Motorola One Vision

Cenovo dostupný dual SIM smartfón zaradený do programu Android One so 6,3'' Full HD+ displejom, pomerom strán 21:9, čipsetom Exynos 9609, 128 GB úložiskom, 48 Mpix duálnym fotoaparátom, OIS a 3500 mAh batériou s rýchlym nabíjaním. (živé fotografie)

Základné parametre:

OS: Android 9 Pie (Android One)

chipset: Exynos 9609

procesor: osemjadrový, 4 x 2,2 GHz + 4 X 1,6 GHz

grafický procesor: Mali-G72

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz, LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz (frekvencie LTE v Európe)

rozmery: 160 x 71 x 8,7 mm

hmotnosť: 180 gramov

displej: 6,3'' (160 mm), IPS, 1080 x 2520 b., pomer strán 21:9, 432 ppi, Gorilla Glass

zadný fotoaparát: 12 Mpix (48 Mpix - Quad Pixel), clona f/1.7, video Full HD (60 fps) / 4K (30 fps), AF (PDAF), OIS

sekundárny fotoaparát: 5 Mpix, clona f/2.2

predný fotoaparát: 25 Mpix, clona f/2.0, video Full HD (30 fps)

pamäť: 128 GB + 4 GB RAM + microSD do 512 GB (hybridný slot)

globálny prenos dát: 2G, 3G, 4G / LTE

lokálny prenos dát: Bluetooth 5.0, Wi-Fi, NFC, USB-C, USB OTG

ostatné: GPS, Glonass, Galileo, FM rádio, čítačka odtlačkov, audio jack, zvýšená odolnosť voči vode (IP52)

dual SIM: 2 x nanoSIM (hybridný slot)

batéria: 3500 mAh, rýchle 15 W nabíjanie, výmena v servise

Neobsahuje/nepodporuje: informačnú diódu, IrDA (infraport), stereo repro, bezdrôtové nabíjanie

Pravdepodobná cena a dostupnosť: 299 eur / máj 2019

Zaujímavé odkazy:

Základné info: Motorola One (31. 8. 2018)

 

 

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Rodina Motorola sa rozrástla o ďalší model zaradený do programu Android One. Môžete tak počítať so skorými a pravidelnými aktualizáciami operačného systému. Najnovší Android 10 dostanú tieto telefóny medzi prvými a bezpečnostné záplaty budú chodiť počas troch rokov.

 

Výhodou smartfónov značky Motorola je doplnenie čistého Androidu o známe Moto akcie. Nechýbajú ani v novinke One Vision. Zatrasením telefónom zapnete LED svietidlo, dvojitým otočením zápästia spustíte fotoaparát. veľmi návyková je Moto obrazovka, ktorá zobrazuje náhľad na doručené notifikácie s možnosťou odpovedať na správy bez odomykania telefónu.

 

One Vision zaujme už na prvý pohľad sklenenou konštrukciou a natiahnutým displejom s pomerom strán 21:9. Tento pomer poznáme už z tohtoročných Xperií, no Lenovo je prvým výrobcom na svete, ktorý priniesol takýto displej kombinovaný s integrovaným otvorom pre prednú kameru. na 6,3-palcovej uhlopriečke nájdeme Full HD+ rozlíšenie 1080 x 2520 bodov. Prednú i zadnú časť chráni odolné sklíčko Gorilla Glass. Konštrukcia je odolná voči jmenému ošplechnutiu vodou (IP52).

 

Novinka prináša veľmi slušnú výbavu za dostupnú cenu. Medzi kľúčové špecifikácie patrí osemjadrový procesor od Samsungu Exynos 9609 doplnený 4 GB operačnou pamäťou a 128 GB úložiskom. Pri tak veľkej pamäti možno ani nebudete potrebovať microSD karta. Jej vložením by ste totiž prišli o dual SIM funkciu.

 

Telefón už v redakcii testujeme a naše prvé dojmy sú pozitívne. Systém je rýchly, na veľkom displeji sa dobre čítajú správy a pozerajú videá (aj keď musíte počítať s okrajmi po stranách) a úzka konštrukcia sa dobre drží v ruke. Zadná sklenená stena je efektná, no veľmi šmykľavá. Súčasťou balenia je priesvitné puzdro, ktoré nielen ochráni elegantný povrch, ale aj pridá na istote pri používaní.

 

Lákadlom nového modelu Motoroly je zadný duálny fotoaparát. Tvorí ho hlavný 48 Mpix snímač s clonovým číslom f/1.7, PDAF zaostrovaním a optickou stabilizáciou obrazu. Pomocný fotoaparát s 5 Mpix rozlíšením využijete na snímanie hĺbky ostrosti pri rozostrovaní pozadia. 48 Mpix snímač od Samsungu s technológiou Quad Pixel spája štyri pixely do jedného a výsledkom má byť kvalitná 12 Mpix fotografia.

 

V zhoršených svetelných podmienkach môžete využiť režim Nočné snímanie, ktoré softvérovo upraví a presvetlí fotografovanú scénu, takže na výslednej fotografii uvidíte oveľa viac detailov než pri bežnom automatickom režime. Niekoľko skúšobných fotografií nás presvedčilo, že použitie tohto režimu má v tmavom prostredí zmysel.

 

Pri snímaní máte na výber okrem tradičného pomeru strán 4:3 (12 Mpix) aj 16:9 (9 Mpix) a 21:9 (6 Mpix). Vtedy ale ide o výrez z pôvodného formátu 4:3. Videá zhotovíte v 4K (30 fps), Full HD rozlíšenie podporuje nahrávanie rýchlosťou 60 snímok za sekundu. Fotoaparát viete rýchlo spustiť nielen Moto akciou (dvojitým otočením zápästia), ale aj dvojitým stlačením vypínača. Každý si tak nastaví to, čo mu vyhovuje.

 

Zahanbiť sa nedá ani 25 Mpix predná kamera s clonovým číslom f/2.0 a nahrávaním Full HD videí. Novinkou je Portrait Lightning dostupný na hlavnej aj selfie kamere, ktorú poznáme už z telefónov iných výrobcov. Na výber máte niekoľko možností snímania portrétu. Tí, čo sa radi s fotografiami "hrajú", ocenia množstvo živých filtrov.

 

Čítačka odtlačkov sa nachádza na zadnej strane a môžete ju využiť aj na stiahnutie hornej lišty gestom. Gestami sa dá ovládať aj prostredie telefónu. V hornej stene nechýba 3,5 mm jack, ktorý sa z dnešných smartfónov pomaly vytráca. Dáta uložené v telefóne si viete zabezpečiť aj rozpoznávaním tváre.

 

Vo výbave nájdeme podporu rýchlej dátovej siete LTE, Wi-Fi, GPS, Glonass, Galileo, Bluetooth 5.0, NFC, FM rádio, USB-C konektor a 3500 mAh batériu s rýchlym 15 W nabíjaním. 15 minút nabíjania má podľa výrobcu stačiť na sedem hodín používania.

 

Predaj Motoroly One Vision odštartoval už dnes, pričom Slovensko je jedna z prvých krajín na svete, kde sa Motorola One Vision začne predávať v deň oficiálneho uvedenia. Odporúčaná cena je stanovená na príjemných 299 eur. Na výber je modrý a bronzový farebný variant.

 

 

 

 

 

 

pomer 4:3

 

pomer 21:9

 

Režim portrét

 

Režim portrét

Diskusia k článku:

Nightmare 16.05.2019 - 00:25

Fuu dobre to vyzera som zvednavy na recenzie

Lubo16.05.2019 - 10:03 Trvalý odkaz

Podla mojho skromneho nazoru je tento mobil, resp form factor 21:9, megagalakticky blud. To iste ako Sony s novymi modelmi, aj Motorola s tymto modelom. Ved tie mobily sa uz ani nedaju dobre drzat v ruke, chcel by som vidiet to rozlozenei vahy, ako ked mas roh spodnej hrany oprety o dlan (one hand use), ked citas nejaky clanok alebo nieco pozeras, tak sa ti musi ten mobil preklapat, jeho vaha v hornej polovici to musi ťažiť a mobil ma tendenciu vypadavat z ruky. Druha vec, nechapem logiku a uz len ten prvoty zmysel a vyznam mobilnych zariadeni. Ved tie nove formaty vyzeraju ak ostare velke tlacidlove mobily, doslova ako sluchadlo stolneho telefonu :D
Jedine co je na tom mobile fajn je android one. A chcel by som vediet aky je usporny ten exynos CPU, ked som len tak na ryhclo precital recenziu na gsmarene, battery test bol bieda, a pritom ma 10 nm CPU. Niet nad 10 nm SD 6xx alebo 7xx. Je to individualne, kazdemu sa paci nieco ine, ale ked vidim tie mega velke mobily, nekompaktne rozmery, natiahnute uzke displeje, zacinam mat az odpor k molinym technologiam. Napr. pri niektorych mobiloch mam napozerane recenzie, napr nedavno predstaveny Pixel 3a. Ked som ale videl OP7 Pro, kukol som dve videa a mal som dost. Uplne neforemny telefon, velky, tie zakrivene okraje, ako sa tam od nich pod uhlom odrazalo a lomilo svetlo, no katastrofa. A jeho rozmery, ani do vrecka to nedam, detto ta motorola, to uz radsej G7 Plus. Pre tento rozmer nie su prisposobene ani videa na YT, ani do dnesneho dna sa netocia v takom formate, max tak nejake hudobne klipy, a aby som cumel do mobilu a maniačil na netflixe kazdy den. Este jedna vec na zaver. Neviem si ozaj predstavit nieco citat na tom displeji, ked moj zrak dopada tak na 1/3 displeja, zvysok displeja svieti zbytocne. Clovek sa vytesuje, ze displej zobrazuje vela, ze netreba scrolovat, ale ozaj je zbytocne naraz zobrazenych vela dat, ktore ani oci nedokazu spracovat.
Kam sa vytratili male mobily?

Peter16.05.2019 - 10:42 Trvalý odkaz

Podľa mňa výrobca skúša čo sa uchytí. Dopredu to nikto nevie.
Ale fotiť to môže zaujímavo, teda v tejto triede.

Knoxville16.05.2019 - 12:24 Trvalý odkaz

No poplakal si si. Ešte mi napíš,ktorý Snapdragon šestkovej rady má 10 nm výrobný proces ty "odborník"..

Celá diskusia 16 príspevkov