Lenovo Tab M10 (TB-X605F)

10-palcový tablet so stereo reproduktormi, technológiou zvuku Dolby, Androidom 8.1, až 3 GB RAM a 32 GB vnútorným úložiskom. Dokúpiť si môžete aj Bluetooth klávesnicu. (živé fotografie)

Základné parametre:

OS: Android 8.1

chipset: Qualcomm Snapdragon 450, 14 nm

procesor: osemjadrový (8 x 1,8 Ghz Cortex-A53)

grafický procesor: Adreno 506

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz, LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz (frekvencie LTE v Európe)

rozmery: 242 x 168 x 8,1 mm

hmotnosť: 480 gramov (overené)

displej: 10,1'' (265 mm), IPS, 1920 x 1200 b. 224 ppi

zadný fotoaparát: 5 Mpix, Full HD video, AF

predný fotoaparát: 2 Mpix, HD video

pamäť:2 / 3 GB + 16 / 32 GB RAM + microSD

globálny prenos dát: 2G, 3G, 4G / LTE

lokálny prenos dát: Bluetooth, Wi-Fi, USB-C, USB OTG

ostatné: GPS, Glonass, notifikačná dióda, FM rádio (bez RDS), stereo repro, audio jack

dual SIM: nie

batéria: 4850 mAh, výmena v servise

Neobsahuje/nepodporuje: vodeodolnosť, NFC, bezdrôtové nabíjanie, rýchle nabíjanie

Pravdepodobná cena a dostupnosť: od 179 eur (2 GB RAM / 16 GB), 209 eur (3 GB RAM / 32 GB), 229 eur (LTE verzia 3 GB RAM / 32 GB)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Marketingové materiály Lenova označujú tablet Tab M10 ako tenký a ľahký. Pri porovnaní papierových parametrov s konkurenčným Huawei MediaPad T5 alebo Samsungom Galaxy Tab A 10.1 to tak úplne neplatí. Pripravte sa, že v ruke budete držať na pocit trochu hrubšie a ťažšie plastové telo. Hmotnosť dosahuje až 480 gramov.

Oproti ostatným 10,1-palcovým tabletom s Full HD obrazovkou ale najviac zarazí iba 4850 mAh batéria. Huawei ponúkne 5100 mAh a Samsung až 6150 mAh akumulátor.

Lenovo Tab M10 však budete môcť nakonfigurovať so silnejšími vnútornosťami za menej peňazí. My sme v rukách držali verziu s modelovým označením TB-X605F za 209 eur. Ponúkala 3 GB RAM a 32-gigabajtové vnútorné úložisko. Za dvadsať eur navyše môžete mať aj podporu pre SIM kartu a LTE siete, s našou Wi-Fi si ale zrejme väčšina majiteľov pri domácom použití vystačí.

Za 179 eur je tento tablet dostupný s 2 GB operačnou pamäťou a maličkým 16 GB priestorom pre multimédiá a aplikácie. V roku 2019 však takúto výbavu považujeme za nedostatočnú, pokiaľ naozaj nemusíte šetriť za každú cenu.

Vo vnútri beží starší Android 8.1 s veľmi nenápadnou grafickou nadstavbou od Lenova. Pridala len pár aplikácií a v rodine mimoriadne praktické prepínanie používateľských profilov už z uzamykacej obrazovky. Na pridanie nového konta slúži tiež ikona v spodnej časti domácej obrazovky.

Tablet tejto triedy ale budete musieť odblokovať uzamykacím vzorom alebo PIN-om. S čítačkou odtlačkov alebo nebodaj odomykaním tvárou naozaj nepočítajte. Aj samotný vypínač spolu s reguláciou hlasitosti mohol byť väčší, aby šiel naslepo nahmatať rýchlejšie.

Tablet namiesto pokročilého zabezpečenia kladie dôraz na dohora smerujúce stereo reproduktory vylepšené technológiou Dolby. Pre sledovanie filmov cez vopred nainštalovaný Netflix (samozrejme bez aktívneho predplatného, ktoré nie je v cene) budú viac než dostatočne kvalitné a hlasné. Neurazili by ani pri počúvaní hudby, no priemer meničov je naozaj limitujúci. Poruke preto zostáva tradičný 3,5 mm jack, slúchadlá ale v balení nenájdete.

Na spodu zaujme dvojica pinov. Tie slúžia na pripojenie Bluetooth klávesnice kombinovanej s dotykovým TouchPadom a ochranným obalom. Lenovo ju predáva za asi 60 eur. Bez nej budete písať iba na bežnej softvérovej klávesnici.

Displej neznesie porovnanie so špičkovými smarfónmi alebo profesionálnymi tabletmi za dvoj až trojnásobok ceny Tab M10, v rámci triedy ale naše nároky počas krátkeho testu uspokojil. Full HD rozlíšenie považujeme na desiatich palcoch za úplný štandard. IPS technológia prináša jasné farebné podanie a slušné pozorovacie uhly.

Kontrastnejšie podanie farieb alebo jemnejší obraz pri surfovaní na webe budú požadovať iba zákazníci, ktorí majú tabuľkových 224 ppi s čím porovnať na drahších zariadeniach či počítačoch. Starším osobám, deťom alebo nenáročným používateľom na občasné surfovanie z pohodlia gauča postačí. Pri sledovaní videí vnímate hustejšiu mriežku ešte menej.

Na tabletoch je vždy dôležitá práca s viacerými aplikáciami naraz. Android 8 neprináša nič prevratné, Lenovo ale pridalo svoj Režim produktivity, ktorý je treba samostatne zapnúť v Nastaveniach.

Výrazne pomáha, keďže ikony naposledy spustených aplikácií zobrazí v spodnom riadku (podobne ako napr. Windows) a trojicu ovládacích tlačidiel Domov, Späť a Multitasking presunie doľava, kde je lepšie dosiahnuteľná palcom ruky.

Následne bude fungovať aj dlhšie podržanie tlačidla Domov, ktoré vám dovolí obrazovku rozdeliť na dve časti a využívať tak dvojicu aplikácií naraz vedľa seba.

Výrobca hovorí o tom, že 4850 mAh batéria ponúkne výdrž až 14 hodín. Záležať však bude na spôsobe používania tabletu. Hodina videa prehrávaného cez Chrome, Wi-FI a hlasité reproduktory si vezme aj 25 % energie. V Chrome sa ale tešíme možnosti minimalizovať prehrávaný obsah do menšieho okna (picture-in-picture) a spustenia inej aplikácie.

Tablet sa v slovenských obchodoch predáva v čiernej a bielej farbe od 179 eur za Wi-Fi verziu. V balení sme našli len 2 A nabíjačku s USB-C kábel.

Diskusia k článku:

Andrej 28.04.2019 - 09:35

Fuj ešte ta bateria :D mam m5 10 ale idem do tab s5e lenovo roky u mňa slpnčilo tie aktualizacie su tragicke kamoš ma yogu 3 pro s projektorom a stale tam ma android 6 a to je rok 2019

Celá diskusia 1 príspevok