Dilema: Xiaomi Mi 9 vs. Huawei P30

V prospech Xiaomi hovorí výkon a cena, Huawei zas láka na zaujímavejšie fotoaparáty a silnejšiu batériu. Ktorému z nich dáte prednosť?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberáme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

So svojou dilemou sa s nami podelil aj Andrej: "Dobrý deň, hľadám mobil s čítačkou odtlačkov v displeji a dobrým fotoaparátom. Aspoň takým dobrým, ako má môj súčasný Huawei P20. Je medzi Xiaomi Mi 9 a Huaweiom P30 nejaký zásadný rozdiel? Pozerám, že aj Mi 9 má širokouhlý fotoaparát, pridáva bezdrôtové nabíjanie a všetko za podstatne nižšiu cenu."

Xiaomi Mi 9 sa dá naozaj zohnať výrazne lacnejšie, v overených e-shopoch už od 449 eur za verziu so 64 GB úložiskom a 6 GB operačnou pamäťou. 128 GB verzia sa predáva za približne 540 eur.

Tá bude dôležitá pre priame porovnanie s Huaweiom P30, ktorý sa v 6 GB RAM / 128 GB konfigurácii predáva za oficiálnych 699 eur.

Pre úplnosť uvádzame, že Xiaomi Mi 9 nepodporuje pamäťové karty, no o veľa neprídete, keďže Huawei P30 dal prednosť vlastnému štandardu NM card. Jeho kompatibilita s inými značkami a príslušenstvom je prakticky nulová.

Mi 9-tka poteší aj väčším 6,4-palcovým displejom a silnejším procesorom Snapdragon 855 s vyšším výkonom v bežných situáciách aj pri hrách. Kirin 980 od Huaweiu si už tradične neporadí ani s nahrávaním 4K videí pri 60 fps, no určite sa nedá povedať, že by s ním P30-tka bola pomalá. Hodnotíme len porovnanie v prípade našej dvojice.

Menší displej Huaweiu však ukrýva silnejšiu 3650 mAh batériu (+350 mAh). Za snahu o čo najdlhšiu výdrž musíme výrobcu pochváliť. Na obrazovku tiež nalepil ochrannú fóliu už priamo pri balení mobilu do krabice. Xiaomi má chrániť len odolné sklo Gorilla Glass 6. generácie, no ak vám fólie prekážajú, môže ísť o lepšiu voľbu.

P30-tka ponúkne klasický 3,5 mm audio jack a zvýšenú odolnosť voči vode, hoci len podľa nižšieho štandardu IP53.

Xiaomi nič z toho nemá, namiesto toho láka na spomínané bezdrôtové nabíjanie a infraport pre ovládanie domácej techniky, napríklad set-top-boxu či televízora.

Oba smartfóny majú rýchle nabíjanie (Mi 9 uvádza 27 wattov, Huawei P30 22,5 wattov) a nový Android 9 Pie s vlastnou grafickou nadstavbou.

Aj súboj fotoaparátov bude veľmi tesný, no viac bodov by sme v ňom tentokrát dali Huaweiu. Ten okrem 40-megapixelového hlavného snímača s RYYB mriežkou dostal teleobjektív s až 3-násobným optickým priblížením a optickou stabilizáciou, pričom jeho 16 Mpix širokouhlý objektív dokonca disponuje automatickým zaostrovaním. Viac o ňom píšeme v recenzii s názvom Huawei P30 - displejová a fotografická evolúcia a ukážkové fotografie hľadajte v článku Takto fotí Huawei P30.

Xiaomi Mi 9 má až 48 Mpix základný čip Sony IMX586, ale teleobjektív dostal len 2-násobné priblíženie a nedokáže tak dobre pracovať so skladaním digitálnych výrezov zo základnej snímky. Nemá optickú stabilizáciu a 16 Mpix širokáč nedostal autofokus.

Aký je teda náš výsledný verdikt? Cena, väčší displej, vyšší výkon a príjemné vylepšenia v podobe bezdrôtového nabíjania či infraport hovoria jasne v prospech Xiaomi Mi 9. Silnejšia batéria zaručujúca dlhšiu výdrž a trochu zaujímavejšie fotoaparáty spolu s odolnosťou voči vode zas favorizujú Huawei P30. Konečnú voľbu urobte podľa toho, ktoré kritériá pre vás majú najväčšiu váhu.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Rik 19.05.2019 - 15:15

Tiež som riešil túto dilemu.. U mňa vyhral p30 kvôli fotoaparátu s optickým priblížením a sikovnejsie rozmery.. Navyše na tom xiaomi nebol dokonale odladeny software a stále niečo nefungovalo, za najvyšší nedostatok som pokladal nezobrazovanie zmeškaných udalostí v hornom riadku.. Človek musel vždy sťahovať vrchnú listu.. Ale to už je možno vyriešené updatom.. Stačí navštíviť fórum miuos.cz a trošku sa poinformovať od užívateľov, ktorí tento mob už majú nejakú dobu

marek123419.05.2019 - 18:57 Trvalý odkaz

Za mna Mi9. Uz som skusal Asus, Motoroly, Samsung rady S, UMIDIGI, teraz mam Mi8 lite a MI 9 bude moj dalsi. Xiaomi ma vsetko praveze odladene, najlepsia nadstavba podobna iOS, dobry fotak vid. DxoMark hodnotenie, cena vykon na jednotku. Podpora min.2 roky. Za mna Xiaomi. Uz ani nehladam inú značku.

viperman20.05.2019 - 10:45 Trvalý odkaz

asi radsej to xiaomi kedze google zacal oddnes blokovat huawei :)

Google bude blokovať Huawei: Čínsky výrobca príde o plnohodnotný Android a jeho aktualizácie.
Huawei bude môcť aj naďalej využívať open source komponenty Androidu. Do operačného systému však nebude môcť priamo nainštalovať Obchod Google Play, Gmail, YouTube a ďalšie služby Googlu. Takisto nebude mať okamžitý prístup k aktualizáciám systému Android, čo určite ovplyvní, ako rýchlo bude svoje zariadenia aktualizovať.

zdroj: TOUCHIT.SK

Tomas20.05.2019 - 13:04 Trvalý odkaz

Huawei nemam nejak extra v laske a ich telefonom neviem prist na chut, ale toto je vela. Pokrytectvo najvyssieho stupna. USA spehuje kazkedo, cely svet a to je v poriadku. Ved nech ukazu a zverejnia vsetky dokazy, ktore proti Huawiu maju.
Nic viac len konkurencny boj. Amikom asi vadi, ze Huawej smeruje na prve miesto mobilneho trhu, zatial co Apple pada.
A to iste sa tyka aj ciel/obmedzenia dovozu aut z EU do USA. Ked amikom vadi, ze sa dovaza tak vela aut, radsej zakazu dovoz, akoby spravili svoje auta lepsie a konkurencie schopnejsie. Ak by o EU auta nebol zaujem, asi by sa nedovazali. Demencia. Ked nevedia konkurenciu porazit ferovo, spravia to takto.

Celá diskusia 10 príspevkov