývoj FW pre SXG75 do konca a vychytá ešte nejaké chybičky.

Hovor

SXG75 má dva reproduktory, tým pádom je kvalita a hlasitosť reproduktora výborná. Mal som možnosť telefonovať vo veľkom hluku a bez problémov. Nastavovať sa dá hlasitosť v piatich stupňoch. Prístroj podporuje zvonenia mp3, wav, mp4, acc, mid, amr. Vytáčanie hlasom poteší nie jedného používateľa a hlavne v spojení s HF.

GPS

Asi každý, kto vie niečo o SXG75, sa zaujíma o GPS. Mňa tiež zaujalo a chcel som ho rozbehať. GPS v SXG75 je fantastická vec, ale ja som obmedzený, predsa len bývam na východe republiky . Prvá synchronizácia s družicou trvá od 10 min. až po 30 min. Potom je to omnoho rýchlejšie (závisí to aj od počasia a polohy satelitu, takže nie za všetko mohol mobil, keď som GPS testoval). GPS modul ovláda Java aplikácia už štandardne nainštalovaná, alebo si nainštalujete nejakú free, ktorá vám vyhovuje. Funguje aj navigácia a zistenie polohy.

Nastavenia telefónu a displeja sú štandardné ako v každom Siemense (nastavenie pozadia, loga, uvítacia obrazovka, atď.), ale jedna funkcia pri displeji ma potešila - úspora energie. Po 1 – 5 - 10 min. mobil odpojí displej a všetky „nepotrebné“ funkcie (niečo také, ako úsporný režim PC, keď PC odpája HDD atď.).

S e-mailom ani internetom nemám skúsenosti.

Pamäť

Integrovaná pamäť prístroja je 72 MB, rozširiteľná o RS-MMC kartu. Pamäť sa delí na „BREW“, „OBEX“ a „MMC“.

Spojenie

SXG75 podporuje: IrDA, Bluetooth, UMTS, CSD a GPRS prenosy. Prístroj je ešte Siemens, preto obsahuje infraport. Bluetooth je rýchle a dá sa nastaviť ukladanie súboru do pamäte telefónu alebo na RS-MMC kartu. UMTS slúži na rýchle pripojenie a videohovor. Klasický vytáčaný(CSD) WAP používam aj ja a GPRS, ktoré je samozrejmosťou.

Výdrž

Prístroj disponuje batériou o kapacite 1 000 mAh typu Li-Ion. Telefón tiež obsahuje veľa úsporných nastavení. Pri záťaži a častého používania GPS vydrží deň a pol. Za normálneho používania mal výdrž v mojom prípade štyri dni. Prehrávať MP3 dokáže 12 hodín nepretržite.

Mínusy:

- slabší foťák

- veľkosť

- hmotnosť

- so staršími FW zamŕzal

Plusy:

- displej

- kvalita zvonenia

- prítomnost UMTS

- pamäť

- GPS

- multitasking

Záver

Siemens SXG75 je jednoznačné mobil pre náročných užívateľov, ktorí čakajú od mobilu viac než telefonovanie a posielanie SMS. Ja osobne som si kúpil SXG75, pretože mám rád Siemensy a SXG75 je z nich najvybavenejší model. Samozrejme ponúka aj niečo navyše: JAVA 2.0 a BREW aplikácie, ale tie ešte nie sú na svete (hovorí sa o BREW verzii Opera Mini). Patche pri tomto Siemensy sú len grafické, ale je to podľa mňa iba otázka času, kým sa začnú objavovať prvé systémové patche. Kúpil som ho, lebo má dobrý displej a GPS. Neskôr som si obľúbil aj jeho mnohé iné parametre.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.01.2007 - 01:46

martin: nevyhodou je, ked je mobil takmer jediny svojho druhu s takym OS, cize ziadne pridavne aplikacie a aj na taku Operu Mini musi clovek cakat :). Mimochodom chcelo by to viac o tom GPS. Su tam mapy? Co sa s tym da vsetko robit?Opera/9.10 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous04.01.2007 - 11:50 Trvalý odkaz

dudok: mapy sa daju stahovat cez tu aplikaciu. resp. da sa predplatit pristup k nim na ucity cas. o mapach ako je v pocket pc a pod neviem.Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

anonymous04.01.2007 - 18:23 Trvalý odkaz

mato: Pekná vec, asi jediný siemens ?o sa mi pá?i, este SL55, ko?ko teraz koštuje z bazáru? Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9

anonymous04.01.2007 - 20:46 Trvalý odkaz

orso: Na zaciatku v charakteristike pises: "Interná pamä? 128 MB je milým prekvapením" V odseku Pamat pises: "Integrovaná pamä? prístroja je 72 MB, rozširite?ná o RS-MMC kartu. Pamä? sa delí na „BREW“, „OBEX“ a „MMC“." Ako je to teda? Nejako to nechapem...Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

anonymous04.01.2007 - 23:07 Trvalý odkaz

riso: to orso: opravil som uvod. ;) je to 72 MB.Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

Celá diskusia 36 príspevkov