Víťazi olympiády v Tokiu dostanú medaily vyrobené aj zo starých smartfónov

Organizátori olympijských hier potvrdili, že ocenenia pre víťazov budú vyrobené z elektroodpadu. Potrebný materiál sa extrahuje zo starých gadgetov, smartfónov či laptopov. Pokiaľ budete mať cestu do Japonska, prispieť k pocitu víťazstva môžete aj vy.

Najbližšie nás čaká letná olympiáda v Tokiu, ktorá sa uskutoční už budúci rok. Organizátori prišli s ekologickou myšlienkou, že všetky odovzdané medaily budú vyrobené z elektronického odpadu. Zlato, striebro a bronz vytiahnu zo starých smartfónov, gadgetov, digitálnych fotoaparátov či notebookov.

S podobným konceptom prišlo už Rio v roku 2016, ktoré malo podľa odhadov asi 30 % bronzových medailí vyrobených z recyklovaných materiálov. Tokio chce myšlienku rozvinúť na všetky cenné kovy.

Smelý plán pomáha naplniť aktívne zapojenie občanov, ktorí môžu darovať starú a nepotrebnú elektroniku. Myšlienka sa teší pozitívnemu prijatiu a mestské úrady od novembra vyzbierali už vyše 47 ton elektroodpadu. Z nich bolo zatiaľ extrahovaných 28,40 kg zlata, 3,50 kg striebra a 2,70 kg bronzu.

V prípade bronzu môžu byť organizátori spokojní, pretože potrebné množstvo dosiahli už v júni, pričom zlato je aktuálne na hranici 93,7 % a striebro 85,4 %. Keby ste náhodou mali cestu do Japonska, prispieť môžete aj vy. Projekt končí 31. marca.

Zdroj: tokyo2020.orgl

Diskusia k článku:

Začať diskusiu