Siemens SX1

Skúsenosti užívateľa Kedysi špičkový multimediálny smartfón s fotoaparátom, MP3 prehrávačom a FM rádiom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Recenzia: Siemens SX1

SKÚSENOSTI GABRIELA JURU (alias WHITO):

Rozhodol som sa kúpiť si starší „fónik“, a to Siemens SX1. Viem, že v dnešnej dobe je to pomaly vyslúžilec, ale stále má čo ponúknuť aj pre náročného užívateľa. Tento telefón pracuje na platforme Symbian a to vo verzii 6.1 (FW: 15CZ/SK_full).

Systém

Veľkou výhodou SX-ka je, že má Symbian, ale aj FW, ktorý sa dá tzv. patchmi pekne poupravovať (grafické úpravy aj iné SW úpravy). Jedinú nevýhodu vidím v staršej verzii Symbianu (a to sa nesmieme čudovať, telefón je z roku 2004), a teda nepozná niektoré novšie aplikácie.

Displej

SX1 má aktívny TFT displej s rozlíšením 176 x 220 a 65 536 farbami. Veľmi dobre sa na displej pozerá aj za ostrého slnka. Podsvietenie displeja sa štandardne nedá regulovať, ale vyriešila to aplikácia „Dimmer“ (nezávisle určuje podsvietenie displeja a aj klávesnice).

Displej je zasadený v telefóne dobre - ani blízko, ani ďaleko od ochranného sklíčka krytu.

Klávesnica

Tak tejto časti telefónu som sa obával najviac, klávesy sú rozložené súbežne s displejom. Klávesy 1 až 5 a „*“ sú na ľavej strane a 6 až 0 a „#“ sú na pravej. Texty som na SX1 písal spočiatku komplikovane, neskôr však ešte rýchlejšie než na obyčajnej klávesnici. Pod displejom sú dva potvrdzovacie klávesy (štandardný Siemens) a joystick, ktorý slúži na pohyb vo väčšine funkcii telefónu. Pod joystickom je tlačidlo „Menu“, ním sa spúšťa menu z pohotovostného režimu a aj dávajú aplikácie na pozadie. Naľavo je kláves pre prijatie hovoru a naľavo od tlačidla „Menu“ je kláves pre zrušenie hovoru, alebo na prechod na základnú plochu.

Tiež tu nájdete kláves „Shift“, ktorý má funkciu totožnú so shiftom na PC a kláves „C“, ktorý slúži na mazanie. Na klávesnicu SX1 je potrebný čas, aspoň dva týždne.

Multimédia

SX1 je smartfón, preto nemá problém s podporou rôznych súborov. Samozrejme nechýba podpora MP3, prehrávanie videa v 3GPP formáte (podpora aj iných video formátov po doinštalovaní aplikácii). Prehrávanie hudobných súborov cez reproduktor mobilu je podľa môjho názoru dostačujúce a lepšie ako u radu x65 (ale ako vždy pri Siemense, chýbajú výraznejšie hĺbky. Ale všetko to vynahradí MP3 player spolu so slúchadlami Siemens HHS-550, ktoré sú štandarde dodávané k telefónu. Zvuk sa dá v pohode porovnať s MP3 prehrávačmi strednej triedy. Osobne som porovnával zvuk v slúchadlách s Creative MuVo v200 a nepoznal som rozdiel.

Chýb pri multimediách je viac...štandardná frekvencia CPU nestačí na funkčné vybavenie fónu, ale po úprave patchom a nataktovaní na 170 až 200 MHz mobil šľape v najlepšej pohode a ani na výdrži batérie sa to neprejaví. Fotoaparát je klasický VGA 640 x 480 + 4x ZOOM.

SX1 ponúka aj FM rádio, je to funkcia, ktorú Siemens vo svojich mobiloch nepoužil práve najčastejšie. Signál rádia je dobrý, ovládanie je jednoduché. Bez pripojeného HF sa rádio nespustí, HF slúži ako anténa.

Čo sa týka prehrávania hudby, tak SX1 ma stereo výstup a to je výhoda oproti vtedajšiemu hlavnému rivalovi, Nokii 6600, ktorá má len mono výstup.

Hovor

SX1 podporuje midi zvonenia a aj wav zvonenia. MP3 zvonenia nepodporuje, ale zasa to rieši aplikácia „OGG Player“, ktorá umožní, aby fón vyzváňal OGG súbormi (obdoba MP3). No aj tak odporúčam wav zvonenia....pre menšiu záťaž systému. Pre hovor zasa existuje množstvo aplikácii ako „Blacklis“, „CallRecord“ atď. Kvalita hovoru je na vysokej úrovni! Vytáčanie hlasom tiež poteší a hlavne v spojení s HF. V hovorových funkciách je SX1 stále špičkou.

Pamäť

SX1 obsahuje 5 diskov:

A: flash

C: pamäť telefónu (3 966KB) interná pamäť telefónu

D: ram (7 771KB)

E: MMC (podľa kapacity MMC)

Z: rom (grafické prostredie symbianu, ikony, téma a atd.), s týmto diskom nieje možné pracovať!

WAP/Internet

Pre nastavenie mobilu odorúčam zaslanie bezplatnej SMS z adresy: www.benq-siemens.com/. Čo sa týka surfovania, tak SX1 je klasicky Siemens, až na rýchlosť na WAP-e. V tomto smere ma SX1 príjemne prekvapila...je rýchla a stabilná, nechýba funkcia odpojiť a nastavenie browsera. Na túto funkciu nemám žiadne zlé pripomienky.

Spojenie

Tento mobil podporuje prenosy cez GPRS, IrDA, Bluetooth a aj USB kábel DCA-540. S týmito funkciami som nemal žiaden problém. Spojenie cez GPRS je stabilné, cez IrDA som sa spájal s viacerými fónmi.

Bluetooth používam často a bez problémov na spojenie s PC, iným fónom aj na viac než 10 m. Jediná vec, čo mi chýba, je čierna listina pre Bluetooth. Do Siemensu S65 som si pridal nežiadúce zariadenia a bol pokoj.

Výdrž

Čo sa týka výdrže telefónu, tak ak nemáte nainštalovanú aplikáciu na kontrolu podsvietenia, tak telefón vydrží pri záťaži deň, ale ak do telefónu nainštalujete aplikáciu „Dimmer“ a telefón nebude veľmi zaťažovaný, tak vydrží aj 3-4 dni (testované na základne dodávanej batérii 1 000 mAh). Čo sa týka MP3 prehrávača a rádia, tak batéria zvláda v pohode aj dlhodobé počúvanie. Ukazovateľ stavu batérie hlási korektne stav aj pri neoriginálnych batériách.

Mínusy:

- starší model

- verzia symbianu

- podpora java aplikácii MIDP-1.0 a nie MIDP-2.0 (patch to rieši)

- rozloženie klávesnice

- prespustenie rádia nutné slúchadlá

- absencia mp3 zvonení (štandardne)

- chýbali mi basy pri prehrávaní audia cez reproduktor

- rozmery

- prenos cez kábel (len okolo 35KB/s)

- absencia regulovania osvetlenia /štandardne/

Plusy:

+ cena

+ stereo výstup pre slúchadlá

+ FM rádio

+ dodávané príslušenstvo

+ rozlíšenie displeja oproti veľkosti displeja

+ kvalita MP3 v slúchadlách

+ kvalitný príjem rádia

+ rýchla uzávierka fotoaparátu

+ plynulé nahrávanie videa (čo bol v Siemensoch vždy problém)

Záver

Očaril ma svojim dizajnom, kvalitou a možnosťami, či to už cez aplikácie /Symbian/, alebo aplikácie /java/, alebo mojimi obľúbenými patchmi.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.08.2006 - 12:49

whito: uz mam: 10MB ram 11,8MB standardnu pamat telefonu a 174MHz CPU + taktovacia app pohoda...SIEMENS forever :)Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

anonymous14.08.2006 - 19:42 Trvalý odkaz

samo: strusne a jasne napisane :)Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.12) Gecko/20050915 Firefox/1.0.7

anonymous14.08.2006 - 23:27 Trvalý odkaz

Skic: Fajn recenzia whitoSIE-S75/35 UP.Browser/7.1.0.e.16(GUI) MMP/2.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 Browser/UP.Browser/7.1.0.e.16 (GUI) MMP/2.0

anonymous15.08.2006 - 00:27 Trvalý odkaz

graffoo: aaaah to bol kedysi moj vysnivany fon. nakoniec som kupil nokiu 6600 a pol roka som si trieskal hlavu o stenu kym som ju predal :DMozilla/5.0 (Windows NT 5.1; U; en) Opera 9.00

anonymous15.08.2006 - 13:43 Trvalý odkaz

zdochlos 6681: Ja som ho tiez strasne chcel,super dizajn,brutalne dobre funkcie,ale typek co mi ho chcel predat,ho ozraty stratil.Som mal nervy riadne:-/Ale teraz mam 6881 a som taaaaaky spokojny:-) :-DNokia6681/2.0 (3.10.6) SymbianOS/8.0 Series60/2.6 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

Celá diskusia 14 príspevkov