Sony Ericsson T310

Recenzia zástupcu nižšej strednej triedy Nástupca úspešnej T300-ky s krajším dizajnom a niekoľkými vylepšeniami.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická

OS: vlastný,

frekvencie: 800/1800/1900 MHz

rozmery: 104 x 49 x 19 mm,

hmotnosť: 97 gramov,

displej: pasívny, 256 farieb, 101 x 80 b,

fotoaparát: prídavný VGA,

pamäť: 0,3 MB, 250 kontaktov, 40 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 3+1, IrDA, kábel,

zábava: Mophun, WAP, 32-hlasné MIDI,

batéria: 700 mAh, Li-Pol, BST-22

výdrž: do 11 h hovoru/400 h pohotovosti.

fotka

Predchodca

Jednohlasne ním môžeme označiť model T 300. Veď ide o funkčne takmer úplne zhodný model. Zmena nastala u viachlasého zvonenia. T 310 už používa 32 nástrojov, čo lahodí každému uchu. Len tie hĺbky - výnimočným Samsungom v tomto smere môže konkurovať len máloktorý model dostupný na našom trhu. Pri propagácii modelu T 310 bola vyzdvihovaná hra Tony Hawk's Pro Skater 4, ktorú predchádzajúci model neobsahuje.

Dizajn

Myšlienky, ktoré mi prebehli hlavou pri prvom kontakte s telefónom: použité kvalitné materiály, displej so slušnými rozmermi, ale je vidieť, že zobrazí len 256 farieb, hmotnosť je primeraná, pekný dizajn, zmena nastala u podsvietenia klávesnice, je oranžové, čo hodnotím ako krok späť.

K prvému kontaktu som sa už krátko vyjadril. Teraz opíšem trocha neskoršie, a tým pádom aj triezvejšie pocity: Konečne trocha vážnosti u modelu nižšej kategórie. Displej je pomerne malý, s rozmermi len 30 × 24 mm, presne ako u T300. Je orámovaný perleťovo-modrou časťou krytu, ktorá obklopuje aj tlačidlá YES a NO. Nad týmto orámovaním nachádzame perfektne ukrytý otvor pre výstup zvuku z reproduktora. Je ním diera v priečnej štrbine na rozhraní dvoch farieb. Nad ňou sa decentne pripomína výrobca prístroja. V pravej časti hornej hrany je červená dióda, ktorá však neindikuje aktivitu telefónu v sieti operátora, ale len stav batérie (vybitie, nabíjanie), prípadne sa pripája k niektorým vyzváňacím melódiám. Klávesnica tvorí primeranú časť prednej strany telefónu. V spodnej stene je dátový konektor používaný najmä na nabíjanie a pripojenie jedného z mnohých typov príslušenstva. V strede hornej steny je otvor pre uchytenie telefónu na šnúrke. V hornej časti pravej bočnej steny je infraport. V ľavej stene je už tradične posuvné tlačidlo, informujúce v pohotovosti o dátume, aktívnom profile a modeli telefónu. Najintenzívnejšie som ho však používal pri písaní správ (pohyb nahor a stisnutie číslicového tlačidla = napísanie druhého znaku na onom tlačidle; pohyb nadol so stlačením napríklad tlačidla 3 v SMS či inom texte = F). Najlepšie spracovaná je zadná časť. Horná pätina je čiernej farby, uprostred ktorej je trojrozmerné logo Sony Ericsson. Ostatné štyri pätiny tvorí strieborný kryt batérie s jednoduchým a nenápadným otváraním - v škáre na rozhraní dvoch farieb. V spodnej časti je opäť názov výrobcu. Že by Sony Ericsson odpozeral od Nokie niekoľkonásobné označovanie svojich výtvorov? :-) Celá zadná časť je rovná plocha s jediným výstupom, a to spomínaným logom výrobcu. Škoda že tento výstupok nie je z gumy, umelá hmota nemá žiadnu protišmykovú funkciu ? skôr naopak.

Klávesnica

... je dobrá, mierne hlučná. Tlačidlá sú z tvrdej umelej hmoty, sivej farby s tmavým písmom, ktoré je podsvietené jasnou oranžovou farbou. Stláčajú sa dobre, zdvih je primeraný, a aj odstup tlačidiel môžem len chváliť. Podsvietenie je kvalitné, nedostatočné je len pod joystickom, čo sa dá ospravedlniť. Tlačidlá YES a NO už majú tradičné použitie. Pod YES, naľavo od joysticku, je funkčné tlačidlo slúžiace pre vstup do menu ?možnosti?, v ktorom môžete vypnúť zvuky, zamknúť klávesnicu, aktivovať port a WAP. Podržaním tlačidla ?c? v pohotovostnom stave, ktoré je zase napravo od joysticku, môžete tiež vypnúť či zapnúť zvuky alebo zamknúť klávesnicu, ale v opačnom poradí ako v menu ?možnosti?. Výhody funkčného tlačidla mi teda neboli veľmi jasné.

Displej

Je zhodný s displejom v modeli T300, vidíme teda na ňom 256 farieb na ploche 30 x 24 mm. Pravdupovediac, naplnil moje skromné očakávania. Ak máte na displeji aktivované pozadie, tak je názov operátora zobrazený v úplne hornej časti displeja a v najspodnejšej časti zase stav signálu a batérie. V strede spodného riadku je aktuálny čas. Ukazovateľ intenzity signálu zobrazuje aj podporu rýchlych dát GPRS sieťou mobilného operátora. Indikátor batérie mení sfarbenie podľa situácie. Optimálne nabitie zobrazuje zelenou výplňou batérie, medzistupeň je zobrazený oranžovou a vybitie hlási červená časť výplne drobného indikátora. Vypnutie podsvietenia displeja nastane po 30 sekundách nečinnosti, šetrič v podobe času na čiernom displeji alebo vlastného obrázku (ktorý sa ale po chvíli zmení na ukazovateľ času) sa aktivuje po uplynutí celej minúty. Aj keď je v menu telefónu možnosť vypnutia šetriča, telefón ma neposlúchol ani po jej potvrdení. Ako pozadie môžete použiť akýkoľvek obrázok z pamäte telefónu, alebo ho môže tvoriť jedna z 3 tém (classical = logo výrobcu na bielej ploche, spring = jarná krajinka a autumn = jesenná krajinka). Témy však slúžia najmä na vytvorenie prostredia v menu podľa aktuálnej nálady, či skôr ročného obdobia. Nie je bežné, že telefón už reaguje na stlačenie tlačidla pre deaktiváciu šetriča aj funkciou tohto tlačidla. Ak teda počas ?šetrenia? stlačíte tlačidlo 5, deaktivujete tým šetrič displeja, a súčasne sa na displeji objaví číslo 5. To však platí len pri vypnutom automatickom zámku klávesnice.

Menu

Vstup do menu sa uskutočňuje stlačením joysticku alebo jeho pohybom do strán. Ak pohneme joystickom nahor alebo nadol, dostaneme sa do telefónneho zoznamu. Do neho môžeme vložiť 250 záznamov s 3 telefónnymi číslami a adresou elektronickej pošty. Ku menu môžete pridať obrázok a osobné zvonenie.

V hlavnom menu vidíme 9 ikôn, medzi ktorými sa rýchlo a jednoducho pohybujeme. Ostatné podmenu sú už textové, jednotlivé položky majú zobrazené pod sebou. Využiť môžete pohyb v menu stláčaním čísiel podľa pozícií konkrétnych položiek.

Rýchlosť menu je nedostatočná. Pri pohybe medzi ikonami hlavného menu, alebo pri listovaní jednotlivých podmenu je síce slušná, ale už pri návrate späť stláčaním červeného tlačidla pociťuje užívateľ známu pomalosť modelov značiek Ericsson, či Sony Ericsson. Snáď len model P800 sa môže rýchlosťou porovnávať napríklad s Nokiami.

fotka

Správy

Telefón má pamäť na 40 textových správ. Pri písaní by pomohla T9, ale slovenčina nebola... Do textovej správy môžete vkladať objekty (poteší až 15 prednastavených animácií). Odpočítavanie znakov nastane až od 135. znaku SMS. Telefón umožňuje písať dlhé správy. SMS uložené v pamäti telefónu sa automaticky vymažú pri vybratí SIM karty, čo výrobca odôvodňuje ochranou súkromia a bezpečnosťou. U Ericssonov a Sony Ericssonov som si zvykol na zobrazovanie smajlíkov v SMS správach. Aj tu je displej dostatočne využitý, a títo sú teda farebne odlíšení. Zvykol som si aj na zobrazenie odosielateľa SMS už na hlavnom displeji pod informáciou o prijatí SMS. Dnes je už bežnou súčasťou nových mobilných telefónov podpora MMS. Ich správa je u T310 tak jednoduchá, ako pri bežných SMS. V menu multimédií sme prehľadne informovaní o stave pamäti, stiahnutých hrách a melódiách. Javu 310-ka nepodporuje, správa multimédií je však o to jednoduchšia a prehľadnejšia.

Hovor

Už dlhší čas neviem pochopiť, prečo Sony Ericsson, a predtým aj Ericsson, umiestňujú dieru pre vstup zvukov do mikrofónu vedľa konektoru na spodnej stene telefónu, a nie v spodnej časti prednej steny. Znižuje to kvalitu telefonovania najmä vo vonkajšom prostredí (najmä kvôli vetru). Kvalita zvuku v reproduktore je dobrá, hlasitosť postačujúca. Škoda, že chýba podpora hlasného hands-free. Zmeškané hovory sú v zozname hovorov vyznačené viditeľnou červenou ikonou.

Nabíjačka telefónu je už tradičná, s konektorom používaným už od modelu T 65, chýba mi však nápad využívaný u najnovších Nokií - neoddeliteľný suchý zips na uviazanie zvinutého kábla. Stretol som sa aj s problémami pri nabíjaní. Nabíjanie sa totiž raz bez akéhokoľvek vonkajšieho vplyvu prerušilo. Dôvodom môže byť aj spomínaný konektor.

Udalosti - tak je nazvaný pripomienkovač v tomto telefóne. Umožňuje zapísať si až 100-znakový text s pridaním jednej z 24 ikoniek a pripomenutím v zadanom termíne. Kalendár však chýba.

Výdrž, rozmery, hmotnosť, ...

Výrobcom udávaná 400-hodinová výdrž v pohotovostnom stave je podľa mňa len snom, ale na jedno nabitie telefón určite znesie 3 dni aktívneho používania (tak bolo u testovaného modelu). Medzi technickými údajmi je aj vyše 10 hodín telefonovania, k čomu sa už podľa mňa dá v mieste s dobrým signálom priblížiť. Použitá batéria je typu Li-Pol a jej nabíjanie trvá približne 2 hodiny. Rozmery telefónu sú veľmi príjemné, 104 × 49 × 19 mm je už dnešným štandardom. Hmotnosť mobilného telefónu by už podľa najbežnejších kritérií nemala presiahnuť 100 gramov, čo T310-ka spĺňa s rezervou 3 gramov.

fotka

Výhody:

dizajn, všade dobre využitý farebný displej, funkcie, snáď aj cena

Nevýhody:

?rýchlosť? telefónu, chýba Java a kalendár, šetrič nezobrazuje zmeškané hovory ani prijaté SMS,

Pohľadný nástupca modelu T300 k nám dorazí už čoskoro a snáď za rozumnú cenu. Sony Ericsson si pomaly, ale isto získava priaznivcov farebných displejov aj pomocou lacnejších modelov. Tento typ považujem za konkurenčne najschopnejší mobilný telefón, ktorý sa mi v poslednom čase dostal do rúk.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 15:23

Quo: Tento fonik som mal pred par rokmi - dikonca 2 kusy. A aky som bol vyteseny z pridavneho fotaciku :) A nielen ja, ale aj polka internatu, kde som byval :DMozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Celá diskusia 1 príspevok