Sony WH-XB900N - lacnejšia verzia populárnych slúchadiel s potláčaním hluku

Nové Bluetooth slúchadlá s potláčaním hluku okolia by mali osloviť zákazníkov, pre ktorých je model WH-1000XM3 príliš drahý. Predchádzajúca generácia XM2, kúpou ktorej sa dalo ušetriť, sa totiž z e-shopov už vytráca.

Každý, kto hľadá Bluetooth slúchadlá cez uši s aktívnym potláčaním hluku okolia, nevyhnutne musí naraziť na dvojicu modelov Bose QuietComfort 35 II a Sony WH-1000MX3. Verejnosťou aj odborníkmi sú totiž považované za to najlepšie, čo si aktuálne môžete kúpiť.

Sony však pred týždňom ukázalo aj model WH-XB900N, ktorý má byť lacnejším variantom odvodeným od spomínaného high-end súrodenca.

Základné parametre Sony WH-XB900N

40 mm neodymové meniče, impedancia 50 ohmov (1 kHz) s aktívnou jednotkou, 25 ohmov s vypnutou jednotkou, 2 Hz - 40000 Hz, LDAC 96 kHZ, 990 kb/s, citlivosť 101 dB/mW, ovládanie cez dotykový snímač, hmotnosť 254 gramov, NFC, Bluetooth 4.2, A2DP, AVRCP, HFP, HSP, kodeky: SBS, AAC, aptX, aptX HD, LDAC, čas nabíjania 7 hodín, USB-C, výdrž batérie 30 hodín (noise canceling) / 35 hodín, dĺžka kábla 1,2 m

Novinka má rovnako veľké 40 mm meniče aj konštrukciu, pribudla im však funkcia Extra Bass softvérovo zvýrazňujúca nízke frekvencie. Zachovaný zostal dotykový panel pre reguláciu hlasitosti, príjem hovorov či prepínanie skladieb gestami aj škála podporovaných kodekov.

Kľúčom k úspechu bude odporúčaná cena na úrovni 250 eur. Drahšie WH-1000M3 sa v overených slovenských e-shopoch mimo krátkych akcií predávajú až za 367 eur.

Samozrejme, rozdiely tu sú. Kým drahší model sa cez USB-C naplno nabije za približne 3 hodiny, WH-XB900N to bude trvať až 7 hodín. Doba prehrávania hudby s aktívnym potláčaním hlukov je u oboch maximálne 30 hodín, bez noise cancelingu ale ponúkne top model až o 6 hodín viac.

Lacnejší súrodenec má užšiu frekvenčnú charakteristiku a neponúka QN1 čip, takže sa dá predpokladať, že potláčanie zvukov okolia pracuje s úplne rozdielnymi algoritmami. Vďaka tomuto čipu je na WH-1000XM3 možné parametre noise cancelingu optimalizovať aj podľa tvaru ucha či atmosférického tlaku okolia. Slúži na to párovacia aplikácia pre Android alebo iOS.

Presnejší pohľad na rozdiely v kvalite zvuku a spoľahlivosti potláčania ruchov však dajú až prvé recenzie a porovnania. Niečo výrobca určite ušetril aj na balení, k novinke totiž dostanete len plátený vak, nie pevné puzdro.

Novinka WH-XB900N si svoje miesto na trhu zrejme nájde, e-shopy totiž predchádzajúcu generáciu s označením vlajkového modelu WH-1000XM2 už pomaly vypredali a dosluhujúce Bose QuietComfort 35 II si na Slovensku stále držia vysokú cenu, o minimálne 65 eur vyššiu než napríklad na nemeckom Amazone.

Pri Bose QC 35 II sa špekuluje, že po prázdninách dorazí ich nástupca. V USA sa firma snaží blížiaci sa koniec životnosti produktu podporiť aj limitovanou ružovou edíciou či možnosťami vyskladania vlastnej farebnej schémy za 50-dolárový príplatok.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 04.06.2019 - 14:34

toto je skôr nástupca WH-H900N. ten síce začínal na 309€, ale vzhľadom na cenu (€288 amazon de) WH-1000Xm3. šetrenie nie je vôbec na mieste.

Celá diskusia 1 príspevok