T-Mobile: BlackBerry aj na Slovensku

BlackBerry je technológia spoločnosti Research in Motion (RIM), ktorá pôsobí na trhu od roku 1984. Je pionierom v oblasti "donášania" e-mailov priamo do mobilu zvaného aj ako push e-mail. Elektronickú poštu teda neprijmete na vyžiadanie, do mobilu sa e-maily dostanú automaticky. Všetko funguje vďaka niekoľkým serverom, cez ktoré firemná pošta prechádza.

Základnou podmienkou pre využitie tejto služby je záujem aspoň o 5 BlackBerry zariadení (programov) pre jednu firmu. Ich akciová cena (BlackBerry 7290) sa pohybuje od 6 990 Sk a mesačný poplatok za službu je 690 Sk bez DPH pre každú SIM kartu. Zariadenie je však možné kúpiť aj s hlasovým programom.

Ďalším predpokladom pre aktiváciu služby je využívanie firemného servera MS Exchange, Lotus Domino alebo Novell GroupWise.

Týmto splníte podmienky a môžete sa tešiť na využitie tejto novej služby, ktorú T-Mobile na Slovensku spúšťa 15. marca 2006.

Všetky e-mailové správy, ktoré prejdú firemným serverom (prijaté aj odoslané) sa ihneď dostanú aj do vášho BlackBerry zariadenia. Praktické oneskorenie je asi 1 minúta. V mesačnom paušále je 20 MB predplatených dát plus 1 MB dát pre roamingové pripojenie. Zdá sa vám to málo? Dôležité je upozorniť, že BlackBerry oreže všetky e-maily v ďalšom serveri o zbytočné dáta, a tak jednoduchý e-mail veľký niekoľko kB zaberie v BlackBerry niekoľko desiatok bajtov. Ak e-mail obsahuje obrázky, do BlackBerry zariadenia prijmete orezaný objekt s rozmermi displeja. Nechýba ani podpora dokumentov spoločnosti Microsoft. Jednoducho povedané, priemerný zákazník BlackBerry prenesie mesačne len 5 MB dát. Preto je 20 MB na e-mailovú komunikáciu určite dostatočná suma.

Lenže BlackBerry 7290 neponúka len e-maily, ale aj SMS a MMS komunikáciu a hlavne internetový prehliadač. Nie je najlepší, prehľadne zobrazí len jednoduchšie stránky. No každopádne tu je, a preto by som uvítal, keby T-Mobile ponúkol viac, než 20 Mb dát najmä kvôli občasnej kontrole (napríklad firemných) web stránok.

Info o Research in Motion: www.rim.com.

BlackBerry 7290 (GPRS)

- aktuálne dostupné GPRS zariadenie s displejom 240 x 160 b.

Info na: www.rim.com

BlackBerry 8700

- čoskoro dostupné GPRS/EDGE zariadenie s displejom 320 x 240 b.

Info na: www.rim.com

Vyzdvihnem pozorované výhody týchto zariadení:

- displej s úžasnou viditeľnosťou údajov za akýchkoľvek svetelných podmienok,

- pohodlné ovládanie pomocou bočného kolieska (podobne ako Sony Ericssony radu P a M),

- vynikajúca výdrž na jedno nabitie (bez problémov 1 týždeň),

- veľmi rýchle reakcie na ovládanie,

- QWERTY klávesnica.

Samozrejme, funkciu BlackBerry je možné nainštalovať aj na smartfóny iných značiek, napr. Nokia 9300 a 9500, MDA Compac, Vario a Pro, Sony Ericsson P910i a 990i, Palm Treo 650.

Kompletné info o BlackBerry čoskoro aj na www.t-mobile.sk/blackberry.

Zrejme sa vám zdá BlackBerry zbytočná služba. Za podobnú cenu máte predsa dátový balík s 700 MB predplatených dát, pričom elektronickú poštu môžete kontrolovať aj každú minútu a nič vám neunikne. Princíp BlackBerry je však opačný, e-maily prídu priamo k vám, podobne ako SMS-ky. Veľké spoločnosti ako US Steel, Volkswagen a pod. sú na takéto riešenia zvyknutí a práve veľké spoločnosti so zahraničným kapitálom sú dôvodom spustenia BlackBerry aj na Slovensku. Bežný zákazník sa s BlackBerry nestretne ani v predajniach, ani v bežných médiách. BlackBerry je tu pre firmy.

Tlačová správa:

Bratislava, 14. marec 2006 - Spoločnosť T-Mobile Slovensko, a. s., prináša

od 15. marca 2006 na slovenský trh ďalšiu novinku - vo svete veľmi rozšírené a obľúbené riešenie BlackBerry, ktoré umožňuje zákazníkovi mať svoju e-mailovú schránku k dispozícii kedykoľvek a kdekoľvek. BlackBerry okrem toho umožňuje rýchly prístup do internetu, k adresáru kontaktov, kalendáru a zoznamu úloh uložených v počítači.

T-Mobile Slovensko prináša od 15. marca 2006 svojim zákazníkom BlackBerry, a opäť tak potvrdzuje pozíciu lídra na trhu mobilných telekomunikačných technológií na Slovensku. BlackBerry je ideálnym riešením pre firmy a biznismenov a je možné ho využívať na špeciálnom BlackBerry koncovom zariadení alebo na vybraných mobilných telefónoch.

Riešenie BlackBerry umožňuje zákazníkom mať skutočne plnohodnotný mobilný prístup k pracovným e-mailom a ďalším dôležitým informáciám. Ihneď, ako zákazník dostane nový e-mail do schránky svojho PC (MS Outlook alebo Lotus Notes), odošle sa jeho kópia na mobilné zariadenie BlackBerry Handheld. Tento e-mail môže v zložke Správy okamžite otvoriť, prečítať, preposlať, odpovedať naň či zmazať ho.

Okrem obojsmerne synchronizovanej e-mailovej komunikácie umožňuje BlackBerry aj prístup do kalendára s naplánovanými stretnutiami či úlohami. Samozrejmosťou je možnosť vytvárania nových pozvánok a plánované stretnutia prijať či odmietnuť z ktoréhokoľvek miesta v SR alebo na svete, kde je signál GPRS.

Dôležitou súčasťou BlackBerry je aj prístup do firemného adresára na serveri zákazníka. Množstvo kontaktných údajov tak nie je potrebné ukladať do lokálnej pamäte mobilného telefónu či BlackBerry zariadenia.

T-Mobile k novej službe poskytuje dve koncové zariadenia - BlackBerry 7290 a od apríla aj BlackBerry 8700. Oba modely sú kombináciou špičkového PDA a mobilného telefónu so všetkými funkcionalitami mobilnej komunikácie, na ktoré je užívateľ zvyknutý. Zariadenia BlackBerry sa veľmi jednoducho ovládajú a integrovaná QWERTY klávesnica umožňuje pohodlné a rýchle písanie e-mailov, SMS a MMS správ. Samozrejmosťou sú prehliadače dokumentov ako MS Word, Excel, PowerPoint a podpora formátov PDF, ZIP, HTML, JPEG, TIFF a BMP.

Firemní zákazníci si BlackBerry zariadenia môžu so svojím existujúcim Microsoft Exchange, Lotus Domino alebo Novel Groupwise riešením spojiť prostredníctvom inštalácie BlackBerry Enterprise Servera. Licencia BlackBerry Enterprise zahŕňa 20 licencií s možnosťou dokúpenia ďalších, a to prostredníctvom balíčkov. Druhou možnosťou využívania BlackBerry je inštalácia Small Business Servera s podporou Microsoft Exchange, ktorý zahŕňa 5 licencií, rovnako s možnosťou dokúpenia dodatočných v balíčkoch.

Komunikácia medzi zariadením BlackBerry a serverom je dôkladne zabezpečená prostredníctvom šifrovania 3DES. Správca služby navyše môže definovať ďalšie prvky, ktorými zvýši bezpečnosť riešenia BlackBerry, a zabráni tak úniku citlivých firemných informácií. Jedným z nich je tzv. úplné zmazanie zariadenia na diaľku. V prípade, že užívateľ mobilné zariadenie stratí alebo mu bude zariadenie odcudzené, IT administrátor všetky informácie uložené na zariadení jednoduchým príkazom vymaže.

Ďalšie informácie o službe BlackBerry je možné získať na linke Centra podpory významných zákazníkov 12332. Záujemcovia o službu BlackBerry, ktorí nie sú zákazníkmi T-Mobilu, získajú viac informácií na bezplatnej T-Mobile Biznis Infolinke 0800 800 800.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu