Lenovo Yoga Book C930 - dva displeje v tenkom tele

Recenzia 10,8'' konvertibilného tabletu s OS Windows, 256 GB SSD, dotykovým perom a spodným E Ink displejom, ktorý dokáže nahradiť klávesnicu.

Hľadáte niečo prenosné, čo vám poslúži na písanie poznámok, prácu počas prednášok a porád alebo pre efektívne využitie dlhého cestovania? Voľba môže padnúť na ultratenký notebook s plnohodnotným operačným systémom, prípadne tablet.

Lenovo Yoga Book C930 mieri niekam medzi. Jeho rozmery vďaka displeju s 10,8'' uhlopriečkou a len 1 centimeter vysoké telo v zatvorenom stave z neho robia veľmi silného konkurenta pre Android tablety a iPady.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

S hmotnosťou 795 gramov je síce výrazne ťažší ako napríklad 11'' iPad Pro (468 gramov), no zas spratnejší než 1,25-kilogramový MacBook Air, Dell XPS 13 či Asus Zenbook.

K označeniu ultrabook ho posúva operačný systém Windows 10 Home a schopnosť spúšťať akékoľvek bežné aplikácie, pokus o dotykovú QWERTY klávesnicu zobrazovanú na spodnom E Ink displeji a, bohužiaľ, tiež cena.

Vypýtať si 1499 eur za počítač so 4 GB RAM, 256 GB SSD diskom a integrovanou grafikou na čipe od Intelu chce poriadnu odvahu. Samozrejme, dotykový displej, spodný E Ink panel a pero na kreatívne kreslenie môžu určitej skupine používateľov nasadiť chrobáka do hlavy.

Základné parametre Lenovo Yoga Book C930

rozmery: 260 x 179 x 10 mm, 10,8" IPS displej (2560 x 1600 b.), 7th gen. Intel Core i5-7Y54 Kaby Lake (1,20 - 1,61 GHz), 4 GB RAM LPDDR3, Intel HD Graphics 615, SSD 256 GB, Windows 10 Home, WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, 4650 mAh batéria, 2 x USB-C, dotykové pero, slot pre SIM kartu (LTE), slot pre microSD kartu, hmotnosť 795 gramov

Yoga Book je solídne spracovaný. Telo má celokovové, takže vydrží aj menej šetrné zaobchádzanie. Bol by som ochotný ho do tašky vkladať len tak, bez ďalšieho puzdra alebo obalu a nebál by som sa ani poškriabania od kľúčov.

Na každej strane šasi sa nachádza jeden USB-C port, pričom na nabíjanie môžete použiť ktorýkoľvek z nich. Pribalený adaptér je len o niečo väčší než ten od bežného mobilu, takže na cestách nebude prekážať. Yoga Booku však dodáva až 3-ampérový prúd, jeho nahradenie akoukoľvek nabíjačkou od mobilu preto možné nebude. Tie silnejšie (aspoň 2 A) ho dokážu udržať pri živote, dobíjanie je ale veľmi pomalé a percentá pri plnej práci s rozsvietenou obrazovkou prakticky nepribúdajú.

Diskusiu o USB-C portoch by som ako majiteľ MacBooku Pro rád rýchlo zmietol zo stola. Sám v redakcii k počítaču pripájam už len zdroj energie. Doma je to aj externý monitor, no k nemu budete tak či tak potrebovať HDMI redukciu. Väčšina z nich ponúkne aspoň jeden USB-A výstup navyše, takže zvládnu prípadný externý disk. No a ak premýšľate o novom 4K monitore, asi dáva zmysel uvažovať už len o tých s USB-C vstupom.

Yogu ani takto obhajovať nemusím, plnohodnotné USB-A sa do pol centimetra vysokého rámu jednoducho nezmestí. Lenovo sa však vykašľalo aj na 3,5 mm audio jack pre slúchadlá, čo ma počas testu poriadne hnevalo. Ako teda počúvať zvuk na cestách?

Nepoznám nikoho, kto by si kúpil USB-C slúchadlá. Alternatívou bude zrejme len Bluetooth pripojenie.

Pamätajte, že oba porty na Yoga Booku sú poriadne nízko a prakticky sa dotýkajú stola, takže s pripájaním niektorých USB-C pamäťových kľúčov a redukcií môžete mať problém.

Rám ukrýva aj stereo reproduktory, vypínač, tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a sloty na microSD a SIM kartu. SIM často nenájdeme ani v profesionálnych ultrabookoch. Práca mimo kancelárie online sa tak zaobíde bez otravných hot spotov a zbytočného vybíjania batérie v mobile. To je veľké plus.

Riešenie pántov v podobe trojčlánkového prevodu už na zariadeniach od Lenova nikoho neprekvapí. Displej vďaka nim môžete preklopiť až o takmer 360°, vďaka čomu si dotykový displej môžete položiť na kolená a Yoga Book používať ako skutočný tablet.

S prácou na kolenách ale opatrne… Yoga Book C930 nemá žiadne aktívne chladenie, respektíve ventilátor. Samozrejme, absolútne ticho pri práci či sledovaní filmov je príjemné, výrazné zahrievanie spodnej časti pri akejkoľvek činnosti (vrátane surfovania v Chrome) a špeciálne pri nabíjaní ale nepoteší.

Hlavný IPS displej dostal štedré rozlíšenie 2560 x 1600 bodov, čo na 10,8'' displeji musí stačiť absolútne každému. Má výborný kontrast, špičkové pozorovacie uhly a dobre nastavenú veľkosť grafického rozhrania, takže zobrazované ponuky alebo písmo v aplikáciách sú dostatočne veľké.

Použitie Windowsu 10 prináša výhody v podobe plnohodnotného využívania tak, ako keby išlo o akýkoľvek iný "dospelý" notebook. Spustíte na ňom desktopový Chrome, klasický Outlook s Exchange, editor obrázkov či dokonca Photoshop alebo špeciálnu aplikáciu, ktorú používa len vaša firma. Vrátane interných instant-messengerov a plánovačov.

Microsoft sa oproti tabletovým začiatkom výrazne polepšil, ovládanie jeho operačného systému výhradne dotykovou obrazovkou ale zostáva kostrbaté.

Tak napríklad regulácia jasu displeja: v inak nie veľmi použiteľnom notifikačnom centre nájdeme tlačidlo pre jas, ktoré ale intenzitu reguluje iba v skokoch medzi 0 %, 25 %, 50 %, 75 % a 100 %. Na klávesnici, ktorá je ale v režime tabletu vypnutá alebo ju dokonca nahrádza E Ink plocha pre kreslenie, to s pomocou kláves F5 a F6 zrazu ide v 11-tich krokoch.

Prečo však nikde nenájdem triviálny posuvník pre jas, ako je tomu na mobiloch? Automatický senzor na môj vkus príliš šetril batériu a často nesvietil dostatočne. Pre nastavenie vyššej intenzity jasu som ho dokonca musel vypnúť! Po jeho aktivácii sa totiž maximálna hranica nepochopitelne posunula nižšie. Aspoň, źe súčasťou Windowsu už je aj nočný filter známy skôr zo smartfónov.

Nerozumiem ani režimom napájania. Na výber mám štyri kroky medzi "Najdlhšou výdržou batérie" a "Najvyšším výkonom". Prečo toto systém neriadi úplne automaticky? Myslím, že počas pracovného dňa určite nebudete myslieť na manuálne stiahnutie výkonu pri čítaní e-mailov a navyšovanie, ak bude treba upraviť napríklad video alebo sa počítač spomalí pri editovaní väčšej grafiky. Tipnem si, že väčšina majiteľov ani len nebude tušiť, že tu také niečo je.

Samotné hardvérové parametre nájdete vypísané v tabuľke na začiatku článku alebo v základnom infe. Operačná pamäť s kapacitou 4 GB nevyzerá vábne, v praxi ale Yoga Book problémy pri kancelárskej činnosti alebo práci vo webovom prehliadači nemá. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že hoci napr. Chrome dokáže spotrebovať naozaj obrovské gigabajty RAM, k svižnej činnosti mu aj na prehistorických notebookoch zvyčajne stačí rýchly SSD-disk. Zobrazené taby po aktivácii behom zlomku sekúnd načíta z rovno neho a používateľ nič nepozná.

256 GB úložisko je pri SSD-čkach akýmsi štandardom. Na svojom Macu s ním problém nemám, hoci Windows je na priestor typicky o niečo nenažranejší. Vzhľadom na zameranie Yoga Booku bude, podľa mňa, takáto kapacita cieľovej skupine majiteľov stačiť tiež. Na hudbu je tu Spotify, nainternátne sledovanie seriálov zas Netflix a tie ostatné stačí po dopozeraní z disku raz za čas vymazať.

Najviac miesta by si určite ukrojili hry, no o nich s integrovanou grafikou ani neuvažujte. Jej výkon je tu prispôsobený hlavne pre bezproblémové prehrávanie videí až v 4K rozlíšení.

Po zapnutí a nainštalovaní Chrome ukazoval disk stále takmer 200 GB voľného priestoru. A to už v systéme nájdte napríklad Office s Wordom, Excelom alebo Outlookom (samozrejme, bez zakúpenej licencie).

Ak by k priestorovým problémom predsa len prišlo, môže ich vyriešiť praktický slot na microSD karty, ktoré budú určite rýchlejšie ako väčšina externých diskov pripájaných cez USB.

S výbavou tohto Lenova teda vzhľadom na jeho využitie problém nemám. Skôr ma mrzí, že bežný notebook s rovnakými parametrami zoženiete aj za menej než polovicu ceny. A oveľa výkonnejší 13-palcový ultrabook stojí rovnako.

Priplácate si teda za mobilitu, dotykový displej a najmä posledný tromf, ktorý má 1499-eurový šok ospravedlniť. Je ním pochopiteľne spodný E Ink displej s rovnakou uhlopriečkou 10,8'', no bežnejším Full HD rozlíšením 1920 x 1080 bodov.

Pre tých, ktorí sa s E Ink panelmi ešte nestretli: ide o čiernobiele displeje nahrádzajúce klasický papier, ktoré spotrebúvajú energiu iba v momente, kedy menia svoje zobrazenie. Skúste si nájsť Kindle alebo iné e-čítačky kníh. Statické informácie vedia zobrazovať nepretržite hodiny či dokonca dni bez toho, aby sa batéria v zariadení vybila.

Z tohto dôvodu sú ideálne na zobrazovanie rukou písaných poznámok, kreslenie a podobne.

Základným režimom tohto E Ink panelu je ale zobrazovanie plnohodnotnej QWERTY klávesnice pre pohodlnejsie zadávanie textu. Priznám sa, že som od písania na plochý panel bez akéhokoľvek zdvihu kláves veľké očakávania nemal.

Yoga Book našťastie ponúka vibračnú odozvu s prispôsobiteľnou intenzitou, takže na ťukanie textu týmto spôsobom sa dá zvyknúť. Problémom zostáva iba "triafanie sa" na správnu plochu, keďže vašim prstom nepomôžu žiadne hrany okolo tlačidiel. Po niekoľkých dňoch si zvyknete, vzhľadom na svoj objem každodenne písaných textov by som ale fyzickú klávesnicu za takúto softvérovú v žiadnom prípade nevymeniť. Ak obsah skôr konzumujete než vytvárate, problém to byť nemusí.

Nevýhody? E Ink klávesnica nie je podsvietná a, na moje nemilé prekvapenie, nepozná slovenské rozvrhnutie kláves... Bohužiaľ, hoci je spodná časť pevnou súčasťou Yoga Booku, beží na vlastnom softvérovom rozhraní a pomerne nezávisle od hlavného operačného systému.

Slováci sa tak budú musieť uspokojiť s anglickým alebo českým rozvrhnutím kláves, ak trvajú na diakritike. Z môjho pátrania po internete vyplýva, že slovenská verzia Yoga Booku zrejme neexistuje (Alza upozorňuje na CZ layout) a doplnenie iných jazykov pravdepodobne možné nie je.

Klávesnica prekvapivo nereaguje na dotyky pribaleným perom Precision Pen, s ním si na spodný spodný panel môžete čmárať len po prepnutí na režim kreslenia virtuálnymi tlačidlami pravo hore. Ten ponúka základné čiary, gumu, kreslenie prstom a praktické kopírovanie screenshotov medzi oboma displejmi. Screenshot (samozrejme čiernobiely) z Windowsu si tak môžete posunúť nadol, pridať k nemu vlastné poznámky a anotácie a následne ho skopírovať napr. do Wordu.

Pero dobre reaguje na tlak (nie však tak bleskovo ako iPad na Apple Pen) a aj odozva displeja naň je rýchla. Funkcie horného a dolného tlačidla na pere si môžete nastaviť v špeciálnej aplikácii. Pero na kryte displeja pridrží magnet, avšak len v jeho hornej časti. Drobným sklamaním je pre mňa jeho napájanie z obyčajnej AAA (ceruzkovej) batérie. V tejto cenovej relácii by som očakával integrovaný akumulátor a nabíjanie napr. cez USB-C.

Lenovo predáva skutočné pero s názvom Real Pen, ktoré vám umožní písať na klasický papier položený na E Ink paneli a rukou písaný text do zošita automaticky zachytí aj digitálne. Stojí približne 25 eur, guľôčková náplň doň cca 10 eur. Čakal by som však aj rozpoznávanie písaného textu a jeho prevod (OCR - Optical character recognition) napr. do Wordu.

Tretí režim E Ink panelu je prehliadačom dokumentov, napríklad e-kníh alebo učebníc. Avšak, tie musia byť vo formáte PDF. Wordovské a excelovské dokumenty integrovaný prieskumník nenájde.

Okrem toho má niekoľko technologických limitov aj samotný čiernobiely displej. Zvyknúť si musíte na pomalšie vykresľovanie pri prepínaní medzi režimami a časté zmätené preblikovanie pri prebúdzaní zo spánku vypínačom.

K hlbším nastaveniam sa dostanete až po prihlásení do Windowsu a veľa v nich naozaj nenájdete. Zaujala ma napríklad zmena obrázku vykresľovaného pri vypnutom zariadení a výber pár "umeleckých" pamiatok (napr. Brooklyn bridge v NYC), no vlastnú fotografiu nastaviť nedokážete.

V menu sa dá zapnúť tiež funkcia Knock To Open. Yoga Book sa zo zatvoreného stavu otvára trochu ťažko, keďže v tele chýba akýkoľvek výlisok pre vloženie palca. Knock To Open ale rozpozná dvojité zaťukanie na kryt hlavného displeja a elektromagnet následne veko odtlačí o približne 2 centimetre. Pobaví a pomôže, hoci obyčajné otváranie ako a ostatných notebookoch by asi bolo rozumnejšie.

V kruhu tesne nad displejom sa nachádza spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov, ktorú si vo Windowse môžete nakonfigurovať namiesto hesla a PIN-u. Systém ponúka aj rozpoznávanie tváre cez Windows Halo.

Reproduktory musel výrobca natlačiť do pol centimetra hrubého šasi, zvuk je teda trochu plochý, ale zapadá do priemeru bežných notebookov a pri sledovaní bežných videí alebo filmov na cestách s ním budete spokojní.

Prekvapením je aj výdrž. Lenovo sľubuje 8,6 hodín na jedno nabitie, reálna prevádzka hovorí skôr o 5- až 6-hodinovej hranici pri pripojenej Wi-Fi a bežnej kancelárskej práci. Pri sledovaní videí napríklad na YouTube rátajte so skrátením o hodinu až dve. Na plné nabitie potrebuje pribalená nabíjačka presne 120 minút.

Výhody:

+ mimoriadne ľahká, kompaktná, variabilná a prenosná konštrukcia

+ dva USB-C porty, malý nabíjací adaptér

+ jemný IPS displej

+ čítačka odtlačkov prstov, dotykové pero

+ klávesnica s vibračnou odozvou

+ aj napriek 4 GB RAM svižné reakcie (vďaka SSD disku)

+ slot pre SIM a microSD kartu

Nevýhody:

- E Ink panel má pomalšie reakcie

- chýba slovenská klávesnica

- chýba 3,5 mm audio jack pre slúchadlá

- dotykové ovládanie Windowsu 10 je horšie než na Androide alebo iOS

- E Ink prehliadač dokumentov si rozumie iba s PDF

- vysoká cena (vzhľadom na HW výbavu)

- pero napájané AAA batériou

Orientačná cena: 1499 €

Záver

Malý ultraprenosný notebook s plnohodnotným Windowsom 10 je určite dobrý nápad. Lenovo nešetrilo a svojmu Yoga Booku nadelilo parádny 10,8'' displej s perfektne jemným rozlíšením (2560 x 1600 bodov). Nič viac než 256 GB SSD by som zrejme nečakal a rozširujúci slot na rýchle microSD karty dá na pochybnosti o dostatku miesta úplne zabudnúť.

Výborné je dotykové pero (hoci s trochu smiešnou AAA batériou) a odvaha použiť dva USB-C porty. Nechýba čítačka odtlačkov prstov ani sken tváre, a tak je sklamaním len absencia 3,5 mm audio jacku. Výdrž je výborná a značné zahrievanie sa dá tejto žiletkovej konštrukcii bez ventilátora odpustiť.

Spodný E Ink panel je však premrhanou príležitosťou. Vďaka vibračnej odozve relatívne schopne nahrádza fyzickú klávesnicu, avšak absencia slovenčiny je pre mňa (najmä ak ide iba o softvérovú záležitosť) neakceptovateľná. Často si žije svojím životom, preblikuje a nastavenia sú chudobné. Čítačka dokumentov / e-kníh si rozumie len s PDF-kami a plocha na kreslenie síce funguje, ale čakal som viac. Zariadenie za takmer 1500 eur malo byť perfektne pripravené na hltanie nekonečných strán namiesto školského zošita s funkčným rozpoznávaním textu, nie len nahrádzať jednu A4-ku pre čmáranie si v Skicári.

Za mňa teda radšej oveľa výkonnejší ultrabook s fyzickou QWERTY klávesnicou za rovnaké peniaze, ktorý bude síce dvojnásobne ťažší, no v taške či ruksaku s ním život zvládnete. Dell XPS 13, Lenovo X1 Carbon alebo MacBook Air. Ak potrebujete kresliť, iPad s Apple Pen získate za niečo viac než osem stoviek a ešte vám zostane vyše 650 eur na obyčajný notebook s výkonom tohto Yoga Booku.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu