Sony Ericsson T230

Recenzia sympatického low-endu Ide o typického zástupcu nižšej triedy k predplateným kartám a najnižším paušálom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 101 x 44 x 18 mm,

hmotnosť: 79 gramov,

displej: pasívny, 4 096 farieb, 101 x 80 b.,

pamäť: 1 MB, 250 kontaktov, 70 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+1, kábel,

zábava: WAP, 32-hlasé zvonenia,

batéria: Li-Ion, 770 mAh,

výdrž: do 2,5 h hovoru/300 h pohotovosti

fotka fotka

Dizajn

Skutočne vydarený telefónik, ktorý akurátne padne do ruky a nevyzerá tak lacno. Musím pochváliť bočné steny, ktoré sú mierne preliačené a šikmé, keďže predná časť telefónu je o čosi širšia než zadná. V spodnej časti prednej steny sa, podobne ako pri 310-ke, stretávame s obrúbenou plochou, na ktorej si viem verne predstaviť napríklad logo Orange. Klávesnica nie je ničím výnimočná, podrobnejšie ju aj s displejom popíšeme neskôr. Celý telefón je striebornej farby, len okolo displeja vidíme modrý perleťový rám s nápisom Sony Ericsson. Nad ním je otvor reproduktora. Prechod do zadnej steny je plynulý a pred záhybom medzi zadnou a hornou stenou je z vrchnej časti otvor na pútko. Zadná stena je takmer úplne rovná, vyčnieva z nej len logo výrobcu, na ktoré sme si už z predchádzajúcich modelov zvykli. Len škoda, že je zhotovený z tvrdého materiálu a nie z nejakej protišmykovej látky. Spodnú tretinu zadnej steny tvorí kryt batérie. V spodnej časti nájdeme dátový konektor (súčasne aj vstup pre nabíjačku), ktorý je už dlhší čas rovnaký. Tento prvok však opticky zväčšuje telefón, najmä jeho hrúbku. Spodná stena totiž nie je oproti prednej kolmá, ale šikmá - dátový konektor však zaujal pozíciu kolmú. Zvláštne. Ale vďaka tomuto prvku je možné telefón pevne zvislo postaviť na rovnú plochu. Bočné steny telefónu sú modré, ale kvôli ich šikmému vyhotoveniu nie sú pri pohľade spredu vidieť. T230-ke nechýba bočné tlačidlo, ktoré je v tomto prípade dvojité, nepohyblivé. Je vyhotovené z mäkkého materiálu, ale jeho stisk je dobrý. V pohotovostnom režime po stisnutí bočného tlačidla telefón informuje len o dátume, čase budíka, modeli telefónu, nie však o zostávajúcej výdrži, ako tomu kedysi bývalo.

Klávesnica

Na prvý pohľad je vydarená, ale po prvom dotyku zistíte, že tlačidlá sú zhotovené z gumy, podobnej hmoty použitej na klávesnici Ericssonu T65 (pravdepodobne ide o zhodný materiál a dokonca aj farbu). Napriek tomu sa na nej píše celkom dobre. Som rád, že Sony Ericsson použil tlačidlá YES a NO. Po potvrdení tlačidla YES v pohotovostnom stave vyberiete zoznam všetkých telefonátov. Medzi týmito dvoma tlačidlami je umiestnený hlavný ovládací prvok. A za ten musím tvorcov 230-ky pochváliť. Ide o štvorsmerné tlačidlo modrej farby z tvrdého materiálu s pochrómovaným lemom. Uprostred neho sa nachádza strieborné tlačidlo pre potvrdzovanie volieb. Tento systém je veľmi dobre vyriešený. Stlačením stredového tlačidla, resp. pravej alebo ľavej šípky sa z pohotovostného stavu dostanete do menu, konkrétne na prvej (nie strednej) ikone. Podržaním šípky vpravo vyvoláte funkciu volať kontakt, podržaním šípky vľavo zase písanie SMS. Stlačením šípky hore alebo dole sa ocitnete v telefónnom zozname, v ktorom vyhľadávate požadované meno len podľa prvého znaku. Vyhľadávanie podľa viacerých znakov je možné len v položke kontakty v hlavnom menu. Pod tlačidlom YES sa nachádza funkčné tlačidlo, alebo lepšie povedané tlačidlo Možnosti ? akési dedičstvo po revolučnej T65-ke. Jeho potvrdením sa otvorí menu Možnosti, v ktorom si vyberáte z týchto funkcií: zamknúť klávesnicu, vypnúť zvuky, domáca stránka v prehliadači, slovník ikôn a stav telefónu. Keďže je celý výrobok úplne symetrický, presne na opačnej strane sa nachádza tvarovo zhodné tlačidlo ?c?. To má jednoznačnú funkciu ? mazanie. Jeho podržaním v pohotovostnom stave môžete vypnúť zvuky alebo zamknúť klávesnicu. Klávesnicu môžem zhodnotiť ako dobrú.

Displej

101 x 80 bodov so zobrazením 4 096 farieb, to sú jeho základné údaje. Keď som displej porovnal napríklad so Siemensom S55, ktorý ma zhodné rozlíšenie, bolo vidieť veľké zlepšenie. Aj mriežka nie je tak hrubá ako kedysi. Rozlíšenie aj farebnosť sú teda použiteľné. Na pohotovostný displej môžete umiestniť akýkoľvek obrázok, ktorý bude rozložený od okraja po okraj. Na ňom sa nachádza v hornej časti názov operátora a v spodnej ukazovatele intenzity signálu a stavu batérie, medzi ktorými je čas. Čas, resp. digitálne zobrazenie času je zobrazené aj pri šetriacom režime. Čas ani intenzitu podsvietenia displeja nie je možné meniť. Voliteľnou funkciou je akurát kontrast. V nastaveniach telefónu je možné nastaviť veľkosť používaného písma. Ja, ako ?Homo sapiens-wap? uprednostňujem najmenšiu veľkosť. Spolu sú na výber tieto možnosti: malé, stredné a veľké písmo. Malým písmom telefón zobrazí 7 riadkov textu plus horný stavový riadok. Veľkým písmom vidieť 4 riadky textu plus stavový.

Menu je ikonové, s hlavnou ponukou zobrazenou v deviatich ikonách. Zdá sa mi nedoriešené, ak je východzia poloha kurzora na prvej a nie stredovej ikone. Ale pohyb medzi ikonami je bleskurýchly. Ďalšie úrovne sú textového charakteru.

Zvonenia

Sony Ericsson T230 umožňuje celkom pestré nastavenie zvukov a melódií. Možná je zmena hlasitosti až 32-hlasých melódií vo formáte .mid, ďalej hlasitosti zvukov, 230-ka umožňuje ďalej nastaviť zosilňujúce zvonenie, vibrácie, signál budíka (zo všetkých dostupných melódií), signál správy (tichý, cvaknutie, tón ? nič viac, nič menej), zvuk tlačidiel a oznamovanie minút počas telefonátu. Aj keď dnes už nie je problém stiahnuť si nejaké tie melódie z WAPu, je dobré, ak je zopár kvalitných melódií už prednastavených. T230-ka ponúka len 8 melódií.

Prídavný fotoaparát

Jeho presné označenie je MCA-30. Rozlíšenie snímkov je maximálne 640 x 480 bodov. Poteší 18 rôznych efektov a vnútorná pamäť. Jeho veľkou výhodou je kryt optiky. Použiť však môžete aj starší model MCA-25 dodávaný k T310-ke.

Pamäť

1 MB pre zvuky (aj diktafón), obrázky, hry a MMS,

250 čísiel v telefónnom zozname,

60 SMS v pamäti telefónu.

Telefónny zoznam

K menám je možné priradiť obrázky, osobné zvonenia aj tvoriť skupiny, ktorým však nie je možné priradiť špeciálne zvonenie. Pamäť na 250 čísiel v telefóne sa zdá byť v tejto kategórii dostatočná. Mnohí z nás si už zvykli na viacpoložkový telefónny zoznam, ktorý nechýba ani v 230-ke. K menu je možné priradiť číslo domov, do práce, mobil a e-mail.

SMS

Samozrejme nechýba funkcia SMS, ktoré píšete so zobrazením až 7 riadkov textu. Pri písaní pomáha bočné dvojtlačidlo, na ktoré som si veľmi rýchlo zvykol (staré dobré ?ericssoňácke? písanie). Musím spomenúť, že telefón pri rýchlom písaní nestíha. Pri zobrazení väčšieho písma je však telefón o čosi rýchlejší. Mazanie textu podržaním tlačidla ?c? je bleskurýchle. Odpočítavanie sa uskutočňuje až 23 znakov pred koncom správy. Nechýba podpora EMS (už od modelu Ericsson T20).

MMS

Podpora multimediálnych správ nesmie dnes už v žiadnom lepšom telefóne chýbať. Do MMSiek vytváraných v T230-ke je možné pridať text, obraz, zvuk, farbu pozadia a správy je možné stránkovať. MMS-ky sa ukladajú v pamäti pre multimédiá (veľkosť 1MB).

E-mail

Keďže ide o Sony Ericsson, nemôže chýbať e-mailový prehliadač.

WAP

Klasika ? 7 riadkov, farebný displej a GPRS (aj keď len 3+1) sú zárukou úspechu. S telefónom som si dostatočne zasurfoval na WAPe, aby som mohol povedať (napísať), že v tomto smere patrí k bežnému, dobrému priemeru. Rýchlosť dát 3+1 timeslot nie je dnes žiadnym závratným ukazovateľom. Pri porovnaní so Siemensom S55, ktorý používa konfiguráciu 4+2 som nepozoroval žiadne veľké rozdiely. Ak potrebujete telefón využívať na wapovanie, nemôžem T230 neodporučiť.

Prenos dát

GPRS 3+1 a kábel. Infraport budete na telefóne hľadať márne.

Organizačné funkcie

Absencia kalendára ma vyslovene prekvapila. Nájdete tu len udalosti, ku ktorým je možné priradiť alarm. Z ďalších, už samozrejmých funkcií v T230-ke nájdete kalkulačku, odpočítavanie času a stopky.

Hry

Mophun je zárukou kvalitných a rýchlych hier. Aj keď som očakával, že podobne ako v modeli T610 nájdem aj v tomto podporu Java aplikácií. V-Rally 2 alebo plošinovka DeepAbyss sú naozaj podarené, a ako aj zvuky a obrázky, tak aj hry môžete stiahnuť z WAPu. K tomu vám pomôže aj prednastavená adresa v každej zo spomínaných kategórií.

Výhody:

pekný dizajn,

použiteľný displej,

32-hlasé melódie,

kvalitné Mophun hry,

MMS + pripojiteľný fotoaparát.

Nevýhody:

chýba infraport, Java a kalendár,

nie je triálny,

pomalé písanie,

Sony Ericsson T290i je pekný a najmä malý mobil určený do rúk najmenej náročným užívateľom. Chýbajúci kalendár a podpora Java aplikácií sú najväčšími nedostatkami.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 15:33

Quo: Tuto mini tehlicku som od Ninera kupil za 300Sk pre sestrinu krstnu mamu. Nevie si ho vynachvalit :)Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Celá diskusia 1 príspevok