Sony Ericsson Z310i

RECENZIA low-endu Jednoduché véčko so zrkadlovým krytom, Bluetooth, EDGE a VGA fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, véčko, vysúvacia, rotačná,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 87 x 46 x 24.5 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 161 mm,

hmotnosť: 90 gramov (zistená: 94 g)

vonkajší displej: 4 svetelné ikony + monochromatický displej 96x64 b., 17 x 10 mm,

vnútorný displej: pasívny, 128 x 160 b., asi 65 536 farieb, 27 x 35 mm,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.),

pamäť: 14 MB,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2,

lokálny prenos dát: IrDA, Bluetooth, Fast Port,

hudba: MP3 prehrávač,

ostatné: Java, NetFront,

batéria: BST-36, 780 mAh, Li-Pol,

výdrž: do 7 h hovoru/300 h pohotovosti,

SAR: 0,70 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt fotoaparátu, záznam videí, pamäťové karty, mass storage, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R1JC002, EROM R4A012, nefinálna anglická vzorka,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM kartu vkladáte pod batériu medzi dve koľajničky, mierne sa tým mechanicky opotrebúva. Zapnutie prístroja je rýchle. Funkciu podobnú offline režimu som v Z310i nenašiel.

Dizajn

Dizajn prístroja je príjemný, upúta najmä zrkadlovým predným krytom. Pod ním sa nachádza štvorica ikôn (zmeškaný hovor, správa, nabíjanie, tichý režim) a externý monochromatický displej. Na priamom slnku nevidíte ani jedno, ani druhé. Ale večer sú tieto prvky doplnené svetelnou hrou obvodových línií celkom sympatické. Svetelné efekty vytvárajú farebné diódy po obvode, ktoré sa spustia s upozornením na prichádzajúci hovor vždy alebo len v tichom režime. Prečo Sony Ericsson naponúkol aj možnosť svetelného pripomínania zmeškanej udalosti? Podobný problém nastáva aj so štvoricou bielych ikôn, ktoré po asi minúte zhasnú. Ja som dúfal, že ikona zmeškaného hovoru bude pekne svietiť celý čas...podobne na zmeškanú udalosť upozorňovali niektoré Siemensy. Keď mám neprijatý hovor a prijatú SMS, otvorím mobil, stlačením červeného tlačidla tieto udalosti ignorujem, ale stále sú nevybavené a upozorňuje ma na ne dvojica ikôn na hlavnom displeji aj pod zrkadlovým krytom.

EXTRA plus: svetelné efekty a ikony.

Spracovanie je dobré, menšie problémy mám s otváraním jednou rukou, resp. palcom pravej ruky. V ľavej stene je dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti, ktorým som aj vypínal zvonenie prichádzajúceho hovoru. V pravej bočnej stene je len infraport, dole Fast port a vzadu niekoľko otvorov nad reproduktorom. Fotoaparát vidno na hornom ramene, ide o celkom účinný lapač prachu a nečistôt. Vypínač je na ploche pod klávesnicou. Uhol, ktorý zvierajú obe ramená po otvorení, je primeraný na telefonovanie.

EXTRA mínus: v otvorenom stave nie je telefón vyvážený, na stole neleží pevne na spodnom ramene.

Klávesnica

Klávesnica je zdanlivo nepohodlná, ani prvý dotyk nepresvedčí o opaku. Na zvyk potrebujete minimálne niekoľko hodín. Stredové ovládacie tlačidlo je pohodlné a farebne i materiálovo odlíšené. Nechýba dvojica výberových tlačidiel, kork späť, céčko, menu činností a vypínač. Štyrom smerom stredového tlačidla je možné priradiť vlastné skratky.

Displej

Externý monochromatický displej zobrazí pekne čas, meno volajúceho aj ďalšie údaje, doplnené štvoricou spomínaných svetelných ikôn. Problém však je, že za jasného dňa na ňom nevidíte takmer nič.

Slabé rozlíšenie a pasívne zobrazenie hlavného displeja si tiež nezaslúži veľkú chválu. Hlavná ponuka menu sa skladá z 3 x 4 ikôn. Reakcie prístroja sú pomerne rýchle, prakticky si nemám na čo sťažovať. Pripísaní správ vidíte 7 riadkov textu, pri čítaní 5. V nastaveniach meníte jas displeja, hodiny úsporného režimu, tapetu, šetrič a témy (v novom mobile ich nájdete hneď 5) a novinkou je aj večerná téma, teda ďalšia grafická téma, ktorá sa aktivuje napríklad o šiestej poobede a deaktivuje o siedmej hodine ráno. Viditeľnosť zobrazovaných údajov na priamom slnku nie je najhoršia. Na domácej obrazovke môže byť zobrazená poznámka.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát spustíte aj v prípade, že je spustená a minimalizovaná nejaká Java aplikácia. Ako hľadáčik slúži asi polovica displeja. Ak chcete často pracovať s fotoaparátom, priraďte mu nejakú klávesovú skratku. Fotoaparát ponúka len pár nastavení: jas šípkami vpravo a vľavo, nočný režim, časovanú samospúšť, efekty, vyváženie bielej, dva stupne kvality a zvuk uzávierky.

Prezeranie fotiek je veľmi šikovné. Priamo v hlavnej ponuke sa nachádza položka Fotografie.Pootočením snímky si táto svoju polohu už zapamätá, ale presunie sa aj na prvé miesto v rade snímok. Reakcie telefónu sú pri listovaní okamžité. Priblíženie prezeraných snímok chýba. Odoslať ich môžete pomocou e-mailu, MMS, do blogu, cez Bluetooth alebo IrDA. Na úpravu snímok slúži aplikácia FotoDJ, ktorá umožňuje fotku otáčať, vložiť do nej klipart, rám, text, efekt a podobne.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

EXTRA mínus: záznam videí úplne chýba.

Melódie a prehrávač hudby

Profily prepínate po stlačení vypínacieho tlačidla. Nechýba tiež tichý režim podržaním mriežky, ktorý je indikovaný jednou zo štvorice svetelných ikôn. Upozornenie na hovor je sprevádzané jedným z 22 pripravených svetelných efektov. Model Z310i neponúka podporu pamäťových kariet, a tak by bola reč o hudobnom prehrávači zbytočná. Samozrejmosťou sú však MP3 melódie.

Pamäť

Po pripojení Z310i ku PC som už automaticky očakával podporu mass storage, ale tento mobil sa ako externý disk neukázal.

Telefónny zoznam

Páči sa mi, že pri mene označenom kurzorom sa objaví aj telefónne číslo. Výbornou funkciou Sony Ericssonov je automatická možnosť uložiť do zoznamu neznáme telefónne číslo volajúceho či volaného. Pri vyhľadávaní kontaktov podľa viacerých znakov sa kurzor presúva do oblasti vyhovujúcej zadanej kombinácii, nedochádza ku filtrovaniu zoznamu. Zobrazovaná pamäť môže byť buď na SIM alebo v mobile. Na čísla uložené na SIM karte je možné volať aj odoslať SMS alebo MMS správu, ale ak zvolíte pamäť na SIM, ku číslam v mobile sa nedostanete. Ku jednotlivým kontaktom je možné priradiť vybrané zvonenie. Skupiny je možné použiť pre hromadné odosielanie správ alebo filtrovanie hovorov (povolenie v profiloch), a tak môžete človeku vo viacerých skupinách udeliť jednu melódiu. Vítam možnosť upraviť číslo pred jeho vytočením. Sony Ericssonu Z310i nechýba ani synchronizácia.

Hovor

Po stlačení zeleného tlačidla sa dostanete do všetkých posledných hovorov, šípkou do strany prepnete na prijaté, neprijaté a zmeškané. Škoda len, že Sony Ericsson neponúka v pamäti hovorov aj ich dĺžku. Kvalita hovoru je výnimočne dobrá, hlasitosť dostatočná. Počas telefonátu vidíte na displeji jeho aktuálnu dĺžku. Hovor nie je možné hovor, nepomôže ani vstup do menu a funkcia diktafón. Reguláciu hlasitosti uskutočňujete bočným tlačidlom. Počas hovoru môžete aktivovať hlasné handsfree aj vstúpiť do menu.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov

Slovník T9 zapnete podržaním hviezdičky, jeho stláčaním prepínate režim písania veľkého a malého písma. So slovníkom T9 píšete s alebo bez diakritiky, podľa nastavenia. Sony Ericssony ponúkajú jednu výnimočnú funkciu: kontrolu nad slovami pridanými do slovníka. Tento je obmedzený len zdieľanou pamäťou, čo je svetlou výnimkou spomedzi väčšiny výrobcov mobilných telefónov. Pridané slová môžete vyhľadávať, upravovať, odstraňovať. Pri písaní so zapnutým slovníkom je možné zobrazenie alternatívnych slov zodpovedajúcich danej kombinácii znakov v miniatúrnom okne.

SMS

Odpočítavanie začína až pri 20 znakoch do konca každej správy. Na druhú správu ste upozornení slabým tónom a krátkym textovým upozornením, ktoré však pri napísaní ďalšieho znaku zmizne. To nie je najvhodnejšie riešenie. V zozname prijatých správ je možné pri každej správe označenej kurzorom zobraziť čas prijatia, detaily alebo nič. Nechýba ani hromadné mazanie prijatých správ. Pamäť je pravdepodobne limitovaná počtom 200 SMS (podobne ako u K320i a podobných modelov).

EXTRA plus: správa, na ktorú ste odpovedali je označená modrou šípkou.

MMS

Veľkosť multimediálnej správy je obmedzená na 300 kB. Pri tvorbe správy je možné vytvoriť aj fotku či zvuk, ktorý bude do tejto pridaný. Nechýba ani stránkovanie správy. K editoru MMS nemám takmer žiadne výhrady, keďže pri možnostiach displeja a ostatného hardvéru ponúka všetko, čo ponúkať má.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mail

E-mailový prehliadač som nastavil zo stránky Sony Ericssonu pomocou SMS. Zvláda diakritiku, nemá problémy ani s odosielaním snímok v prílohách. Pri odosielaní správy vidíte počet už prenesených kB. Nechýba nastavenie prevzatia iba hlavičiek, alebo správy do "akéhosi" limitu. Pridať môžete vlastné meno, podpis, kopírovanie odchádzajúcich správ do zadanej schránky a v nastaveniach nájdete aj automatickú kontrolu pošty (už od intervalu 5 minút). Tieto položky sú v nastaveniach nešikovne ukryté, prelistujte ich poriadne.

WAP

Kvalitný internetový prehliadač NetFront je limitovaný malým rozlíšením displeja, inak si zaslúži pochvalu. Ponúka množstvo nastavení, páči sa mi napríklad "zobraziť len text". Naraz vidíte až 13 riadkov textu. Novinkou je funkcia zoom (stlačte nulu - šípkou nastavte požadovanú veľkosť - potvrďte), ktorou ovládate veľkosť textu. Na prezeranie WAP stránok je tento prehliadač výborný. Na prezeranie webu voľte tiež výborný a bezplatný Java prehliadač Opera Mini

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát

Pripojiteľnosť štýlovej Z310-ky je na celkom dobrej úrovni. Lokálne poslúži Bluetooth a IrDA, na diaľku zase GPRS a EDGE.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Organizačné funkcie

Budík - päť jednoduchých alebo opakovaných budíkov s vlastnou melódiou.

Kalendár - klasický kalendár, v ktorom už nechýba ani opakovanie udalostí. Pokiaľ pripomienku v kalendári po upozornení neprečítate, bude v hornom riadku neustále zobrazená ikona kalendára. Veľmi užitočné! Podobné je to aj pri zmeškanom hovore.

Synchronizácia - dnes už pomerne bežná funkcia telefónov ostáva často nevyužitá. Vyskúšajte napríklad ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. V sekcii Organizér - Synchronizácia som mal všetko automaticky pripravené (SE Z610i, Nokia 5300...). V mojej karte na ZYB.com môžem upravovať kontakty, udalosti v kalendári a pohodlne synchronizovať. Online synchronizácia bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Ďalšie funkcie: RSS reader, úlohy, poznámky, kalkulačka, diktafón, stopky, odpočítavanie času, pamäť kódov, MusicDJ.

EXTRA plus: Sony Ericssonu Z310i nechýba ani spustenie a minimalizácia niekoľkých aplikácií súčasne, tzv. Java multitasking.

Hry a Java aplikácie

AceOfSpades a QuadraPop, kartová hra a druhá je zase obdobou Tetrisu. Medzi aplikáciami nájdete len premenu jednotiek.

EXTRA: Sony Ericssony sa pýšia spoľahlivým a presným indikátorom batérie, a tiež zobrazením jej stavu aj počas nabíjania.

Výhody:

- svetelné efekty,

- pamäť kódov,

- ďalšie funkcie v organizéri,

- večerná téma,

- IrDA / Bluetooth,

- GPRS / EDGE,

- NetFront.

Nevýhody:

- viditeľnosť externého displeja na slnku,

- upozornenie na zmeškané udalosti po minúte zhasne,

- chýba mass storage,

- chýba záznam videa,

- chýbajú pamäťové karty.

Orientačná cena: 4 590 Sk (Autotel s. r. o.)

Záver

Sony Ericsson Z310i je štýlovka na telefonovanie, písanie správ, sledovanie obľúbených WAP stránok, kontrolu e-mailov, posielanie fotiek cez MMS a hlavne pochválenie sa medzi známymi štýlovým véčkom so svetelnými efektmi. Chýba mu veľa štandardných funkcií, napríklad by som ocenil prehrávač hudby alebo aspoň FM rádio. Kritiku si zaslúži nedoriešenie upozornenia na zmeškaný hovor či prijatú správu pomocou zhasínajúcich svetelných ikôn, nehovoriac o tragickej viditeľnosti externého displeja na slnku kvôli efektnému zrkadlovému krytu.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.03.2007 - 05:06

samo: hezky pekny lubi sa mi :DMozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; en) AppleWebKit/418.9 (KHTML, like Gecko) Safari/419.3

anonymous05.12.2006 - 18:11 Trvalý odkaz

mato63: cool na image. Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.8) Gecko/20061025 Firefox/1.5.0.7

anonymous08.12.2006 - 00:16 Trvalý odkaz

Samo: Cena by mohla byt do 3tisic,hned by som bral ako imageovku na akcieSonyEricssonK800i/R1ED Browser/NetFront/3.3 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous14.12.2006 - 10:13 Trvalý odkaz

foon: Vie niekto preco prestal fungovat IM v SE cez server yamigo,com?Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

anonymous14.12.2006 - 16:52 Trvalý odkaz

riso: [citat]foon: Vie niekto preco prestal fungovat IM v SE cez server yamigo,com?[/citat]

fuha, skusal som napisat priamo do Yamiga. uvidime odpoved. ;)Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

Celá diskusia 31 príspevkov