Nokia 6080

Recenzia low-endu Elegantný low-end s VGA fotoaparátom a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, S40,

frekvencie: 900/1800/1900 Mhz,

rozmery: 105 x 44 x 19 mm,

hmotnosť: 91 gramov (zistená: 93 g)

displej: aktívny, 128 x 160 b., 65 536 farieb, 28 x 35 mm,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.), záznam videí (128 x 96 b.),

pamäť: 3 MB, 500 kontaktov,

správy: SMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail, PTT, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS class 10 (4+2), EDGE class 6 (3+2),

lokálny prenos dát: IrDA, Pop-Port,

hudba: MP3 prehrávač, FM rádio,

ostatné: Java, WAP,

batéria: BL-5B, 820 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 4 h hovoru/300 h pohotovosti,

SAR: 0,84 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, LED blesk, makro, autofocus, RSS, UMTS, HSDPA, Bluetooth, mass storage, Wi-Fi, AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), prehliadač dokumentov.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

03.40, 19-09-06, RM-166.

Obsah balenia:

mobil s batériou, slúchadlá HS-23, nabíjačka AC-3, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Na zapnutie slúži samostatné tlačidlo, ktorým v zapnutom stave tiež prepínate profily. Zapnutie Nokie 6080 je, tradične, rýchle, ale vyžaduje si vloženie SIM karty. Pri výmene SIM karty sa táto mechanicky odiera. Tón pri zapnutí je možné deaktivovať.

Dizajn

Nokia 6080 sa mi zapáčila na prvý pohľad. Jedná sa o elegantný čierny telefón s rôznymi farebnými verziami klávesnice - striebornou, čiernou a zlatou. Na fotkách je vidieť výrazné prachov častice, realita však nie je až taká zlá. Ani otlačky prstov na kryte veľmi nesvietia. Pre Nokiu 6080 je typická práve vyčnievajúca klávesnica a oblé tvary. Neviem prečo, ale páčia sa mi telefóny, ktoré bezpečne položíte aj na bočnú stenu, Nokia 6080 dokonca na rovnej podložke stojí. V pravej bočnej stene sa ukrýva infraport, v ľavej dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Nokia 6080 je plnohodnotný low-end. Niektoré lacné modely od Nokie nemajú vypínacie tlačidlo alebo používajú neštandardný konektor pre pripojenie príslušenstva, ale to nie je prípad modelu 6080. Pochváliť musím aj spracovanie prístroja.

Klávesnica

Klávesnica je atypická, tvoria ju horizontálne rady tlačidiel výrazne vyčnievajúcich nad okolitý povrch predného krytu. Je to pekné, zdanlivo praktické, ale... Ani po pár dňoch som si na klávesnicu Nokie 6080 poriadne nezvykol. Nezaslúži si ani silnú kritiku, ani chválu. Zato pekná je, to musíte uznať. Potvrdzovacie tlačidlo je pohodlné, veľké a okolo neho sa nachádza hranaté štvorsmerové ovládací prvok. Štyrom smerom stredového tlačidla a pravému výberovému tlačidlu môžete pre pohotovostný stav priradiť ľubovoľné funkcie. Samozrejmosťou je aj rýchla voľba (podržaním dvojky napríklad vyvoláte telefóne číslo priateľky) a automatické blokovanie klávesnice s ľubovoľným oneskorením.

EXTRA plus: Podržaním nuly v pohotovostnom stave sa pripojíte na domácu wapovú adresu.

Displej

Displej sa ukrýva hlboko pod ochranným sklíčkom, od ktorého sa výrazne odráža intenzívne svetlo. Výhodou sú viaceré nastavenia. Hlavná ponuka funkcií môže byť vo forme zoznamu alebo ikonová. Poradie položiek však meniť nemôžete. V novej Nokii 6080 nájdete 3 pripravené témy, vyberie si z nich každý.

TIP: Čiernemu telefónu zvlášť sedí téma Nokia, sivá farebná škála a hodnota kontrastu na tretej priečke. Získate tak elegantný čierny telefón s bielym podsvietením klávesnice, bielym pozadím displeja a čiernymi položkami.

EXTRA plus: Nokia 6080 ponúka tzv. svetelné efekty, pripomínanie zmeškaných udalostí zablikaním displeja v asi minútovom intervale.

Nokie sú dnes už typické bohatými nastaveniami veľkosti písma. V nastaveniach správ sú na výber 3 veľkosti, rovnako aj v nastaveniach veľkosti písma vo wapovom prehliadači. Pri písaní správy najmenším písmom vidíte až 10 riadkov textu, pri najväčšom štyri riadky veľkého písma aj pre slabozrakejších užívateľov. Najväčším nedostatkom Nokie 6080 sú oneskorené reakcie pri práci s telefónom. Aj viditeľnosť údajov na slnku mohla byť lepšia.

EXTRA mínus: Takmer vo všetkých funkciách vidíte hore zobrazený aktuálny čas.

Aj táto Nokia ponúka pohyb v menu pomocou klávesových skratiek. Menší problém je so správami, kedy kombinácia 1-1-1 síce znamená "napísať novú SMS", ale 11-1 vyvola SIM tootlkit menu, položku 1. A Nokia 6080 nerozpozná, či ste trojitým stlačením jednotky zadávali 1-1-1 alebo 11-1.

EXTRA mínus: Nokii 6080 chýba aktívny pohotovostný režim. Ten síce nevyzerá na takomto displeji najkrajšie, ale ak si naň raz zvyknete, nebudete sa ho chcieť vzdať.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Slabý VGA fotoaparát poslúži naozaj len pre zosnímanie niekoľkých momentiek, napadá mi len zdieľanie momentov prostredníctvom MMS. Fotoaparátu nechýba nočný režim. V pravom hornom rohu vidíte počet voľných záberov vo vzťahu ku voľnej pamäti. Blesk v tejto Nokii nehľadajte.

Prezeranie fotiek v Galérii je pohodlné, nedostatkom je len rozlíšenie displeja. Chýba celoobrazovkový režim, potešiť môže priblíženie snímok. Zobrazenie miniatúr snímok je možné vo forme podrobného zoznamu, zoznamu a ikon. Triediť ich môžete podľa mena, dátumu, formátu a veľkosti. Snímky je možné aj upravovať, vkladať do nich text, rám, ďalšiu snímku, vyrezávať z obrázkov, ale vždy vytvoríte obrázok do 128 x 96 bodov.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam videa s rozlíšením 128 x 96 bodov je vhodný akurát tak do MMS-ky. Majiteľ takéhoto telefónu pravdepodobne vôbec video natáčať nebude.

Parametre videa:

celkovo: 46 kbps (0,3 MB/min.)

obraz: 128 x 96 b., 7 fps, 40 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 6 kbps.

UKÁŽKA VIDEA (3GPP,

TIP na prehrávače 3GPP: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Hudobný prehrávač chýba, do 3 MB voľnej pamäte aj tak vložíte maximálne niekoľko melódií. Profily prepínate vypínacím tlačidlom. Nastavenie profilov je štandardné, novinkou sú len svetelné efekty.

EXTRA plus: Nokie radu S40 sú známe časovaním profilov. V nastavením čase sa načasovaný profil prepne na profil použitý pred ním. Ja časovanie používam v noci, koniec profilu Tichý nastavujem 5 minút po čase budenia. Časovanie profilov je prítomné len hlbšie v nastaveniach telefónu.

Z hudobných funkcií je zaujímavé len FM rádio.

FM rádio

Prijímač rozhlasových staníc je jednoduchý, funguje len po pripojení dodávaného stereo handsfree. Slúchadlá štandardnej konštrukcie "a la Nokia" musím pochváliť, jedná sa o rovnaký model ako ku multimediálnej Nokii 6280. Vyhľadávanie dostupných frekvencií je bleskové, nastaviť ju môžete aj ručne. Nechýba voľba mono, hlasná reprodukcia a podobné samozrejmosti.

Odporúčam prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Pamäť

Smiešna pamäť s kapacitou 3 MB je použiteľná akurát na uloženie pár desiatok VGA fotiek alebo zopár krátkych MP3 zvonení. Pamäť 3 MB nedovoľuje ani pohodlnú prácu s MMS-kami, e-mailami či Java aplikáciami. Za dnešné minimum považujem aspoň 10 MB.

EXTRA mínus: Ak niekomu odporúčam mobil, pozerám aj na veľkosť pamäte. A pri 3 MB by som reagoval jednoznačne...nedostatočné!

Telefónny zoznam

Kontakty mám pridelené pravému polyfunkčnému tlačidlu. Telefónny zoznam v Nokii 6080 je zhodný so zoznamom v iných fónoch tejto značky. Nechýbajú skupiny, rýchla voľba, hromadné mazanie kontaktov, vyhľadávanie mien filtráciou podľa viacerých počiatočných znakov.

EXTRA mínus: Ak v zozname chcete pri listovaní kontaktmi vidieť naraz meno a číslo, pripravte sa na nepohodlné zobrazenie jediného kontaktu na celej obrazovke.

Vadí mi filtrovanie mien namiesto hľadania najbližšej možnej kombinácie znakov, ktorá dokáže ignorovať preklepy. V nastaveniach meníte voľbu pamäte (telefón, SIM, obidve). Kontakty môžu byť zobrazené normálne, meno a číslo, veľký zoznam mien (4 kontakty pod sebou zobrazené veľkým písmom), meno a snímka. Mená môžu začínať priezviskom alebo menom. Aj v zozname môžete meniť veľkosť písma, ale len v dvoch veľkostiach.

Ak máte nastavený len zoznam v telefóne a prijímate hovor od známeho uloženého len na SIM karte, jeho meno sa na obrazovke nezobrazí.

Hovor

EXTRA mínus: Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave sa zobrazí len zoznam naposledy volaných kontaktov.

Počas hovoru môžete vstupiť do menu aj normálne pracovať s telefónom. Hovor môžete aj nahrať v dĺžke maximálne 5 minút, pričom pravidelný tón upozorňujúci na záznam počujete len vy. Nechápem však, prečo Nokia umiestnila záznam hovoru do stredu ponuky Voľby. Nebolo by jednoduchšie umiestniť záznam na poslednú položku (voľby - šípka nahor - potvrdenie)? Trvanie aktuálneho hovoru sa dozviete iba po vstupe do menu - denník - trvanie hovoru. To je pohodlné len pri použití hlasného alebo káblového handsfree.

EXTRA mínus: Odmietnutý hovor považuje Nokia za prijatý! Keď ste na schôdzke a chcete si zmeškaný hovor pripomenúť neskôr, musíte zvonenie stlmiť. Pri odmietnutí druhého hovoru z rovnakého čísla ostane prvý zmeškaný hovor zobrazený.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov

Na klávesnici, ktorá je skôr dizajnovým výstrelkom, sa píše celkom dobre...len si treba pár dní zvykať. Nokia je v písaní správ stále jednotkou. Kvalitnejší slovík T9 síce podľa môjho názoru nájdete v Sony Ericssonoch, ale ak si raz navyknete na systém Nokie, nemáte potrebu ho meniť. Menší problém sa vyskytuje pri zmene alternatívnych slov...ak stlačíte 2-9, zadáte BY, hviezdičkou prepnete na AŽ. Pravé výberové tlačidlo potom najprv zobrazí predchádzajúcu alternatívu (zmení AŽ na BY), a až potom začne mazať posledné znaky. Ak by Nokia použila aj tlačidlo "c", bol by problém s duplicitou funkcií na jednom tlačidle vyriešený.

Je však jasné, že väčšina užívateľov mobilných telefónov slovník T9 nepoužíva. A v takom prípade Nokia víťazí. Hviezdičkou sa zobrazí ponuka symbolov, jej opakovaným stlačením sa zobrazí ponuka smajlíkov (tí sú, úprimne povedané, naozaj škaredí). Mriežkou prepínate veľkosť písma, opakovaním zapnete T9, podržaním sa objaví ponuka s položkami: režim číslic - predikcia zapnutá/vypnutá - jazyk pri písaní. Nastavenie rôznej veľkosti písma v správach pohodlie pri písaní ešte zvyšuje.

SMS

V Nokii 6080 nájdete ešte starší typ editora textových správ. Šípkou doľava v pohotovostnom stave spustím editor SMS s textom poslednej správy. Funkciou "vymazať text" ho vyčistím a píšem. Odoslať správu môžem na nedávno použité číslo/kontakt, telefónne číslo aj viacerým kontaktom. Odosielanie na viacero čísiel som však nebol schopný pochopiť (text -> pošli -> viacerým -> pri listovaní zoznamom sú k dispozícii len voľby "pošli" a "hotovo", pričom ani jedna mená neoznačuje). Samozrejmosťou je odpočítavanie znakov (diakritika je pred odoslaním orezaná) a počet čiastkových správ. Odoslané správy môžu, ale nemusia byť ukladané. V nastaveniach správ mi chýba prepisovanie najstarších správ novými pri zaplnení pamäte, čo je funkcia bežná vo väčšine nových Nokií.

MMS

Editor MMS je jednoduchý...a to dokonca až príliš. Ani obrázok vložený do správy nevidíte, len sa zobrazí názov objektu, napr. . Na každej stránke môže byť 1 000 znakov textu. Do MMS môžete vložiť aj "novú snímku". Limit je 100 kB.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - T-Mobile TU.

E-mail

V Nokii 6080 nájdete aj e-mialový prehliadač vo forme Java aplikácie, ktorá ponúka len chabé funkcie na kontrolu elektronickej pošty. Po nastavení e-mailového konta sa pripravte na najjednoduchší prehliadač e-mailov. Veľké správy ani neprijme, poslúži len na nutné vybavenie textových správ.

EXTRA mínus: E-mailový prehliadač neponúka ani štandardné funkcie, je skôr marketingovou záležitosťou než praktickou pomôckou.

Instant messaging

Vstavaný instant messenger rozoberáme v článku Chat a Moja účasť. Jeho využitie však prevalovala bezplatná aplikácia Jimm, o ktorej sme už veľakrát písali a doteraz ju preferujeme ako ideálny program pre komunikáciu cez ICQv mobile.

Push to Talk

Tejto funkcii sa venujeme v článku Push to talk.

WAP

Na prvý pohľad klasický "nokiácky" wapový prehliadač s históriou, možnosťou zapnutia i vypnutia zalamovania textu, zmeny veľkosti textu (3 stupne), zobrazením snímok, nastavením kódovania, a tiež možnosťou vstupu do telefónneho zoznamu a automatickým vypĺňaním formulárov. EDGE Nokia 6080 indikuje malým "E" v hornom riadku. Odporúčam inštaláciu bezplatného Java prehliadača Opera Mini.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - T-Mobile TU.

Prenos dát

Na lokálny prenos súborov poslúži infraport alebo Pop-Port konektor pre pripojenie dátového kábla. Na diaľkové prenosy poslúži GPRS a EDGE.

Nastavenie dátových služieb (MMS, WAP, e-mail, internet) SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s nastaviteľnou ľubovoľnou melódiou, ktorá sa v čase budenia plynule zosilňuje. Odklad opätovného budenia v minútach je možné nastaviť.

EXTRA plus: Nastavenie ľubovoľnej doby odkladu budíka považujem za veľké plus.

Kalendár - základom je mesačný alebo týždenný náhľad (podľa nastavenia), do ktorého vstúpite aj cez aktívny pohotovostný režim, s ktorým môže byť kalendár prepojený. Nechýba automatické mazanie starých záznamov (1 deň až 1 mesiac starých) a nastavenie dňa, ktorým týždeň začína. Opakovanie udalostí nastavujete dodatočne, úpravou existujúcej.

Synchronizácia - dnes už pomerne bežná funkcia telefónov ostáva často nevyužitá. Vyskúšajte napríklad ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. V sekcii Organizér - Synchronizácia som mal všetko automaticky pripravené (SE Z610i). V mojej karte na ZYB.com môžem upravovať kontakty, udalosti v kalendári a pohodlne synchronizovať.

Ďalšie funkcie: úlohy, poznámky (3 000 znakov, formát TXT), kalkulačka (bežná aj vedecká Java kalkulačka), diktafón(5 minút záznamu), stopky, odpočítavanie času.

Hry a Java aplikácie

V novej Nokii 6080 nájdete hry Canal Control a Sudoku.

Z aplikácií ma zaujali vedecká kalkulačka a pohodlný konvertor jednotiek, niekoho potešia aj Svetové hodiny.

Výdrž, batéria

Výdrž Nokie 6080 je celkom slušná, aj keď by som pri jej rozmeroch uvítal pokojne 1 000 mAh batériu s podstatne lepšími parametrami. S Nokiou 6080 sa môžete spoľahnúť na 3 dni pohotovosti pri bežnom použití.

Výhody:

- dizajn,

- práca s SMS.

Nevýhody:

- pomerne vysoká cena,

- slabá funkčná výbava.

Orientačná cena: 4 490 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia 6080 má zopár výhod, ale jednu zásadnú nevýhodu...cenu. Prihoďte pár stoviek a máte podstatne kvalitnejšiu štýlovku Motorola SLVR L7 alebo PEBL U6. Paranoja z Motoroly? V tom prípade veľmi silno dýcha Nokii 6080 na chrbát aj Sony Ericsson K310i - viac muziky za rovnakú sumu. Ale možno len jednoducho chcete Nokiu a model 6080 sa vám páči. V tom prípade nenamietam. Ak ste zvyknutí na Nokiu, iba telefonujete a píšete správy (a zaručene nechcete nič viac), 6080-ka nebude zlou voľbou.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.01.2007 - 01:42

mato: pamat to uplne odrovnala, nech sa na mna nehnevaju...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

anonymous23.01.2007 - 03:17 Trvalý odkaz

borizz: na low-end musim priznat ze je skutocne neskutocne elegantny a krasny..ma vela nedostatkov ale zasa konecne model, s ktorym sa aj jednoduchsi uzivatel moze ukazat a nevyzera pri tom akoby mal detsku hracku v rukach...len ta pomalost ;) Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

anonymous23.01.2007 - 13:55 Trvalý odkaz

SEGA®: No smejd tato NOKIA 6080 ani bluetooth, pamat len 3 MB
ked ju porovnam s SE K320i ktory ma 15 MB pamate co je 5 krat viac a hlavne BLUETOOTH, rychlu JAVU s podporou 3D, a nespocetne dalsich vyhod a tiez cena je nizsia zhruba o 500sk.Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; sk; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9

anonymous23.01.2007 - 14:04 Trvalý odkaz

7wcsnurka: ta absencia bt je extra minus..Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.2960/1558; cs; U; ssr)

anonymous23.01.2007 - 14:06 Trvalý odkaz

mato: ale edge a radio si mohol spomenut :DMozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Celá diskusia 13 príspevkov