Samsung Galaxy Buds - úplná sloboda od káblov

Recenzia true wireless slúchadiel, ktoré nepotrebujú žiadne káble ani pri počúvaní hudby, ani pri nabíjaní.

Dnes idem do Prahy. Štyri hodiny vlakom tam, štyri naspäť. Pracovné aj súkromné cesty si často spríjemňujem hudbou, popri tom občas pracujem na notebooku, občas priamo na mobile.

Vyrážam z domu. V zadnom vrecku nohavíc mám žltý Samsung Galaxy S10e a v ľavom vrecku zaoblenú žltú krabičku. Otvorím ju, vyberiem dva žlté štuple, ktoré rozpoznajú vloženie do ucha a automaticky sa pripoja k smartfónu.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Pri prvom otvorení puzdra sa automaticky na okolitých smartfónoch Samsung novšieho vydania objaví otázka na pripojenie nového príslušenstva, podobne, ako po otvorení puzdra Apple AirPods v prípade iPhonov.

Základné parametre SM-R170

5,6 g + 5,6 g + puzdro 40 gramov, Bluetooth 5.0, jeden vonkajší mikrofón + jeden vnútorný mikrofón, IR senzor, akcelerometer, senzor priblíženia (VSCEL), USB-C nabíjací konektor, bezdrôtové nabíjanie z mobilu alebo nabíjačky Samsung EB-U1200, výdrž 6 + 7 hodín prehrávania hudby, batéria 58 mAh + 252 mAh, odporúčaná konfigurácia mobilu: Android 5.0 alebo vyšší, RAM 1,5 GB a viac, farby: biela, žltá alebo čierna, operačný systém RTOS s dotykovým ovládaním na oboch slúchadlách

Vďaka aplikácii Galaxy Wearable, ktorú používam aj na pripojenie, synchronizáciu a nastavovanie hodiniek Galaxy Watch, sa slúchadlá k mobilu nielen pripoja, ale môžem prispôsobiť, ako sa budú správať.

Ekvalizérom môžem doladiť zvuk, čo po pár hodinách úplne vypnem, lebo zvýraznenie basov je totálna hovadina, dynamický režim hudbu iba rozladí a zvýraznenie výšok je na môj vkus príliš agresívne; najbližší je mi režim čistý, ktorý po čase vyhodnotím tiež ako vlastne úplne zbytočný.

Zaujímavejšie sú ďalšie položky. V Oznámeniach povolím prerušovanie hudby iba budíku, hovorom a esemeskám. V časti Dotyková podložka si prečítam tipy na dotykové ovládanie slúchadiel, zvážim, či ho úplne nevypnúť, ale nakoniec vyberám zníženie hlasitosti podržaním ľavého slúchadla a zvýšenie hlasitosti podržaním pravého. To sa mi zdá najpraktickejšie, čo dnes aj viackrát ocením.

Zaujímavosťou je položka Okolité zvuky. Po jej zapnutí počujete (za bežných okolností slušne odizolovaný) ruch okolia. Slúchadlá uprednostnia hlavne hlasy ľudí okolo vás. V podstate je to úplná hovadina, veď buď chcem okolie odizolovať, čo slúchadlá vďaka svojmu tvaru robia veľmi dobre, alebo si ich vyberiem z ucha a bavím sa s letuškou, predavačkou či personálom vo vlaku ako normálny človek a nie ignorant so slúchadlami v ušiach.

Ale pri behu ulicami mesta zrazu dostáva táto funkcia význam. Ale iba v bezvetrí, inak budete šum vetra počuť silnejšie než samotnú hudbu. A ak mám byť úprimný, tak na beh, keď už teda musíte mať v ušiach hudbu, uprednostnite radšej nejaké menej v ušiach zastrčené slúchadlá. Napríklad s AirPods nepočuť vlastný dych tak výrazne ako s Galaxy Buds.

Poslednou položkou aplikácie Galaxy Wearable je hľadanie slúchadiel. Hlavne to neskúšajte so slúchadlami v ušiach.

Galaxy Buds aj samotnú appku skúšam už pár týždňov, počas ktorých som povolil niekoľko aktualizácií. Možno to občas pôsobilo otravne, upozornenie na update sa totiž vždy objaví v najmenej vhodnej chvíli, ale i tak som za túto starostlivosť, pochopiteľne, vďačný.

Tak teda sedím vo vlaku. Krabičku s dvojicou štupľov som cez USB-C konektor nabil ešte doma. Na dlhších cestách môžem slúchadlá dobiť aj z mobilu, zvládne to Galaxy S10e, S10 aj S10+. Stačí na nich v hornej lište zapnúť Wireless PowerShare a položiť krabičku na chrbát mobilu. Slúchadlá môžem mať zatiaľ v ušiach. Dobré, že?

Slúchadlá po hodine počúvania hudby na 2/3 hlasitosti hlásia v aplikácii asi 90 % stav batérie, po šiestich hodinách 30 %. Výrobca hovorí o výdrži 6 hodín, prax je teda ešte o čosi priaznivejšia.

Puzdro, do ktorého sa vkladajú obsahuje ďalšiu 252 mAh batériu, ktorá dodá slúchadlám raz takú výdrž. Po každom vložení slúchadiel do puzdra sa začne odovzdávanie energie z batérie v zaoblenej krabičke do batérie v štupľoch. A hoci vás slúchadlá nebudú tlačiť v ušiach ani po dvoch hodinách, lebo vy ste si dobre zvolili veľkosti oboch gumených nástavcov, určite ich aj počas desaťhodinového letu na druhý koniec sveta občas vložíte do puzdra, čím sa energia v nich obnoví. Je to prirodzené a nemusíte sa báť, že by to ničilo batériu. Pokiaľ dobre viem, moderným batériám skôr škodí úplné vybitie.

Navyše, slúchadlá po vybratí z uší síce pozastavia prehrávanú hudbu, ale neviete ich nijak vypnúť. Len vložením do puzdra. To však bráni aj strateniu, a tak som si na to nakoniec zvykol aj ja. Len tak položené slúchadlá sa samovoľne vybíjajú, za 8 hodín asi o 20 %. Pozor na to.

Po vložení slúchadiel do puzdra sa za 20 minút nabili asi o 40 %. To je slušná rýchlosť. Kým v lietadle zjete neopísateľnú praženicu zo sušených vajec (pozdravujem do Lufhansy), získate tak drahocennú energiu na ďalší film s Galaxy Buds v ušiach.

Dotykové ovládanie si žiada cvik a trpezlivosť, mne však nerobilo žiadne problémy. Krátky dotyk pozastaví a opäť spustí prehrávanie, dvojitý preskočí o skladbu dopredu, trojitý späť. Nechýba ani prijatie hovoru, s jeho kvalitou však nebola druhá strana najspokojnejšia. Navyše, so štupľami v ušiach sa tak čudne počujem, že vždy radšej presmerujem zvuk do mobilu.

Ako som už spomínal, podržaním ľavého slúchadla znižujem hlasitosť, podržaním pravého zase zvyšujem.

V ušiach ma Galaxy Buds netlačili ani po štyroch hodinách. V podstate im nemám, čo sa týka zvuku, ergonómie či ovládania, čo vytknúť.

A čo teda zvuk? Začnem trocha odzadu. Už asi dva roky spokojne používam JBL Reflect Mini BT. Malé Bluetooth slúchadlá so športovými nástavcami. Behávam zásadne bez zvuku v ušiach, vo fitku či pri cestovaní hromadnou dopravou sa však situácia výrazne mení. Za sto eur si neviem predstaviť lepšiu kúpu v danej dobe. Galaxy Buds znejú veľmi podobne, ešte o čosi čistejšie, živšie, s trochu výraznejšími hĺbkami a pestrejším zvukom. Platí to pre všetky žánre.

Ladili ich (či snáď úplne vyrobili?) v AKG, čo je firma zo skupiny Harman, ktorá zastrešuje značky JBL, AKG, Mark Levinson, Infinity či Harman/Kardon. A, aby som nezabudol, Samsung presne pred dvomi rokmi firmu Harman kúpil. A ja mám v ruke veľmi chutné ovocie, ktoré táto transakcia priniesla.

Videorecenzia

Zvuk z Galaxy Buds teda zodpovedá požiadavkám na Bluetooth slúchadlá za asi 100 eur od značiek JBL či AKG. K tomu pridajte bezdrôtové nabíjanie priamo z mobilu, výdrž asi 15 hodín pri priebežnom dobíjaní z puzdra a úplnú slobodu.

Výhody:

+ veľmi slušná kvalita zvuku

+ výdrž 12 - 15 hodín pri priebežnom dobíjaní z puzdra

+ možnosti prispôsobenia v apke Galaxy Wearable

+ ovládanie hlasitosti podržaním ľavého / pravého slúchadla (treba nastaviť v aplikácii)

+ žiadne problémy s prerušovaním či odpájaním ani pri nosení mobilu v zadnom vrecku

+ pohodlné nosenie, niekoľko gumených nástavcov v balení

+ solídne pasívne potláčanie okolitých ruchov

+ netlačili ma ani po niekoľkých hodinách

Nevýhody:

- neuspokojivá kvalita hovoru

- samovybíjanie slúchadiel mimo puzdra (asi 3 % za hodinu)

- na dotykové ovládanie si treba zvyknúť

- občas mi chýba káblik medzi slúchadlami (bezpečné zavesenie na krk)

- po zapnutí okolitých zvukov vonku veľmi počuť vietor

Orientačná cena: 149 eur

Záver

Galaxy Buds sa mimoriadne vydarili. Dlhšie som uvažoval nad Apple AirPods, ale v lietadle či električke mi neponúkajú dostatočné utlmenie okolitých ruchov. Galaxy Buds tak u mňa (aspoň na nejaký čas) nahradili JBL Reflect Mini BT, športové slúchadlá, na ktoré nedám už nejaký ten piatok dopustiť.

Otázkou je, či potrebujem takéto true wireless riešenie. Keď idem po behu do obchodu, vyberiem jeden štuplík z ucha a ten ostáva vďaka káblu bezpečne visieť na krku. To isté pri debate s letuškou, sprievodkyňou vo vlaku, atď. Našťastie, Galaxy Buds sa vyberajú celkom pohodlne, pritom ale z ucha netrčia tak, ako viaceré konkurenčné produkty.

Celkovému riešeniu, zvuku či ergonómii ovládania Galaxy Buds nemám čo vytknúť. Je to veľmi vydarený produkt a za 149 eur, hlavne, ak ste majiteľom Galaxy S10 (S10e, S10+), nemôžete do vašich uší kúpiť nič lepšie. A nezabudnite, že nové Samsungy ponúkajú v nastaveniach Bluetooth tzv. Duálny zvuk, takže z jedného mobilu môžete počúvať hudbu dvaja ľudia s rôznymi Bluetooth slúchadlami.

Druhý názor Lenky Ivančíkovej

Po prechode z iPhonu na Android som hľadala vhodnú náhradu za Apple AirPods. Najmä do fitka, kde si cvičenie spríjemňujem počúvaním obľúbenej hudby. Náhlavné Bluetooth slúchadlá som zavrhla, pretože pri záklone a predklone sa mi na hlave hýbu. Keď som dostala možnosť vyskúšať Galaxy Buds, neváhala som. Po dvoch týždňoch môžem skonštatovať, že im nemám veľmi čo vytknúť a ponúkajú mi všetko, čo od true wireless slúchadiel očakávam.

Výborne držia v ušiach, neuvoľňujú sa ani pri prudkých pohyboch a narozdiel od Gear Icon X, ktoré ma tlačili už po hodine, ich môžem bez problémov nosiť aj niekoľko hodín. Kvalita zvuku je veľmi dobrá, oceňujem dotykové ovládanie hlasitosti a najmä pasívne potláčanie okolitých ruchov. Keď si nasadím slúchadlá a zapnem hudbu, nič z okolia ma neruší a môžem sa sústrediť len na hudbu. Napriek pevnému uchyteniu v uchu mám však pri vykláňaní sa z okna idúceho vlaku taký zvláštny pocit. V niektorých situáciách by som bola radšej, keby obidve slúchadlá spájal aspoň krátky kábel. Ale to už by sme sa nebavili o úplne bezdrôtovom zariadení.

Diskusia k článku:

nanoSIM 02.05.2019 - 11:12

Je to dobrý nácvik na načúvací prístroj :) [img]https://sk.widex.com/-/media/images/products/dream/product-pics/d-xp.png[/img]

rtg08.05.2019 - 21:04 Trvalý odkaz

Tieto aspoň vyzerajú celkom dobre, keď to porovnám s tými od Apple, čo vyzerajú, že im proste niekto odstrihol kábel... :)

Lenka Ivančíková08.05.2019 - 21:34 Trvalý odkaz

rtg, je to subjektivne. :) ja zasa poznam ludi, ktorym vadi, ze Galaxy Buds vyzeraju v uchu ako nacuvaci strojcek a chcu dizajn AirPodov. :)

Celá diskusia 4 príspevky