Výpadok mobilných služieb dokáže niektorých poriadne vytočiť

Nedávny výpadok v Telekome mnohých poriadne zaskočil. Niekoľkohodinová nedostupnosť dokáže znepríjemniť pracovný deň najmä firmám, ale aj bežnému zákazníkovi, ktorému skomplikuje komunikáciu s blízkymi. Dá sa na podobnú situáciu pripraviť?

Podľa reakcií a komentárov na facebookovej stránke Telekomu sa dnes mnohým na niekoľko hodín zrútil svet. Ako by si neuvedomovali, že technika napriek úsiliu operátora o bezchybnú funkčnosť môže zlyhať. Z času na čas sa to stane každému mobilnému operátorovi.

Niektoré výpadky sú odstránené do pár minút a zákazník si to ani nemusí všimnúť, tie rozsiahlejšie si vyžadujú náročné opravy. Vtedy je trpezlivosť zákazníkov skúšaná aj niekoľko hodín. Ako pri poslednom probléme v Telekome.

Medzi množstvom kritických a rozčúlených komentárov žiadajúcich odstúpenie od zmluvy alebo minimálne kompenzáciu, sa našlo aj zopár triezvych, v ktorých boli pisatelia chápaví.

Samozrejme, pokiaľ sa nevieme dovolať svojim blízkym vo chvíli, keď je to pre nás dôležité alebo nemôžeme vybaviť pracovné telefonáty, dokáže nám to vniesť do života chaos. Svoje by o tom vedeli porozprávať najmä majitelia firiem a podnikatelia, ktorí vybavujú zákazky s klientmi cez telefón.

Výpadok mobilného internetu niektorí vyriešili pripojením na Wi-Fi sieť, tí ostatní aspoň mohli zistiť, ako sú na tom so závislosťou na sociálnych sieťach, mobilných online službách a surfovaní po internete.

Podobné technické problémy nevieme ovplyvniť, môžeme sa však na ne vopred pripraviť. Aj keď našťastie nebývajú časté, v podobnej situácii nám komunikáciu uľahčí SIM karta konkurenčného operátora.

Pokiaľ potrebujete byť dostupní naozaj celý deň a niekoľkohodinový výpadok je pre vás nočnou morou, porozhliadnite sa na webových stránkach konkurencie po niektorej z predplatených kariet. Každý z operátorov má vo svojom portfóliu kartu s dobíjaním kreditu a je len na vás, aké kritériá vás presvedčia na kúpu konkrétneho produktu. Či to bude cena za minútu hovoru a megabajt dát, pokrytie, alebo niektoré benefity pri dobíjaní.

Základné ceny za minútu hovoru bez benefitov za dobitie kreditu:

- Juro: 0,05 €

- Easy: 0,10 € (za deň max. 0,50 €)

- Orange Prima Go: 0,10 €

- FunFón: 0,07 €

- O2 Volnosť: 0,10 € celý hovor

- Tesco mobile Bodka: 0,039 €

- 4ka: 0,04 €

Na trhu je naozaj z čoho vyberať. Pokiaľ plánujete predplatenku využívať len ako záložnú SIM kartu, dôležitým kritériom by mala byť aj jej platnosť. Väčšina z nich má platnosť kreditu 12 mesiacov od dobitia, iba v 4ke je neobmedzená. Kredit vám tak neprepadne, ale operátor vám ho v prípade skončenia platnosti SIM karty (16 mesiacov od posledného dobitia a neaktivity dlhšej než 3 mesiace) vráti.

Zaujímavou aj keď zatiaľ neoverenou možnosťou môže telefonovanie cez Wi-Fi, ktoré je určené najmä pre miesta so zlým signálom. Na Slovensku túto možnosť ponúka zatiaľ iba Orange.

S VoWi-Fi (Voice over Wi-Fi) totiž nie ste odkázaní výlučne na mobilnú sieť. Ako sme napísali v dávnejšom článku z roku 2017 Orange sprístupňuje VoWi-Fi - volanie cez Wi-Fi sieť, hovor uskutočníte aj vtedy, keď sa nachádzate na miestach bez mobilného signálu. Volanie a posielanie SMS správ prostredníctvom VoWifi prebieha rovnako ako cez hlasovú mobilnú sieť a je účtované ako bežné hovory a správy podľa vašej aktuálnej tarify.

Na to, aby ste mohli novú službu používať, potrebujete smartfón zakúpený v Orangei, ktorý podporuje technológiu VoWi-Fi a má aktuálny firmware.

Operátor spomína aj podmienku byť v pokrytí, je teda otázne, či by v prípade výpadku služieb ostala SIM karta prihlásená do siete operátora alebo nie. V tom druhom prípade by ste pravdepodobne službu VoWiFi nemohli využiť. Informáciu overujeme.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 11.05.2019 - 03:54

Ježkove husle, niektorým sa zrútil svet :) Spoliehať sa v dnešnej dobe na jedného operátora, úžasné.

rtg12.05.2019 - 13:47 Trvalý odkaz

Do Telekomu si sa ale nedovolal od žiadneho operátora. Predstav si, že voláš niečo dôležité a nedovoláš sa, napríklad do nemocnice...

Hydrant12.05.2019 - 14:35 Trvalý odkaz

rtg.....suhlas s tebou. Mental to zobral trosku na lahko. Ja ako podnikatel som to mal trosku tazke ale nejako som to zvladol. Ale co napr taky kurier co ma telekom simku. Verim ze to mal komplikovane v ten den.

Rastislav.j12.05.2019 - 23:57 Trvalý odkaz

Hydrant a čo bráni dávať kuriérskej spoločnosti dve SIMky a DualSIM mobil svojim kurierom?

Peter Bumbaldek13.05.2019 - 03:38 Trvalý odkaz

Rasťo opäť boduješ. Čo však v prípade, že Telekom mal zákazník. To môže mať kuriér aj trialSIM a proste nedovolá sa, že?

Celá diskusia 10 príspevkov