Orange: Mobilita v biznise - Orange biznis mail, Blackberry

Tlačová správa: Mobilita v biznise - možnosť pracovať kdekoľvek

Dnešná doba je dobou neustálej komunikácie a neustáleho toku informácií. Zaplavujú nás takmer zo všetkých strán – prostredníctvom e-mailov, telefonátov, SMS správ, v práci aj v súkromí, od rána do večera. Naša snaha správne a rýchlo sa v nich zorientovať je čoraz zložitejšia. S množstvom vymieňaných informácií súvisí aj ďalšia oblasť mobilnej komunikácie – zariadenia, ktoré tieto informácie prenášajú. Denne používame notebooky, telefóny, digitálne fotoaparáty, mp3 prehrávače. Pri služobnej ceste si však navyše treba ku každému z týchto zariadení pribaliť aj nabíjačku. No a takáto výbava sa asi len ťažko dá označiť za mobilnú.

Mobilný e-mail je v súčasnosti čoraz viac považovaný za nový a zaujímavý dodatočný zdroj rastu pre mobilných operátorov. Analytici predpovedajú široké využívanie e-mailu, predovšetkým vo firemnom segmente. Existujúci hráči na trhu, ako aj tí prichádzajúci, vyvíjajú a rozširujú riešenia v tejto oblasti v očakávaní ďalšieho rastu trhu. V máji 2006 publikovala analytická firma Gartner výskumnú správu, v ktorej predpovedá, že do roku 2008 bude mať 50% pracovníkov, ktorí používajú e-mail na svojich počítačoch a trávia viac ako 20 pracovných dní mimo svojej kancelárie, prístup k svojmu e-mailu aj na mobilných telefónoch. Gartner ďalej zdôrazňuje, že hoci dnes používa mobilný e-mail len 12 miliónov ľudí, do roku 2010 by ich počet mal narásť na 100 miliónov. Podľa Gartnera budú mať do roku 2008 prístup k mobilnému e-mailu všetky smartphony. Na základe prieskumu Current Analysis je push e-mail považovaný za mobilnú aplikáciu s najväčším potenciálom rastu. Trhový potenciál odhadujte na približne 650 miliónov korporátnych e-mailových účtov, z ktorých približne 8 miliónov, čiže zhruba 1,2 % je v súčasnosti mobilných. Tento trh medziročne rastie o približne 15-20%.

Čo sa týka budúcnosti mobilného e-mailu, jedným z dôvodov k optimizmu sa stal aj rapídny rast penetrácie riešenia BlackBerry. Túto technológiu na synchronizáciu mailov na mobilných zariadeniach patentovala kanadská spoločnosť Research in Motion. Prvé BlackBerry e-mailové zariadenie, BlackBerry 850, predstavila v roku 1999. BlackBerry je najrozšírenejším mobilným e-mailovým riešením v USA a v Európskej únii a predstavuje štandard pre mnohé nadnárodné spoločnosti. V septembri 2006 deklarovala spoločnosť Research in Motion 6,2 mil. aktívnych užívateľov BlackBerry a cieľ dosiahnuť do konca roka 2006 stav 7 mil.

Alternatívou k riešeniu BlackBerry sa stáva platforma Intellisync, ktorú nedávno kúpila spoločnosť Nokia za 430 mil. USD. Na tejto technológii funguje služba Orange biznis mail, ktorá ponúka plnohodnotnú synchronizáciu e-mailov a osobnej agendy, navyše aj pomocou webového a wapového rozhrania.

Spoločnosť Microsoft taktiež prispôsobuje svoju platformu Exchange mobilným zariadeniam od roku 2001. Exchange 2003 Service Pack 2 prináša do praxe službu „direct push“ pre mobilné zariadenia s operačným systémom Windows Mobile 5.0. Táto služba nevyžaduje pre svoje použitie žiadne dodatočné licencie a úvodné testy vykonané Microsoftom na Windows Mobile 5.0 preukázali zníženie nárokov na šírku prenosového pásma o 35% až 50%, vďaka kompresii dát prenášaných medzi mobilným zariadením a Exchange serverom.

Typy mobilných e-mailových riešení

Aké možnosti majú užívatelia e-mailov, ktorí sa nachádzajú mimo svojho pracoviska? Pri tzv. pull riešeniach sa užívateľ k novým správam dostane na základe vyžiadania si týchto správ samotným e-mailovým klientom z mailového servera. Musí teda pamätať na aktívnu kontrolu svojho e-mailu. S riešeniami alert príde užívateľovi na jeho zariadenie notifikácia o nových správach prostredníctvom štandardných SMS/MMS správ. Táto notifikácia obsahuje len informáciu o odosielateľovi a subjekt mailu. Užívateľ sa musí rozhodnúť, či si chce následne daný e-mail aj stiahnuť. Voice-based riešenie je pohodlné pre prijímanie informácií napríklad počas šoférovania. Prijatá textová správa je pretransformovaná na hlasovú, ktorú si prijímateľ vypočuje ako telefonický odkaz („text-to-speach“). Na danú správu/hovor je možné aj odpovedať nahraním hlasového odkazu, ktorý môže byť adresátovi doručený pretransformovaním na text (e-mail alebo SMS), prípadne ako štandardná príloha k e-mailu vo formáte audio súboru. Push riešenia predstavujú najkomfortnejšie riešenie z pohľadu užívateľa. Akonáhle je na e-mailový server doručená nová správa, okamžite je odoslaná aj na koncové zariadenie užívateľa. Odpadá teda nutnosť vyžiadania si správ zo servera ako je to v prípade pull riešení. Výhodou je okamžité doručenie správy. Okrem samotných e-mailov zabezpečuje služba aj okamžitú push synchronizáciu kontaktov, kalendára či úloh ale umožňuje napríklad aj potvrdzovať aj požiadavky na stretnutia zasielané v rámci aplikácie MS Outlook.

Orange a mobilita v biznise

Mobilita a flexibilita zohrávajú na poli firemných zákazníkov čoraz významnejšiu úlohu. Veľká časť pracovných záležitostí sa rieši prostredníctvom e-mailovej komunikácie. Prístup k firemnému mailboxu sa stáva nevyhnutnosťou aj mimo kancelárie – na obchodných stretnutiach mimo spoločnosti, na služobných cestách... Byť stále „in“ a „on-line“ aj bez prenášania čo i najľahšieho notebooku je dnes našťastie vďaka mobilným e-mailovým riešeniam jednoduché. Už nie je potrebné robiť kompromisy medzi funkčnosťou a veľkosťou zariadenia. Zariadenia, ktoré umožňujú prácu s mobilným e-mailom, sú len o čosi väčšie ako mobilný telefón a pohodlne sa zmestia do vrecka užívateľa. A práca s e-mailami, kalendárom, kontaktmi, úlohami a poznámkami v mobilnom zariadení sa prakticky nelíši od používania v stolovom počítači či notebooku. Spoločnosť Orange Slovensko má ako jediný mobilný operátor v SR komplexnú ponuku mobilných e-mailových riešení pre firemných aj bežných zákazníkov. Ponuku push e-mailového riešenia Orange biznis mail založeného na platforme Intellisync skompletizovala v októbri 2006 spustením BlackBerry pre zákazníkov, ktorí uprednostňujú značkové riešenia. Obidve služby ponúkajú prakticky identické možnosti práce s e-mailovou schránkou kdekoľvek a kedykoľvek v pokrytí signálom mobilnej siete. Praktické využitie týchto dvoch riešení sa niekoľkonásobne zvýšilo aj vďaka spusteniu a neustálemu rozširovaniu pokrytia 3G sietí. Technológia pre širokopásmové mobilné dátové prenosy v mobilnej sieti HSDPA je dnes s Orangeom dostupná pre viac ako 43% obyvateľov Slovenska. Vďaka podpore väčšiny zahraničných operátorov pritom neustále pribúdajú noví roamingoví partneri. Nové možnosti 3G siete s nadstavbou HSDPA so službou Orange biznis mail umožňuje v plnej miere využiť unikátne a špičkové zariadenia Orange SPV M3100, ktoré operátor zaradil nedávno do svojej ponuky.

Obe riešenia – Orange Biznis Mail a BlackBerry - pomáhajú výrazne zefektívniť firemnú komunikáciu vďaka okamžitému prijímaniu či odosielaniu e-mailov aj s prílohami, prístupu k aktuálnemu kalendáru (organizovanie, prijímanie, zamietanie stretnutí), úlohám či adresáru. Okrem uvedeného bezdrôtového prístupu k e-mailom a obchodným informáciám umožňujú aj hlasovú komunikáciu. Synchronizačný softvér neustále udržuje e-mailovú schránku, či upozornenia na pracovné stretnutia a ďalšie údaje, stále aktuálne a obojstranne synchronizované - ako v zariadení, tak aj na firemnom serveri.

Prínos oboch riešení je pre zákazníka viac-menej rovnaký. Obe umožňujú manažérom pracovať s elektronickou komunikáciou kdekoľvek a kedykoľvek. Kým Orange biznis mail je univerzálne riešenie dostupné na väčšine bežných koncových zariadení, služba BlackBerry je určená zákazníkom, ktorí preferujú špeciálne zariadenia, určené iba na využívanie danej služby. Pri službe Orange biznis mail firmám teda odpadajú náklady súvisiace s nákupom hardvéru, softvéru a administráciou infraštruktúry..

RIM & BlackBerry

Stále sa rozširujúcemu trhu s mobilným e-mailom momentálne vládne BlackBerry. BlackBerry je komplexnou službou, ktorá zabezpečuje okrem bezdrôtového prístupu k e-mailom a obchodným informáciám aj hlasovú komunikáciu. Prichádzajúce e-maily sú na terminál BlackBerry doručované okamžite, bez potreby manuálnej synchronizácie. Akonáhle zamestnanec do svojej poštovej schránky dostane nový e-mail, je na BlackBerry odoslaná jeho kópia. E-mail je možné si prečítať, preposlať, zmazať ho, alebo naň odpovedať. BlackBerry umožňuje prehliadať prílohy v rôznych štandardných formátoch (Word, Excel, PowerPoint, Adobe, Pdf, grafické súbory atď.). Dôležitou súčasťou riešenia BlackBerry je prístup do globálneho adresára na poštovom serveri, kde môžu byť uložené akékoľvek kontaktné informácie o spolupracovníkoch či obchodných partneroch. Kontakty teda nie je potrebné ukladať do lokálnej pamäte, stále aktuálne informácie má zákazník neustále k dispozícii. Pre spoločnosť je samozrejmosťou a nutnosťou vyhľadávanie potrebných informácií napr. o obchodnom partnerovi. To komunikátor BlackBerry umožňuje aj vďaka integrovanému internetovému prehliadaču.

V aktuálnej ponuke Orangeu sa nachádza zariadenie BlackBerry 8700f s komfortnou klávesnicou pre pohodlné písanie dlhších e-mailov či SMS správ, kvalitným displejom, jednoduchým nastavením a ovládaním. Výhody služby BlackBerry môžu využívať aj majitelia mobilných telefónov Nokia E61, Sony Erricsson P990i a Sony Ericsson M600i pomocou aplikácie BlackBerry Connect. Orange ponúka BlackBerry v dvoch variantoch: BlackBerry Enterprise Server je určený pre spoločnosti s vlastným e-mailovým serverom. Riešenie BlackBerry Internet Service je určené skôr pre rezidenčných zákazníkov.

Orange biznis mail

Služba Orange biznis mail, ktorú Orange priniesol už v septembri 2005, ako prvé tzv. push mail riešenie na Slovensku, umožňujúci synchronizáciu e-mailov, kalendáru, kontaktov, úloh a poznámok. Dodávateľom technológie je spoločnosť Nokia, ktorá je jedným z najväčších poskytovateľov softvéru pre mobilné zariadenia a platformy pre mobilných operátorov a výrobcov mobilných zariadení na svete. Rovnako ako BlackBerry, aj Orange biznis mail umožňuje automatickú synchronizáciu informácií uložených na firemnom e-mailovom serveri zákazníka (MS Exchange alebo Lotus Domino) s mobilným zariadením (mobilný telefón alebo PDA s dátovým modemom). Akonáhle dostane užívateľ služby e-mail do svojej firemnej schránky, môže si ho prečítať na displeji svojho mobilného telefónu. Zákazníci môžu zároveň dostávať SMS notifikácie o nových e-mailoch, pripomienkach k schôdzkam a dennom kalendári na viacero definovaných mobilných telefónov. Zároveň môžu využívať prístup k svojim e-mailom, kalendáru, poznámkam či úlohám aj prostredníctvom kvalitného webového rozhrania, podobného Outlook Web Access od Microsoft. Okrem mobilných telefónov umožňuje služba Orange biznis mail prístup k firemným e-mailom aj prostredníctvom internetu alebo WAP-u.

Aktuálnym upgradom služby Orange biznis mail dochádza k rozšíreniu porfólia podporovaných zariadení. K dnešnému dnu riešenie Orange biznis mail podporuje 25 zariadení s plnou synchronizáciou. Aj Orange biznis mail je pre zákazníkov k dispozícii v dvoch variantoch - Orange biznis mail je určený pre menšie firmy s vlastným e-mailovým serverom, v ktorých službu Orange biznis mail využíva maximálne 20 užívateľov. Jej výhodou je jednoduchá a rýchla inštalácia, pri ktorej nie je potrebný žiaden zásah do počítačovej siete firmy. Orange biznis mail profesionál je určený pre stredné a veľké firmy s vlastným e-mailovým serverom pre neobmedzený počet užívateľov a vyžaduje inštaláciu vlastného synchronizačného servera priamo v počítačovej sieti zákazníka.

Nové smartphony rodiny Orange

Zariadením, ktoré dokáže plnohodnotne využívať službu Orange biznis mail aj s push funkcionalitou, je inteligentný telefón SPV vybavený operačným systémom Windows Mobile. Jeho najnovšia verzia s označením 5.0 prináša do mobilných zariadení množstvo funkcií, ktoré boli doteraz výsadou veľkých stolových počítačov alebo notebookov. Do rodiny smartphonov Orangeu pribudlo prednedávnom zariadenie s názvom Orange SPV M3100. Ide o prvý smartphone s operačným systémom Microsoft Mobile 5.0 na slovenskom trhu, ktorý v sebe spája najviac mobilných technológií - Infraport, Bluetooth, Wi-Fi, GSM, GPRS, EDGE, 3G a aj najnovšiu 3G technológiu HSDPA. SPV M3100 je teda prvé biznis zariadenie, ktoré sa dá využiť nielen na e-mailovú komunikáciu, ale aj ako rýchly mobilný modem na pripojenie do internetu či intranetu.

Oproti svojim predchodcom (zákazníci Orange Slovensko sa už v minulých mesiacoch mohli stretnúť s telefónmi Orange SPV C500 a C600) ponúka Orange SPV M3100 práve vďaka podpore HSDPA rýchlejšiu prácu s internetom, e-mailom a ďalšími dátovými aplikáciami. SPV M3100 je unikátny aj svojim dizajnom, veľký dotykový displej s viac ako 65.500 farbami je doplnený podsvietenou plnohodnotnou QWERTY klávesnicou, na ktorej je písanie mailov, SMS správ a dokumentov veľmi pohodlné. Operačný systém Microsoft Mobile 5.0 umožňuje jednoduché prepojenie so synchronizačným softvérom ActiveSync. Pri využívaní tohto programu sa spustí pripojenie na internet zadanou komunikačnou cestou. Zadaním mena a hesla sa prihlasuje rovnako ako z počítača. Aktualizácia údajov je už len otázkou stlačenia jedného tlačidla. Proces synchronizácie je možné nastaviť tak, aby prebiehal automaticky, napr. každú hodinu. Okrem tohto spôsobu aktualizácie údajov pripojením sa na internet cez telefón možno e-maily, kalendár i kontakty zaktualizovať aj prostredníctvom USB rozhrania pripojením k počítaču cez USB kábel. Synchronizácia sa spustí automaticky. Vďaka 3G a prostredníctvom druhej kamery zariadenie umožňuje využívanie funkcie video hovoru. Orange SPV M3100 disponuje kvalitným 2.0 Mpix fotoaparátom s bleskom a funkciou Makro. Operačný systém Microsoft umožňuje prostredníctvom predinštalovaných aplikácií prácu s MS Office dokumentmi ako Excel, Word, Powerpoint, obsahuje aj PDF reader, Internet Explorer, ZIP aplikáciu na „pakovanie“ dát a PV player pre online sledovanie streamovanej TV a videí z ponuky Orange Worldu. Organizačné funkcie ako kalendár, budík a úlohy sú perfektne zosynchronizované s MS Outlookom. Podpora multimédií ako Mp3, Mpeg a pod. je samozrejmosťou a kvalitný displej s rozmermi 240x320 /65 tis farieb umožňuje pohodlné prehrávanie videí a prezeranie fotiek. Orange SPV M3100 umožňuje aj úplné vypnutie, čo doteraz nebolo štandardom pri Pocket PC zariadeniach tohto typu. Tým šetrí batériu v čase nepoužívania.

Nový modelom v ponuke Orangeu je aj malý inteligentný a spoľahlivý telefón Orange SPV C 100. Zariadenie podporuje technológie EDGE a Bluetooth. Fotoaparát s rozlíšením 1,3 Mpix, podpora multimédií – Mp3, videí, obrázkov, rozšírenie pamäte Mini SD kartami z neho robia kvalitného spoločníka pre prácu aj pre zábavu. Nový dizajn skutočne padne do ruky a operačný systém Microsoft Mobile 5.0 umožňuje inštalovať vybrané aplikácie od rôznych výrobcov a tak prispôsobiť telefón potrebám zákazníka. Voliteľná Orange úvodná obrazovka umožňuje rýchly prístup k obľúbeným službám a k informáciám o prichádzajúcich SMS, e-mail alebo MMS správach. Ergonomicky umiestnené funkčné tlačidlá zľahčujú každodenné ovládanie a pripojenie cez Mini USB port umožňuje synchronizáciu cez USB kábel s PC alebo nabíjanie priamo z počítača. Rozlíšenie displeja 176 x 220 so 65 tis. farieb prináša kvalitné prezeranie fotiek alebo prehliadanie webu cez integrovaný Microsoft Explorer prehliadač.

Poznámky z tlačovej konferencie:

Push e-mail údajne využíva až 20 miliónov užívateľov na celom svete, BlackBerry viac než 6 miliónov.

Spoločnosť RIM (majiteľ BlackBerry) zaplatila 615 mil. USD spoločnosti MPT za patentový spor v USA. MPT v týchto dňoch napadlo kvôli patentom spoločnosť Palm, ktorej akcie prudko klesli a na chod spoločnosti má veľký vplyv.

Na svete je 8 Nokií, ktoré dokážu pracovať so službami BlackBerry.

Konkurentom BlackBerry je (Nokia) Intellisync, firma na tretej pozícii medzi push e-mail. Intellisync je dodávateľom synchronizačných technológií kontaktov, kalendára a úloh pre konkurenta RIM (BlackBerry), ktorý vlastnou technológiou synchronizuje a pracuje len s e-mailami.

Službu Orange biznis mail podporuje 28 rôznych zariadení (Symbian, Windows Mobile, Palm).

Spoločné znaky BlackBerry a Intellisync:

- bezpečnosť,

- užívateľský komfort,

- podpora MS Exchange, Lotus Notes, Novel Groupwise

Rozdiely:

- počet podporovaných zariadení,

- rôzne typy inštalácie,

- podpora SMS, WAP, firemný webmail (kryptovaný prístup ku správam, kalendáru...), SyncML (výhoda Orange biznis mail),

- synchronizácia viacerých zariadení súčasne (výhoda Orange biznis mail)

BlackBerry Enterprise Server pracuje s vlastným serverom, vhodný je do väčších firiem, a BlackBerry Internet Service je určený len pre externý prístup k e-mailom a využívanie PIN-to-PIN správ.

PIN je jedinečný identifikátor (de facto zariadenie či užívateľ).

Mesačná spotreba pri desiatkách e-mailov denne je len 3 MB.

Okrem BlackBerry zariadení Orange priamo podporuje aj Sony Ericsson M600i, P990i a Nokiu E61.

BlackBerry Standard BES je možné aktivovať na všetky paušálne karty (aj SMS programy, aj Flexi). Pri zakúpení aj iných dátových programov sa dáta sčítajú.

Až 90 % aktívnych užívateľov RIM (BlackBerry) prenesie len menej než 2 MB mesačne!

Klient Orange biznis mail sa nainštaluje v jazyku, aký je aktivovaný v mobile. Ak používate Nokiu E61 so slovenčinou, nainštaluje sa vám Orange biznis mail v slovenčine. Ak potom prepnete telefón do anglického módu, klient ostane v slovenčine. V prípade Nokie 9300i, ktorá je len s českým menu, sa nainštaluje aplikácia v anglickom jazyku.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu