Samsung Galaxy S10+ - pár krokov vpred, ani jeden späť

Recenzia 6,4-palcového androidu s nadstavbou One UI, piatimi vydarenými fotoaparátmi, vysokým výkonom a silnou batériou.

Samsung popri prvom skladacom smartfóne Galaxy Fold s ohýbateľným displejom nedávno predstavil aj trojicu štandardných zariadení rodiny Galaxy S10. Všetky sú s originálnou fóliou na displeji hrubé presne 8 mm, odlišujú sa však ostatnými rozmermi. Najmenší S10e má pôdorys 142 x 70 mm, S10 bol natiahnutý na 150 x 70 mm a S10+ narástol na 158 x 74 mm.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

S10+ s kódovým označením SM-G975F prináša oproti Galaxy S10 väčší displej (s rovnakým 2K rozlíšením), o 25 g vyššiu hmotnosť, dvojitú prednú kameru s lepšími výsledkami pri zlom svetle a o 20 % silnejšiu batériu. Okrem 128 GB úložiska si môžete kúpiť keramickú verziu s 512 GB a 1 TB priestorom, pričom top verzia ponúkne namiesto 8 GB až 12 GB RAM. Samozrejme, podpíše sa to aj na cenovke dosahujúcej 1600-eurovú hranicu.

S10 (G973F) je zlatá stredná cesta s prekvapivo prijateľnými rozmermi, rovnako jemným, po stranách zahnutým Dynamic AMOLED displejom so zabudovanou čítačkou odtlačkov prstov a trojicou parádnych fotoaparátov vzadu.

S10e (G970F) je oproti S10 kratší (alebo nižší?), o pár gramov ľahší, prekvapí rovným displejom s polovičným, no stále dostatočným (Full HD+) rozlíšením, čítačka odtlačkov sa tu presunula do bočnej steny, približujúci zadný fotoaparát úplne chýba a RAM je veľká "len" 6 GB.

Skrátka, ak chcete kompaktný mobil, budete sa rozhodovať medzi S10e a S10 podľa displeja, čítačky odtlačkov (nezabúdajte, že vašu tvár celkom spoľahlivo rozpoznajú všetky tri modely), RAM-ky a približujúceho zadného fotoaparátu.

Bez akýchkoľvek obáv hovorím, že S10e je veľmi vydarený mobil a pre väčšinu používateľov jednoznačne najrozumnejšia voľba. Samsung totiž v ostatných parametroch nešetril a na rovný displej bez čítačky odtlačkov môžete aspoň nalepiť akékoľvek ochranné sklo, ktoré ultrazvukovej čítačke odtlačkov v obrazovke ostatných modelov bráni fungovať.

Ja mám však v ruke to najlepšie, čo Samsung nedávno v San Franciscu predstavil. Model, ktorý si tiež najviac ľudí aktuálne predobjednáva a je otázne, či Samsung vôbec jeho dodávky na začiatku dokáže pokryť. Ani sa nečudujem.

Veľký displej tvorí takmer celú prednú stenu, pričom obrazový zážitok krásne dopĺňajú stereo reproduktory, audio jack zase poteší majiteľov štandardných slúchadiel. V balení nájdete solídne štuple od AKG. No dobre, v roku 2019 by to už možno chcelo aj nejaké Bluetooth štuple. Nové Galaxy Buds dostanete zadarmo zatiaľ len k predobjednávke.

Na displeji je od výroby nalepená fólia, pod ňou nájdete sklo s ochranou Gorilla Glass 6. Ak sa vám teda fólia nepáči, pokojne ju dajte dolu. V balení nájdete aj redukciu z microUSB na USB-C, takže vašu starú nabíjačku z Galaxy S7 raz dva upgradnete na novú. Nechýba ani redukcia u USB-C na samicu USB, ktorú spolu s káblom a aplikáciou Smart Switch môžete použiť na kompletný prenos údajov a súborov zo starého androidu či iPhonu do S10+. Funguje to jednoducho a rýchlo. Neskôr budete môcť cez redukciu pripojiť USB kľúč alebo myš.

Skrátka, balenie S10e / S10 / S10+ je tradične bohaté. Puzdro si musíte dokúpiť, ja od prvého dňa používam jeden originálny čierny kúsok od Samsungu, na ktorý sa síce veľmi ochotne lepí prach, ale sa tiež dobre drží.

Na bielej verzii takmer vôbec nevidím odtlačky prstov. Šuplíček na dve nanoSIM karty alebo jednu nanoSIM a jednu microSD nachádzam v hornej stene. Na infraport môžem zabudnúť, nikde tu nevidím ani informačnú LED diódu. Jej funkciu po dvojitom poklepaní po displeji nahrádza svetelný efekt displeja okolo prednej kamery, no vtedy už vidíte aj všetky upozornenia. Netuším, na čo je to dobré.

V ľavej bočnej stene vidím dvojité tlačidlo hlasitosti a pod ním tlačidlo, ktoré pôsobí ako vypínač, ale displej určite nezhasne, ani nerozsvieti. V nastaveniach som trochu zmenil jeho správanie. Dvojité stlačenie spustí funkciu Bixby, jednoduché stlačenie nespraví nič. Mohlo by spustiť nejakú aplikáciu, ale mne ani za svet nenapadlo, čo by som chcel takýmto spôsobom (a často aj omylom) spúšťať. Teda, jedine fotoaparát, ale ten otváram dvojitým stlačením vypínača na druhej strane. Ten je umiestnený relatívne vysoko, ale aspoň ho na stole či sedačke rýchlo nahmatám, neprekáža ani v držiaku do auta a pri jeho stláčaní sa aspoň môžem zaprieť druhým prstom do opačnej steny nad reguláciou hlasitosti.

Rozsvietenie telefónu neriešim vypínačom, ale tromi spôsobmi:

- Jednoduché ťuknutie do obrazovky rozsvieti Always on display, teda úsporné zobrazenie času a ikon nových upozornení. Nechýba ani možnosť, aby Always on display svietil stále, ale mňa to vždy viac rušilo než tešilo.

- Dvojité poklepanie rozsvieti odomykaciu obrazovku, na ktorej vidím všetky upozornenia. Nastavil som im inverzné zobrazenie, vyzerá to lepšie.

- Veľmi sa teším aj z automatického rozsvietenia displeja po zodvihnutí Galaxy S10+, ktoré mi na predchádzajúcich Samsungoch veľmi, veľmi chýbalo. Takto Samsung konečne dobehol Apple aj Huawei.

Najčastejšie tak Galaxy S10+ vyberiem z vrecka či zodvihnem zo stola, ten sa rozsvieti, rozpozná moju tvár, tým sa odomkne, no ja pokračujem v čítaní upozornení na odomykacej obrazovke. Potom buď poklepem na niektoré z nich, aby som rovno skočil do Gmailu či Messengera, alebo posunom prsta prejdem na domácu obrazovku.

Odomykanie tvárou je zase o čosi spoľahlivejšie, odomykanie prstom položeným na displej som využil len párkrát. Najčastejšie pri kúpe lístka na MHD cez Masterpass. Čítačka prstov mi pripadá pomalšia než odomykanie prstom na iPhone 8 Plus či Huawei P20, ktoré občas používam.

V spodnej stene môžete okrem hlavného reproduktora nájsť aj USB-C konektor a audio jack pre pripojenie slúchadiel alebo mikrofónu. O pripojení externého mikrofónu pri zázname videa vás S10+ informuje, rovnako ako staršie modely, informáciou na obrazovke.

Vrátim sa ešte k odomykacej obrazovke. V jej hornej časti môžete zobraziť ľubovoľný text a v dolných rohoch dve vami vybrané ikony aplikácií, ktoré rýchlo spustíte. Ja tam mám Spotify a Waze. Dokonca nemusia byť v rohoch, ale pod jednou spoločnou ikonou. Viac informácií hľadajte v nastaveniach telefónu - Zamknutá obrazovka - Odkazy na aplikácie.

Výrez pre objektívy dvoch predných kamier je na rozumnom mieste, z hornej lišty uberá minimum miesta a stále je tu dosť priestoru na aktuálny čas (netradične vľavo), maximálne šesť ikon upozornení, stav Bluetooth, tichý režim, signál Wi-Fi aj mobilnej siete aj aktuálny graficky zobrazený stav batérie.

Percentuálny stav batérie zapnete, podobne ako zobrazenie viac než troch notifikačných ikon v hornej lište, v nastaveniach telefónu: Oznámenia - Stavový riadok.

Medzi skratkami v hornej lište objavujem Wireless PowerShare, teda bezdrôtové nabíjanie iných zariadení, smartfónov, ale aj slúchadiel Samsung Buds či hodiniek Samsung Galaxy Watch. Bezchybne to funguje hlavne s novou verziou Active, ale aj tou, ktorú mám už nejaký čas na ruke. Raz sa moje Galaxy Watch nabili o 10 % a nabíjanie prerušili kvôli prehrievaniu, raz dokonca po 5 %, dnes sa mi ich podarilo bez varovných upozornení nabiť o 40 %. Tieto problémy by mal údajne vyrieši nejaký update softvéru. V testovanej vzorke je totiž stále nefinálny. Pre úplnosť spomeniem, že po nabití hodiniek o 40 % klesla batéria v telefóne o 15 %.

Mimochodom, aj napriek tomu, že som dnes dobil asi 10 % batérie v hodinkách, hral sa s fotoaparátom 18 minút, natočil niekoľko 4K videí, hodinu na dátach operátora sťahoval jeden 700 MB súbor a displejom svietil 4 hodiny, od rána do neskorého večera som z batérie spotreboval presne 50 %. To sa nedá označiť inak než ako vynikajúca výdrž na jedno nabitie.

Displej používa novú technológiu Dynamic AMOLED, ktorá farby mieša s výrazne menším podielom modrého svetla. Vyváženie bielej farby displeja nájdete v nastaveniach telefónu. Inak, vedeli ste, že vplyv modrého svetla na naše zdravie sa tak trochu preceňuje? Dlhodobé pozeranie do displeja je zrejme rovnako škodlivé, či pred vašimi očami večer zožltne, alebo nie.

Keď už spomínam nastavenia telefónu, musím sa povenovať zopár objavom. V prvom rade, nová nadstavba One UI ponúka možnosť stiahnuť prstom snáď každú ponuku, či už prijatých správ, alebo nastavení smerom dolu, aby ste aj na horné položky dočiahli palcom jednej ruky. Šikovné.

V nastaveniach Bluetooth - tri bodky - Pokročilé - nájdete Duálny zvuk. Nové Samsungy vďaka tomu dokážu posielať rovnakú zvuk do dvoch rôznych Bluetooth reproduktorov. V rozšírených nastaveniach zvuku nájdete aj ekvalizér, Dolby Atmos, prispôsobenie zvuku vašim ušiam cez Adapt Sound či oddelený zvuk aplikácie. Ten môžete využiť napríklad na hlásenia niektorých aplikácií priamo z mobilu aj v prípade, že máte pripojený Bluetooth reproduktor. Ja to využívam pri navigácii, ktorá mi tak neprerušuje prehrávanie hudby v aute.

Oznámenia som musel radikálne zredukovať. Toľko všelijakých notifikácií, aké som si v prvých dňoch používania čítal v hornej lište, som zažil naposledy s Galaxy Note 9. V Samsungu by sa mohli v tomto smere trochu upokojiť. Týždeň som vypínal všetko, čo sa dalo.

Ako som už vyššie spomínal, v nastaveniach Oznámení môžete zmeniť aj vlastnosti Stavového riadku (teda hornej lišty). Pohrávam sa s myšlienkou, že by som nechal úplne skryť notifikačné ikony v nej - aj tak viac sledujem ikonové odznaky aplikácií na domácej obrazovke.

V nastaveniach Zobrazenia (teda displeja) som si okrem filtra modrého svetla zapol aj nočný režim, ktorý v celom prostredí večer aktivuje čierne pozadie. Stále si môžete meniť nielen veľkosť, ale aj font písma. Toto sa páči hlavne ženám.

V nastaveniach domovskej obrazovky som zapol stiahnutie hornej lišty ťahom prsta od stredu displeja nadol, bočné panely aj bočné osvetlenie som vypol. Stále sú však (už od Galaxy S6 Edge) k dispozícii.

Namiesto trojice ovládacích tlačidiel si môžete zapnúť ovládanie gestami. Ja som si naň rýchlo zvykol - zaberá menej miesta na displeji a pri písaní správ nekliknem aspoň omylom na krok späť.

V nastaveniach Zamknutej obrazovky sa tiež nachádza položka Oznámenia, v ktorej nájdete rôzne štýly zobrazenia správ (ikonový, krátky, podrobný) a nastavenie priehladnosti. Práve tu som zapol priesvitné oznámenia s inverzným písmom.

Lákavou časťou sú Pokročilé funkcie. Bixby Rutines využíva pravidelnosť a dennú rutinu na automatické zapínanie a vypínanie funkcií. To si určite naštudujte. V pokročilých funkciách som tiež zmenil už spomínané správanie Bixby tlačidla, nechal aktívne inteligentné snímanie (po vytvorení screenshotu obrazovky podržaním vypínača a hlasitosti nadol môžete zapnúť nasnímanie a pripojenie nižšie položeného obrazu), zredukoval som animácie prostredia, pozapínal prebudenie zodvihnutím či poklepaním, iné gestá som zas vypol.

Som príjemne prekvapený, čo všetko si môže majiteľ Galaxy S10+ prispôsobiť. Mám pocit, že je toho viac než kedysi.

Ponuka nedávnych aplikácií je nová, zahŕňa aj vyhľadávanie a štyri najpoužívanejšie aplikácie.

Fotoaparát dôkladne opíšem v tradičnom článku Takto fotí Samsung Galaxy S10+, ale už tu prezradím, že som veľmi milo prekvapený aj dennými, aj večernými snímkami. Nechýba manuálny režim Pro, v ktorom sa pohráte aj s clonami, aj s expozičným časom 1/24000 až 10 s. Samsung opäť posunul rozostrenie pozadia (Dynamické zaostrenie) o úroveň vyššie, na Galaxy S10+ sa tomu prispôsobil aj dvojitý predný fotoaparát.

Výsledky z neho sú veľmi slušné. Pochváliť musím aj vyváženie bielej farby. Širokouhlý zadný fotoaparát mi robil radosť asi najviac. Konečne som sa dočkal doby, kedy aj Samsung pochopil, že nie priblíženie, ale oddialenie záberu je využiteľnejšie.

Nechýba ani orez na 16:9 či praktické prostredie fotoaparátu s prispôsobením režimov vašim predstavám. Skrátka, s fotoaparátom Galaxy S10+ sa mi pracovalo výnimočne dobre. A je len na vás, či sa po znovu otvorení fotoaparátu objaví naposledy použitý režim, alebo ten základný.

Záznam 4K videa zo zadnej aj prednej kamery je ukážkový. Nechýba ani vysoko efektívny formát HEVC či záznam do HDR10+. Aj predné, aj zadné fotoaparáty zaostrujú (automaticky či na označený objekt), zaostrovanie sa vypne akurát pri super stabilizácii videa. V porovnaní s S10e a S10 je predný fotoaparát lepší najmä pri slabom svetle. Priamo som to porovnával a rozdiel medzi nimi je naozaj citeľný. Umelo rozostrovať pozadie dokážu všetky, ale krajšie farby vylezú jednoznačne z modelu S10+.

Veľkou novinkou fotoaparátu je zobrazenie vodováhy pri snímaní dokumentov, jedla či čohokoľvek na stole. Majitelia iPhonov túto funkciu veľmi dobre poznajú. Keď začnete zhora snímať vaše jedlo či nejakú A4 s dôležitými informáciami, na displeji sa objaví virtuálna bublinka pre rovný záber bez sklonu.

Výhody:

+ zachovanie audio jacku

+ úložisko 128, 512 alebo 1024 GB, RAM 8 až 12 GB

+ konečne rozsvietenie po zodvihnutí aj poklepaní

+ vzhľadom na veľkosť displeja kompaktné rozmery a hmotnosť len 175 g

+ lepšie odomykanie tvárou, čítačkou odtlačkov aj odomknutie vzorom naraz

+ príjemná nadstavba One UI ponúka množstvo nápadov a prispôsobení

+ tri veľmi vydarené zadné fotoaparáty, hlavne ten širokouhlý

+ predná kamera zaostruje a nahráva stabilizované 4K video

+ reverzné bezdrôtové nabíjanie iných telefónov a príslušenstva

+ rýchlejšie bezdrôtové nabíjanie telefónu

Nevýhody:

- občas spomalená čítačka odtlačkov prstov v displeji

- v zahnutom displeji sa stále čosi odráža

- prvý týždeň som neustále vypínal nejaké otravné upozornenia

- ocenil by som ovládanie gestami ako na Huaweioch či Xiaomi (riešením je inštalácia apky One Hand Operation)

Orientačná cena:

- 128 GB / 8 GB za 999 eur

- 512 GB / 8 GB za 1249 eur

- 1 TB / 12 GB RAM za 1599 eur

Záver

Na všetkom hľadám chyby. Som tým priam typický. Ale tu strácam slová. V redakcii nie sme fanúšikmi zahnutých displejov, ale kto chce rovný, kúpi si S10e. Potešilo by FM rádio, no ja sám som ho už dva roky zo žiadneho mobilu nepustil. Náhradou je aplikácia SK Radio, na cestách mi stačí Spotify. Ani ten infraport mi nakoniec nikdy nechýbal. Zato stereo reproduktory, audio jack, vodeodolnosť či širokouhlý fotoaparát som už párkrát na smartfónoch postrádal.

Na Galaxy S10+ mi naozaj nič nechýba. Skvelé fotoaparáty, výborná hmotnosť i rozmery, perfektná výdrž na jedno nabitie, bezdrôtové nabíjanie iných zariadení, to všetko som oceňoval každý deň. Ku Samsungu Galaxy S10+ nemám vážnejšie výhrady. A čo mi prekážalo, to som si postupom času povypínal. Išlo hlavne o množstvo otravných upozornení a hlásení v hornej lište a hodinkách.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy S10+.

Diskusia k článku:

Peter Bumbaldek 07.03.2019 - 00:27

Mal to byť môj nový mobil, no nakoniec som ho nekúpil. Nepopieram že je to top telefón a pôjde na dračku. Sklamal ma procesor a politika samsungu, že v EU neponúka mobil s procesorom SD, ktorý má vyšší výkon a dlhšiu výdrž na batériu. Nepotešilo ma chýbajúce IrDA, ktoré naozaj aktívne využívam doma i v práci (večné hádky o klímu a hľadanie a skovávanie ovládača :). No najviac mi vadí zahnutý displej, zužuje jeho plochu a irituje ma to. Napriek tomu som ho chcel kúpiť, no pri cene 1000€ som si povedal že mobil nemôže mať kompromisy, tie som ochotný akceptovať pri mobile za 300-500€. Takže ja sa budem pohybovať niekde tu :).

Peter Bumbaldek07.03.2019 - 03:21 Trvalý odkaz

Malá uhlopriečka a čítačka odtlačkov prstov na zlom mieste :)

Peter Fejfar07.03.2019 - 08:01 Trvalý odkaz

Zobrazovanie upozornení nemôže byť nedostatkom. Nežiadúce upozornenia nevypínam týždeň, ale hneď po obnovení SW v novom mobile v položke notifikácie, kde si za pár sekúnd nastavím, ktorá aplikácia bude zasielať upozornenia a ktorá nie. S tým odrážaním sa všetkého v zahrnutých častiach displeja - nejako som to nikdny nevnímal, resp. si to nijako nevšímam. Teraz používam Note, kde to zahnutie je menšie, ale aj tak, nevnímam to. Musel by som sa na to sústrediť, čo nejako vôbec nerobím. BTW, veľmi príjemná recenzia.

Tomas07.03.2019 - 10:15 Trvalý odkaz

Suhlas s oskarom, ved predsa si na zaciatku jasne nastavim, z ktorej apky upozornenia chcem a z ktorej nie. Zaberie to 3 minuty a nemusim sa stazovat na neziaduce upozornenia. Odlesky ano, su tam, ale ze by mi to vadilo, to nie. Ved predsa zrak sa nesustredi na uplne okraje displeja, ale chapem, moze to niekomu vadit.
To ze v EU nemame SD procesory mi viac ukradnute ani nemoze byt. Posledne 3 roky uz vykon procesorov u vlajkovych lodi vobec neriesim. Ako ked sa robilo halo z toho, LG G6 prislo na trh so SD821.

@bumbaldek tak to vela stastia. Kazdy fon, a je jedno kolko stoji, ma kompromisy. A S10+ ich ma fakt asi najmenej zo vsetkych.

Som zvedavy o kolko bude S10+ lepsi oproti mojej 6T :D

Celá diskusia 12 príspevkov