Motorola One Vision - racionálna, a pritom netradičná

Recenzia 6,3'' androidu so 4 GB RAM, 128 GB úložiskom, 3500 mAh batériou a výborným 12 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou a clonou f/1.7.

 

Motorola tvrdí, že chce prinášať smartfóny s funkciami, ktoré si zákazníci priamo pýtajú. Posledným modelom preto nesmela chýbať populárna Moto obrazovka, silná batéria alebo dva samostatné sloty pre dvojicu SIM kariet.

Zdá sa, že nová Motorola One Vision je tak trochu výstrelom do neznáma a snahou poriadne sa odlíšiť.

Nie je to úplne prvý model, ktorý vsadil na displej so super širokým pomerom strán 21:9. U nás ju predbehla Sony Xperia 1 aj cenovo dostupnejšia Xperia 10. Výhrady a pochybnosti zákazníkov ale môžeme rovno skopírovať: Ne je už takto úzky a vysoký mobil príliš? Nebude problém s rozložením hmotnosti a "vypadávaním" z ruky? A čo videá, ktoré sú zatiaľ všade najmä v tradičnom pomere 16:9?

 

 

 

 

 

ikona

Základné info: Motorola One VisionCenovo dostupný dual SIM smartfón zaradený do programu Android One so 6,3'' Full HD+ displejom, pomerom strán 21:9, čipsetom Exynos 9609, 128 GB úložiskom, 48 Mpix duálnym fotoaparátom, OIS a 3500 mAh batériou s rýchlym nabíjaním. (živé fotografie)

 

 

 

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

V prvom rade platí, že pri bežnom používaní si na pomer strán 21:9 zvyknete počas pár hodín. Povedal by som, One Vision pôsobí vyváženejšie než práve Xperia 10, ktorú som mal v rukách pred pár mesiacmi, hoci je ešte o pár milimetrov vyššia než Xperia a obrazovka narástla až na 6,3 palcov.

 

Možno za to môžu mohutné okraje okolo displeja. Pohľad na ne teda žiadna paráda nie je, sú snáď ešte väčšie než na iPhone XR. Jemnosť IPS panelu s rozlíšením 1080 x 2520 bodov je však príkladná a výborné sú tiež farby, kontrast a čitateľnosť na slnku. Pixely sú totiž tesne pod krycím sklom Gorilla Glass.

 

Pozornému oku neunikne, že namiesto výrezu v hornej časti tentoraz smeroval objektív prednej kamery do otvoru priamo v displeji, podobe pri Galaxy S10, S10+ a S10e.

Je len na vás, aké riešenie preferujete, no s väčšinou sa zrejme zhodneme, že predným fotoaparátom, ktoré sú kdesi nad displejom a neumožnia tak osadenie tak veľkých obrazoviek, už definitívne odzvonilo.

 

Okrem intenzity jasu sú na výber tiež tri režimy farieb (Prirodzené, Zosilnené a Sýte), prípadne Nočný režim (zožltnutie) pre ľahšie čítanie večer a v noci. Ten sa môže aktivovať aj automaticky, v nastavenom čase alebo po západe Slnka.

 

Zadná strana je po okrajoch zaoblená, čo zaručuje pevné držanie v ruke. Vôbec nevadí, že celý chrbát pokrýva šmykľavé sklo. Novinka bude dostupná v dvoch podarených farebných verziách - modrej Sapphire a hnedo-zlatej Bronze.

 

Bližší pohľad na konštrukciu odhalí solídne spracovaný rám, jeden mono reproduktor, klasický 3,5 mm audio jack hore a moderný USB-C konektor pre rýchlejšie 15 W nabíjanie.

 

Škoda, že druhý slot pre SIM kartu je tentokrát už len hybridný. Buď teda budete používať pamäťovú microSD kartu, alebo druhé telefónne číslo. Naraz to nepôjde. Šachtu chráni gumové tesnenie, zaručujúce vode a prachu odolnosť aspoň podľa nižšieho štandardu IP52. Na ponáranie pod hladinu teda zabudnite, v daždi ale budete v bezpečí.

 

Vo vnútri beží Android 9 a model je zaradený do programu Android One. To by majiteľovi malo garantovať minimálne dvojročnú softvérovú podporu a teda budúce aktualizácie na Android 10 Q a snáď tiež Android 11 R. Rýchlejšie by tiež mali byť dodávané kritické bezpečnostné záplaty, v prípade potreby na mesačnej báze.

 

Inak ale v prostredí Motoroly One Vision príliš veľa odlišností od "čistého Androidu" nehľadajte. Zážitok sa tak blíži k Pixelom 3 a 3 XL, čo je len dobre. Alternatívu k nadstavbám od Samsungu a Huawei / Honor trh potrebuje ako soľ.

 

Motorola svoje vylepšenia sústredila do Nastavení a karty Moto. Moto Obrazovku už určite poznáte. Ide o náhľad na aktuálny čas, dátum a prípadne tiež ikony zmeškaných notifikácií zobrazované aj bez toho, aby ste museli rozsvietiť či odomknúť celý displej.

 

Je však škoda, že obrazovka nereaguje na dvojité zaťukanie prstom. Pre kontrolu času teda musím telefón zo stola zdvihnúť alebo ho mierne posunúť, aby pohybové senzory dostali dostatočný impulz. Inokedy zas naopak reagujú aj na písanie na klávesnici a rozsvecujúci sa telefón ma rozptyľuje úplne zbytočne.

 

Ak vám príde upozornenie alebo správa z Messengera, Moto Obrazovka sa samozrejme rozsvieti automaticky, pre prečítanie obsahu sa však ikon musíte dotknúť prstom.

Aby som sa vyjadril jasne: Moto Obrazovka je medzi používateľmi populárna, no ja som už videl aj praktickejšie riešenia. Ak sa nemýlim, od prvej generácie, snáď kdesi v starých modeloch Moto G, sa príliš neposunula, čo je veľká škoda.

 

Druhou kartou sú Moto Akcie. Ich výpočet sa nedá začať inak než rýchlym spúšťaním fotoaparátu dvojitým otočením zápästia a aktiváciou LED baterky zatrasením. "Ovládanie jedným tlačidlom" môže nahradiť dvojicu spodných tlačidiel Domov a Späť gestami známymi práve z Pixelov.

 

Jedno klepnutie vás nasmeruje na Domácu obrazovku, potiahnutie prsta doľava nahradí krok Späť a potiahnutie doprava prepína medzi dvojicou posledných aplikácií.

 

Tretie tlačidlo pre vstup do multitaskingu je už nahradené gestom potiahnutím od spodného okraja, no je zaujímavé, že po tom, ako som aktivoval (a znovu vypol) Ovládanie jedným tlačidlom, som sa k tejto forme už znova dostať nevedel. Nadstavba zrejme zblbla a ja som sa zrazu pozeral na klasickú trojicu tlačidiel.

 

Potiahnutím zospodu sa dostávate aj k tradičnému zoznamu všetkých nainštalovaných aplikácií. Horný riadok patrí piatim najpoužívanejším / naposledy otvoreným.

Vzhľad hornej lišty mi plne vyhovoval. Rýchle prepínače pre Wi-Fi, GPS, Hotspot, Bluetooth a ďalšie si môžem prispôsobiť. Zaujímavosťou sú tlačildlá pre optimalizáciu úložiska (vymazanie zbytočných súborov), digitálnu rovnováhu (sledovanie času stráveného v jednotlivých aplikáciách) a prepínač vylepšenia zvuky Dolby Audio.

 

Bohužiaľ, ani Motorole One Vision sa nevyhol neduh v podobe prioritného zobrazovania doručených notifikácií. Hore by mali byť neprečítané správy a iné dôležité udalosti, no systém nefunguje vždy ideálne a v prospech niekoľko hodín starých zbytočných upozornení dokáže utopiť aj tie, ktoré dorazili pred pár minútami. Klasické chronologické radenie je istota a ja nechápem, prečo od neho Google upúšťa.

 

Výhodou "čistého Androidu" je minimum nainštalovaného balastu. Je tu len spomínané vylepšenie zvuku Dolby Audio, ktoré je akýmsi ekvalizérom pri prehrávaní cez hlasitý reproduktor. Prepínať môžete medzi režimami Inteligentný Zvuk, Hudba a Film.

Nasleduje aplikácia Google Pay pre správu bezkontaktných platieb cez NFC pre klientov podporovaných slovenských bánk a aplikácia pre poznámky Google Keep, ktorá je jednoduchá, no mimoriadne podarená.

Časť používateľov zrejme ocení aj FM rádio s funkciou RDS a RT, prípadne možnosť nahrávanie vysielania.

 

Nič špeciálne sa nekoná ani v aplikácii pre Správy a Kontakty. Kľúčom je čistý a prehľadný dizajn, ktorý sa naučíte ovládať už po prvom otvorení. One UI od Samsungu sa chváli usporiadaním položiek pre ľahšie ovládanie jednou rukou a gesto pre zmenšenie obrazovky má aj Huawei ale viete čo? Nejako mu tu ani trochu nechýba a na dennej báze ho využívam snáď len na pluskovom iPhone, kde palec ešte prirodzene pristáva na čítačke odtlačkov / haptickom domácom tlačidle..

Všetok text zadávate cez klávesnicu G Board so slovenským prediktívnym slovníkom a rýchlym prístupom k populárnym Gifkám či Emotikonom.

 

Aj preto, že sa nikde neplýtvalo miestom, ponúka Motorola One Vision viac než 112 GB voľného priestoru z celého 128 GB úložiska. Zvyšok výbavy tvorí dnes už len priemerná 4 GB operačná pamäť a potrebný výpočtový výkon dodáva osemjadrový čipset Exynos 9609.

Siahnutie po strojovni od Samsungu ma prekvapilo, predpokladám, že súvisí skôr s plným využitím potenciálu fotoaparátov než čímkoľvek iným. A pokiaľ chcete ukázať na dieru v displeji vedzte, že Samsung IPS panely už snáď ani nepoužíva.

 

V benchmarku AnTuTu som Motorole nameral 126083 bodov, čo tento 300-eurový smartfón radí niekam k priemeru strednej triedy. Priority boli zrejme inde, než pri cielení na maximálny výkon. Ten herný ale telefónu nechýba, PUBG Mobile si bez ťažkostí a sekania zahral na najvyšších detailoch, ktoré mi systém automaticky navrhol. Hra si poradila aj s neštandartným rozlíšením 1080 x 2520 bodov, hoci nebolo využité naplno.

 

Pár milimetrov od horného (ľavého po otočením na šírku) okraja zapĺňal čierny pruh, aby grafika nemusela obchádzať a vykresľovať prvky cez otvor pre prednú kameru.

Príkladná je aj optimalizácia pre bežné používanie, štart klasických aplikácií ako Instagram, Facebook alebo Chrome je totiž rýchly, rovnako ako ich prebúdzanie zo spánku.

Tu začína byť pomer strán 21:9 drobnou výhodou, dlhší displej totiž zobrazí viac obsahu bez nutnosti skrolovať prstom.

 

Pri sledovaní YouTube vám diera pre prednú kameru tak isto nebude prekážať. Videá vo formáte 16:9 sa totiž zobrazujú s viac než 1,5 cm hrubými pruhmi vľavo a vpravo. V praxi to príliš neprekáža, no samozrejme len do chvíle, kým si neuvedomíte, že viac než 3 cm obrazovky proste nevyužívate.

Je tu možnosť zazoomovania a násilného roztiahnutia videa na celú šírku dvomi prstami, no neodporúčam ho. Hornú a spodnú časť videa potom logicky neuvidíte vôbec.

Výrobca proste počítal s tým, že majiteľ Motoroly One Vision strávi viac času v aplikáciách než pri sledovaní videí. Na štandardnom pomere strán 16:9 trvá dokonca aj fotoaparát novinky pri nahrávaní videí, keďže na výber dostanete len z režimov 4K pri 30 fps, Full HD pri 30 alebo 60 fps a HD 30 fps.

 

Motorola je úprimnejšia a skromnejšia než Huawei (P30, P30 Pro) aj pri výbere rozlíšenia statických fotografií. Telefón síce dostal až 48-megapixelový Quad Pixel senzor, no ten pracuje výhradne v režime, kedy body zo 4 susedných pixelov spája do jedného. Plné rozlíšenie z neho nedostanete a tak vás nemusí trápiť, ktoré nastavenie je teoreticky výhodnejšie.

Maximom teda bude (kvalitnejší) 12-megapixelový záber (4:3). V režime 16:9 z neho dostanete najviac 9 Mpix a v plnom formáte displeja 21:9 iba 6,8 Mpix.

Základný 1/2'' snímač sa hrdí aj objektívom s vysokou svetelnosťou f/1.7 a v tejto triede takmer nevídanou optickou stabilizáciou.

 

Fotografie majú mimoriadne verné farby, minimum šumu a príkladný dynamický rozsah, ktorý ešte môže zlepšiť automaticky aktivované HDR. To však niekedy trochu deformuje realitu, takže možnosť jeho rýchleho vypínania priamo cez tlačidlá v ľavom okraji sa hodí.

Okrem HDR tu je na dosah ruky tiež blesk, časovač, zachytávanie aktívnych (pohyblivých) fotografií a prepínač na plne manuálny režim.

Ten je naozaj detailný. Umožní vám zaostrovať automaticky krok po kroku, sprístupní vyváženie bielej, čas uzávierky (1/6000 až 32 sekúnd) ISO a korekciu expozície.

 

Rýchle je tiež prepínanie na video a špeciálne režimy. Z palety zvýraznenia farby, panorámy, rôznych filtrov a spomalených či časozberných videí vyskakujú tri.

Prvým je YouTube naživo, ktorý stupní čoraz populárnejšie livestreamy na YouTube a ďalšími Portrét a Nočné videnie.

Portrét sa pri rozostrovaní pozadia opiera o druhý 5-megapixelový čip za objektívom s clonou f/2.2. Intenzitu efektu možno regulovať v rozmedzí Blur +1 až Blur +6. Na výber je tiež extrémny efekt, ktorý zmení celú farebnosť pozadia (štúdio, z boku, západ Slnka, javisko, noir a color pop.

Práve možnosť zoslabenia efektu pomáha eliminovať prípadné nepresnosti pri zložitých objektoch (vlasy, listy a pod.), no softvér aj tak hodnotím ako pomerne presný.

 

Nočné videnie využíva maximum z unikátneho Quad Pixel snímača a má ponúkať podobné schopnosti ako nočný režim v P30 Pro či Night Sight z Google Pixelov - teda schopnosť vidieť aj v takmer úplnej tme.

Telefón na to okrem spájania bodov využije aj dlhú uzávierku a optickú stabilizáciu. Treba počítať s tým, že v úplnej tme výrazne deformuje farby (nie je teda tak dobrý ako v Huaweioch), no pracuje aj v situáciách, kedy vaše oči v skutočnosti nevidia takmer vôbec nič alebo len odtiene šedej. Nebudete s ním teda mieriť na čo najvyššiu umeleckú hodnotu, no aj tak je až neuveriteľné, kam sa technika a schopnosti fotoaparátom v mobile za posledný rok posunuli. Ktorý kompakt či dokonca zrkadlova toto dokážu z ruky?

Ak je svetla viac, Nočné videnie odporúčam nezapínať a nechať situáciu vyhodnotiť automatikou. Nočné zábery nemajú takmer žiadny šum, no bližšie priblíženie v počítači odhalí, že je to kvôli vyššej kompresii a zlievaniu detailov. Na menšom displeji mobilu ale budú výborné.

To isté platí o záberoch z prednej 25-megapixelovej kamery (f/2.0). Vysoké rozlíšenie znamená množstvo detailov a preto sa dá experimentovať aj tu. Namiesto takýchto "plných" snímok s veľkosťou 4 až 5 MB môžete opäť zapnúť spájanie pixelov (Quad Pixel) a vytvárať menšie 6,2 Mpix zábery s veľkosťou cca 1,2 MB.

 

Detailov je logicky trochu menej, zdá sa mi však, že prechody zo svetla do tieňov zvládajú lepšie. Výber, ktorého vás Motorola ušetrila pri zadnom snímači, je teda tentokrát na vás.

Optickú stabilizáciu oceníte aj pri nahrávaní videí, na rozdiel od tej digitálnej, ktorá je dostupná len pri Full HD 30/60 fps, totiž funguje vždy. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Motorola One Vision.

Spomínaný spodný mono reproduktor nie je žiadna sláva, jeho plechový zvuk hodnotím ako podpriemer. V balení ale potešia aspoň slúchadlá, ktoré majú in-ear konštrukciu, takže oceníte ich príkladné pasívne blokovanie okolitých ruchov. Mohli mať aspoň reguláciu hlasitosti, nie len mikrofón a tlačidlo pre príjem hovoru.

 

Kapacita batérie sa tentokrát nevyšplhala do tých najzávratnejších čísel, 3500 mAh je ale stále solídne číslo. Menej nároční používatelia s hodnotami screen-on-time cez 6 hodín zvládnu aj dva celé dni, tí zvyšní skôr deň a pol.

Rýchle 15-wattové nabíjanie je prospešné najmä v úvodnej fáze, kedy za pol hodinku zvládne doplniť približne 40 % energie. Potom jeho rýchlosť trochu klesá, platí, že 1 minúta na nabíjačke sa rovná zhruba 1 % energie.

Výhody:

+ nízka a lákavá cena

+ kvalitný 12 Mpix fotoaparát (48 Mpix Quad Pixel)

+ výkonný čipset a dostatok grafického výkonu aj na nové hry

+ režim Nočné videnie, optická stabilizácia, 4K videá

+ 25 Mpix predný fotoaparát

+ rýchle nabíjanie

+ odolnosť aspoň podľa IP52

Nevýhody:

- pomer strán displeja 21:9 stále nepovažujeme za výhodnejší než 16:9

- len hybridný slot pre microSD / druhú SIM kartu

- Moto Obrazovka by si už zaslúžila vylepšenia, chýba rozsvietenie poklopaním

- hrubé okraje okolo displeja

Orientačná cena: 299 €

Záver

Už sme tu mali viacero pokusov, ako do cenovo dostupnej 300-eurovej triedy priniesť niečo špeciálne. Konkurencia to skúša so špičkovými procesormi alebo čoraz populárnejším širokouhlým fotoaparátom, ktorý však za tieto peniaze zvyčajne nepatrí k úplnej špičke.

Motorola One Vision na širokáč aj zoom kašle. Základný snímač ale výrobca obdaril optickou stabilizáciou, nadpriemerne svetelnou optikou a špičkovým 48 Mpix senzorom, ktorý po pospájaní susedných pixelov vykúzli mimoriadne podarené 12-megapixelové zábery bez akýchkoľvek kompromisov.

So 4 GB RAM, 128 GB úložiskom a procesorom Exynos 9609 má dostatok výkonu na hry aj funkciu Nočné videnie, ktorá za Night Shiftom v Google Pixeloch a podobnou funkciou v Huaweii P30 Pro príliš nezaostáva.

Pridajte si k tomu 3500 mAh batériu a mimoriadne lákavú cenovku, s ktorou bude tato novinka určite patriť k najzaujímavejším modelom na trhu.

Len ten displej s pomerom strán 21:9 je, bohužiaľ, úplne zbytočný.

Skúšobné fotografie z mobilu:

 

 

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Motorola One Vision.

Diskusia k článku:

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK 30.05.2019 - 12:37

"po tom, ako som aktivoval (a znovu vypol) Ovládanie jedným tlačidlom, som sa k tejto forme už znova dostať nevedel. Nadstavba zrejme zblbla a ja som sa zrazu pozeral na klasickú trojicu tlačidiel" To sa naozaj software s takouto chybou moze dostat do predaja?

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan21.06.2019 - 22:39 Trvalý odkaz

Za tú cenu sa bude predávať výborne ;)

viperman16.08.2019 - 10:38 Trvalý odkaz

zaujimave ze autorovi vadi pomer stran 21:9 (ideal na netflix) ale potom ostatne telefony co? na trhu uz nie je ziadny telefon s pomerom stran 16:9 (s vynikou xz2 premium)

Profile picture for user ko.mar1sk

Martin Kolárik06.09.2019 - 10:21 Trvalý odkaz

TBK skus system>gestá>potiahnuť prstom nahor po tlačidle plochy. Mne to funguje

Celá diskusia 4 príspevky