Huawei P30 - displejová a fotografická evolúcia

Recenzia 6,1'' androidu s OLED displejom, širokouhlým aj tele objektívom, 128 GB úložiskom a 3650 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Nový rad P30 od čínskeho Huaweiu má tie najvyššie ambície. Je to vyzývateľ Samsungov zo série Galaxy S10 aj iPhonov, ktoré ešte iba čakajú na septembrový facelift. Už na prvý pohľad musí byť jasné, že najväčšia pozornosť bola venovaná fotoaparátom.

Stredne veľký a, pri pohľade na cenovky P30 Pro a P30 Lite, stredne drahý Huawei P30 tiež láka na tri objektívy vzadu. Teleobjektív je umiestnený tradične, približuje totiž "len" trojnásobne, takže sa zaobišiel bez zrkadiel a poloperiskopickej konštrukcie.

ikona

Základné info: Huawei P30Prémiový dual SIM s natiahnutým 6,1'' Full HD+ displejom, čipsetom Kirin 980, 6 GB RAM, vylepšeným trojitým fotoaparátom, prednou 32 Mpix kamerou, čítačkou odtlačkov v displeji a 3650 mAh batériou s rýchlym nabíjaním. (živé fotografie + video)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Treba pripomenúť, že 6,1-palcový displej narástol na rovnakú uhlopriečku, ako mal predchádzajúci P20 Pro. No celkové rozmery aj hmotnosť sú menšie. Huawei len využil maximum z prednej steny integrovaním čítačky odtlačkov prstov priamo pod displej.

Veľa sa špekuluje o tom, že toto riešenie je stále pomalšie než staré-dobré samostatne stojace skenery. V rádoch milisekúnd je to asi pravda, no ja vždy používam skenovanie tváre a čítačku mám ako zálohu. V praxi to vždy funguje dostatočne dobre na to, aby som bol spokojný a nemusel pri vyťahovaní mobilu z vrecka príliš rozmýšľať.

Oproti iPhonom je v skenovaní tváre celý rad androidov pozadu. V snahe o čo najmenší výrez okolo predného objektívu sa už zabúda na infračervené pomocné vysielače, takže v tme budete odkázaní iba na odtlačok prsta. Čo je horšie, tvár nikdy nevyužijete na prístup do svojej bankovej apky či potvrdenie platby cez Google Pay v obchode. To je zrejme dôvod, prečo Samsung, Huawei a ďalší presedlali na integrované čítačky, namiesto toho, aby sa ich tiež zbavili úplne.

Rozmýšľam, či sa mi viac páči konštrukcia Galaxy S10 alebo Huaweiu P30. Z pohľadu kvality spracovania sú na tom asi rovnako, P30-tka je ale tak trochu stará škola. Okraje sú viac hranaté namiesto oblín (netrúfam si rozhodnúť, čo je lepšie) a našťastie, aspoň ona neexperimentuje so zbytočne zaobleným displejom. Konzervatívci budú rovnako oslavovať 3,5 mm audio jack, no ja som už plne presedlal na Bluetooth slúchadlá.

Trojitý semafor fotoaparátov vzadu na môj vkus vystupuje trochu príliš a túto farebnú verziu som už videl na mnohých lacnejších Huaweioch za pár stoviek, tak ma oproti pastelovo oranžovému iPhonu XR alebo žltému Galaxy S10e trochu nudí. Ak ale nemáte v ruke iný mobil každý deň, asi tento problém mať nebudete.

Veľkou zmenou je presedlanie na OLED displej, takže Huawei P30 už môže ponúknuť tzv. Always on obrazovku (nazvanú v nastaveniach ako Displej vždy zapnutý). Môže svietiť stále alebo v určenom časovom rozvrhu (napr. od 7-22 hod). Vďaka nemu sa pri letmom pohľade na telefón dozviete aktuálny čas, dátum a to, či máte zmeškané notifikácie. Ak vám sú iba ikony málo, zapnite si ešte možnosť rozsvietenia celého displeja po príchode upozornenia.

To už sa rozsvieti bežná uzamykacia obrazovka, kde si prečítate aj náhľad správy. Samozrejme, časté rozsvietenie alebo neustále svietiaci Always on viac zaťažujú batériu.

Už tradične je prítomná Ochrana zraku v podobe zožltnutia displeja pre pohodlnejšie čítanie z obrazovky večer a v noci. Nechápem, prečo sa nemôže aktivovať automaticky podľa času západu slnka. Presný čas si musí nastaviť užívateľ.

Inak panelu nemôžem nič vyčítať. Má výborné farby, dobré pozorovacie uhly a nemá problém ani na ostrom slnku. Na rozdiel od Samsungu neexperimentuje so zbytočným QHD+ rozlíšením (S10 a S10+ aj tak od výroby využívajú iba Full HD+) a 1080 x 2244 bodov mi úplne stačilo. Navyše, kvapkovitý mikro výrez možno nie je na pohľad tak zaujímavý ako plná diera v displeji a mobil si neozvláštnite smiešnou tapetou, ale pri sledovaní videí cez celú obrazovku prekáža menej.

Huawei P30 sa chváli Androidom 9 a grafickou nadstavbou EMUI 9.1.0. Aj na ňu ponúknem dva pohľady: majiteľ staršieho Huaweiu alebo Honoru tu nájde všetko presne tam, kde je zvyknutý. A možno má vďaka niektorým šibalsky skrytým ponukám vo One IU (Samsung) prehľadnejšie nastavenia. Tu som nič nemusel hľadať cez fulltextové vyhľadávanie.

Na druhej strane, Samsung kričí, že svoje prostredie poriadne prekopal a spríjemnil pre používanie v jednej ruke. Pri EMUI by som sa na update z verzie 8 asi ani nemal na čo tešiť. Je však fajn, že ho výrobca prisľúbil pre viac než 40 modelov.

Sú tu teda klasické rýchle prepínače v hornej lište, šikovné nahrávanie diania na obrazovke vo forme videa aspoň v rozlíšení 1280 x 590 b. a známe notifikačné bodky na ikonách aplikácií, ktoré majú čo povedať od posledného otvorenia. Dlhšie podržanie ikon zobrazí menu s rýchlymi skratkami priamo do aplikácie, ale vôbec som ich nepoužíval.

V systémových aplikáciách pre telefonovanie a posielanie SMS nie je prakticky nič nové. Kalendár je tiež klasika, no príjemne prekvapí detailným mesačným či týždenným náhľadom na agendu.

Za zmienku stojí možnosť Stmaviť farby rozhrania v nastaveniach batérie. Prostredie oblečie do čierneho kabáta, ktorý by mal byť pri OLED displejoch energeticky menej náročný. Je zaujímavé, že Huawei nehrá na podobné noty aj pri výbere tapety pozadia a naďalej ponúka žiarivé pastelové farby. Čierne pozadie si samozrejme môžete nastaviť sami.

Mriežku ikon na domácej obrazovke si môžete zhustiť až na 5 x 6 a ikony nainštalovaných aplikácií môžu byť rozmiestnené výhradne po nej, alebo upratané v klasickej "Zásuvke", či ak chcete menu.

Určite tiež zamierte do položky Inteligentná pomoc, kde sa dozviete ako zapnúť zmenšenie prostredia pre ovládanie jednou rukou alebo aktivovať praktické gestá pre rozsvietenie displeja po dvojitom zaťukaní, vybratí telefónu z vrecka či jeho zdvihnutí zo stola.

Praktické ešte môže byť nahradenie trojice spodných tlačidiel Späť, Domov a Multitasking pohybom prsta do strán. Hľadajte ho v časti Systém -> Systémová navigácia.

V časti nastavení obrazovky sa dá zobraziť aj údaj o aktuálnej rýchlosti prenosu dát v stavovej lište alebo zapnúť akési fejkové "skrytie" výrezu okolo prednej kamery. Udeje sa samozrejme iba zmena pozadia na čiernu farbu na pár milimetroch v hornej časti displeja. No vyzerá to nevábne. Na výrez si isto zvyknete za pár hodín a my už ho na mobiloch skôr vítame.

Aplikácií priamo od výrobcu možno v systéme mohlo byť menej. Kalkulačka, Záznamník zvuku, Kompas a možno aj Zrkadlo pre rýchlu kontrolu vzhľadu prednou kamerou sa asi hodia, podobne ako Phone Clone pre prenos dát, kontaktov a fotografií zo starého smartfónu. Ak chcete mať po ruke vlastné ikony, zvyšok budete musieť na domácej obrazovke prácne čistiť, .

Za najväčší príspevok k produktivite môžeme považovať rozdelenie displeja pre využívanie dvoch aplikácií naraz. Dostanete sa k nemu cez ikonu v ponuke multitaskingu.

Medziročná evolúcia prináša výkonnejší čipset Kirin 980 a grafický procesor Mali-G76. Oproti sérii P20 je to očakávaný krok vpred. V celkovom skóre nazbierala naša P30-tka 287409 bodov, čo ju radí za celú tohtoročnú sériu Galaxy S10 a tesne tiež za OnePlus 6T či Xiaomi Mi 8. Výkonovo sa logicky môže merať s Huaweiom Mate 20 Pro s rovnakým čipsetom a tiež 6 GB RAM.

Zdá sa však, že nové grafické jadro a možno aj výpomoc v podobe technológie GPU Turbo podporovanej v niektorých najpopulárnejších hrách, dokázali vymazať historicky tradične prítomné drobné manko v 3D aplikáciách. Benchmark už ukazuje vyrovnané výsledky.

Známa hra PUBG Mobile vám už ponúkne najvyššie grafické nastavenia automaticky a pobeží úplne plynule bez toho, aby sa telefón zahrieval. Hardvérová podpora pre nahrávanie videí v 4K rozlíšení pri 60 fps však čipsetu zrejme stále chýba. Oproti najvybavenejšej konkurencii je to veľká škoda.

Nikto totiž netvrdí, že videá musíte uchovávať výhradne vo vnútornom 128 GB úložisku. S iným si u nás Huawei P30 kúpiť nemôžete, no väčšine majiteľov by mohlo stačiť. Alternatívou pre rozšírenie je aspoň pamäťová karta, no štandard NM card považujeme za nešťastný. Alza ponúka 128 GB NM kartu za viac než 50 eur, kým rovnako veľký microSD formát zoženiete aj za polovicu. Nehovoriac o tom, že novšie Huaweie neposlúžia na rýchly prenos videí z GoPro alebo dronu hocikde na cestách. Aspoň nie bez ďalšieho príslušenstva.

Najväčším lákadlom vynovenej P30-tky majú byť fotoaparáty. Na papieri maximálne 40 megapixelov zo základného čipu (objektív s clonou f/1.8), k tomu mimoriadne šikovný 16-megapixelový širokouhlý fotoaparát, ktorý na rozdiel od ostatných značiek dokonca zaostruje a na záver už spomenutý 8 Mpix teleobjektív s 3-násobným priblížením. Nie je to ale také jednoduché.

Všetci vieme, že viac megapixelov neznamená vždy kvalitnejšie fotografie. Znamená ale vždy viac možností pre prípadný výrez - zo školskej tabule poriadne ďaleko, prípadný orez a zmenu kompozície v počítači alebo pre softvérové čarovanie so zoomom.

Nechápem, prečo pri nastavení maximálneho 40 Mpix rozlíšenia zmiznú tlačidlá pre prepínanie na tele- a širokouhlý objektív. Ak ich chcete používať, musíte v nastaveniach pre základný objektív zvoliť 10 Mpix. A to už je menej než pri 12 Mpix fotoaparáte Samsungu Galaxy S10 či X-kových iPhonoch. Pri formáte 19,5:9 (celá obrazovka) to bude dokonca iba 6 Mpix.

Okrem takýchto základných fotografií bude mať 10 Mpix aj záber z teleobjektívu, čo samozrejme chápem. Huawei navyše tvrdí, že bez straty kvality získate 10 Mpix fotku s 3-násobným aj 5-násobným hybridným priblížením. Tu sa totiž výsledok vyskladá z teleobjektívu a výrezu z toho, čo vidí primárny 40 Mpix snímač.

Širokouhlý objektív zas ponúkne maximálne 16 megapixelov, takže sa znova pýtam, prečo zo základu nemôžem dostať 40 Mpix? Teda nie bez toho, aby som následne znova liezol do nastavení a opäť ho sťahoval na 10 Mpix, ak budem chcieť použiť zoom alebo širokáč?

Argument, že výsledný záber skladá 4 pixely do jedného pri snahe o čo najviac detailov príliš neobstojí. Inak je prostredie fotoaparátu prívetivé a rozmiestnenie zvyšných ovládacích prvkov dáva zmysel.

Softvérová funkcia Master AI prikrášľujúca fotky sa dá rýchlo vypnúť, samostatné tlačidlo prepína na prednú kameru a režimami listujem ťahom prsta nahor a nadol. Nechýba Portrét ani clona so softvérovým rozostrovaním pozadia, Pro režim s manuálnymi nastaveniami všetkého potrebného, Makro, manuálne HDR, časozber ani spomalené videá v karte Viac.

Doslova zázraky ponúka režim Noc. Nevidí síce v úplnej tme (1 Lux) ako drahší P30 Pro a nevyužíva maximálne ISO na úrovni 409600, no aj tak je priam neuveriteľné, že dokáže použiť aj 5-sekundovú uzávierku, ktorú vďaka optickej stabilizácii a digitálnym čarám bezproblémov udržíte v ruke, bez akéhokoľvek statívu. Bez rozmazania, s dostatkom detailov na prečítanie EČV z auta na druhej strane nočnej ulice.

Aj fotografie cez deň samozrejme znesú tie najprísnejšie kritériá. Výborný dynamický rozsah má základný aj širokouhlý fotoaparát, ktorý je vďaka autofokusu lepšie využiteľný v interiéroch aj na zábery vonku, takže ho môžete používať prakticky za každých okolností. Bez aktívneho Master AI sú príkladné tiež farby.

Trochu presaturované farby alebo naopak tmavšiu expozíciu si všimnete len pri teleobjektíve, no ten je dôležitejší skôr pre priblíženie objektov v prípade potreby než pri snahách o technicky a umelecky bezchybnú snímku. Na displeji vidno, ako v prípade potreby softvér výrezy skladá a prepína medzi objektívmi. Aj tu stabilizácia funguje špičkovo.

Z videí už tak nadšený nie som. Ešte viac než 4K 60 fps mi chýba lepšie automatické zaostrovanie počas kontinuálneho záznamu videí. Pre zmenu zaostrenia sa musím opakovane dotýkať displeja a aj tak je všetko dosť pomalé.

Predný fotoaparát sa teraz môže hrdiť až 32 Mpix rozlíšením, videá zvládne stále len vo Full HD 30 fps. Na rozdiel od Samsungov nemá autofokus, s výsledkom ale môžete byť spokojní. Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Huawei P30.

Oproti modelu P30 Pro musím spomenúť iba jeden mono reproduktor na spodnej strane (hoci stále kvalitný a mimoriadne hlasný), slabšiu odolnosť voči vode (IP53 je len voči dažďu) a chýbajúce bezdrôtové nabíjanie.

Rýchle nabíjanie disponuje iba 22,5 W výkonom namiesto 40 W, plné nabitie 3650 mAh akumulátora za približne hodinu je stále vynikajúca hodnota.

Pri intenzívnej záťaži počas testovania a so zapnutým Always on displejom som vždy prekonal 4 hodiny známeho screen-on-time, teda reálneho času používania. Bez tejto notifikačnej pomôcky môžete očakávať ešte minimálne o hodinu až hodinu a pol vyššie čísla.

Výhody:

+ širokouhlý 16 Mpix fotoaparát s autofokusom

+ výborný nočný režim fotoaparátu

+ nadpriemerná výdrž batérie a rýchle nabíjanie

+ 5-násobný hybridný zoom so stabilizáciou obrazu

+ konečne Always on displej, rozsvietenie pohybom aj poklepaním na OLED obrazovku

+ nižšia cena oproti Galaxy S10e aj iPhonu XR

Nevýhody:

- na širokouhlý a tele objektív sa dá prepínať iba s 10 Mpix rozlíšením, so 40 Mpix nie

- vodeodolnosť iba IP53

- chýbajú stereo reproduktory

- odomykanie tvárou nefunguje v tme a pre bankové aplikácie vrátane Google Pay

- málo zmien v EMUI 9.1

- chýba bezdrôtové nabíjanie

- štandard NM pamäťových kariet

- chaotické automatické zaostrovanie pri videách, chýba 4K 60 fps

Orientačná cena: 699 €

Záver

Zmien oproti predchodcovi P30-tky nie je veľa. Mnohých môže zlákať trochu silnejšia batéria s výbornou výdržou a mimoriadne rýchlym nabíjaním, a čoraz žiadanejší širokouhlý fotoaparát.

Ani EMUI 9.1 neponúka nič prevratné, no pribudla čítačka odtlačkov v displeji a výkonnejší hardvér. Fotoaparáty, batéria a konzervatívny rovný displej spolu s priaznivou cenovkou skrátka tvrdo útočia na všetku konkurenciu.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei P30.

Diskusia k článku:

Ladislav Péter 02.05.2019 - 22:02

Opravte si v článku, že nemá RYYB senzor ako P30 PRO pretože ho má. Akurát má oproti P30 PRO slabšiu svetelnosť optiky, f1,8 oproti f1,6

Matej Krajčovič02.05.2019 - 23:42 Trvalý odkaz

Dakujem, upravene. podla specifikacii naozaj maju SuperSpectrum senzor oba, ale maximalne ISO je nizsie pri P30, rovnako chyba aj moznost fotenia v uplnej tme, kedy nestaci klasickynocny rezim.

tribula03.05.2019 - 12:15 Trvalý odkaz

Ano maximalne ISO je nizsie, ale rezim fotenia v uplnej tme urcite nechyba, aj v tme je vidiet co sa foti. Iba je to horsie ako na P30Pro.
Skor ma omnoho viac stve ze zakladny objektiv ma vyrazne skreslenie od stredu k stranam. Pri foteni krajiniek, budov a pod. to nie je badatelne. Pri foteni ludi je to vsak dost vyrazne. Cele zle.

Tomas03.05.2019 - 18:03 Trvalý odkaz

Toto sa malo volat P30 lite a stat 4 stovky

Celá diskusia 4 príspevky