Huawei bude môcť používať licencie Androidu ešte 3 mesiace

Americká vláda odložila sankcie Huaweiu o 90 dní. Ten bude môcť naďalej nakupovať americké produkty a certifikovať Android zariadenia. Nové smartfóny však stále majú smolu.

O problémoch spoločnosti Huawei sme vás informovali včera. Americká vláda ju podozrieva zo špionáže a prijala nariadenie, ktoré pozastavuje Huaweiu prístup k Androidu a službám obchodu Play. Budúce smartfóny výrobcu by tak mali prísť o Gmail, YouTube a aktualizácie operačného systému. Nové stanovisko však dáva čínskej firme čas 90 dní, aby sa mohla postarať o svojich existujúcich zákazníkov a nehrozil pád sietí.

V tomto období bude Huawei môcť nakupovať americký tovar, s cieľom zachovať existujúce siete a poskytovať aktualizácie dostupným smartfónom. Zákaz však stále platí na nákup amerických súčiastok, ktoré by boli použité na výrobu nových výrobkov bez schválenia licencií. Tie budú pri pokusoch o schválenie pravdepodobne zamietnuté.

Počas 90 dní môže výrobca naďalej certifikovať služby Googlu pre operačný systém existujúcich telefónov. Zatiaľ nie je jasné, či bude tento časový rámec dostatočne dlhý na prechod k Androidu Q. Firma však aj naďalej nebude môcť vydať nový smartfón bez toho, aby bol schválený Googlom. Výnimka, ktorú Huawei dostal skončí 19. augusta.

Agentúra Reuters tiež informovala o vyhlásení zakladateľa Huaweiu Ren Zhengfeia, ktorý v čínskej televízii povedal, že spoločnosť sa na túto situáciu pripravovala už dlhšie a hoci si napríklad čipy pre svoj hardvér dokážu vyrábať aj sami, neznamená to, že ich od amerických firiem prestanú nakupovať.

Zdroj: Reuters

Diskusia k článku:

Nightmare 21.05.2019 - 17:02

Nuz...skoda..Huawei

Peter Križian22.05.2019 - 15:42 Trvalý odkaz

A to platí len pre Ameriku? Či aj u nás kto má Huawei nebude môcť využívať tie veci...?

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy22.05.2019 - 15:56 Trvalý odkaz

Modely od Huawei boli odstranene z betatestu Q :)

Celá diskusia 17 príspevkov