Huawei Mate 20 X - sedempalcový herný obor

Čitateľské skúsenosti so 7,2'' dual SIM androidom zameraným na hráčov. Ponúka vysoký výkon, silnú 5000 mAh batériu a trojitý fotoaparát.

Huawei predstavil v roku 2018 pokračovateľa svojho úspešného radu Mate, a to rovno trojicou zariadení. Modely Mate 20 a Mate 20 Pro sú v našich končinách už starí známi, avšak najväčší z nich, Mate 20 X, môže byť pre našinca neznámym pojmom.

Je to spôsobené najmä oficiálnou nedostupnosťou na našom trhu. Prečo sa výrobcovia rozhodnú neponúkať niektoré modely na vybraných trhoch bude vždy otvorenou otázkou, ale za každým rozhodnutím môžeme hľadať výsledok analýzy trhu. Slováci a Češi teda podľa Huawei zrejme nemajú v láske veľké herné telefóny.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Huawei Mate 20 X totiž nie je len veľký, ale v súčasnosti možno najväčší telefón s operačným systémom Android na trhu. Jeho impozantná uhlopriečka 7,2 palca znamená pre mnohých skôr tablet než telefón a určite sa nevyhne prívlastkom ako lopata, doska, placka a podobne. Rovnakým štýlom reagovalo moje okolie, keď som Huawei vytiahol z vrecka nohavíc.

ikona

Základné info: Huawei Mate 20 XHerný dual SIM android s natiahnutým 7,2'' Full HD+ displejom, čipsetom Kirin 980, 6 GB RAM, trojitým fotoaparátom a 5000 mAh batériou.

Áno, telefón sa tam stále zmestí, ale pri sadaní by som bol opatrnejší. Najčastejšie ho nosievam v zadnom vrecku, kde trochu vytŕča. Zmestil sa mi ale aj do bočného vrecka bundy a pohodlne sa usadil aj v tzv. kapsáčoch. Horšie je to s nájdením vhodného miesta v aute.

Keď som už načrtol impozantné rozmery telefónu, poďme sa vrhnúť na jeho ďalšie konštrukčné prvky. Prednú stranu tvorí už spomínaný 7,2-palcový, po rohoch zaoblený AMOLED displej s rozlíšením Full HD+. Rozprestiera sa takmer po celej prednej ploche, jeho celistvosť narúša len kvapkovitý výrez v hornej časti venovaný prednej kamere.

Jeho viditeľnosť na priamom slnku je výborná, avšak v tme senzor automatického podsvietenia nevyhodnotí situáciu najlepšie a jas je príliš vysoký. Reproduktor pre hovory sa nachádza hneď nad kamerou. Jeho hlasitosť je výborná. V okolí reproduktora som zvyknutý na notifikačnú LED diódu, Huawei na ňu bohužiaľ pri modeli Mate 20 X úplne zabudol.

Na hornej hrane telefónu nájdeme prvú mriežku stereo reproduktorov, infraport, druhý mikrofón a taktiež 3,5 mm jack. Škoda, že ho výrobca neumiestnil do spodnej časti, ale buďme vďační aspoň za to, že ho výrobca nevypustil úplne. Spodná hrana obsahuje druhý výduch stereo reproduktora, dva mikrofóny a USB-C vstup. Pravá stena sa nesie v znamení štandardných prvkov ovládania hlasitosti a uzamykacieho tlačidla. Na ľavej nájdeme iba hybridný vstup pre dve nanoSIM karty, alebo pre špeciálnu nano pamäťovú kartu.

Zadná strana telefónu je celá zo skla a s príjemnou textúrou. Pozor, strieborný variant telefónu je skôr fialový. Netuším, prečo ju výrobca nazýva Phantom Silver. Fialový dojem bol oveľa silnejší pri osobnom kontakte s telefónom než z fotiek. Vadí mi, že systém fotoaparátov vystupuje nad zadnú plochu telefónu. Pri takto veľkom prístroji by sa Huawei mohol pochlapiť a fotoaparáty zarovnať do konštrukcie. Telefón nie je vodeodolný, čo považujem za ďalšie mínus. Náplasťou je aspoň odolnosť voči ošpliechaniu podľa certifikácie IP53.

Keďže tento článok je používateľská recenzia, chcem uviesť svoje osobné dojmy z používania telefónu. Aký je pri bežnom používaní? Je únosné používať ho v jednej ruke? Začnem tým, že takmer dva roky predtým som denne používal Samsung Galaxy Note 8, takže na veľké telefóny som zvyknutý. Pri prvom zapnutí Mate 20 X vás ohromí veľkosť jeho displeja, ale po 10 minútach som si na rozmery zvykol. Je potrebné si uvedomiť, že ide o telefón primárne určený pre dve ruky. Ak chcete napríklad napísať správu jednou rukou, Mate tu na pomoc režim zmenšenej obrazovky, ktorý je veľmi jednoduché vyvolať potiahnutím palca po spodnom navigačnom paneli. Vtedy sa obsah obrazovky zmenší na prijateľnejšiu hodnotu a správa skutočne ide napísať aj jednou rukou. Pri klasickom režime palcom na druhú stranu obrazovky nedočiahnete.

Zadná strana telefónu má síce príjemnú štruktúru, ale je šmykľavá, takže odporúčam dávať si pozor, najmä ak držíte telefón len v jednej ruke.

V súvislosti s veľkosťou telefónu mi prekážali dve veci. Zobrazovanie obsahu a textu bolo nastavené od výroby ako pre zrakovo postihnutého, čiže obrovské. Avšak stačí ísť do nastavení zobrazovania, zmenšiť si veľkosť obsahu aj text na minimum a práve vtedy plne využijete veľkú plochu displeja, čím získate o 30 % viac obsahu.

Druhou prekážkou je vysoká hmotnosť telefónu 232 gramov. V tomto prípade riešenie neexistuje a musíte sa s tým zmieriť. Po prvotných nastaveniach telefónu som po približne 30 minútach už cítil v zápästí únavu a pristihol som sa, ako si telefón prehadzujem do druhej ruky.

Ak to zhrniem, tak okrem hmotnosti a obojručnom používaní telefónu mi jeho veľkosť nevadila. Skôr som si ju užíval. Vybavovanie e-mailov je radosť. Jeden realitný maklér bol ohromený veľkým displejom, pretože sme všetky detaily bytu videli priamo na mobile. Ak sa bavíme o komforte používania, tak ten oproti Note 8 určite klesol, tu si nebudeme klamať. Musíte si zvážiť, či akceptujete väčší kus elektroniky a s tým spojenú jeho nemotornosť, ale za cenu príjemnejšej konzumácie obsahu. Zaujímavý efekt nastal, keď som po hodinke hrania s Mate 20 X vzal do ruky svoj pôvodný Note 8. Mal som pocit, že sa môj Samsung zmenšil o dve čísla, ako sveter vypraný v 90-stupňovej vode.

Telefón beží na operačnom systéme Android vo verzii 9.0 Pie s nadstavbou EMUI 9 a je poháňaný procesorom Huawei Kirin 980. Rýchlosť telefónu je plynulá, nič sa nezasekáva. V telefóne môžete nájsť aplikačný balast, ako napríklad Booking.com a podobne. Všetky neželané aplikácie sa dajú odinštalovať. Pozor, Mate 20X neobsahuje FM rádio a ani FM tuner, čo je paradox, pretože Mate 20 FM tuner má.

Pokiaľ by vás zaujímalo, ako dlho trávite (alebo skôr vaše deti) s telefónom svoj drahocenný čas, ukáže vám to aplikácia pod názvom Digitálna rovnováha. Poskytuje podrobné informácie o tom, ako dlho používate jednotlivé aplikácie, a dokonca aj to, koľko krát ste odomkli telefón.

Ďalšou zaujímavosťou je tzv. AppAssistant. Keď funkciu zapnete a zvolíte si režim "herného urýchlenia", systémové nastavenia sa optimalizujú na hranie. To znamená, že sa zlepší výkon zariadenia, ale zníži sa jeho batéria. Ďalším režimom je režim "neprerušeného hrania", pri ktorom, ako to už samotný názov naznačuje, nebudete rušení absolútne ničím, a to vrátane telefonátov alebo budíkov.

Na výber Mate tri možnosti ovládania prostredia telefónu. Štandardnú trojicu (až štvoricu) ovládacích tlačidiel v spodnej lište, ovládanie gestami, alebo tzv. navigačným dokom. Nadstavba EMUI už štandardne ponúka veľmi podrobné nastavenia celého systému. Spomeniem napríklad možnosť prepnúť si celé prostredie telefónu do tmavého režimu, možnosť softvérovo "skryť" kvapkovitý výrez displeja začiernením hornej lišty, podrobného manažéra aplikácii a podobne. Bohatá je aj škála gest, ako napríklad inteligentný výrez kdekoľvek na obrazovke kreslením hánky prsta, alebo dvojité poklepanie hánkou po displeji pre vytvorenie fotky obrazovky. Gestá fungujú výborne a je radosť ich používať.

Veľmi milo ma prekvapila funkcia bezdrôtového premietania obrazovky cez televízor. Funkciu si môžete zapnúť cez skratku v hornej lište skratiek. Po nájdení vášho televízoru (ktorý musí byť pripojený na Wi-Fi), Mate 2 možnosti, ako premietať obsah vášho mobilu. Prvým je klasické zrkadlenie, čiže obrazovku vášho mobilu vidíte na televízore.

Druhým je desktopový režim, kde sa displej vášho mobilu premení na trackpad, pričom posúvaním prsta po displeji ovládate kurzor na obrazovke televízora. Plocha na televízore následne premení prostredie vášho mobilu na tzv. desktopový režim a pripomína operačný systém Windows. Používanie telefónu v tomto režime je veľmi plynulé, pohodlné a zobrazenie obsahu plnohodnotné.

Odporúčam vám navštíviť Manažéra aplikácii. Množia sa totiž prípady, kedy Huawei (aj Mate 20 Pro aj Mate 20 X) neskoro upozorňuje na notifikácie, resp. ich neskoro prijíma. Tento efekt sa údajne ešte viac prejavuje z neznámych príčin pri čínskej verzii telefónu (viac o verziách nájdete v závere článku). Je už o tom aj niekoľko videí na YouTube. Ja osobne som sa stretol s oneskorením prijatých e-mailov. Skúška bola jednoduchá. Poslal som e-mail zo svojho notebooku a sledoval som, ktorý mobil (Samsung alebo Huawei) zapípa skôr. Kým Samsung Galaxy Note 8 oznámil nový e-mail zakaždým okamžite, Huawei Mate 20 X o správe netušil ďalších 10 minút!

Poďme sa preto pozrieť do sekcie Batéria - Spustenie aplikácie. Od pôvodných nastavení sú všetky aplikácie spravované automaticky. Znamená to, že systém si sám určuje, ktorú aplikáciu spustí a ktorú uspí. Bohužiaľ, nie veľmi úspešne. Na manuálny režim som musel prepnúť až tri aplikácie. Gmail práve kvôli neskorým prijatým e-mailom. Ďalej to boli Spotify a Shazam z rovnakého dôvodu. Bežali na pozadí celú noc, ujedali z batérie, hoci som ich nepoužíval. Viac o Spotify uvediem nižšie, keď sa budem venovať výdrži telefónu. Po týchto úpravách som notifikácie prijímal bez problémov a výdrž batérie sa zlepšila.

Najzvláštnejšie sa správala aplikácia Kalendár. Ten si upozorňoval na udalosti a pripomienky ako sa mu zachcelo. Občas upozornil 10 minút po udalosti, občas 3 minúty, a sem tam zazvonil presne. Vrcholom bolo, keď ani 20 minút po udalosti a prebudenom telefóne mi kalendár nehlásil nič. Až o minútu neskôr po prebudení a odomknutí sa kalendár spamätal a začal zvoniť. Vzhľadom na moju pracovnú vyťaženosť mi deň funguje na pripomienkach v kalendári. Preto nespoľahlivosť kalendára považujem za veľké mínus. Príčinu netuším, keďže správanie kalendára sa nedá ovplyvniť cez manažéra aplikácii.

Zabezpečenie telefónu je riešené cez rozpoznávanie tváre alebo odtlačok prsta. Registrácia tváre je až neprirodzene rýchla a odomykanie telefónu patrí taktiež k bleskovým úkonom. Stačí, ak si nastavíte prebudenie telefónu jeho zodvihnutím a telefón začne automaticky rozpoznávať tvár. Týmto spôsobom sa odomkne okamžite, ako ho zdvihnete zo stola. Vašu tvár vie identifikovať aj z uhla. Je potrebné spomenúť, že takéto zabezpečenie nedosahuje úplne najvyššiu úroveň, keďže nejde o trojrozmerné skenovanie tváre, ako je tomu v prípade Huawei Mate 20 Pro. Na druhej strane je odomykanie rýchlejšie.

Registrácia odtlačkov prstov je dnes už bežnou vecou. Huawei pridáva k snímaču odtlačkov prstov doplnkové funkcie ako prijímanie hovorov, sťahovanie notifikačnej lišty, posúvanie fotografií v galérii a podobne. Rýchlosť odomykania cez odtlačok bola vždy doménou značky Huawei a Honor. Je rýchle a presné, ale len keď som používal telefón bez obalu. S obalom mi zrejme prst doľahol na snímač v inom uhle a telefón mi pomerne často hlásil neúspešný pokus.

Zvuk cez výduchy hlasných reproduktorov je výborný. Hráči a konzumenti video obsahu budú spokojní. Od výrobných nastavení Mate zapnutú funkciu Dolby Atmos. Je možné ju vypnúť cez rýchly prepínač v hornej lište skratiek. Keď sa ponoríte do hlbších nastavení zvuku, Dolby Atmos vám ponúkne režim Hudba, Film, alebo Inteligentné. Niekde som čítal o slabšom zvuku v slúchadlách cez 3,5 mm konektor. Túto informáciu môžem s kľudom vyvrátiť, zvuk je hlasný a poriadne basový. Používal som štupľové slúchadlá AKG a subjektívne som mal pocit lepšej reprodukcie oproti Samsungu Galaxy Note 8.

Ostatné spojenie cez siete je plnohodnotné s malými muškami. Bluetooth je vo verzii 5.0. Pripojené som mal bezdrôtové slúchadlá Bose, Bluetooth systém v Honde a inteligentné hodinky.

Keďže Huawei zabudol na notifikačnú LED diódu a funkcia stále zapnutého displeja (always on display) nezobrazuje žiadnu prijatú notifikáciu, pripojené inteligentné hodinky na zachytenie oznámení vedia pomôcť. Pre tento účel som používal Samsung Gear S3 Classic. Aj napriek tomu, že je potrebné doinštalovať do telefónu 3 aplikácie pre plnohodnotné spojenie medzi svetmi Huawei a Samsung, na batérii sa to vôbec neprejavilo. Bluetooth spojenie bolo stabilné, odpojenie nastalo len v jednom prípade. Jediný zádrhel som videl v nastaveniach hlasitých oznámení. V telefóne v aplikácii Galaxy Wearable Mate možnosť si zvoliť, či má telefón hlasito notifikovať oznámenia, keď sú k telefónu pripojené hodinky, alebo má telefón zostať ticho. Aj keď som mal zvolenú hlasitú možnosť, občas sa mi stávalo, že telefón ostal ticho a vibrovali len hodinky. Občas sa ozval aj telefón.

Na výber Mate ďalej využitie pripojenia na internet cez 4G siete aj na druhej SIM karte, keď na prvej SIM karte práve prebieha hovor. Mate 20 X neponúka bezdrôtové nabíjanie.

Nepatrím medzi hráčov hier na telefóne, ale keďže má ísť podľa výrobcu o herný telefón, tak uvediem aspoň informáciu o zahrievaní. Telefón sa extrémne nezahrieval ani po troch hodinách intenzívneho nastavenia alebo pozerania videí. Údajné kvapalinové chladenie pravdepodobne funguje.

Nechcem vymenovať celú charakteristiku fotoaparátu Huawei Mate 20 X, tú si nájdete v základnom infe. Len v skratke uvediem, že jeho skladba je úplne identická ako v prípade Huawei Mate 20 Pro. Rád by som sa viac venoval samotným fotografiám. Určite ste boli svedkami rôznych superlatívov z rôznych článkov, ktoré ospevujú kvality fotoaparátu radu Mate 20. Po svojich osobných (a bohužiaľ negatívnych) skúsenostiach s Huawei P20 Pro som pristupoval k Mate 20 X veľmi opatrne a triezvo. Jeho kvality som porovnával so Samsungom Galaxy Note 8. Niekto môže namietať, že ide o dva roky starý telefón. To uznávam, ale bohužiaľ som nemal iný k dispozícii, za čo sa ospravedlňujem. Nejde mi ani o dehonestáciu či už jednej alebo druhej značky. Podľa môjho názoru Note 8 stále patrí k špičke medzi fotomobilmi a stále má čo ponúknuť.

Fotoaparát viete spustiť z vypnutej obrazovky dvojitým stlačením tlačidla zníženia hlasitosti. To je síce vítaná skratka a funguje spoľahlivo, ale zaručene si ju budete pliesť s uzamykacím tlačidlom, ktoré je umiestnené hneď vedľa, resp. pod tlačidlom zníženia hlasitosti. To však po dvojkliku spúšťa HiVoice.

Úvodom poviem, že v niektorých aspektoch Huawei skutočne exceloval a predčil svojou kvalitou fotografií Note 8, ale v niektorých zaostal. Nie je totiž fotografia ako fotografia. Skúsim začať štandardnou fotografiou v automatickom režime s vypnutým AI pri Huawei. Tu sú výsledky medzi obidvomi telefónmi veľmi porovnateľné. Miera detailu je podobná. Najväčší rozdiel je v zaostrovaní. Kým Samsung podal vždy ostrú fotografiu, v niektorých prípadoch sa Huawei minul a fotka bola rozmazaná, resp. zaostrená na iný objekt.

Ak si v nastaveniach prepnete rozlíšenie fotografie na 40 Mpix, očakávať môžete skutočne viac detailov, ktoré sú viditeľné najmä po priblížení, avšak na druhej strane sú snímky oproti fotkám v rozlíšení 10 Mpix tmavšie. Štandardne odporúčam fotiť v rozlíšení 10 Mpix. Bohužiaľ, pomer strán je 4:3, čo je v dnešnej dobe nepochopiteľné. Ak sa vám to nepáči, môžete použiť pomer strán 18:9 (fotografie sa budú rozprestierať na celej ploche displeja), avšak rozlíšenie fotografie vám klesne na 7 Mpix. Hľadáte pomer strán 16:9? Máte smolu, taký pomer strán natívna aplikácia neponúka. Riešením je použitie aplikácie tretej strany.

Huawei Mate 20 X

Samsung Galaxy Note 8

Ďalšou kategóriou sú zhoršené svetelné podmienky v interiéri. Tu sa prejavil zaujímavý efekt v niektorých fotografiách v podobe straty detailu. Neviem, či to môže byť 10 Mpix fotografiou oproti 12 Mpix fotografii od Samsungu, ale pri priblížení je vidno, že viac detailu zachytil práve Samsung.

Ak by ste si chceli zvoliť vo svojom telefóne Huawei automatické HDR, Mate smolu. Výrobca toto nastavenie stále nezmyselne skrýva v špeciálnom fotografickom režime pod názvom "Viac". Zatiaľ čo ostatní fotia západy slnka na automatickom režime, vy sa musíte pracne prepnúť najskôr v jednom kroku do režimu Viac a následne v druhom kroku potvrdiť vytúžené HDR. Najväčší paradox je v tom, že pri fotení cez prednú kameru funkcia AI HDR k dispozícii je hneď v rýchlých skratkách v prostredí fotoaparátu. Keď už sme pri tomto režime, tu musím na oplátku Huawei pochváliť, že stále ponúka aj špeciálne efekty (farby svetlom) alebo super makro.

Nočný režim je kategória, kde skutočne musím potvrdiť pochvalné uznania iných recenzentov v prospech Huawei. S voľnou rukou telefón počas približne štyroch sekúnd pohltí toľko svetla, že je dostatočne presvetlená a najmä s minimom šumu. Samsung pridáva do svojich nočných fotiek najmä veľkú dávku šumu a jeho fotografie zaostávajú za Huawei o celú jednu triedu. Tu bude férové spomenúť, že Samsung neponúka žiadny špeciálny nočný režim pre Note 8. Nový rad Galaxy S10 je už na tom lepšie.

Huawei Mate 20 X

Samsung Galaxy Note 8

Portrétny režim, resp. režim clony, je ďalšou víťaznou kategóriou pre Huawei. Samsung najmä v zhoršených svetelných podmienkach nedokáže pri portrétovom režime (ktorý sa volá v prostredí Note 8 "dynamické zaostrenie") zachovať detail a zlieva ich dokopy. Hoci pri dobrom svetle Samsung vie vyčariť nádherné fotografie s rozmazaným pozadím, práve zhoršené svetelné podmienky mu uberajú na bodoch. Jediné mínus pre Huawei v tejto kategórii som našiel pri rýchlom opakovanom fotení. Keď spravím jednu fotografiu a následne chcem spraviť hneď druhú, tretiu, štvrtú, telefón občas nereagoval na spúšť ani 3 sekundy. Stávalo sa to len pri režime clony.

Makro fotografia je mojim obľúbeným odvetvím a vrhám sa doň spravidla cez manuálny režim fotografie, najmä kvôli manuálnemu zaostrovaniu. Druhým spôsobom fotenia makier pri Huawei Mate 20 X je špeciálny režim Super makro. Huawei v oboch prípadoch zabudol na výbornú funkciu "focus peak", ktorú ponúka pri manuálnom zaostrovaní Samsung, ale aj napríklad také LG alebo Nubia. Ide o zvýraznenie obrysov predmetov zelenou alebo červenou farbou, na ktoré Mate práve zaostrené. Pri makre sa táto funkcia náramne hodí. Škoda. Dôležitý je ale výsledok. Huawei tvrdí, že minimálna vzdialenosť medzi objektívom a snímaným objektom môže byť minimálne iba 2,5 cm, čo je úctyhodná hodnota. Raz som takto fotil obrovského chlpatého pavúka, a asi by som ich proklamovanú minimálnu vzdialenosť radšej nevyužil.

Huawei Mate 20 X

Samsung Galaxy Note 8

Výsledky z Mate 20 X sú skutočné výborné. Skúste ich porovnať sami. Pre účel makro fotografie je naozaj lepšie využiť režim super makro, ktoré vám dovolí priblížiť sa k predmetu veľmi blízko. Profesionálny režim pri manuálnom zaostrovaní vám také malé priblíženie k predmetu nedovolí.

Profesionálny režim fotografie je už štandardnou výbavou lepšie vybavených telefónov od Huawei aj Honor. Tu vyzdvihnem fakt, že všetky manuálne nastavenia si viete uplatniť aj pri režime širokouhlej fotografie, ako aj pri približovaní. Palec hore.

Samostatnou kategóriou je širokouhlá fotografia, kde je porovnanie so Samsungom bezpredmetné. Tretí objektív Mate 20 X je venovaný práve širokouhlej fotografii. Rozlíšenie ponúka 20 Mpix, objektív nie je opticky stabilizovaný, má dokonca automatické zaostrovanie a svetelnosť dosahuje hodnotu f/2.2, takže používanie odporúčam najmä za dobrých svetelných podmienok. Fotky spravené cez širokouhlý objektív dostávajú bezpochyby iný rozmer, ale ani Huawei sa nevyhol efektu rybieho oka. Najlepšie je tento efekt viditeľný na fotke nižšie s "padajúcou" budovou vľavo.

Mal som možnosť spraviť zopár fotiek širokouhlou kamerou od Samsungu Galaxy S10 Plus a musím povedať, že výsledky od Huawei mali oveľa viac detailu. Išlo len o pár fotiek, nechcem preto vynášať žiadne súdy, to prenechám na plnohodnotnú recenziu.

Predný fotoaparát má rozlíšenie 24 Mpix a s jeho výsledkom som bol spokojný, najmä ak ho porovnám s výsledkami Samsung Galaxy Note 8. Násilné skrášľovanie tváre sa dá našťastie znížiť na nulu a toto nastavenie si telefón pamätá. Samotné fotenie cez prednú kameru jednou rukou je už iná káva. Uchopiť telefón do jednej ruky a stlačiť spúšť tak, aby vám nevypadol, to chce silný tréning s dávkou odvahy.

Celkovo som s výsledkami fotiek vyprodukovaných Huawei Mate 20 X veľmi spokojný. Kombinácia objektívu priblíženia a širokouhlého objektívu je konečne ten správny koktail. Vyzdvihujem nočnú fotografiu, makro a zaostrovanie širokouhlého objektívu. Výhradu mám v použití pomeru strán 4:3 a stále chýbajúcej funkcie Auto HDR.

Na 5000 mAh batériu v telefóne ste už možno tiež čítali pochvalné riadky mnohých autorov. To je z väčšej časti pravda. Výdrž totiž veľmi ovplyvňuje manažment aplikácii. Ale poďme pekne poporiadku. Môj štandardný deň spočíva v dvoch aktívnych SIM kartách, nonstop zapnutých dátach, Wi-Fi a aktívnom Bluetooth. Denne spracujem niekoľko e-mailov, približne 100 WhatsApp správ, prezerám Facebook a internet, hodinu denne počúvam hudbu cez Spotify. Pri spomínanej záťaži mi Samsung Galaxy Note 8 spálil približne 60 % batérie za deň. Huawei Mate 20 X to zvládol s poklesom len 30 %, čo je výborná hodnota. Pre mňa osobne je Huawei Mate 20 X z pohľadu výdrže bez problémov trojdňovým telefónom. V porovnaní so Samsungom Galaxy Note 8 má približne dvojnásobnú výdrž.

Nemilo ma najskôr prekvapil pokles batérie cez noc. Pri dvoch aktívnych SIM kartách mi klesla batéria o celých 20 %, niekedy až 30 %, čo je neprirodzene veľa. Všimol som si, že za to môže aplikácia Spotify, ktorá bola spustená niekde na pozadí, a to aj napriek tomu, že nebola súčasťou zoznamu v posledných vyvolaných aplikáciách. Preto odporúčam ponoriť sa do nastavení aplikácií v sekcii Batéria, a občas spravovať spúšťanie na pozadí manuálne. Akonáhle som Spotify obmedzil (zmenil som automatické spúšťanie na manuálne), pokles batérie za noc bol len 2 %. Rovnako hladne sa správala aj aplikácia Shazam.

Súhrnom možno povedať, že výdrž batérie v Mate 20 X je na jedno nabitie naozaj skvelá, ale za istých podmienok manuálnej úpravy manažmentu niektorých aplikácii.

Huawei pripravil k modelu Mate 20 X špeciálny doplnok v podobe stylusu po názvom M-Pen. Kupuje sa samostatne a nedá sa do telefónu nikam vložiť. M-Pen k dispozícii bohužiaľ nemám a preto sa nechcem k jeho funkciám vyjadrovať. Dotyková obrazovka Mate 20 X je stylusu prispôsobená, pretože je citlivá na 4096 úrovní tlaku. Recenziu môžem doplniť po jeho zakúpení.

V tomto momente mám len dve poznámky. Stylus sa musí nabíjať externe cez nabíjačku s USB-C portom, čo považujem za menej pohodlné, ako nabíjanie S Penu od Samsungu (pri modeli Note 9) obyčajným vložením stylusu do telefónu. Druhá poznámka sa týka samotného umiestnenia stylusu. Keďže M-Pen od Huawei nemôžete do telefónu nikam umiestniť, ide jednoznačne o negatívum. Hoci existujú pre Mate 20 X obaly, kde si stylus môžete pripevniť, rozmery celého zariadenia tak narastajú ešte viac do šírky. Pozitívum vidím paradoxne v rozmeroch M-Pen. To sa tvári ako štandardné pero a pri dlhšej práci budú z neho menej bolieť ruky. S pen od Samsungu je skôr "palička" na kratšiu prácu, avšak kúzelná, pretože za tie roky vývoja toho dokáže viac než M-Pen od Huawei. Viac doplním po reálnom porovnaní.

Telefón má na displeji od výroby aplikovanú ochrannú fóliu. V balení nájdete aj gumený obal. Ten má výhodu v tom, že obsahuje výrez v hornej časti tak, aby nezakrýval reproduktor, ktorý je kvôli natiahnutému displeju takmer až v hornej hrane telefónu. Ďalšou výhodou je, že dorovnáva zadnú plochu telefónu a pri jeho pokladaní na povrch si nepoškriabete objektívy fotoaparátov. Na moje prekvapenie pri dodávanom obale nájdeme aj nedostatok - zlé výrezy pre spodné mikrofóny. Nie sú umiestnené presne a takmer mkrofóny prekrývajú. Azda nemusím spomínať fakt, že Mate 20 X aj s obalom ešte viac naberá na svojom objeme. Balenie okrem ochranného krytu obsahuje aj slúchadlá, nabíjací kábel a vidlicovú nabíjačku, a to aj pre medzinárodnú verziu EVR-L29. Adaptéry predajcovia väčšinou pridávajú automaticky.

EMUI launcher

Na záver uvediem zopár zaujímavostí. Na trhu nájdete medzinárodnú verziu Huawei Mate 20 X (niekedy nazývaná aj hongkongská verzia) pod označením EVR-L29, ktorá je v konfigurácii 6 GB RAM / 128 GB úložisko. Čínska verzia EVR-AL00 je vyzbrojená 8 GB RAM a 256 GB pamäťou. Hoci čínska verzia neprichádza s vopred nainštalovanými Google službami, je ľahké si ich doinštalovať. Za najväčšie rozdiely sa považuje nemožnosť zmeniť si launcher a nefunkčnosť Google Pay pri čínskej verzii. Hoci zmena launchera sa javí ako minimálna prekážka, pri Mate 20 X sa to udialo v mojom prípade prvýkrát, kedy som pri telefóne nevyužil launcher výrobcu, ale siahol som po Nova Launcheri. Je to práve kvôli veľkému displeju, ktorého potenciál predinštalovaný launcher vôbec nevie využiť.

Pozor však na Nova Launcher, nefunguje v ňom všetko ideálne. Mate 20 X obsahuje podarenú aplikáciu Poznámky. Ak si však pridáte widget poznámok na plochu, nezobrazuje vôbec nič. Pri štandardnom Huawei launcheri widget funguje bez problémov.

Nova launcher s maximálnou mriežkou 12 x 12

Funkcia stále zapnutého displeja (Always-on display) neponúka žiadne zobrazenie prijatých notifikácií. Pevne verím, že sa to zmení s príchodom novej verzie softvéru. Zatiaľ je tu čiastočné riešenie v podobe aplikácie tretej strany, napríklad Always on AMOLED / Edge Lighting. Čiastočné preto, lebo napríklad také upozornenia z kalendára mi zobraziť nevie, nehovoriac o tom, že občas sa z ničoho nič v spodnej časti displeja zobrazila biela lišta ovládacích tlačidiel a nezhasla. Dobrá cesta, ako si vypáliť displej. No a ako väčšina aplikácií tretích strán podobného typu to s batériou veľmi nevie. Pokles cez noc bol až o 30 %, pričom mi neprišla žiadna notifikácia. Stojí to za to? Aplikáciu som odinštaloval. Budem dúfať, že Huawei s ďalšou aktualizáciou posunie schopnosti stále zapnutého displeja na normálnu úroveň.

Určite ste počuli o probléme s displejom v prípade modelu Mate 20 Pro (zelenanie okrajov displeja, efekt "krvácajúceho" displeja). Ja môžem potvrdiť, že nejde len o fámu, pretože v mojom okolí ľudia svoje telefóny bohužiaľ reklamujú už druhýkrát. Neviem, či je to tým, že Huawei ešte nemá dostatok vedomostí o zahnutých displejoch, alebo ide o procesnú vadu výroby. Tu len dodávam, že Mate 20 X s plochým displejom podobným problémom zatiaľ netrpí.

Záver

Huawei Mate 20 X nebude pre bežného človeka. Väčšine ľudí bude naháňať strach svojou veľkosťou a telefón ihneď odsúdia ako ťažko použiteľný a možno preto siahnu po rozmerovo prijateľnejšom Huawei Mate 20 Pro. Vzniká otázka, kto je cieľovou skupinou? Odporučil by som ich tým, ktorí potrebujú silnú batériu, 3,5 mm konektor pre slúchadlá, majú radi veľký displej a nechcú mať doma ďalší kus elektroniky v podobe extra tabletu. jeho funkciu totiž Mate 20 X hravo zvládne. Zobrazovacia plocha je výborná a stylus si viete dokúpiť. Niekomu môže prekážať aj zaoblený displej Mate 20 Pro, takže X-ková verzia ho poteší viac. Ďalšou kategóriu budú notorickí hráči, ktorým bude vyhovovať silná batéria, chladenie telefónu, stereo reproduktory a samozrejme opäť veľký displej. V neposlednom rade je to aj cena, ktorá je oproti Pro verzii približne o 100 eur nižšia.

Osobne si myslím, že Mate 20 X by bol oveľa viac populárny, keby Huawei dokázal vtesnať M-Pen do tela telefónu. Možno sa dočkáme v niektorej ďalšej generácii.

Diskusia k článku:

Nightmare 17.03.2019 - 17:39

Dobre napisane...zaujalo ma to ;) ako sa vola appka na kalendar?na prvej fotke je to pekne vidno

Borland17.03.2019 - 18:03 Trvalý odkaz

Vdaka. Ide o Calendar Widget. Oplati sa aj platena verzia.

Nightmare17.03.2019 - 18:48 Trvalý odkaz

jaaj Borlande to ty ho mas?:) ja ze niekto iny to pisal tak diky

Borland17.03.2019 - 18:52 Trvalý odkaz

Ja veru :) Tak sa kludne pytaj, keby este nieco bolo.

Celá diskusia 13 príspevkov