4ka sprístupňuje rýchly LTE roaming v ďalších európskych krajinách

Rýchlejšie budú môcť zákazníci 4ky surfovať už aj v Čiernej Hore, Poľsku, Srbsku, Švajčiarsku a Turecku. Spolu je krajín s LTE roamingom viac než tridsať.

Jednotné ceny za volania, SMS a dokonca aj využívanie internetu doma a v zahraničí upravujú európske roamingové pravidlá už od júna 2017. Vzťahy medzi vaším domácim a zahraničnými operátormi však naďalej závisia aj od ich vzájomných dohôd. Ako sme informovali v článku Regulácia EÚ priniesla spomalený prenos dát v roamingu, niekedy môže za nižšiu rýchlosť preťaženie siete, inokedy obmedzenia na strane miestneho operátora.

4ka teraz oznámila, že sa dohodla na využívaní rýchleho 4G/LTE roamingu s partnerskými operátormi v ďalších krajinách. Do portfólia pribudla Čierna Hora, Poľsko, Srbsko, Švajčiarsko a Turecko. Tabuľka vyššie spomína aj sedmičku konkrétnych operátorov. Najvyššie rýchlosti by ste teda mali dosahovať v prípade, že sa váš mobil pripojí do siete niektorého z nich. Automatické vyhľadávanie v operačnom systéme by však tých, ktorí ponúkajú rýchlejšie 4G/LTE, malo preferovať aj samé.

Operátor zoznam 4G roamingových partnerov naposledy rozširoval v apríli, celkovo by teda mal zahŕňať už viac než 30 krajín.

Samozrejme, nie všetky krajiny s rýchlym LTE roamingom spadajú do regulovanej Zóny 1. Delenie do zón hľadajte na webe 4ky a ceny v aktuálnom cenníku.

Diskusia k článku:

Peter Bumbaldek 05.06.2019 - 02:10

Mám 4ku a roaming v Rakúsku v 4G funguje bezchybne. Chcem sa ale opýtať, to iný operátori neponúkajú roaming v 4G, alebo je to pre nich samozrejmosť a nepotrebujú sa tým chváliť?

marek123405.06.2019 - 16:33 Trvalý odkaz

Ostatní operátori poskytujú 4G roaming v celom svete. Nemusia sa s tých chváliť, nakoľko je to bežné. I keď na druhej strane kvôli obrovským sumám za 1MB nepoužiteľné, takže mimo EU úplne zbytočná služba.

viperman06.06.2019 - 11:45 Trvalý odkaz

marek1234: existuju aj rozne balicky ked si predplatis nejake data ci volania, tak zbytocnou sluzbou by som to nenazval,

Celá diskusia 5 príspevkov