Sony Ericsson K310i

Recenzia low-endu Malý mobil s VGA fotoaparátom, ktorý prekvapí funkčnou výbavou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 102 x 44 x 18 mm,

hmotnosť: 82 gramov (zistená 82 g),

displej: pasívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b., 28 x 35 mm,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 18 MB (15 MB dostupných), 1000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, Fast-port,

zábava: Java 3D, WAP 2.0, MP3 prehrávač, 40-hlasé MIDI, kryty Style-up,

batéria: BST-36, Li-Pol, 750 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru/360 h pohotovosti,

SAR: 0,64 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, blesk, EDGE, UMTS, Bluetooth, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R4EA031, EROM R3A005

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM karta je zasúvaná medzi dve koľajničky, výmenou sa mierne mechanicky opotrebúva. Zapnutie prístroja je rýchle.

Dizajn

K310i je telefón nižšej strednej triedy, aj keď som ho v podnadpise označil za low-end. Zaradenie je v tomto prípade ťažké. Dizajnovo sa K310-ka vydarila, spracovanie je kvalitné a použité materiály nepatria k najlacnejším. V ruke sa drží dobre, rozmery sú primerané. Skosené hrany sú typické pre viacero modelov od Sony Ericssonu, inak tomu nie je ani v prípade K310i. V ľavej stene je ukryté tlačidlo fotoaparátu, v pravej aktivátor menu činností. Hore nájdete čierny vypínač telefónu/prepínač profilov a čierne okienko infraportu. V spodnej stene nájdete len Fast port konektor, ktorý slúži na prenos dát, pripojenie príslušenstva i nabíjanie. Nad displejom je ochranné sklíčko, ktorého rozmery sa prispôsobili celej hornej polovici prednej steny prístroja. Cez deň sa od neho veľmi dobre odráža slnečné svetlo, vo vrecku je zase náchylné na poškodenie. Zadná stena je z väčšej časti tvorená krytom batérie, v ktorom je otvor fotoaparátu a skupina otvorov nad reproduktorom. Keďže je objektív ukrytý v akomsi kráteri bez ochranného sklíčka, je výborným lapačom prachu.

Klávesnica

Klávesnicu Sony Ericssonu K310i musím pochváliť. Dve polyfunkčné tlačidlá nadväzujú nad ochranné sklíčko a sú oddelené od ostatnej časti klávesnice. Podobne je dostatočný odstup aj v prípade tlačidla "späť" a "c". Joystick sa ovláda veľmi pohodlne, jeho životnosť si však netrúfam odhadnúť. S týmto ovládacím prvkom boli problémy aj u K700i, aj K750i a nevyzerá to tak, že by sa Sony Ericsson zo svojich chýb poučil. K310i odporúčam nosiť v puzdre, napríklad tzv. ponožke. V ľavej stene je skryté tlačidlo menu činností, ktoré vaše obľúbené funkcie vyvolá kedykoľvek budete chcieť.

Pohybom nahor v pohotovostnom stave spustíte správcu súborov, ostatné tri smery sú prispôsobiteľné. Automatické blokovanie klávesnice sa spustí po 20 sekundách. Podsvietenie klávesnice je žlto-zelené a dôkladné. Najväčším prekvapením je podsvietenie klávesnice pri odblokovaní.

EXTRA: Po stlačení niektorého tlačidla pri zablokovanej klávesnici sa rozsvieti len hviezdička. Po jej stlačení sa zase rozsvieti len pravé polyfunkčné tlačidlo, po ktorého stlačení už nasleduje odblokovanie klávesnice, jej celkové rozsvietenie. Šikovné!

Displej

Slabé rozlíšenie a pasívne zobrazenie kompenzuje pekné zobrazenie farieb pomocou technológie UBC (ultra bright color). Hlavná ponuka menu sa skladá z 3 x 3 ikôn. Reakcie prístroja sú pomerne rýchle, prakticky si nemám na čo sťažovať. Pripísaní správ vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5. V nastaveniach meníte jas displeja, hodiny úsporného režimu, tapetu, šetrič a témy (v novom mobile nájdete 4 vydarené kúsky). Viditeľnosť zobrazovaných údajov na priamom slnku nie je zlá, bráni jej však lesklé ochranné sklíčko. Na domácej obrazovke môže byť zobrazená poznámka.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Ak je spustená a minimalizovaná nejaká Java aplikácia, fotoaparát nespustíte. Inak ho naštartujete bočným tlačidlom, nie je to však veľmi šikovné, lebo fotíte aj tak na výšku a ako spúšť používate joystick. Ak chcete často pracovať s fotoaparátom, priraďte mu radšej nejakú klávesovú skratku. Fotoaparát ponúka viacero nastavení: veľkosť (VGA 640 x 480 b., QVGA 320 x 240 b. a QQVGA 160 x 120 b.), softvérové zväčšenie VGA na 1,3 Mpix (ale načo?), nočný režim, efekty, samospúšť, kvalita (2 stupne), časovaná samospúšť, štyri zvuky uzávierky. Škoda, že ako hľadáčik nebol použitý celý displej. Pohybom joysticku doprava prepnete na záznam videa. Samozrejmosťou sú v Sony Ericssonoch klávesové skratky:

1 - zmena rozlíšenia snímky

2 – nočný režim,

3 – efekty,

4 – časovaná samospúšť.

Prezeranie fotiek je veľmi šikovné. Priamo v hlavnej ponuke sa nachádza položka Fotografie. Pri zobrazení prvej stačí zadať voľbu Vodorovne a potom už listujete pootočenými snímkami roztiahnutými na celý displej. Reakcie telefónu sú pri takomto listovaní okamžité. Pri veľkosti snímok 50 kB (priemer pri VGA rozlíšení) ich do 10 MB pamäte (6 MB si nechajte na melódie, správy, e-maily a pod.) zmestíte až 200. Priblíženie prezeraných snímok chýba. Odoslať ich môžete pomocou e-mailu, MMS alebo IrDA. Na úpravu snímok slúži aplikácia FotoDJ, ktorá umožňuje fotku otáčať, vložiť do nej klipart, rám, text, efekt a podobne.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Recenziu pripojiteľného blesku nájdete v článku Sony Ericsson MXE-60

Záznam a prezeranie videa

Záznam videa môže byť obmedzený veľkosťou MMS, rozlíšenie môžete meniť medzi 176 x 144 b. a 128 x 96 b. Menšie rozlíšenie by som osobne nepoužil ani do MMS, radšej zaznamenám kratšie, ale kvalitnejšie video (do 300 kB asi len 10 s). Počas záznamu môžete použiť dvojnásobné priblíženie v dvoch krokoch – 1x a 2x. Pri krátkych záznamoch do MMS by plynulý zoom iba zdržoval. Nechýba ani nočný režim a efekty. Aj pri zázname videa môžete použiť klávesové skratky:

1 - zmena rozlíšenia snímky

2 – nočný režim,

3 – efekty.

Prezeranie videa je pohodlné, nechýba pootočenie na ležato a prezeranie na celej obrazovke. Videa však nenájdete medzi fotkami, ale v správcovi súborov v samostatnom priečinku. Video nie je možné zrýchlene presúvať.

Parametre videa:

- celkovo: 183 kbps (asi 1,4 MB/min.)

- obraz: 176 x 144 b., 10 fps, 170 kbps,

- zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bitov, 13 kbps

UKÁŽKA VIDEA

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Profily prepínate vypínačom v hornej stene. Každý profil charakterizuje ikona, ktorá ostáva (okrem profilu Normál) zobrazená v hornom riadku medzi stavom batérie a signálu. V profile meníte hlasitosť, zosilňujúce zvonenie, vibrácie, zvuk tlačidiel, presmerovanie, povolenie hovorov, režim prijatia hovoru, príslušenstvo.

16 MB internej pamäte dáva najavo, že K310i nie je hudobným mobilom. Ani slúchadlá v balení nenájdete, a ani FM rádio mobil neponúka. Prehrávač hudby je síce celkom schopný, ale jeho funkcie sú v K310i doslova zbytočné. Vybranú MP3 skladbu môžete použiť ako zvonenie (všeobecne alebo ku konkrétnemu kontaktu) alebo budík. Nastavenie ľubovolného zvuku pre budík a správy nájdete v príslušných častiach menu.

Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60. Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60. Recenziu externe napájaných prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MDS-60.

Pamäť

Zo 16 MB využijete asi 15 MB (t.j. 300 VGA fotiek alebo 10 minút videa), po vymazaní niektorých prednastavených objektov. Keďže k mobilu nebol priložený kábel, neviem, či aj K310i podporuje mass storage, teda správanie sa ako externého disku. Predpokladám však, že podpora mass storage je k dispozícii.

Telefónny zoznam

Páči sa mi, že pri mene označenom kurzorom sa objaví aj telefónne číslo. Výbornou funkciou Sony Ericssonov je automatická možnosť uložiť neznáme telefónne číslo volajúceho do zoznamu. Pri vyhľadávaní kontaktov podľa viacerých znakov sa kurzor presúva do oblasti vyhovujúcej zadanej kombinácii, nedochádza ku filtrovaniu zoznamu Na čísla uložené na SIM karte je možné volať aj odoslať SMS alebo MMS správu. Ku jednotlivým kontaktom je možné priradiť vybrané zvonenie. Skupiny je možné použiť len pre hromadné odosielanie správ alebo filtrovanie hovorov (povolenie v profiloch). Vítam možnosť upraviť číslo pred jeho vytočením. Zobrazovaná pamäť môže byť buď na SIM alebo v mobile. Ak bude vybratá prvá možnosť, ku kontaktom v mobile sa nedostanete. Ak vyberiete pamäť v telefóne, na SIM kartu sa cez Možnosti dostanete.

Hovor

Kvalita hovoru je výnimočne dobrá, hlasitosť dostatočná. Počas telefonátu vidíte na displeji jeho aktuálnu dĺžku. Po vstupe do možností je možné hovor nahrať. Nahrávka sa uloží pod názvom, ktorý je zhodný s menom volaného/volajúceho do Správcu súborov. Jej kvalita ma milo prekvapila. Reguláciu hlasitosti uskutočňujete joystickom. Počas hovoru môžete aktivovať hlasné handsfree aj vstúpiť do menu.

Register hovorov je jednoduchý, ale za to užitočný. Po stlačení ľavého polyfunkčného tlačidla (hovory) sa dostanete z pohotovostného displeja do zoznamu všetkých posledných hovorov. Pohybom do strán prechádzate na volané, neprijaté a prijaté. Škoda len, že Sony Ericsson neponúka v pamäti hovorov aj ich dĺžku.

Písanie textov

Slovník T9 zapnete podržaním hviezdičky, jeho stláčaním prepínate režim písania veľkého a malého písma. So slovníkom T9 píšete s alebo bez diakritiky, podľa nastavenia. Sony Ericssony ponúkajú jednu výnimočnú funkciu: kontrolu nad slovami pridanými do slovníka. Tento je obmedzený len zdieľanou pamäťou, čo je svetlou výnimkou spomedzi väčšiny výrobcov mobilných telefónov. Pridané slová môžete vyhľadávať, upravovať, odstraňovať. Pri písaní so zapnutým slovníkom je možné zobrazenie alternatívnych slov zodpovedajúcich danej kombinácii znakov v miniatúrnom okne.

SMS

Pri písaní SMS vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5. Odpočítavanie začína až pri 20 znakoch do konca každej správy. Na druhú správu ste upozornení slabým tónom a krátkym textovým upozornením, ktoré však pri napísaní ďalšieho znaku zmizne. To nie je najvhodnejšie riešenie. Pamäť na minimálne 100 správ je dostatočná (možno sa dokonca jedná o zdieľanú pamäť). V zozname prijatých správ je možné pri každej správe označenej kurzorom zobraziť čas prijatia, detaily alebo nič. Nechýba ani hromadné mazanie prijatých správ.

EXTRA: Ak na správu odpoviete, medzi prijatými správami to spoznáte podľa špeciálnej ikony vedľa príjemcu.

MMS

Veľkosť multimediálnej správy je obmedzená na 300 kB. Pri tvorbe správy je možné vytvoriť aj fotku, video či zvuk, ktorý bude do tejto pridaný. Nechýba ani stránkovanie správy. K editoru MMS nemám takmer žiadne výhrady, keďže pri možnostiach displeja a ostatného hardvéru ponúka všetko, čo ponúkať má.

E-mail

Sony Ericsson sa pustil do podpory e-mailov aj v modeloch najnižšej triedy! E-mailový prehliadač som nastavil zo stránky Sony Ericssonu pomocou SMS (link nájdete, ako vždy, v závere článku). Zvláda diakritiku, nemá problémy ani s odosielaním snímok v prílohách. Pri odosielaní správy vidíte počet už prenesených kB. Nastavenie prevzatia iba hlavičiek, alebo aj hlavičiek a textu som nenašiel, automaticky sa stiahli len hlavičky a ostatky správ som musel vybrať ručne. Pridať môžete vlastné meno, podpis, kopírovanie odchádzajúcich správ do zadanej schránky a v nastaveniach nájdete aj automatickú kontrolu pošty. Tieto položky sú v nastaveniach nešikovne ukryté, prelistujte ich poriadne.

Instant messaging

Instant messenger v Sony Ericssonoch - článok, v ktorom naájdete všetko potrebné ku funkcii My friends. Odporúčam aj prečítanie recenzie aplikácie Jimm.

WAP

Wapový prehliadač prešiel zásadnými zmenami. Ponúka množstvo nastavení, páči sa mi napríklad "zobraziť len text". Naraz vidíte až 13 riadkov textu. Novinkou je funkcia zoom, ktorou ovládate veľkosť textu. Na prezeranie WAP stránok je tento prehliadač výborný, na prezeranie webu voľte radšej výborný a bezplatný Java prehliadač Opera Mini.

Prenos dát

Pripojiteľnosť Sony Ericssonu K310i je na slabšej úrovni: IrDA na krátke vzdialenosti, ktoré dopĺňa pripojenie káblom (mass storage?), GPRS triedy 10 na kontrolu e-mailov a prácu s MMS a WAP-om. Posielanie dát cez IrDA dosahuje rýchlosti 10 kB/s (80 kbps).

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý alebo opakovaný budík s vlastnou melódiou budí aj vo vypnutom stave.

Kalendár - klasický kalendár, v ktorom chýba opakovanie udalostí (kopírovanie je možné). Pokiaľ pripomienku v kalendári nezobrazíte, bude v hornom riadku neustále zobrazená ikona kalendára. Veľmi užitočné! Podobné je to aj pri zmeškanom hovore.

Synchronizácia - dnes už pomerne bežná funkcia telefónov ostáva často nevyužitá. Vyskúšajte napríklad ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. V sekcii Organizér - Synchronizácia som mal všetko automaticky pripravené (SE Z610i). V mojej karte na ZYB.com môžem upravovať kontakty, udalosti v kalendári a pohodlne synchronizovať.

Ďalšie funkcie: úlohy, poznámky, kalkulačka, diktafón, stopky, odpočítavanie času, pamäť kódov, MusicDJ, PhotoDJ, .

Hry a Java aplikácie

Tri zábavné 3D hry vás určite dostanú: Deep Abyss, Erix a Treasure Tow.

FaceWarp je aplikácia, pomocou ktorej interaktívne odfotenú tvár graficky zosmiešnite. Vytvorený obrázok sa uloží v rozlíšení vhodnom na tapetu na pohotovostnom displeji. Samozrejmosťou je možnosť odoslať obrázok cez IrDA, e-mail či MMS.

Druhou užitočnejšou aplikáciou je News Reader, RSS čítačka.

treťou pripravenou aplikáciou je Converter.

EXTRA: Sony Ericssony sa pýšia spoľahlivým a presným indikátorom batérie, a tiež zobrazením jej stavu aj počas nabíjania.

Výhody:

- funkčná výbava,

- e-mail,

- prezeranie fotiek a videí.

Nevýhody:

- slabý fotoaparát,

- chýba Bluetooth,

- viditeľnosť údajov na slnku.

Orientačná cena: 3 990 Sk (Autotel s. r. o.)

Záver

Sony Ericsson K310i ma milo prekvapil. Je to low-end, s ktorým by som prežil. E-mailový klient je výborný, práca so správami a telefonické funkcie sú výborné a aj zobrazenie poznámok na pohotovostnom displeji rád využívam. Mrzí ma absencia Bluetooth, čakal som, že priekopník v tejto funkcií ho bude implementovať už aj do low-endov.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.12.2006 - 13:00

mato63: dizajnom pekný, možno to dotiahne daleko pre menej náro?ných užívate?ov... Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; it-IT; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

anonymous28.12.2006 - 15:08 Trvalý odkaz

SEGA®: Hmm onedlho pride SE K320i a bude mat bluetooth a taktiez walkman verzia K320i s oznacenim W200i.Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; sk; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9

anonymous28.12.2006 - 21:21 Trvalý odkaz

Breaker: V dnesnej dobe je telefon bez BT prinajlepsom zly.Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.1; U; en-us) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

anonymous29.12.2006 - 11:31 Trvalý odkaz

mato63: [citat]Breaker: V dnesnej dobe je telefon bez BT prinajlepsom zly.[/citat]

Ale ved to je LOW-end pre jednoduchých ?udí, ?o chcú hlavne telefonova? a poprípade nejaké zvonenie... Ni? EXTRA! Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; it-IT; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

anonymous29.12.2006 - 13:04 Trvalý odkaz

SEGA®: a nokia 6070 a 6080 ma BLUETOOTH??? nema! a je omnoho drahsia ako tento mobil. toto je low-end pod 4000sk! tak co by ste chceli???Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; sk; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9

Celá diskusia 27 príspevkov